Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Февруари, 2023 11:42 986 13

Внезапно посещение на австрийския президент в Киев

  • австрия-
  • украйна-
  • киев-
  • посещение-
  • внезапно-
  • президент

От съображения за сигурност посещението не е било обявено предварително

Внезапно посещение на австрийския президент в Киев - 1
Източник: БГНЕС

Австрийският президент Александър ван дер Белен е пристигнал в ранните часове в Киев на внезапно посещение. Президентът е придружен от министърката на околната среда Леоноре Гевеслер и министъра на икономиката Мартин Кохер. От съображения за сигурност посещението не е било обявено предварително. Делегацията е отлетяла със самолет до полския град Жешув а оттам е продължила за Киев с нощен влак, предаде БТА.

Изненадващото посещение Ван дер Белен прави два дни преди вече потвърдената среща на върха на страните от Европейския съюз и Украйна в Киев, с което президентът сигнализира подкрепата си към Украйна. „Ние сме на страната на Украйна, няма да я оставим в беда“. Австрия е „неутрална военно“, но не е неутрална политически. „Следвайки дълга хуманитарна традиция, Австрия подкрепя нападнатата страна на различни равнища“, е заявил президентът.

Визитата предвижда днес следобед среща на Александър ван дер Белен с Володимир Зеленски. Освен това австрийският гост ще посети училище в киевското предградие Буча и родилна клиника в Киев.

В изявления, направени преди да отпътува, австрийският президент е сравнил войната в Украйна с колониалните войни от деветнадесети век. Населението е изправено пред избора: „Или ще приемете, че ще бъдете руска провинция, управлявана от Москва, или всичко е унищожено.“

И тъй като има съпротива, Одеса вече прилича на германски град в края на Втората световна война, констатира президентът и отбелязва, че съпротивата ще продължи дотогава, докато Западът оказва помощ. Тъй като Австрия не може да доставя въоръжение поради своя военен неутралитет, оказва хуманитарна и медицинска помощ.

От началото на войната австрийската държавна помощ възлиза на 118 милиона евро, от обществената акция „Съседът в беда“ са събрани дарения на стойност 56 милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 0 Отговор
    Като пише Киев, да се чете Варшава.
  • 2 тикви продажни

    15 0 Отговор
    Да си получи комисионната! За това се изредиха всикчи помагачи на укрите!
  • 3 Теле

    8 0 Отговор
    Като хитлер, да плдкрепи обсадените у бахмут
  • 4 провинциалист

    19 1 Отговор
    "съпротивата ще продължи дотогава, докато Западът оказва помощ" - т.е. изтреблението на мъжката работоспособна част на украинското население се дължи на западната намеса.
  • 5 Смех 😆🤡🤣

    6 3 Отговор
    Няма по смешни оъ австрииците с кво се хвялят с Мозарт кой забога слуша Мозарт през 2023-та

    Коментиран от #11

  • 6 Иван

    9 0 Отговор
    Този боклук ли нареди на Сърбия да нападне България?
  • 7 Бурхныбэлэг чадалтай

    14 0 Отговор
    Щом доживяхме кукловодите да отиват така бързо при марионетките си, значи обръча около киевската хунта се затяга неудържимо!
  • 8 Вили Месершмидт

    4 0 Отговор
    Жежов е американска база. Явно има държави с военен неутралитет, противно на лъжите изговорени от родни говорещи глави
  • 9 Хммм

    0 3 Отговор
    Австрия е руска губерния! Седалището на КГБ и останалите руски служби.!!! "Абер" ще носи от руснаците на Киев.....
  • 10 Иван Вазов

    8 0 Отговор
    И тъй като има съпротива, Одеса вече прилича на германски град в края на Втората световна война, констатира президентът и отбелязва, че съпротивата ще продължи дотогава, докато Западът оказва помощ.
    =================================
    Много ярко сравнение! Одеса е германски град от Втората световна война, Киев е Берлин, а Върховната Рада е Райхстагът!!! На тоя старец кой ми пише изказванията или той вече не може да чете! СРАМ!
  • 11 дер белен..

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Смех 😆🤡🤣":

    Носи парички за чвк моцарт,за да моо да се откупат от вагнер,пригожин ги е сложил в кошарка около бахмут,бандерско пиле не моо да прехвръкне.
  • 12 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Имаше един австриец с мераци към Русия едно време, но не му се получи! Бухахаххх Нацисти крепят евреин нацист, който ги Щави Яко. Добре е.
  • 13 русия е обречена

    1 2 Отговор
    русия е обречена
Новини по държави: