Last news in Fakti

17 Март, 2023 18:27 1 611 27

Санкциите на ЕС срещу Русия: Въздействие и предизвикателства

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • санкции-
  • газпром-
  • европейски съюз

Безпрецедентният характер на санкциите, наложени срещу Русия, по мащаб и обхват, създаде нови предизвикателства при прилагането им, по-специално за ЕС

Санкциите на ЕС срещу Русия: Въздействие и предизвикателства - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Възмутени от незаконното и непровокирано пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., страните от Европейския съюз бързо приеха безпрецедентно строги санкции в тясно сътрудничество с партньори, включително Съединените щати, Обединеното кралство, Канада, Австралия и Япония. Бързата последователност от десет пакета санкции на ЕС, приети оттогава, в това, което вече беше наречено "революция на санкциите", доведе до несравним набор от мерки, насочени към ключовите сектори на руската икономика и политическите елити. Нови санкции бяха приети и срещу Беларус и Иран в отговор на участието им в агресивната война на Русия, пише в изследване за Европейския парламент.

Безпрецедентният характер на санкциите, наложени срещу Русия, по мащаб и обхват, създаде нови предизвикателства при прилагането им, по-специално за ЕС. Държавите-членки и институциите на ЕС подновиха усилията си да направят привеждането в съответствие наистина глобално и да затворят вратичките, за да предотвратят заобикалянето. През ноември 2022 г. нарушаването на "ограничителни мерки" (санкции) беше добавено към списъка на "престъпленията на ЕС", включен в Договорите.

Въпреки предизвикателствата анализаторите смятат, че санкциите вече са постигнали три важни цели: те изпратиха на Кремъл силен сигнал за решителност и единство на Запада, те трайно влошиха военния капацитет на Русия и задушават нейната икономика и енергиен сектор, с дългосрочни последици. Повечето експерти обаче предупреждават, че въздействието на санкциите няма да бъде достатъчно тежко, за да ограничи способността на Русия да води война срещу Украйна през 2023 г. Необвързаността на значителен брой страни също свидетелства за различни глобални възприятия за предстоящите залози и приоритети.

След незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Русия през 2014 г., Европейският парламент е вокален защитник на строги санкции. Парламентът недвусмислено осъди неоправданата агресия на Русия срещу Украйна и оттогава поиска по-широки и по-добре прилагани санкции, включително механизъм за вторични санкции, както и конфискация на руски активи, замразени от ЕС, за да се плати за възстановяването на Украйна. На 23 ноември 2022 г. парламентът прие резолюция, признаваща Русия за държавен спонсор на тероризма.

Икономически ефект от санкциите

Брутен вътрешен продукт

В актуализираната икономическа перспектива, публикувана през януари 2022 г., няколко седмици преди началото на руската инвазия в Украйна, Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира растеж на БВП на Русия през 2022 г. на +2,8% и +2,1% през 2023 г. Леко по-песимистично докладът на Световната банка от януари 2022 г. оценява растежа на БВП на Русия на +2,4% през 2022 г. и +1, % през 2023 г. След инвазията и многото мерки, предприети от западните правителства в знак на солидарност с Украйна, тази картина се промени рязко.

Руските министерства на икономиката и финансите очакваха, че след санкциите, обявени от Запада през март 2022 г., растежът в Русия ще спадне с 10% през 2022 г. Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) публикуваха подобни оценки (10-12%). Първоначалното въздействие наистина сочи в тази посока: МВФ изчислява, че през тримесечието след нахлуването в Украйна икономиката на Руската федерация се е свила с 21,8% на тримесечна годишна база.

Световната банка отдаде този спад на различни фактори, включително сътресения в системите за транзакции и веригите за доставки, водещи до срив на вътрешното търсене и обемите на износа, рязко обезценяване на рублата, повишена инфлация, намаляващо частно потребление и намалени инвестиции. Докато икономическите действия на Запада бяха впечатляващи, експертите твърдят, че те не изненадаха Русия.

Всъщност след нахлуването в Украйна през 2014 г. руското правителство активно планира и приложи няколко политики за смекчаване на икономическия удар от потенциални допълнителни санкции. Те включват контролиране на разходите и балансиране на бюджета при цена на петрола от 45 щатски долара/барел. Друга се състоеше в диверсификация на икономиката от петрола и газа и намаляване на зависимостта от западните технологии и търговия. Държавни компании и големи банки също проведоха стрес тестове, включително сценарии, при които Западът спря да доставя определени технологии или Русия беше изключена от SWIFT и кореспондентските сметки бяха блокирани.

През февруари-март 2022 г., в допълнение към тези дългосрочни приготовления, руските власти приеха няколко фискални мерки за смекчаване на въздействието от този първоначален шок. Тези мерки (увеличаване на социалните придобивки, предоставяне на субсидирани заеми и данъчни облекчения, както и повишаване на минималните заплати) възлизат на 3% от БВП и се финансират от приходите от петрол и газ, от руския държавен фонд и от намаляване на излишъка на федералния бюджет. С предотвратена финансова криза и с нарастващо военно производство (включено в БВП), прогнозираният дефицит за 2022 г. беше постепенно намален до -4,5% от Световната банка, -3,9% от Организацията за Икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и с -3,4% от МВФ (който ревизира това число нагоре до -2,2% през януари 2023 г.).

Занапред прогнозата на ОИСР очаква руският БВП да спадне с -5,6% през 2023 г. и -0,2% през 2024 г. В своята актуализация от януари 2023 г. Световната банка очаква рецесията да продължи през 2023 г. (-3,3% от БВП), тъй като икономиката продължава да се свива поради въздействието на санкциите, но трябва да се върне към скромен растеж през 2024 г. (1,6%). Напротив, в януарската си актуализация МВФ прогнозира увеличение на БВП от 0,3% още през 2023 г. (срещу -2,3% спад във версията от октомври 2022 г.) и малко по-висок растеж през 2024 г. (2,1%).

Безработица

В своята световна икономическа перспектива МВФ изчисли, че за 2022 г. безработицата в Русия ще спадне от 4,9% на 4,6%. Според официални руски източници безработицата в момента е рекордно ниска от 3,7%. Експертите отбелязват обаче, че този процент е измамен, тъй като пропуска няколко важни елемента. Не се отчита значителен брой хора, които са в неплатен отпуск. Има и ефекта от военната мобилизация и от изселването на руснаците, бягащи от мобилизацията. Ето защо експертите са на мнение, че истинският брой на безработните в края на 2022 г. е най-малко два пъти повече от официалните данни, ако не и по-близо до 10%, което може да се сравни с втората половина на 90-те години на миналия век, бурен и отрицателен период, където 10-13 % от руснаците са били безработни.

Инфлация

В своята световна икономическа перспектива, публикувана през октомври 2021 г., МВФ изчисли, че руските потребителски цени ще се повишат с 4,8% през 2022 г. Решенията, приети от Запада, доведоха до първоначален скок на инфлацията, която се увеличи до 16,7% през март 2022 г. Със следващи мерки въведени от Централната банка на Русия (ЦБР), инфлацията се стабилизира и оттогава спадна. През декември 2022 г. тя възлизаше на 11,9%, доста над целта на ЦБР от 4%. Прогнозите са, че инфлацията ще спадне до диапазон между 5% през 2023 г. и 4% през 2024 г. (МВФ) и 5,9% през 2023 г. и 4,5% през 2024 г. (Световната банка). Това може да повлияе на разходите за живот на руските потребители, като продължи тенденцията на спад в потреблението и влоши качеството на живот на обикновените граждани.

Обменен курс

Някои санкции на ЕС и САЩ, приети след инвазията, попречиха на западните банки да работят с ключови руски партньори и отрязаха няколко руски банки от SWIFT, световната система за междубанкови плащания. Санкциите също така замразиха сметките на ЦБР, деноминирани в долари, евро и лири стерлинги - ефективно правейки половината валутни резерви на ЦБР неизползваеми. ЦБР отговори с мерки, включително увеличаване на основния лихвен процент до 20%, принудително конвертиране на 80% от приходите от износ в рубли и ограничаване на възможността на чуждестранните инвеститори да изтеглят капитал и възможността на руснаците да пренасят пари в брой през границата. Тази политика е предотвратила изтичането на капитали и е насочена към руски банки. До края на април 2022 г. рублата възвърна стойността си отпреди инвазията и ЦБР отмени някои от своите мерки (напр. лихвеният процент беше постепенно намален до 7,5%).

