Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 17:55 2 502 55

Търговска война! САЩ подготвят нови правила за ограничаване на американските инвестиции в Китай

  • сащ-
  • китай-
  • джо байдън-
  • си дзинпин

Американски държавни служители са все по-загрижени за използването на биотехнологии в Китай, но според източници Белият дом е решил да изключи сектора от обхвата на рестрикциите, поне първоначално

Търговска война! САЩ подготвят нови правила за ограничаване на американските инвестиции в Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските законодатели и Белият дом обмислят нови правила, които да ограничат достъпа на Китай до модерни технологии, които биха могли да бъдат използвани във военни действия, като част от противопоставянето между двете най-големи икономики в света. Сега правителството на САЩ изглежда е готово да разшири ограниченията си в нова област, а именно американските финансови средства, с които се финансира развитието на подобни технологии на територията на Китай, пише "Ню Йорк таймс" в анализ по темата, съобщава БТА.

В продължение на месеци администрацията на Байдън подготвя ограничения за инвестициите, които американските фирми могат да правят в Китай, особено в области като разработването на суперкомпютри.

Тези мерки вече са до голяма степен завършени и могат да бъдат издадени в рамките на два месеца. Американското финансово министерство се е свързало с различни правителства, включително такива на членки на Европейския съюз, за да се опита да гарантира, че те няма да предоставят подобно финансиране на Китай, при положение, че САЩ го прекратят, са посочили пред "Ню Йорк таймс" източници, запознати с дискусиите по въпроса.

На изслушване пред Конгреса на САЩ във вторник, насочено към разглеждане на заплахите за националната сигурност от страна на Китай, членът на Камарата на представителите Блейн Люткемайер, републиканец от Мисури, е заявил, че трябва да се разгледат "варианти за елиминиране на американския капитал, който тече в някои области" към Китай.

На свой ред конгресменът Максин Уотърс, демократ от Калифорния, е казал, че САЩ трябва да се уверят, че "хедж фондовете, фирмите за частен капитал и Уолстрийт не инвестират по начини, които вредят на нашата икономика или финансират враждебните действия на китайското правителство".

Американски държавни служители са все по-загрижени за използването на биотехнологии в Китай, но според източници Белият дом е решил да изключи сектора от обхвата на рестрикциите, поне първоначално.

Поддръжниците на ограниченията на инвестициите казват, че новите мерки ще помогнат за запълването на значителна пукнатини в икономическите бариери, които САЩ създават пред взаимоотношенията си с Китай. Правителството вече забрани на американските компании да продават директно определени нови технологии на Китай и отдавна наблюдава инвестициите, които китайските компании правят в страната за потенциални рискове за сигурността.

Според Рори Мърфи, вицепрезидент по правителствените въпроси на Американско-китайския бизнес съвет, е "по-лесно е да се каже, отколкото да се извърши" анализ на изходящите американски инвестиции към Китай. "Това са технически и сложни сектори и детайлите са критични", е добавил той.

Големи американски инвестиционни фирми, сред които и "Блекстоун" (Blackstone), Кей Кей Ар (KKR), Карлайл груп (Carlyle Group), "Варбург Пинкус” (Warburg Pincus), "Бейн кепитъл" (Bain Capital) и "Силвър Лейк" (Silver Lake), имат значителна експозиция към Китай. Според проучване на изследователска компания "Родиум груп" (Rhodium Group), американските инвеститори извършват около 3000 трансакции годишно в Китай, както преки чуждестранни инвестиции, така и сделки с рисков капитал, като около 500 от тях са оценени на над 1 милион долара.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххаах

    43 6 Отговор
    САЩ . КАКТО СИ ГОТВЯТ ДА НЕ ГИ СГОТВЯТ ТЯХ
  • 2 Реалист

    50 6 Отговор
    Китай и Русия ще ви срутят икономиката бе краврчетаротшилдчета

    Коментиран от #9

  • 3 9003

    45 5 Отговор
    Китай и Русия ще погребат запада всичко е там и суровини и технологии

    Коментиран от #50

  • 4 Смех 😆🤡🤣

    22 2 Отговор
    Но Това е толкова Тръмпистко
  • 5 Българин

    47 3 Отговор
    Говедарите никога не могат да отговорят на производството и цените които предлагат китайците.
  • 6 ???

    35 2 Отговор
    Някой е решил да счупи всичко!
  • 7 Хахах

    4 35 Отговор
    Мина още едно десетилетие в което русофилите казваха, че долара всеки момент ще се срине хаххаха хаххаха дайте пак

    Коментиран от #52

  • 8 Адам Хилтън

    16 2 Отговор
    Правила които никога не биват одобрени, защото инвестициите за Китай се одобряват и от сената.
  • 9 Хахах

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Хахахаххаах

    Коментиран от #47

  • 10 Българин

    33 4 Отговор
    Най-мбого мозъците да почнат да изтичат на изток, тогава краварника кво ще прай? Високи технологии нанайси

    Коментиран от #51

  • 11 Чапаев

    34 4 Отговор
    Пекин и Москва правят обща валута и блокират долара който иска да купува от Пекин и Москва само с новата валута те определят курса и западните банки фалират.
  • 12 Смех 😆🤡🤣

    9 14 Отговор
    Прпсто спрете да влизат китайци в Сащ и отменете безвивзовите режими с Европа за да не влизат от там това е толкоз просто и логично

    Коментиран от #14, #20, #31

  • 13 Сащянците са най-гадния

    31 2 Отговор
    ТЕРОРИСТ на света и най-наглите хора!
  • 14 Продължи

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "Смех 😆🤡🤣":

    И мириканците да не напускат териториятя си.

