Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 08:00 4 250 79

Опитвайки се да навредят на Китай, Щатите се стрелят в крака

  • китай-
  • сащ-
  • отношения

САЩ губят шанс да подобрят отношенията си с Китай

Опитвайки се да навредят на Китай, Щатите се стрелят в крака - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Отлагането на посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Китай заради метеорологичен балон на КНР във въздушното пространство на САЩ беше ценна възможност за подобряване на двустранните отношения преди „хаоса“ на президентската предизборна кампания, която скоро ще започне в САЩ. Това съобщи китайският вестник Global Times, позовавайки се на мненията на местни експерти.

„САЩ надуват ситуацията с балона, вече на ново ниво, допринасяйки за т.нар. „китайска заплаха““, се подчертава в статията по повод отношенията между двете страни.

По-специално, вестникът цитира мнението на Лу Сянг, американски политолог от Китайската академия за социални науки, който казва, че Пекин и Вашингтон „трябва да се възползват от възможността, защото все още има шанс за подобряване на отношенията, преди САЩ да се гмурнат в хаос с началото на президентските избори". Стабилизирането на китайско-американските отношения е от полза не само за САЩ и Китай, но и „отговаря на очакванията на международната общност“.

Китайски експерти, цитирани от изданието, смятат, че американските власти "трябва да бъдат по-искрени по отношение на нормализиране на отношенията с Китай, вместо да прибягват до провокативни мерки, особено след като снимката с китайския бял балон беше публикувана на първа страница в медиите в САЩ и в някои други западни страни".

„Икономическото възстановяване не е единственият случай, когато САЩ се нуждаят от Китай", пишат авторите на вестника. „Анализаторите отбелязват, че администрацията на американския президент Джо Байдън е заинтересована да преговаря с Китай по множество въпроси, включително руско-украинския военен конфликт, междуармейско сътрудничество, както и по въпроса за климата.

В статията се отбелязва, че миналогодишното посещение на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван доведе до замразяването на някои канали за насърчаване на диалога между двете страни. „Според експертите, няма нищо странно и необичайно в това, че САЩ, в името на разменните монети в преговорите, са приложили старите си трикове, оказвайки максимален натиск върху Китай преди евентуални контакти на високо ниво“, се казва в съобщението.

Белият дом се опитва да ограничи развитието на Китай

Авторите на публикацията напомнят, че Пентагонът, а след него и американските медии, всъщност обвиниха КНР в шпионаж, без да имат достатъчно основания за това. Така Белият дом „предприема все по-интензивни действия за сдържане на Китай“.

Сред областите, в които Вашингтон се стреми да създаде пречки за Пекин, в статията се споменават националната отбрана, науката и технологиите и външнополитическите дейности. Освен това САЩ, както беше отбелязано, се опитват да манипулират такива важни за Китай теми като тайванския въпрос.

"САЩ са изправени пред проблем: как да балансират стратегическите си цели и вътрешните нужди от практическо естество. Тяхната политика за сдържане на Китай е по-скоро игра с отрицателна сума, а не игра с нулева сума", подчерта Лу Сянг. „Опитвайки се да навредят на Китай, Щатите се стрелят в крака."

Както уточни колегата му от Института по международни отношения към Китайския университет по външни работи професор Ли Хайдонг, поддържането на контакти на високо ниво е от съществено значение за подобряване на двустранните отношения. „След положителните изявления, направени от лидерите на двете страни, Вашингтон изпраща към Пекин изключително хаотични сигнали, както и постоянно предприема стъпки, които допълнително застрашават двустранните връзки, внасяйки несигурност в тях“, каза той.

Според експерта, Китай има „свой списък от въпроси, които би искал да обсъди с Вашингтон“. На първо място, това е проблемът на Тайван. Ли Хайдонг каза, че предвид „все още осезаемата вреда на китайско-американските отношения“, причинена от посещението на Пелоси на острова миналата година, администрацията на Байдън трябва „убедително да изпълни собствените си обещания“ и да елиминира риска от повторение на подобни скандални събития.

Според експерта, ако новият председател на долната камара на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти направи подобна провокация и посети Тайпе, това може да доведе до „препятствие пред по-нататъшното развитие на отношенията между Китай и САЩ“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    111 13 Отговор
    Ами то при тях дали е в крака , дали в главата , няма разлика ‼️

    Коментиран от #9

  • 2 Само че

    97 13 Отговор
    Китай отказаха да приемат Блинкен..

    Коментиран от #34

  • 3 Мнение

    103 12 Отговор
    Ако наложат санкции на Китай както на Русия ей тогава ще го закъсаме и наистина без тоалетна хартия ще останем.Като разглобиш печката,пералнята,телевизора...всичко е от Китай вътре.
  • 4 Вашето Мнение

    113 11 Отговор
    Балона беше само повод, китайците казаха, че тази англосаксонска измет не е добре дошла. Шаш приключи, като световен жандарм.

    Коментиран от #65

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дякон Унуфрий Араллампиев

    110 11 Отговор
    Те вече се застреляха лошото е че повличат целия свят след себе си Щатите няма от къде да крадат вече и трябва да работят От пират работник не става
  • 7 РЕАЛИСТ

    16 40 Отговор
    Си Цзинпин издаде заповед, Китайската армия да се подготви за нахлуване в Тайван през 2027 г. Толкова време им трябва , за да са готови на американска реакция.
  • 8 Преводач

    70 6 Отговор
    Китай : ""САЩ са изправени пред проблем: как да балансират стратегическите си цели и вътрешните нужди от практическо естество" / Това ще рече : Краварите се изхвърлят с мераците си , НО дължат трилиони на китайците и скоро ще се сетят , че имат нужда от Пекин .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хитро

    64 6 Отговор
    Всякакви метални апарати лесно се откриват с радарите. Балонът обаче преминал - Хитро!

    Коментиран от #17

  • 11 За протокола

    12 63 Отговор
    Нация като Китай би могла да контролира по-добре "метеорологичните" си балони. Дори наистина да е такъв, те би трябвало да предупредят, че има балон изпуснат от контрол, който би представлявал опасност за въздухоплаването.
    На фона на съобщенията за втори такъв балон в Южна Америка, версията за отнесен от ветрове метеорологичен балон издиша все повече.

    Коментиран от #19, #21, #24, #25

  • 12 Госта

    38 3 Отговор
    “Отлагането на посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Китай заради метеорологичен балон на КНР във въздушното пространство на САЩ беше ценна възможност за подобряване на двустранните отношения” ТАКА ПОЧНА СТАТИЯТА. Кулю, кулю, кулю
  • 13 Вашето Мнение

    73 6 Отговор
    Единсдтвения проблем на шаш е как да продължат да грабят, без другите държави да им се съпротивляват. След като Русия ги разгроми, вечче ще им е трудно да грабят дори и от Тамбукту, всички видяхме, че щатите не струват и не си заслужава да се страхуваш от тях.
  • 14 САЩ

    48 6 Отговор
    Въздушното пространство над Латинска Америка е наше. Също и това -над Китай, а още по -това над Русия. Вервайте ми.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Побелях и оплешивях

    9 28 Отговор

    До коментар #9 от "0808":

    Докато чакам някой да гризне дръвцето, ама все аз го гриза.
  • 17 РЕАЛИСТ

    59 7 Отговор

    До коментар #10 от "Хитро":

    САЩ много трудно могат да засекат балон, който е в стратосферата. И да го засекат нямат възможност да го свалят, докато Русия има такава. Сега кво скимтят." Кьорав карти не играе

    Коментиран от #77, #79

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 4 Отговор

    До коментар #11 от "За протокола":

    В протокола пише ли
    какво е балон
    и какво е
    дирижабъл
    ❗❓❗❓

    Коментиран от #48

  • 22 Хъммм

    34 3 Отговор

    До коментар #5 от "Вашето Мнение":

    Сигурен ли си, че и това произвеждат? Дали не го поръчват на ишлеме пак в Китай, а? Иначе как да си обясня ковид -лабораториите на САЩ, разположени в Охан, от които периодично "изпускат" инструкции за маскиране и боцкане? От последните, естествено САЩ обират само финансовия елемент "пари прим", но не си цапат ръцете с производство.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Учуден

    42 4 Отговор

    До коментар #11 от "За протокола":

    САЩ предупредиха ли Китай за американските самолетоносачи в Китайско море? Само, че за разлика от краварите китайците не ореваха света, а само пратиха едно десетметрово катерче срещу тях и самолетоносачите дим да ги няма.

    Коментиран от #54

  • 25 един от многото

    34 3 Отговор

    До коментар #11 от "За протокола":

    То и нация като Щатите може да си контролира войската , ама са пръснати бетер семената на глухарче по целия свят!
  • 26 Госта

    11 7 Отговор
    “ Отлагането на посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Китай заради метеорологичен балон на КНР във въздушното пространство на САЩ беше ценна възможност за подобряване на двустранните отношения”

    Коментиран от #27, #37

  • 27 гого

    36 3 Отговор

    До коментар #26 от "Госта":

    подобрение с американците хахах тези рептили освен войни друго не могат!!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сталинчо

    9 53 Отговор

    До коментар #9 от "0808":

    Те дравчето няма да го гризнат НИКОГА , ама ако изкарат голямата сопа и на яайната и на кимчето ще счупят грабнака , ушанките вече ядът малкото дърво ,но скоро ще хапне и голямото
  • 31 Ей...

    7 3 Отговор
    щели да стрелят в краката, а онез ще им играят народни хора, нъй?
  • 32 Солей

    9 15 Отговор
    Глобал Таймс? :))) Няма ли нещо от вестник Работническо дело? :)))))

    Коментиран от #38

  • 33 Прокопий

    11 6 Отговор
    "Американски политолог" с китайско име и експерти от Китай в китайски вестник!
    Вервайте ми!!!

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 34 Рошко

    28 3 Отговор

    До коментар #2 от "Само че":

    Само Китай ли, те отдавна се простреляха и докато не спрат да си врът носа навсякъде по света скоро светът няма да миряса
  • 35 КенF-16

    29 7 Отговор
    Бледоликите се блещят на поднебесната и си го търсят, но скоро ще си го получат. Жълтите мравки ако решат да постегнат въжето лекичко, онези ще има да хълцат няколко години. Но явно ще го разберат по трудния начин.

    Коментиран от #36

  • 36 Мдаа

    8 28 Отговор

    До коментар #35 от "КенF-16":

    Ако решат САЩ могат да уморят Китай ОТ ГЛАД за две години :)))

    Коментиран от #40

  • 37 Мис Ирка

    12 3 Отговор

    До коментар #26 от "Госта":

    Малко се обърках, сори, отлагането беше БЕЗЦЕННА възможност, булю булю
  • 38 Некъпан джендър

    21 3 Отговор

    До коментар #32 от "Солей":

    Ние вярваме само на Бесарабски фронт:)))

    Коментиран от #41

  • 39 Има ли учудени?

    18 5 Отговор
    "Опитвайки се да навредят на Китай, Щатите се стрелят в крака"

    Има ли учудени? То там стрелбата е национален спорт.
  • 40 Хахаха

    21 5 Отговор

    До коментар #36 от "Мдаа":

    Кравария едно хвърчило не може да свали световния икономически лидер щяла да умори от глад:)

    Коментиран от #42

  • 41 Солей

    6 13 Отговор

    До коментар #38 от "Некъпан джендър":

    Каи честно, пазиш ли си още броеве на Правда и Работническо дело? :)))))

    Коментиран от #44

  • 42 Мдаа

    5 23 Отговор

    До коментар #40 от "Хахаха":

    Забавни сте в неграмотността ви, но то вие си мислехте, че и руЗЗката армия е базаналогова.

    Коментиран от #43

  • 43 Аналогов

    29 5 Отговор

    До коментар #42 от "Мдаа":

    Един руски готвач и шепа затворници оборудвани само с перални помляха цялото ВСУ и 700 000 мобилизирани, въоръжени с безаналогово натовско оръжие ново поколение:)))))))

    Коментиран от #47, #49

  • 44 Некъпан джендър

    14 3 Отговор

    До коментар #41 от "Солей":

    Трудно ти е четенето ли:) Събирам само статиите на Бесарабски фронт:)

    Коментиран от #45

  • 45 Солей

    4 13 Отговор

    До коментар #44 от "Некъпан джендър":

    Изобщо не ми е трудно :)))) Прочитам те като вестник Работническо дело :))))
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Мдаа

    5 21 Отговор

    До коментар #43 от "Аналогов":

    Руззката безаналогова армия превзе ли селския гарнизон в Бахмут, или ще се мести на друго място за по-лесно?

    Коментиран от #50

  • 48 За протокола

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Погледни отговора ми до №19
  • 49 Аааа, не са само

    19 4 Отговор

    До коментар #43 от "Аналогов":

    Аааа, не са само перални. Разправят, че и седалки за тоалетни имали. С пералните дънят ВСУ. Със седалките разказаха играта на цялото НАТО.
    Хахаха
  • 50 Учуден

    21 5 Отговор

    До коментар #47 от "Мдаа":

    Защо? И Бахмут ли вече няма стратегическо значение за Украйна? Откакто почнаха контраофанзивата укрите все по близо до Киев стигат.

    Коментиран от #55

  • 51 Я чакай сега

    21 4 Отговор

    До коментар #46 от "За протокола":

    аз да ти обсня - като за протокола.
    Ако някой иска да свърши нещо, си намира начин. Ако не иска (или не може) - намира си оправдание. Говедарите се оправдават, и ти като съвестен ратай и ти ги усукваш едни тъпизми тука.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Мдаа

    8 10 Отговор

    До коментар #52 от "За протокола":

    Аз имам изключително малко "китайски неща", а ако изключим нещата, които са произведени в Китай, но по западна технология, май нямам никакви. Да не купуваш китайски бо-ци е изключително лесно, но трябва да тъсиш качество, вместо цена.

    Коментиран от #58

  • 54 За протокола

    5 7 Отговор

    До коментар #24 от "Учуден":

    Ако не си разбрал, дискутираме дали това е метеорологичен балон, а не глобалната политика на САЩ.
    Но..., едно си баба знае, едно си бае!
  • 55 Мдаа

    4 10 Отговор

    До коментар #50 от "Учуден":

    Значи още не са превзели селската застава там? Егати :)
  • 56 Хахахахахахха

    8 4 Отговор
    Путин е виновен
  • 57 Мунчо

    10 1 Отговор
    Миленке а сопри се да пишеш глупости!
  • 58 За протокола

    5 8 Отговор

    До коментар #53 от "Мдаа":

    Работил съм с Китай и в Китай доста време и много добре зная какво и как произвеждат.
    Благодаря за точния коментар!
  • 59 Разбира се че...

    7 22 Отговор
    Щатите ще реагират....аман от азиатски диваци..то Русия, сега и Китай, това са двете най мракобесник и агресивни държави, единствените които ги сдържат в момента за да не подпалят света са американците.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Факт

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "На никой не му пука":

    На никой не му пука за какво ти пука на теб.
  • 63 Пешо

    7 12 Отговор
    Китай са роби на САЩ от много години и без САЩ са нула. Китай имат много хора но нямат мислещи такива.
  • 64 За протокола

    1 3 Отговор

    До коментар #61 от "На никой не му пука":

    Като не ти харесва, не чети. И НАС не ни интересуват твоите вкусове и предпочитания!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Мерки срещу Китай

    5 6 Отговор
    отдавна трябваше да бъдат предприети. Китай е заплаха както за американския, така и за европейския пазар. Китайските стоки в повечето случаи са евтини боклуци, които не отговарят на европейското законодателство и изисквания.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 В редакцията

    4 2 Отговор
    В редакцията всички ли са махмурлии от снощи? Никакви новини, а след малко е обяд. Инструкциите отгоре ли закъсняха?
  • 69 Интелект

    8 6 Отговор
    Скоро САЩ така зверски ще потънат в собствените си екскременти от икономически характер, че ще потънат като ТИТАН ....ИИИИК!

    Коментиран от #72

  • 70 За протокола

    3 3 Отговор

    До коментар #67 от "681-1944":

    Така е, но когато обясняваме нещо трябва да се съобразяваме и с нивото на този, на когото обясняваме :)
    В общ смисъл контролът включва събиране на информация за даден обект с последващи въздействия за да бъдат променяни някои негови параметри. В оригиналното съобщение на китайците се отбелязва, че контролът върху такъв тип въздухоплавателни средства е много ограничен и затова в моя пост аз наблегнах на това, че информацията за движението му е много добре известна и след като не могат да го управляват, поне могат да огласят данни за местоположението и движението му. Но много хора виждат само това, което искат в даден пост.
    Хубав ден!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 История

    5 4 Отговор

    До коментар #69 от "Интелект":

    И като се събудиш - копейките свършили, Щатите стъпили и на Марс. АБЕ ПОГЛЕДНЕТЕ СЕ БЕ ГОЛЧОВЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #76

  • 73 Баце

    2 4 Отговор
    Тия са се простреляли в главата, ама понеже и Бог не ги иска бродят като зомбита и всяват само страдания. Закривай.
  • 74 Последния Софиянец

    1 4 Отговор
    Публикуването на снимката на балона на първите страници в американските медиии е арогантна намеса във вътрешните работи на суверенен Китай!
  • 75 Чайна таун

    2 3 Отговор
    Леек тест драйв за ПВО-то, после анализ, изводи, решения= качествен резултат в бъдеще.
  • 76 Интелект

    3 4 Отговор

    До коментар #72 от "История":

    Явно и видимо освен, че сте неграмотен сте и клинично глупав и с естествена тъпота!Реалноста е видима само за нормалните хора поне с повече от две мозъяни гънки, които при вас липсват!Успех в началното училище!
  • 77 КуКу

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Явно си предоZирал с руска пропаганда...Ха-Ха....
  • 78 Ха-ха-ха...

    1 1 Отговор
    миленоо милено, цитирала си китайския в-к "правда" (работническо дело).

    "The Global Times (опростен китайски: 环球时报; традиционен китайски: 環球時報; пинин: Huánqiú Shíbào) е ежедневен таблоиден вестник под егидата на водещия вестник на Китайската комунистическа партия, Peoples Daily, който коментира международни въпроси от китайски ултра- националистическа перспектива. Изданието понякога се нарича „Chinas Fox News“ заради неговия пропаганден наклон и монетизирането на национализма.6789

    Създадена като публикация през 1993 г., нейната английска версия стартира през 2009 г. Главен редактор на Global Times беше Ху Сиджин до декември 2021 г., който беше описан като ранен възприетел на комуникационната стратегия на „вълчия воин“ за шумно изобличаване възприемана критика към китайското правителство и неговата политика. Вестникът е бил източник на различни инциденти, включително измислици, теории на конспирацията и дезинформация. Той е част от по-широк набор от китайски държавни медии, които съставляват пропагандния апарат на китайското правителство."

    Ако искаш да си осведомена за китайската политика (външна и вътрешна), чети SCMP (не пропускай и Sunday Morning).

    Колкото до икономическите връзки между Щатите и Китай - то те са като скачени съдове поне за следващите 20-30 години. Китай НЕ МОЖЕ без американския пазар, а американците ще продължат да печатат хартия, коята да разменят за стоки...
  • 79 Ха-ха-ха...

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Наслаждаваме се на руските не-възможности вече цяла година... Освен, че си съсипаха икономически и си унищожиха армията, лишиха се от енергийните пазари и от оръжейните такива - вече никой не вярва на руските "свръх" оръжия. (Но американските и германските военни концерни са затрупани от поръчки за F-16, F-35. HIMARS, ATAKMS, Patriot, Abrams, Leopard...)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания