Last news in Fakti

19 Януари, 2023 18:40 1 006 9

Кои са фаворитите за премиерския пост в Нова Зеландия?

  • нова зеландия-
  • премиер-
  • пост-
  • избори-
  • фаворити

Лейбъристите в страната гласуват в неделя за нов лидер

Кои са фаворитите за премиерския пост в Нова Зеландия? - 1
Източник: БГНЕС

Лейбъристите в Нова Зеландия гласуват в неделя за нов лидер, който ще стане на 7 февруари и нов премиер на страната до изборите, които пък ще са на 14 октомври. Четирима са възможните претенденти за поста, предаде Ройтерс.

Крис Хипкинс
Депутатът от партията на Джасинда Ардърн беше назначен през ноември 2020 г. за министър за управление на кризата с Ковид-19. Той ръководи прилагането на мерки, които бяха хвалени по света, сред които и затварянето на границите на страната. Но постепенно в страната започна да се надига недоволство срещу локдауните, а властите започнаха да срещат трудности в контрола на разпространението на варианта Делта на коронавируса. Впоследствие самият 44-годишен Хипкинс заяви, че някои от рестрикциите е трябвало да бъдат смекчени по-рано, като например мерките за карантиниране. След това Хипкинс стана министър на полицията по времето, когато страната бе обхваната от вълна от престъпност. В миналото той е бил и министър на образованието, на държавната администрация и лидер на долната парламентарна камара. А преди да влезе в парламента, той е работил в кабинета на бившата премиерка Хелън Кларк.

Кири Алан
Тридесет и девет годишната Алан е представителка от маорско потекло и ако бъде избрана за премиер, ще бъде първата представителка на маорите, заемаща този пост. Тя освен това е и открита лесбийка и би била и първата такава на този пост. Алан бе диагностицирана през 2021 г. с рак на шийката на матката в трети стадий. Диагнозата ѝ бе поставена в същия ден, в който мощно земетресение разтърси страната. Алан за известно време не изпълняваше задълженията си, за да се лекува от рака. Преди да влезе в парламента през 2017 г., тя е работила като мениджър в селскостопанската индустрия и е била силно ангажирана с отглеждането на нови сортове киви.

Майкъл Ууд
Четиридесет и две годишният Ууд влезе в парламента през 2016 г. и бързо се изкачи в партийната йерархия. През 2020 г. той стана министър на транспорта и на безопасността на работното място. След което към портфолиото му бяха добавени и въпросите за имиграцията в средата на 2022 г.

Наная Махута
Тя е ветеранка в парламента, с 26 години трудов стаж там. През 2020 г. тя стана и първата жена външен министър на страната. Петдесет и две годишната дипломатка е превърженик на идеята, че в Тихоокеанския регион би могло да има и две суперсили - САЩ и Китай. Махута е от маорско потомство и има специфична татуировка на лицето. Тя е била дълго време и защитник на каузата на маорите. Наная Махута е дъщеря на сър Робърт Махута, осиновен брат на покойната маорска кралица и уважаван маорски старейшина.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    6 0 Отговор
    В затворническата колония, на затворническата колония на Британия, естествено че кандидатите ще са надзорници на затвора.

    Коментиран от #6

  • 2 Кои са фаворитите

    4 1 Отговор
    Как кой Тиквата Киро Простото и Курнелата
  • 3 Име

    8 0 Отговор
    Тази изпълни каквото трябваше, затвори ги като животни! Сега била "прегоряла", няма толкова наивни хора! Т.е има всъщност, доста народ се н@боде с елексирите!
  • 4 Кирко Лопатов

    1 5 Отговор
    Копейкин е фаворита следван от град Казлодой
  • 5 БгТопИдиот

    4 0 Отговор
    Англосаксонките са "най-уБавите"

    Що при тях било на мода" адам търси адам"

    хаха, сега рабрах
  • 6 ДАВОС - ВЪН!

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":


    Давоски крадци и фашисти - ВЪН!




  • 7 Сирене

    0 0 Отговор
    Курамиянко, Курамиянко и Курамиянко.
    Балиго, който Клаус Швааб харесва най мноу
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рошко

    0 0 Отговор
    Ще стане този който каже оня с короната яхнал камилата