    Коментиран от #19

  • 15 3000° целзий

    27 1 Отговор
    Ще видите световния ви ред дето експлоатирате западни фашисти цял свят с вашите банки. Гответе се за война която ще загубите или за банкрут.
  • 16 Ето това

    0 8 Отговор
    Е стъпка към Капитализъм с човешко Лице! Така наречения Социализъм с Частна Инициатива! Не някакъв измислен Зрял Цоциализъм без частна Собственост! За кАмунизма въобще няма да говоря!
  • 17 ???

    25 1 Отговор
    Щатите дължат много пари на Китай.
  • 18 А дали е така...

    12 2 Отговор
    Преди горещината на активната военна фаза винаги е имало търговски войни за изтощение...
  • 19 Смех 😆🤡🤣

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "Продължи":

    За какво да напускам най прекрасното място в Света да одя да душа канална вода у Дуисбург и Ротердам ли?

    Коментиран от #25

  • 20 И как

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Смех 😆🤡🤣":

    ще скубят кадърните хора от другите държави?

    Коментиран от #23

  • 21 Тринити

    10 1 Отговор
    Мерцедес ще извади май още 13 модела от гамата която предлагат така докато почнат да предлагат само един автомобил
  • 22 Вашето Мнение

    18 2 Отговор
    Какви технологии имат шаш ва? Тия освен либерасни прайдове и третополови, от които никой в нормалния свят не се интересува и холивудски бози вече нищо нямат.
  • 23 Факт🇨🇵🤟👊

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "И как":

    Имат си а и вече всичко е автоматизирано.
  • 24 Сатана Z

    21 2 Отговор
    Китай направиха САЩ за смях с шпионския балон ,който прекоси континента от Аляска до Атлантика снимайки всяка педя земя от краварника,които чакаха балона да се снизи на 18000 метра за да могат до го свалят преко сили.
    Та тия смешници плащат могъщ Китай с икономически санкции.Дъртия Жо съвсем е изкукал забравяйки кой подържа САЩ на изкуствено дишане.
    Председателят Си го мести от единия в другия.

    Z
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 АБВ

    3 14 Отговор
    Китайците трябва да се научат къде им е дупката
  • 27 Точно така Джо...

    2 13 Отговор
    Стягай примката и на другата варварска държава.
  • 28 От страни

    12 6 Отговор
    К;итайците се надяваха да минат между капките ама не става - ще се сблъскат с краварите. Краварите са гладни и трябва някого да изядат, Русия не се дава, Европа - сега папат а требва и за утре...
  • 29 нормално

    16 2 Отговор
    прибират инвестициите, щот нема доларес, само дългови америкън облигации, обезценяващи се хартийки за 31 трилиона.

    Инвеститорите търсят злато и ресурси, не хартийни облигации на английски.
  • 30 Цензура

    15 2 Отговор
    Китай по последни данни, има финансов резерв три трилиона долара. Нещо не ми се вярва да са им потрябвали американски инвестиции....

    Коментиран от #37

  • 31 Боклук

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "Смех 😆🤡🤣":

    Китайците са най-добрите инвеститори в Америка и З.Европа,плащащи и туристи,без чиито пари ще фалират почти всички индустрии започвайки от авиокомпаниите и стигнем до някакъв кълвач работещ в кол център в Бизнес парк София за жълти стинки

    Коментиран от #32

  • 32 Смех 😆🤡🤣

    13 2 Отговор

    До коментар #31 от "Боклук":

    Светът на парите е минало запопна светът на оцелявянето.Хората се помислиха в последно време за някакви свръх същества е сега ще разберът че са едни прости животни
  • 33 Компетентен

    16 1 Отговор
    Китай е най-големият кредитор на САЩ. какво ще стане, ако Китай откаже да участва в рефинансирането на дълга и си поиска парите вместо нови ДЦК в замяна на старите? Питам само?

    Коментиран от #41

  • 34 Хихихи..

    16 1 Отговор
    Тия твари писнаха на човечеството..Докога все с тях ще се занимаваме и с тъпите им,безкрайно опротивели "украинци"? Нема ли някоя врачка да ни просветли?
  • 35 Главният купувач

    4 14 Отговор
    На китайските джинджифил са точно УСА. Спрат ли да купуват, Китай става пустиня за около година. Дори на инат да го направят американците, жална им майка на китайците. Които плаща, той поръчва музиката. никога не е било обратното.

    Коментиран от #36

  • 36 Да се чете джунджурийй

    3 5 Отговор

    До коментар #35 от "Главният купувач":

    Не джинджифил.
  • 37 Сатана Z

    2 8 Отговор

    До коментар #30 от "Цензура":

    Ще ти кажа под секрет,че Китайският дълг надхвърля американския и е към 76 трилиона долара,макар,че имат Американски съкровищни бонове на същата сума ,за която ти говориш
    И Китайците са един голям балон като краварите ама нейсе..

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ТрампЛин

    6 4 Отговор

    До коментар #37 от "Сатана Z":

    Шпионския балон се спука без много големи последици, но ако Икономическия Китайски Балон се спука….отзвука Ще е Много голям!
  • 40 Сатана Z

    13 0 Отговор
    И за капак на всичко САЩ имат търговски дисбаланс на сума от 970 милиарда долара за миналата 2022 год.Т.е.,те са внесли стоки а не са произвели.Каква икономика война,при положение,че те няма с какво да отговорят освен със заплахи,изнудване и военна намеса
    Z
  • 41 Боклук

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "Компетентен":

    Няма никакъв проблем САЩ да изплатят кешовицата на Китай.Просто пускат печатницата и ще напечатат няколко контейнера с долари ,с които да се разплатят.Така се прави.После Китайците с прясно напечатаните долари си купуват Американски облигации и така до безкрайност.Кръгът е затворен.
    Хвана ли сега или да обяснява бавно два пъти?

    Коментиран от #43

  • 42 Опа

    14 0 Отговор
    Е,нека някой да продължава да ни обяснава как САЩ не се държи като световен полицай и са най демократичната държава. Само да им каза, че знаем как и от кого е създадена държавата. Та а, леко с демокрацията!!!!! Не е точно там.
  • 43 Ха ха ха ха ха

    12 1 Отговор

    До коментар #41 от "Боклук":

    Китайците не купуват вече американски облигации вече... Ти схвана ли сега?

    Коментиран от #45

  • 44 синовете на цион

    20 1 Отговор
    САЩ = СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ
  • 45 гого

    11 0 Отговор

    До коментар #43 от "Ха ха ха ха ха":

    не питай джендър за неща който не разбира питай го хормоните който взима ,щели да печатат хахаа милото е объркано не знае къде се намира !!америка е свършена
  • 46 Бегайте бе

    9 0 Отговор
    никой вече не ви ще зелената тоалетна хартия. Кви инвестиции кви пет лева.
  • 47 един от многото

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хахах":

    Само питам , защо викаш непрекъснато хахах и хахахахаах , да не би да си седнал на нещо!
  • 48 дядо поп

    8 0 Отговор
    Какви търговски войни , какви пет лева , на вас ви трябват един камион с панаирджийски балони и сте дотам с техниките и техниците барабар с технологиите!
  • 49 пенко

    6 0 Отговор
    ОЗЛОБЕНИЯТ ЗА УКРАЙНА/НА СИНА СИ / ДЖО --- ЦИОНИСТКАТА ПОДМЕТКА ОЩЕ СИ МИСЛИ ,ЧЕ САЩ ДОМИНИРАТ !!!!!! НО ЧОВЕЧЕСТВОТО ПЪРВО ДА СМАЧКА ДОЛАРА -НА ЕВРЕИТЕ -СЕМИТИ ---И ЩЕ СЕ ОСВОБОДИ И ОТ ВОЙНИ И ОТ ГРАБЕЖ - ОТ САЩ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 50 ПетровMr Петров

    0 8 Отговор

    До коментар #3 от "9003":

    Русия и технологии ?Може би - водка , кисели краставички ?Толкова са напред , че още с възторг използват уреда балгарка.,Това е ъглошлайф/флекс от времето на соца и 90-те години , от Ловеч.Китай - напред са , но защо изпадат в ужас , когато чуят за санкции ?Няма значение от ЕС или отСАЩ.
  • 51 ПетровMr Петров

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Не си българин !!!Само си мужик , миришеш на водка и одеколон " Тройний"(наричан "Дъхът на Ленин").В исторически план има 3 държави , пречили и успели да препятстват прогреса и развитието на българите и България-Русия , Сърбия и Великобритания.

    Коментиран от #53

  • 52 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хахах":

    Не се заяждам но времето на петродолара отмина. Всички икономики от свободния свят започват да търгуват със собствена валута. А тези който слогуват на сащисаните ще си бършат оная работа с доларите. Една икономика с дефицит разчитаща на търговия с нейната валута е аут когато е елиминира т особено тези който притежават стоката която го покрива тоя долар.
  • 53 кажи

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "ПетровMr Петров":

    на Джо да ни върне парите за самолетите или да ги достави.Като начало разбираш ли ,после ще говорим кой кого спирал и колко давал?!
  • 54 СамоПитам

    2 0 Отговор
    Защо Обама и Клинтен не коментират действията на Байдън? Нищо, а само веднаж Обама имаше реч в Белия Дом като го нарече г-н вицеппрезидент на шега и царя на бъркотиите. Картер също мълчи. Тази дърта костинурка забърка огромна каша, от която няма излизане скоро.
  • 55 Газ,чорапи

    0 0 Отговор
    Бомбите ще решават правилата.Скоро.