Last news in Fakti

8 Февруари, 2023 10:55 1 163 16

Основните моменти от речта на Байдън пред Конгреса

  • сащ-
  • байдън-
  • конгрес-
  • сенат-
  • китай-
  • украйна-
  • демокрация

Президентът на САЩ произнесе годишната си реч за състоянието на Съюза пред Камарата на представителите и Сената

Основните моменти от речта на Байдън пред Конгреса - 1
Източник: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън произнесе годишната си реч за състоянието на Съюза пред Камарата на представителите и Сената. В рамките ѝ лидерът на Белия дом определи войната в Украйна като "изпитанието на века“ за Вашингтон и цялата международна общност, но увери, че политическите сили в страната остават единни по въпроса за подкрепата на Киев, предават водещите американски и световни медии.

Ето някои от основните точки в ключовата реч на Байдън:

Войната в Украйна

По думите на Байдън войната в Украйна "се превърна в изпитанието на века – изпитание за Америка, изпитание за света“. Президентът на САЩ допълни, че "инфлацията се е превърнала в глобален проблем, защото пандемията от [коронавирус] прекъсна веригите за доставки“, а също и защото войната "наруши доставките на енергия и храна“.

По мнението на президента на САЩ, през изминалата година, Вашингтон е демонстрирал готовността си да "защити най-основните принципи“ и "суверенитета“ по отношение на подкрепата на Киев. "Ние обединихме НАТО и създадохме глобална коалиция. Бяхме заедно с украинския народ“, увери Байдън.

"Ще ви подкрепяме толкова дълго, колкото е необходимо“, повтори Байдън позицията на Вашингтон, имайки предвид украинските власти. Според него "Америка е обединена в подкрепата" за Украйна. За втора поредна година Белият дом покани украинския посланик в САЩ Оксана Маркарова на президентската реч в Конгреса.

В сегашното обръщение Байдън нито веднъж не произнесе думата "Русия“, въпреки че в речта си три пъти спомена името на държавния ѝ глава Владимир Путин.

В обръщението си за състоянието на Съюза миналата година Байдън увери, че западните санкции "заклащат руската икономика“. САЩ "заедно със своите съюзници налагат мощни икономически санкции“, "отрязват най-големите руски банки от международната финансова система“, "лишават Централната банка на Руската федерация от възможността да защити рублата“ . "Ние прекъсваме достъпа на Русия до технологии, което ще доведе до изчерпване на нейните икономически възможности и ще отслаби нейните въоръжени сили за години напред“, категоричен бе президентът на САЩ.

Китай

Байдън увери, че Вашингтон е решен да работи с Пекин в области, които "ще помогнат за напредването на интересите на САЩ и света като цяло“. В същото време той изрази мнение, че страната му "днес е в най-силната позиция да се конкурира с Китай или с който и да е друг в света". "Няма да се извинявам за това, че инвестираме, за да направим Америка силна“, коментира президентът. По думите му победата над Китай в конкурентната борба ще обедини САЩ, които са изправени пред "сериозни предизвикателства по света“.

Байдън подчерта, че Вашингтон ще действа в защита на САЩ в случаите, в които ходовете на Китай застрашават американския суверенитет. "Бъдете сигурни, че ако Китай застраши нашия суверенитет, ние ще действаме, за да защитим нашата страна, което ясно казахме миналата седмица“, припомни той, визирайки инцидента с китайския разузнавателен балон над американска територия, който бе свален от американски самолети.

В настоящото обръщение на Байдън Китай бе споменат по-често спрямо изявлението му от миналата година, но предимно в областта за икономическата конкуренция.. В същия контекст Байдън спомена и китайския президент Си Дзинпин. "Както казах на Си Дзинпин, залагането срещу американците винаги е нерентабилно“, подчерта ръководителят на Белия дом. Байдън припомни, че многократно в разговори със Си Дзинпин е изтъквал желанието на Вашингтон "да се състезава, а не да влиза в конфликт“ с Пекин.

За поляризацията на американското общество

Според Байдън САЩ се намират в повратна точка, страната трябва да преодолее вътрешнополитическото си разцепление и настоящите решения ще определят хода на нейното развитие за десетилетия напред. "Всяко поколение американци е изправено пред момент, в който бива призовано да защитава нашата демокрация... И това е нашият момент. Сънародници, срещаме се тази вечер в повратна точка. Това е един от онези моменти, които се падат на дял само на няколко поколения, в които решенията, които вземаме сега, ще определят курса на тази страна и света за следващите десетилетия“, аргументира се президентът.

От негова гледна точка "всичко е възможно при демокрацията, нищо не е възможно без нея". "През последните няколко години нашата демокрация бе заплашвана, нападана, излагана на риск“, отбеляза Байдън. Според него американската демокрация е била "тествана тук... на 6 януари" 2021 г. Държавният глава, представляващ Демократическата партия на САЩ, визира нахлуването в Конгреса от поддръжници на предишния американски лидер от Републиканската партия Доналд Тръмп, който нарече онези, които нахлуха в Капитолия преди две години, "бунтовници“. "Всички трябва да говорим [срещу подобни действия]. Политическото насилие няма място в Америка“, категоричен бе Байдън.

Според него американците не са "външни наблюдатели на историята... Ние сме в състояние да противодействаме на силите, пред които сме изправени... Ние сме изправени пред изпитанието на сегашното време и трябва да се вземат решения", заключи 46-ият президент на САЩ.

В тази връзка той призова сънародниците да се възприемат "не като врагове“, а като граждани на една държава. "Ние сме добри хора. Ние сме единствената страна в света, изградена върху идея... Страна, която стои пред света като фар. Страна, която е в нова ера на възможности", подчерта още Байдън.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    34 2 Отговор
    Другарки и другари обявявам фалит.
  • 2 МирО

    23 1 Отговор
    Изненада - Мумията е още жива???
  • 3 11111

    20 1 Отговор
    A Байдън спомена ли нещо за държавния дълг на САЩ?
    А споменали колко нови доларови банкноти са напечатани през последната година? И какво реално покритие има те?

    ПС

    Може ли някой да ми обЯсни, как всички търсят дължимото им България, Гърция, Португалия, Испания и т.н. , а никоой не си търси дълга от САЩ?
    Леееки странности, нали.

    Коментиран от #9

  • 4 Мор по болшевиките

    3 15 Отговор
    Дядо Джо Коледа каза че шейната с подаръците ще продължава да лети посока Украйна и лошия дядо Вова да си обува разтегателните гащи дето събират повече
  • 5 Българин

    16 1 Отговор
    каква рече е казал тоя дъртак? всичко му е написано че нищо не помни, дори не знае кога му се ходи до тоалетната и затова имам памперс , тия за речи говорят ужас ужасен
  • 6 Българин

    11 1 Отговор
    тоя от снимката прилича на някой възкръснал мъртвец
  • 7 Сирене

    4 6 Отговор
    Преразквате ли от телеграм канала на ТАСС, тва не е пропаганда обаче нали?! Мисирки...
  • 8 Българин

    15 1 Отговор
    слава на император путин , слава на руската армия наша освободителка иначе сега щяхме да сме със фесове
  • 9 Оп оп са

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "11111":

    Ти вземи се занимавай с нещо от което разбираш..в щатите печатат долари и гугъл и Елон Мъск ги прибират така че няма свръхпредлагане
  • 10 литров

    20 0 Отговор
    Клоун който си мие ръцете всяка вечер с украйнска кръв.Китайците им се смяха,като пратиха цяла флотилия от истребители +въздушна цистерна за гориво за един балон.Перчене и въздух под налягане са фашляците.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тошо

    10 1 Отговор
    Класическо амери говедо.
  • 13 3.14К

    8 0 Отговор
    От речта на памперса се носеше вонята на лъжите и измишльотините на лидера на световната корупция и заплаха за оцеляването на света. Освен, че не спомена Русия, някой може ли да открие в речта му името на комика-наркоман?
  • 14 лекуващ лекар

    3 0 Отговор
    Добрият дядо Влад Мира каза, че шейната с подаръците ще продължава да лети посока Донбас, а лошия но горд дядо с деменция Бай Хлопни Дъска, да си обува разтегателните гащи дето събират повече !!!
  • 15 Краварския ненормалник държал реч

    2 0 Отговор
    По голяма лъжа май няма
  • 16 КовидманЯк

    1 0 Отговор
    Джо е изкукуригал напълно!