Търговия

Като се има предвид изключването на Русия от SWIFT от март 2022 г., тя е изправена пред проблеми с плащането за внос и получаването на плащане за износ. Обявени са различни инициативи. Напредъкът за някои, като например използването на индийската рупия за търговски сетълмент, е бавен. Решенията, внедрени през 2022 г., включват налагане на рубли за плащания за газ, преминаване към национални валути, бартерни сделки или плащания в брой.

Напоследък се използват криптовалути и се извършват плащания в китайски юани. От октомври 2021 г. до октомври 2022 г. износът на ЕС за Русия е намалял с 52% (4,6 милиарда щатски долара), износът на САЩ е намалял с 85% (0,4 милиарда щатски долара), износът на Обединеното кралство е намалял с 89% (0,4 милиарда щатски долара), а този на Япония с 41% (0,3 милиарда щатски долара). Като се има предвид спадът на вноса от Запада и Япония, включително основни суровини, части и технологии за нейните индустрии, Русия в момента е изправена пред недостиг на доставки в рамките на своята вътрешна икономика (напр. автомобили или специализирано военно оборудване).

Като се има предвид зависимостта на руската индустрия от вноса на високотехнологични стоки, предимно от Запада, решаващият въпрос в краткосрочен до средносрочен план е дали Русия ще успее да намери заместител. Тъй като много от най-големите икономики в света (по БВП) се присъединяват към санкциите, допълнителен въпрос е дали нарастващият внос от Китай, Индия или някои страни от Персийския залив, които не прилагат санкциите, може да осигури заместители.

Основните източници на доходи на Русия са износът на стоки, т.е. особено в енергийния сектор, както и зърно и торове, които представляват повече от 60% от руските държавни приходи. Износът на храни и торове от Русия е освободен от западните санкции в подкрепа на продоволствената сигурност, особено за по-бедните страни. Като се има предвид увеличението на цената на тези стоки, приходите на Русия от износ на торове се увеличиха със 70%.

Други стоки (алуминий, никел, паладий, злато и сребро) също са освободени. И накрая, руският ядрен монополист, Росатом, все още работи в няколко страни, включително Беларус, Китай, Египет, Унгария и Турция. Приходите от износ на петрол и газ не са спаднали през 2022 г. поради няколко причини. Първо, към края на годината бяха приложени някои мерки. Второ, мерките бяха обсъдени надълго и нашироко и изпълнението отне време, което позволи на Русия да намери нови клиенти. И накрая, особено за газа, развитието през 2022 г. допринесе за значителни увеличения на цените. В бъдеще се очаква приходите от петрол да намалеят, при условие че политиката на ограничаване на цените е успешна. Например, след въвеждането на тавана на цените на петрола, Министерството на финансите на Русия удвои прогнозния си бюджетен дефицит за 2022 г. от 0,9% на 2% от БВП.

Руски и чуждестранни компании

Войната и санкциите също оказаха значително влияние върху руските компании. Между февруари 2022 г. и февруари 2023 г. основният индекс на Московската борса падна с повече от една трета, от 3 564 до 1 991 пункта, преди да се възстанови до 2 280 пункта. В този контекст друго важно развитие през 2022 г. беше решението, взето от няколко (макар и не всички) западни компании да се "самосанкционират", като се оттеглят доброволно от руския пазар в резултат на собствените си изчисления на риска и, което е важно, поради натиск на общественото мнение. Тези компании наемат руски местен персонал на обща стойност един милион души. През същия този период много руснаци - с високо ниво на образование и ценни умения - също напускат страната. Дори ако други местни компании (или компании от трети страни) запълнят този вакум в бъдеще, оттеглянето и "изтичането на мозъци" през 2022 г. се очаква да повлияят на производителността на Русия.

Изводи

Експертите са съгласни, че "революцията на санкциите" е постигнала три важни цели: те изпратиха силен сигнал за решителност и единство на Запада към Кремъл, те понижиха военния капацитет на Русия и задушават нейната икономика и енергиен сектор с трайни последици. Експертите предупреждават, че въздействието на неизбежния спад на приходите за Русия, особено върху петролния и газовия сектор, няма да бъде достатъчно сериозно, за да ограничи способността на Русия да води война срещу Украйна.

Министерството на финансите на Русия прогнозира, че приходите му от петрол и газ за 2023 г. ще достигнат 8,9 трилиона рубли (127 милиарда щатски долара), спад от 25% спрямо 2022 г. Въпреки това, те се изчисляват въз основа на средна цена на петрола Urals от 70 щатски долара/барел. Въпреки че решението на Русия да намали производството си може да доведе до повишаване на цената, експерти смятат, че прогнозираната цел е оптимистична. Дори ако приходите на Русия от суровини намалеят драстично, резервите на NWF могат да финансират военните усилия на Русия за още една година.

През октомври 2022 г. руските власти получиха допълнителни приходи (2,1 милиарда щатски долара) чрез неочакван данък върху държавната газова компания Газпром. Те също биха могли да прибегнат до еднократни данъци, като наскоро предложения "доброволен" данък върху големия бизнес (очаква се да донесе на държавата 2,8-3,5 милиарда щатски долара), за да компенсират спадащите приходи от петрол. Очаква се спадът да се отрази на социалните програми на Русия и недостига на инвестиции, цена, която Кремъл изглежда готов да поеме.

Междувременно мнозинството от руското население декларира, че санкциите все още не са ги засегнали сериозно. Важна последица от санкциите е нарастващата зависимост на руската икономика от Китай. Колкото по-голям е делът на плащанията и резервите в юани, толкова по-голям е рискът търговията, икономиката и съответно политиката на Русия да бъдат повлияни от Китай. Ако отношенията между двете страни се влошат в бъдеще, Русия може да се сблъска с допълнителни загуби на резерви и прекъсване на плащанията.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕвроАтлантически шарлатанин

    47 12 Отговор
    Кремъл благодари на Байдън, че отряза Русия от международната финансова система и сега руските банки са застраховани срещу банковата криза, която се разпростира по света.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахаха

    19 9 Отговор
    Преди няколко седмици четох новина в която някакъв си гадател беше казал че третата световна война ще започне тази година и поводът ще бъде сблъсък на два самолета но беше казал че ще е между Китай и Сащ! Ами учудвам се как тези гадатели все пак познават нещо!
  • 4 Прости слуги на краварите

    39 8 Отговор
    Вижте инфлацията това е резултата от санкциите ви ненормални краварски марионетки!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 случаен

    33 8 Отговор
    лицемерите били възмутени,а най невъзмутимо лъгахте,че се борите да се спазят минските споразумения,само атом може ви излекува
  • 7 Мдаа

    22 8 Отговор

    До коментар #4 от "Прости слуги на краварите":

    Шефът на МАЕ към Европейския парламент: Няма да има повече евтин газ в Европа
    Ръководителят на Международната енергийна агенция Фатих Бирол. .
    Европа трябва да се подготви за факта, че вече няма да има евтин газ. За това предупреди страните от ЕС Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика (МАЕ).
    „Няма да има повече евтин газ. Европейската енергия ще бъде по-скъпа в бъдеще, отколкото в миналото. Цените на енергията в ЕС ще бъдат по-високи и значително по-високи от тези на неговите икономически конкуренти,”
     Това каза Фатих Бирол в Европейския парламент.
    Днес, 9 март, цената на газа на европейските борси падна до 465 долара за хиляда кубически метра. Това е почти 4 пъти по-евтино от миналия декември. Тя обаче е 2,6 пъти по-висока от предкризисните времена, когато средните котировки на горивата от 2015 г. до юни 2021 г. бяха средно 180 долара за хиляда кубически метра.
  • 8 Хаха

    14 7 Отговор
    И така ...
    Анонимните профили с фалшиви снимки,денс цял ден рапространяват това ,като информация.

    За пореден път неукият БГ активист на некнижовният си господар от западните ширини на нашата планета, стават за смях и показват, че реално, никой сериозен Човек или Политик, не трябва да общува с тях, понеже с циркова група няма , какво да си кажеш

    И така малко реалност

    Отваряме страницата на МНС и там пише ясно, Цитирам:

    МНС може да упражнява своето право, ако обвиняемият е гражданин на държава членка или ако престъплението е извършено на територията на държава членка, или ако случаят се предава чрез Съвета за сигурност на ООН. Съдът има предназначение да допълва националните съдебни системи. Тя може да упражни своята юрисдикция, само когато националните съдилища не желаят или не са в състояние ефикасно да извършат разследването или наказателното преследване.

    Малко по-надолу се вижда списъка с държавите членки, но нас ни интересува конкретно Европа. Та цитирам пак :

    Държави членки от Европа: Германия, Албания, Андора, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Македония, Малта, Черна гора, Молдова, Норвегия, Холандия, Полша, Португалия, Чешката република, Румъния, Великобритания, Сан Марино, Сърбия, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария.

    Забележете : Няма Русия , няма Украйна

    От
  • 9 Хаха

    14 8 Отговор
    Забележете : Няма Русия , няма Украйна

    От едно и две следва, че този съд по своят устав и по своят статус няма юресдикция за ,каквото и да е решение свързващо Русия.

    В случаят - Дори ООН не е дал такива правомощия за този тип дейност.

    От всичко гор споменато следва следното, това е поредната акция в реално безсилие на Запада , да покаже , че нещо прави , докато неговият елит продъл;жава да пълни касата на Путин и докато Русия си е вдигнала ПАРИЧНИЯТ ОБОРОТ с ЕС на 22% .

    В заключение, запада е силен в това, да дава желаното за реалност , но в повечето случай, след това се оказва, че е сметка без кръчмар. Покачващата стойност на автоголът Украйна расте и никой не е в състояние да пречи на "Колацията от 50 държави" все повече и повече да затъва.
  • 10 НЮМАН

    21 9 Отговор
    Антируските санкции водят до отказа на много страни от долара, поради което Вашингтон губи способността си да проектира своята мощ на международната сцена, пише наблюдателят на New York Post Джей Нюман.
    „Отказът от долара би нанесъл мощен удар върху позицията на Америка на международната арена. Епохата, когато беше възможно да се печатат неограничен брой долари, може да приключи, а с това способността ни да купуваме чужди стоки евтино ще остане в миналото“, пише авторът.
    NYP: Както отбеляза наблюдателят, повече от сто държави не подкрепиха антируските мерки на Запада, поради което възникват икономически коалиции, които използват други валути за продажба на стоки. Журналистът също така отбеляза, че липсата на алтернатива на долара, за която говореха западните анализатори, се оказа илюзорна.
    Търговските отношения между страните, използващи национални валути, водят до намаляване на търсенето на долара и в резултат на това на неговата стойност. В резултат на това, пояснява Нюман, ще последва постепенно повишаване на цените.

    Коментиран от #11

  • 11 Продължение

    16 9 Отговор

    До коментар #10 от "НЮМАН":

    NYP: Поради падането на долара, заключава журналистът, Съединените щати ще загубят тежестта си на международната арена, а също така рискуват да се окажат в „дългова дупка“. За да избегне това, Вашингтон може да намали броя на стратегическите си противници и „да въведе ред в собствената си икономика веднъж завинаги“.
    Западните страни са изправени пред нарастващи цени на енергоресурсите и скок на инфлацията поради налагането на санкции срещу Москва и политиката на отказ от руското гориво. На фона на поскъпването на горивата, предимно на газа, индустрията в Европа до голяма степен загуби своите конкурентни предимства, което се отрази и на други сектори на икономиката. Освен това Съединените щати и европейските страни са изправени пред рекордна инфлация от десетилетия.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 мда

    20 7 Отговор
    Икономическият ефект от санкциите са:3 фалирали банки при господарите ни и една в Швейцария и територията е пред фалит.
  • 14 МирО

    25 8 Отговор
    Без да четат тоя чаршаф ми е ясно от заглавието , че пак ще ни облъчват колко са добро санкциите, но гледам реалистично и : банки фалират в Сащ, не в Русия, инфлацията в ЕС е по-голяма от тая в Русия, ЕС студува и гладува, стачки и вълнения навсякъде в ЕС и т .н.
    Изводът ми е простичък ЕС се самозастреля с тия санкции, дано не е фатално.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 стоян георгиев

    8 24 Отговор
    Русия обеднява рязко и мощно.топи се последния отселял фонд в твърда валута.тази година ше е преломна за руската икономика следва свободно падане глад и канибализъм.и всичко това заради имперските мераци на едно глупаво и нагло джудже!

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Стояне

    19 6 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Санкциите наистина ли вредят на Русия? Година след началото на NWO и „яростния отговор от Запада“, британски журналист сравнява рафтовете на руските и английските супермаркети. Сю Райд в статия за Daily Mail се чудеше защо в родината й започна недостиг на яйца и зеленчуци, а Русия живее както преди.
    Британските супермаркети, според нея, изпитват недостиг на много видове продукти, те са принудени да продават яйца и някои видове зеленчуци според нормите на клиент, докато жителите на Русия, която е под санкции, не изпитват такива проблеми .
    Според нея, ако погледнете рафтовете на магазините и заведенията за хранене в Перм, имате усещането, че „прехвалените западни санкции“ срещу Русия нямат ефект. Е, британските супермаркети вече ограничават консумацията на домати, краставици, чушки и марули, а фермерите страдат от растящите разходи за електроенергия, които не позволяват да се отглежда нищо в оранжерии през зимата, подчертава Райд.
    В статията тя буквално се възмущава от факта, че жителите на Перм и други региони на Руската федерация имат достатъчно евтини и достъпни продукти, а евтината енергия в богата на газ страна позволява отглеждането на зеленчуци в оранжерии дори и в най-суровата зима. 
    И това, което липсва, Русия може да внася от приятелски страни с по-топъл климат, като Иран и Турция - журналистът внезапно откри, че "целият свят" не се ограничава само до Западна Европа и САЩ.
    „Руснаците не трябва да се притесняват за отоплението ил
  • 19 Стояне продължава

    20 6 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    „Руснаците не трябва да се притесняват за отоплението или за бензина и дизеловото гориво“, оплаква се британецът.
    В Перм тя разговаря с 67-годишния британец Джон, който е женен за рускиня и живее в Русия от много години.
    „Живея тук и виждам с очите си, че санкциите не вредят на Русия. Обикновените хора едва забелязваха. Магазините са пълни с всичко, от което се нуждае и иска “, каза Джон.
    „Всичко това ви кара да се чудите кой печели икономическата война“, заключи Райд.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Някой

    23 6 Отговор
    Да, виждаме влиянието на санкциите - из Европа р погром. Франция, Англия, Германия, Италия - протести и стачки. Затваряне на производства. Главоломен скок на цените... България е готова да фалира (всъщност е вече фалирала). Обаче идват да ни стягат да произвеждаме и даваме оръжие и боеприпаси на онези мижитурки, дето има за флаг един синьо-жълт парцал.
    Та, интересно как ще изглежда Европа след още една година на санкции. Лунен пейзаж?
  • 22 Аха

    17 7 Отговор
    Аз пък виждам Европа след година две да свети със свещи...и да кара колела.Ще ядем червеи и бръмбари ,и ще учим децата що е то джендър.
  • 23 Икономист

    16 6 Отговор
    Хайде пак поредната помия колко са зле руснаците в следствие на санкциите и колко добре е западът.

    Въпросът е че ние виждаме какво е реалното положение и че банки фалират в ЕС и САЩ а не в Русия, Инфлацията в ЕС и САЩ е огромна (колкото и да го прикриват) а не в Русия, еврото се срина а не рублата, стачки тресат цяла Европа а не Русия, ФЕД напечата нови 300 милиарда зелени хартийки за да спаси банковата система което ще доведе до по-голяма инфлация но ще е в бъдеще - просто отлагат фалита си. ЕЦБ също са пуснали нови 100 милиарда евро без покритие.

    Обаче политкоректните медии ни убеждават че всичко е наред и санкциите действали - действат ама върху кого.
  • 24 Админ

    12 7 Отговор
    Сащ и нато са най големите терористични организации и държава в света. Създадоха фашистка Украйна с цел война с Русия, преди бе фашистка Германия. Запада иска богатствата на Русия. Сега има заповед да се задържи руският президент, това значи война, трета световна война, заради западняци те фашисти. Слава Русия, слава Путин, голям президент на велика страна, слава Русия, за победата, Русия е последната надежда за справедлив свят. Аз не искам демокрация, аз искам справедлив свят. Слава Русия, слава Путин, голям президент на велика страна
  • 25 Иван

    3 0 Отговор
    Ако продължава така, след година който има велосипед иликон с каруца ще е богаташ в Европа.
  • 26 дядото

    2 1 Отговор
    тя русия,иска или не в последните столетия винаги е съществувала при непрекъснати санкции от европа,но си е оставала русия.нещо повече,тази европа твърде често е спасявана от русия
  • 27 Нов

    0 0 Отговор
    Русия е била и ще бьде вечна му памет на ес тои умре скоропостижно