Last news in Fakti

9 Март, 2023 22:38 1 770 22

ФБР: TikTok е заплаха за националната сигурност

  • си дзинпин-
  • tiktok-
  • тикток-
  • китай-
  • сащ-
  • разузнаване-
  • социални мрежи-
  • национална сигурност-
  • фбр-
  • телефони

Милиони устройства могат да бъдат контролирани през китайското приложение

ФБР: TikTok е заплаха за националната сигурност - 1
Снимка: Shutterstock

Китайското правителство може да използва апликацията TikTok, за да контролира данните на милиони американци, предупреди ФБР. По думите на директора на ФБР Кристофър Рей китайската апликация за споделяне на видеа "крещи ‘проблем със сигурността'", пише "Ройтерс".

Китай може да разпространява дезинформация чрез TikTok

По време на изслушване в комисия на американския Сенат представителите на американските служби за сигурност заявиха, че китайското правителство може да използва TikTok, за да контролира софтуера на милиони устройства, а също и да популяризира наративи, които да поляризират американското общество - например по темата за Тайван.

"Не сме сигурни, че бихме могли да забележим много от външните признаци за това, ако то се случва", каза Рей за опасенията, че Китай може да представя дезинформационни наративи на потребителите. "Това е средство, което в крайна сметка е изцяло под контрола на китайските власти - за мен това крещи ‘проблем със сигурността'", обясни директорът на ФБР.

Вашингтон ще може да забранява базирани извън страната технологии

Белият дом подкрепи внесения във вторник от десетина сенатори закон, който дава на администрацията на президента Джо Байдън нови правомощия да забранява TikTok и други базирани в чужбина технологии, ако те представляват заплаха за националната сигурност. Подкрепата даде тласък на усилията на редица законодатели да забранят популярното приложение, което е собственост на китайската компания ByteDance и се използва от повече от 100 милиона американци.

Други високопоставени служители на разузнаването на САЩ, сред които директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс и директорът на Агенцията за национална сигурност Пол Накасоне, се съгласиха по време на изслушването, че TikTok представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Във вторник Накасоне изрази загриженост по време на изслушването в Сената относно събирането на данни от TikTok и потенциала му да улеснява широки операции за оказване на влияние.

Независимо съхраняване на данните?

По-рано ЕС забрани използването на TikTok на служебни устройства на работещите във всички три държавни институции. Причина станаха именно опасения за киберсигурността.

TikTok обяви, че данните на европейските потребители трябва да се съхраняват основно в Европа поради съображения за сигурност. За тази цел в региона ще бъдат създадени още два центъра за данни. Независим партньор също така ще следи потока от данни и достъпа до информация, обяснява TikTok.

Данните на европейските потребители понастоящем се съхраняват в Сингапур и САЩ, отбелязва АРД. Съхранението в Европа трябва да започне тази година, а преместването ще продължи през 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То пък щото

    24 4 Отговор
    Американските аналози хич не могат...аре ся...не ядем домати с колчетата...
  • 2 иван

    29 4 Отговор
    ЦРУ е заплаха за националната ни сигурност
  • 3 оня с магарето

    8 4 Отговор
    пералня за мозъци е
  • 4 Пич

    26 3 Отговор
    На света има най различни малоумници !!! Обаче козяшките такива , са повече от китайците , и аз незнам по какъв начин , но е като във вица - не е така - ама е вярно !!!
  • 5 ТикТокър

    2 4 Отговор
    Ей са ни са ибама на та.
  • 6 Ристо мотористо

    10 1 Отговор
    Заплаха? Само за тия които са пред репутационен риск! Вашите потребители са в Мета, Туитър и Инстаграм. Илона ще се справи и с кирилицата- Телеграма и с китаицата в Тик Ток! Къде е заплахата, ако не се припознава?
  • 7 Помнещ

    22 1 Отговор
    "Вашингтон ще може да забранява базирани извън страната технологии"

    Така е ние помним когато забраняваха всичко западно в България и му казваха комунизъм - та Вашингтон с бързи крачки върви към диктатура. Та къде останаха "свободата на словото", свободния пазар и разни други глупости с които ни заблуждавахте.

    Иначе ревете до бога когато "тоталитарния режим в комунистическия Китай или Русия" забрани някое ваше приложение. "Демократичния запад" се превръща в по-голяма диктатура отколкото беше по времето на бай Тошо.
  • 8 Българин

    20 0 Отговор
    Мета на Дзукито и Гоогле са заплаха за сигурността на целият свят. Нещо по въпроса?
  • 9 Уса

    21 0 Отговор
    "Китайското правителство може да използва апликацията TikTok, за да контролира данните на милиони американци, предупреди ФБР"

    То пък американското правителство да не би да не използва Гутъл, Фейсбук и хилядите други за да контролира данните на милиони американци и всякакви други по света. Даже и след като събориха кулите съвсем законно подслушват разговорите на милиони американци без съдебно решение - ужким за националната сигурност. САЩ си е чиста диктатура с несменяеми диктатори които реално управляват - така наречената "дълбока държава".

    Коментиран от #11

  • 10 Обяснение като на нашата

    9 0 Отговор
    говорителка на гл.прокуратура, която видя руски заговор с пръскачките на парламента.
  • 11 Недей така,

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Уса":

    всяваш мъка в сърцата на англо-американо филите.
  • 12 йхнкхйких

    13 1 Отговор
    Слава за тикток довел до оглупяването на краварите !
  • 13 Хахах

    16 0 Отговор
    А какво за фейсбук, твитер, инстаграм?
    Те цветенца ли са?
    Който се е регистрирал в тикток знае, че не се искат абсолютно никакви лични данни. Дори e-mail не се иска.
    Даже и име може да не въведеш, и се генерира нещо от типа на user73838473.
    Хайде, някой да се регистрира в нещо американско така - без да дава никакви данни?
  • 14 ченго

    13 0 Отговор
    Там се качват клипове и много хора печелят от това, явно империалистите искат да дръпнат и тоя шалтер на обикновения човек
  • 15 Конкуренция

    9 0 Отговор
    ФБР искат само те да шпионират гражданите, както ги издаде Сноудън. Не може ТикТок да им взема хляба.
  • 16 Що е чайна

    0 5 Отговор
    все е боклюк!
  • 17 ти да видиш

    4 1 Отговор
    Бил заплаха що бе дойче зеле щотото фащ не могат да го контролират и в него може да не трият и блокират свободно изказващите се и мислещи
  • 18 12345

    1 0 Отговор
    Да живее свободата и демокрацията. Казаха янките и започнаха да налагат забрани и цензура.
  • 19 Гост

    0 0 Отговор
    „...тласък на усилията на редица законодатели да забранят популярното приложение, което е собственост на китайската компания ByteDance и се използва от повече от 100 милиона американци.”
    Това е зле рафиниран тоталитаризъм, преди бяха по-добри в манипулациите. Изглежда са прави някои изследователи в самите САЩ, че политическото управление там все по-нагло демонстрира елементи на частен фашизъм – непрекъснато натякване за националната сигурност, външният враг и пр.. Тези изследователи се базират на това, че във фашистката идеология се акцентира върху управление чрез мощни държавни корпорации ,мощна държавна централна банка, мощен държавен ВПК. Централната банка и корпорациите там обаче са частни и все още не се набляга на харизматичната личност. Сегашният им президент се обяви официално за ционист, но е посредствен и не е никак харизматичен. Сигурно скоро ще намерят някой харизматичен.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 То па вашия Фейсбук Туитър, Инстаграм и

    0 0 Отговор
    Гугъл сигурно правят нещо по-различно.