Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Март, 2023 22:22 3 625 136

Блинкън призова всички държави членки на МНС: Арестувайте Путин!

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • антъни блинкън-
  • международен наказателен съд

Нито Русия, нито Украйна са членове на МНС, въпреки че Киев предостави на съда юрисдикцията да преследва престъпления, извършени на негова територия

Блинкън призова всички държави членки на МНС: Арестувайте Путин! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова всички членове на Международния наказателен съд (МНС) да се съобразят със заповедта за арест, която съдът издаде на руския президент Владимир Путин, съобщава "Ройтерс".

Миналата седмица съдът обвини Путин във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна.

Още новини от Украйна

Правният ход ще задължи *123-те държави-членки на съда да арестуват Путин и да го предадат в Хага за съдебен процес, ако стъпи на тяхна територия.

"Мисля, че всеки, който е страна в съда и има задължения, трябва да изпълни задълженията си", каза Блинкън, попитан от американския сенатор Линдзи Греъм по време на изслушване на комисията по бюджетните кредити в Сената, дали би насърчил европейските съюзници да "предадат" Путин.

Въпреки че Съединените щати не са страна в МНС, президентът на САЩ Джо Байдън каза в петък, че Путин очевидно е извършил военни престъпления, добавяйки, че заповедта на МНС е оправдана.

Москва многократно отхвърли обвиненията, че нейните сили са извършили зверства по време на едногодишното си нахлуване в нейния съсед и Кремъл заклейми съдебното решение като "невалидно".

Нито Русия, нито Украйна са членове на МНС, въпреки че Киев предостави на съда юрисдикцията да преследва престъпления, извършени на негова територия.

Трибуналът няма собствени полицейски сили и разчита на държавите-членки да извършват арести.

"Ако Путин дойде в Съединените щати по някаква причина, ще го предадем ли на МНС?", попита Греъм. "Е, не мога да предвидя, защото ще трябва да погледна законите. Както знаете, ние всъщност не сме страна в МНС, така че не искам да се занимавам с тази хипотеза", коментира Блинкън, цитиран от "Фокс нюз".

"Бих ви насърчил, ако дойде тук, да го предадете. Бихте ли насърчили нашите европейски съюзници да го предадат?", добави Греъм. "Мисля, че всеки, който е страна в съда и има задължения, трябва да изпълни задълженията си", отговори Блинкън.

Малко вероятно е Путин да посети враждебни европейски страни в скоро време, особено в светлината на заповедта за арест на МНС - решение, което получи както похвали, че се изправи срещу Путин, така и критики за потенциално затваряне на дипломатически пътища за постигане на политическа резолюция, която слага край на битките, пише "Вашингтон пост".

По време на изслушването Блинкън защити предложението на администрацията на Байдън за бюджет от 6,8 трилиона долара пред Конгреса, като каза, че е необходимо, за да могат Съединените щати да се изправят срещу "острата заплаха", представлявана от Русия, и "дългосрочното предизвикателство" от Китай, като същевременно се занимават с климата промяна и миграция.

Президентът Байдън се противопостави на исканията на републиканците за намаляване на размера на правителството по-рано този месец с бюджет, който предлага увеличаване на разходите за Пентагона и социални програми, като същевременно повишава данъците за хората с по-високи доходи и корпорациите.

"Светът след Студената война свърши и има интензивна конкуренция, за да се определи какво следва", каза Блинкън пред панел на Сената по бюджетните кредити. "Този бюджет ще ни помогне да развием тази визия и да се справим с проблемите, които са най-важни за американския народ."

Греъм, в забележки за откриване на изслушването, каза, че иска да увеличи финансирането специално "за да се противопостави на Китай по целия свят, особено в задния им двор".

Искането от 63,1 милиарда долара към Държавния департамент и Агенцията за международно развитие на САЩ ще увеличи финансирането за Азиатско-тихоокеанския регион с 18 процента, каза Блинкън, помагайки на Съединените щати да "изпреварват" Китай.

Представянето изглежда има за цел да се противопостави на някои критики от страна на републиканците, че милиардите долари, които Съединените щати харчат за военна и икономическа помощ на Украйна, може да са на цена на дългосрочната стратегическа цел за противодействие на Китай.

"Те искат да повярваме, че можем да водим безкрайна прокси война в Украйна и някак си това няма да повлияе на способността ни да възпираме Китай от нахлуване в Тайван", каза републиканският сенатор Джош Хоули от Мисури в реч миналия месец. "Те искат да повярваме, че нашата военна мощ е безкрайна, че американската мощ не е изправена пред реални ограничения."

Блинкън твърди, че бюджетът на Държавния департамент ще постави Вашингтон на място за справяне с всички свои ключови предизвикателства, които той категоризира в две "групи".

"Първата група е поставена от нашите стратегически конкуренти - непосредствената, остра заплаха, породена от автокрацията и агресията на Русия, най-разрушително чрез бруталната ѝ война срещу Украйна... и дългосрочното предизвикателство от страна на Китайската народна република", каза Блинкън.

"Втората група от споделени глобални тестове, включително климатичната криза, миграцията, хранителната и енергийната несигурност и пандемиите, всички от които пряко влияят върху живота и поминъка на американците и всички хора по света", добави той.

*Към март 2023 г. МНС се състои от 123 държави членки От тях 33 са от Африка, 19 от Азиатско-тихоокеанския регион, 18 от Източна Европа, 28 от Латинска Америка и Карибите, 25 от Западна Европа и Северна Америка. България подписва Римския статут на 11 февруари 1999 г. и депозира инструмента си за ратификацията му на 11 април 2002 г.

Държави членки от Европа: Германия, Албания, Андора, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Македония, Малта, Черна гора, Молдова, Норвегия, Холандия, Полша, Португалия, Чешката република, Румъния, Великобритания, Сан Марино, Сърбия, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария.

Държави членки от Африка: Бенин, Ботсвана, Буркина Фасо, Бурунди, Кабо Верде, Конго, Демократична република Конго, Коморските острови, Джибути, Габон, Гамбия, Гана, Гвинея, Кения, Лесото, Либерия, Мадагаскар, Малави, Мали, Мавриций, Намибия, Нигер, Нигерия, Уганда, Централна Африканска република, Сенегал, Сейшелските острови, Сиера Леоне, Танзания, Чад, Тунис, Замбия.

Държави членки от Америка: Антигуа и Барбуда, Аржентина, Барбадос, Белиз, Боливия, Бразилия, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Гренада, Гватемала, Гвиана, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Перу, Доминиканската република, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсънт и Гренадини, Суринам, Тринидад и Тобаго, Уругвай, Венецуела.

Държави членки от Азия: Афганистан, Бангладеш, Камбоджа, Южна Корея, Япония, Йордания, Малдивите, Монголия, Филипините, Таджикистан.

Други: Австралия, Островите Кук, Фиджи, Маршаловите острови, Науру, Нова Зеландия, Самоа, Източен Тимор, Вануату.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    45 113 Отговор
    руснаците ще му видят сметката... споко

    Коментиран от #5, #46, #58

  • 2 Гепард

    116 11 Отговор
    Как а Зеленски Кога

    Коментиран от #45

  • 3 МОЛИ СЕ БЛИНКИИИИИИ

    157 13 Отговор
    .......БЕЗСИЛИЕ БАЦЕ, БЕЗСИЛИЕ.......!
  • 4 Това че Блинкън е луд

    136 10 Отговор
    Е ясно. Да видим обаче как Тръмп ще арестуват първо......
  • 5 Ганьо

    142 127 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Явно кравите духат яко супата!!!

    Коментиран от #80

  • 6 Бесен- _Язовец

    160 140 Отговор
    Който иска да се самоубива да пробва да задържи върховния главнокомандващ на Въоръжените сили на Руската Федерация Владимир Владимирович Путин
  • 7 Хахаааа

    146 14 Отговор
    Пръдльо, иди го арестувай

    Коментиран от #94, #99

  • 8 Отряд1

    138 10 Отговор
    Лично ще помогна на МНС да залови Путин, ако преди това те сами заловят и осъдят лица като:
    - Дейвид Камерън/Буш старши
    - Буш младши/Клинтън
    - Макрон
    - Чалрз с Камилата ...

    Да продължавам ли?
    Сещате се , нали, къде може да хванете бате ви Владко?!

    Коментиран от #124

  • 9 България

    153 12 Отговор
    Първо арестувайте виновните за двете атомни бомби над Япония, после може как да мяучете.
  • 10 Реалист

    119 10 Отговор
    Ще нападнеш кортежа и охрана на руския президент и най близкия ядрен субмарин на Руската армия ще осъществи удар по държавата агресор.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Буха ха

    118 10 Отговор
    Блинкин, ти си пейразд и губняр.
  • 13 Рамзан ага

    112 90 Отговор
    И хазарчето Блинкен в ролята на какъв,дава съвети на измисления съд съвети да арестуват Н В. В Путин.Пълна пародия,да се чуди човек да плаче ли да се смее ли.Явно укрите яко го отнасят на фронта и тъй като няма позитивни новини,всеки ден ни заливат с тази 5о мия,за отвличане на вниманието
  • 14 Путин

    13 36 Отговор
    Дреме ми, имам си 70 милиарда
  • 15 Браво ! Точно така !

    89 6 Отговор
    Щом наведените надавате вой до небесата, значи нещата вървят в правилната посока.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Даааа

    84 5 Отговор
    Искането от 63,1 милиарда долара НЕ към Държавния департамент трябва да е отправен а към кредитора Китай ! ....... Тези пари дето ги печатат като тоалетна хартия точно за това ще се използват скоро. Мъъъърши....

    Коментиран от #40

  • 18 Хихихихи

    104 5 Отговор
    От безсилие и немощ всеки ден дъвчат едно и също. Явно вече си виждат края и бесовете ги хванаха. Беззъби псета.
  • 19 Българин ххаахахх

    93 7 Отговор
    Този Блинкмен на какви вещества е?

    Коментиран от #129

  • 20 Сали

    80 3 Отговор
    Идиоти, ... сър!
  • 21 Гост

    97 5 Отговор
    Смелчагата призовал някой друг да влезе в бърлогата на мечока. ха ха ха ха ха Смелият американец с аромата на адреналин.
  • 22 Мдаа

    98 5 Отговор
    Тези вече не са и смещни. Жалки помияри са.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гкккк

    70 2 Отговор
    Все повече изтрескаха 🐮🐮🐄 подлоги
  • 25 Майко мила....

    70 1 Отговор
    Блинкретен :"Този бюджет ще ни помогне да развием тази визия и да се справим с проблемите, които са най-важни за американския народ."
  • 26 тест

    10 0 Отговор
    тествам си
  • 27 Козяк 16

    90 1 Отговор
    ▪️Властите на САЩ няма да позволят американците да бъдат заплашвани от орган, който е пародия на правосъдието“ – държавният секретар на САЩ Помпео за процеса в Хага, 2020 г.
    Тогава прокурорите на съда само намекнаха за планове за разследване на военните престъпления на американски войници.

    ▪️ „Нито един американски войник няма да бъде съден в този съд“ – ръководителят на Пентагона през същата година.

    ▪️„Действията на МНС застрашават суверенитета на Съединените щати, както и на техните съюзници, които не признават юрисдикцията на този съд“ – американският президент Тръмп.

    ▪️„Въпреки многократните призиви от страна на Съединените щати и нашите съюзници, Международният наказателен съд не предприе никакви действия за реформа и продължава да провежда политически мотивирани разследвания срещу нас и нашите съюзници, включително Израел“, - президентът на САЩ Тръмп.

    ▪️„Имаме сериозни основания да вярваме, че корупцията и неправомерното поведение съществуват на най-високите нива на ръководството на Международния наказателен съд, което поставя под въпрос обективността на разследванията срещу военнослужещи от САЩ“, – президентът на САЩ Тръмп

    Коментиран от #35

  • 28 МОСКОФИЛИ,

    3 55 Отговор
    ВИЖТЕ В ГРАФА ...ДРУГИ
    Е ТАМ НЯМА ДА ГО АРЕСТУВАТ
    А ЩЕ ГО.....ПРИГОТВАЯТ
    КАТО ПИЦА КАЛЦОНЕ....😁😁😁
  • 29 Професора

    69 71 Отговор
    Кара някой да обяви война на Русия с този призив говесарина. Според Руската конституция прзидента е Русия и който атакува президента на Руската Федерация атакува цялата Федерация.
  • 30 Козяк19 хахха

    72 3 Отговор
    ХОДИ ГО АРЕСТУВАЙ ТИ БРЕ БЛИНК-МЕН -ИДЙОТ
  • 31 Ха ха ха ха ха

    79 71 Отговор
    Безсилието какво ли не прави.... САЩ си заминаха, но трябваше поне с някакво достойнство... а те така стават за посмешище в света.
  • 32 Ихууу

    83 72 Отговор
    Света им се срива и те го виждат, но не могат да променят нищо. Затова посиняха и озверяха
    Путин им разказа играта.

    Коментиран от #41, #97

  • 33 Да бе да

    10 46 Отговор
    Аз му харесвам токчетата , давай жуже 🤭👌🥱

    Този малък " магьосник" ще бъде велик в пандиза😘
  • 34 Добре а?

    69 2 Отговор
    Защо сащисаните се противиха на делото от същия този зъд, за същите действия само че от страна на САЩ? Защо тогава наложиха санкции на висшите магистрати от същиятози съд, а не призоваха за изпълнение на делото тогава? И това преди няма и 2 години.
  • 35 Така е

    47 2 Отговор

    До коментар #27 от "Козяк 16":

    Този съд не може да съди американски граждани... САЩ не са членове в МНС.

    Коментиран от #50, #54

  • 36 мда

    61 56 Отговор
    Евроатлантиците ще бъдат посипани с руски атоми ако арестуват Путин.
  • 37 Мисиркин

    38 3 Отговор
    Toq evrein Блекота е луд....
  • 38 КОНТРАТА

    54 52 Отговор
    8000 ядрени ракети на Руската армия чакат някой да арестува президента Владимир Путин!!!
  • 39 Майко мила....

    64 2 Отговор
    бюджет от 6,8 трилиона долара !!!! .... Отпечатаха за две години 8,4 трлн долари и евро без следа и сега дойде бедствието"
    За две години беше отпечатано толкова, колкото за предишните четиридесет! И тези олигофрени продължават, спирка нямат ей .....

    Коментиран от #44

  • 40 Българин 681

    24 1 Отговор

    До коментар #17 от "Даааа":

    Ама трябва да се намачкат добре.
    Както едно време "Работническо дело"..........
  • 41 ...

    4 20 Отговор

    До коментар #32 от "Ихууу":

    радвам се, че си вярваш...
  • 42 Наблюдател

    51 50 Отговор
    Като литнат Цирконте и Булавите към Обора и Блинки няма да има време да се скрие в Бункера
  • 43 Ъхъъ

    42 51 Отговор
    А като арестуват президента Владимир Путин, той с ядреното куфарче ли ще е с копчетата или без ?

    Коментиран от #47

  • 44 ...

    3 27 Отговор

    До коментар #39 от "Майко мила....":

    знаеш ли кое е лошото?
    че путин няма такава печатница..

    Коментиран от #109

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хахаха

    55 50 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Руснаците са колективният Путин. Ако не си го разбрал. Там не се предават своите граждани на чужди държави.
  • 47 ...

    5 37 Отговор

    До коментар #43 от "Ъхъъ":

    като арестуват путин, ядрените бомби на запада до москва ще са на същото разстояние до москва и преди ареста му..
  • 48 Минувач

    47 46 Отговор
    Интересно, дали някоя от тези държави-кандидатки да арестуват Путин ще си даде сметка, че този арест ще бъде основание за обявяване на война от страна на Русия. И това е по всички правила от създаването на човешките общества, убийство или арестуване на действащия главнокомандващ и ръководител на която и да е държава е моментално обявяване на война от същата. Ще се започне с моментално блокиране и арестуване на всички посланници в Русия, ще бъдат един вид заложници и може да се стигне до гореща война.

    Коментиран от #52

  • 49 Мдааа Дааа ... треперете западняци

    57 55 Отговор
    Си им го каза ясно....
    "Предстои промяна, която не се е случвала от 100 години", това каза китайския президент Си Дзинпин на руския си колега Владимир Путин преди да отпътува след официалната си визита в Москва.
    "Ние заедно ще направим тази промяна", предаде преводачът на китайския лидер на руския президент.
    Тези думи вероятно сериозно ще разтревожат Запада.
  • 50 Точно така

    54 50 Отговор

    До коментар #35 от "Така е":

    Но и Русия не е страна в МНС.Защо тогава съдят руски граждани? Пак евростандарти или ?

    Коментиран от #62

  • 51 Ти си

    47 48 Отговор
    Лицемерието и арогантноста на янките е безгранична -

    ... САЩ подписват договора на Римската конвенция, но не го ратифицират. По-късно, в 2002, се оттегля напълно от подписаният договор, и заявява че не планира да го ратифицира, следвайки че няма никакви задължения или отношения към него 8. Преди да се оттегли, САЩ формално критикува договора 8. Критикуват съда за значително променяне на подписаният договор без процес или уведомление, директно след неговото подписване. В САЩ е приет закон 9, според който интернационалният съд и други подобни не се признават. Законът дава правото на президента да използва всички възможни средства, включително и военна инвазия по лична преценка, с цел връщане на задържани от съда държавни лица. Този закон не се отнася не само за военни, но също и за всички лица които имат някаква държавна длъжност в САЩ, или пряко или непряко работят с държавата. Този закон важи не само за американци, но и за държавни личности от други техни съюзници. Например НАТО, Япония, Южна Корея, Австралия, и други. Поради факта че дава право на президента да извършва военна инвазия, неформално законът е познат като „Закон за инвазия на Хага“ (на английски: The Hague invasion Act). ...
  • 52 Хахаха

    24 32 Отговор

    До коментар #48 от "Минувач":

    Роботизираните биологични единици не мислят. Те са на дистанционно управление от митрополията. Те са опасни даже за себе си. Не е майтап. Партията ще каже ,,трябва", еврокомсомолът, ще каже Иессс!. И ще скочат смело в радиационното блато.
  • 53 Въпрос

    57 2 Отговор
    Блинкън призовава да арестуват Путин и в същото време не признава Хага когато се отнася за някой от САЩ.Как така?Това някаква шизофрения ли е?Да не е получил и той някакви микроинсулти от ковид и/или от ваксините?Странно ми е и затова питам.
  • 54 Хахаха

    4 16 Отговор

    До коментар #35 от "Така е":

    И Русия не е. Макар, че инициаторът на създаване на това чудо беше Императорът Николай втори.

    Коментиран от #66

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 въпрос

    48 2 Отговор
    Може ли да се изпълнява решение на измислен съд, което нарушава международното право и в частност принципа, че държавните глави на суверенни държави не подлежат на наказателно преследване? Утре същият този "съд" може да разпореди да се арестува Байдън, какво ще каже Блинкен тогава? Усещането, което оставят у непредубеденият зрител и слушател янките, е на пълна, тотална безпомощност. Особено след като Китай ясно заяви подкрепата си за Русия. Историята се пише пред очите ни. Предстои ни зрелищно и унизително рухване на една провъзгласила се империя на смешната тинейджърска възраст от малко повече от 200 години. И тези хлапета имат самочувствието и подлостта да рушат хилядолетни държави?! Кой не е чел историята, а?!
  • 57 Ти да видиш

    38 36 Отговор
    Братът на прокурора, поискал ареста на Путин, е педофил....
    През май 2022 г. братът на Карим Хан Имран Ахмад Хан е осъден на 18 месеца затвор за сексуално насилие над непълнолетно момче, но остава зад решетките само 9 месеца....
    https://fakti.bg/world/764915-urii-baranchik-bratat-na-prokurora-poiskal-aresta-na-putin-e-pedofil

    Коментиран от #63, #134

  • 58 хммм

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    след като българите "не виждат сметката" на своя президент-диктатор, то защо си мислиш пък, че руснаците ще му я видят??

    Коментиран от #85

  • 59 Ти си

    42 2 Отговор
    Факти , пропуснали сте тая малка подробност -
    МНС може да упражнява своето право, ако обвиняемият е гражданин на държава членка или ако престъплението е извършено на територията на държава членка, или ако случаят се предава чрез Съвета за сигурност на ООН ....
    От това излиза че всичко е един трагикомичен фарс ..
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Така е

    34 1 Отговор

    До коментар #50 от "Точно така":

    Ха ха ха, това е чиста пропаганда по медиите! Не могат да съдят и граждани на Русия. Сиреч тази издадена заповед е нелигитимна/фалшива.. От което следва, че издалите тази заповед, ще бъдат осъдени за това си деяние! Кой е поръчителя... е без значение!
  • 63 Жот

    29 8 Отговор

    До коментар #57 от "Ти да видиш":

    Ама е осъден нали? Няма батко, няма братко! Освен това, никой не може да отговаря за действията на брат си, сестра си, баща си, стринка си...

    Коментиран от #70

  • 64 Али

    31 30 Отговор
    Егати ддържания секретар. Не мозел да отговори.
    От друга страна, призовава 123 членки да арестуват.
    Щом той не може да отговори,аз да ви отговоря.
    Нито една страна няма тия мади да арестува Путин.
    Защото няма и защо.
    Скоро ще видим закриването на МНС.
    В най скоро време.
  • 65 Те тия

    11 5 Отговор
    Са най-важните

    Островите Кук, Фиджи, Маршаловите острови, Науру, Нова Зеландия, Самоа, Източен Тимор, Вануату.
  • 66 Така е

    24 1 Отговор

    До коментар #54 от "Хахаха":

    Да, и Русия не е! Този съд е създаден през 2000 г. или 2002 г мисля беше... През 1998 г. е римския статут.. България стая членка през 1999г.
    Не го бъркай те с МНС на ООН в Хага, който е създаден през 1945 г.
    За разлика от този на ООН, другия е нелегитимен.
  • 67 Чичак

    24 30 Отговор
    Какъвто и да е резултатът от началните етапи на започналия конфликт, американският империализъм има среща с катастрофа. Не може да завладее света. Тя не може да наложи отново колониални окови на масите от Близкия изток. Тя няма да намери чрез война жизнеспособно решение на своите вътрешни болести. По-скоро непредвидените трудности и нарастващата съпротива, породени от войната, ще засилят всички вътрешни противоречия на американското общество.20-ата годишнина от войната в Ирак се отбелязва сега на фона на ескалираща война между САЩ и НАТО срещу Русия, която заплашва да се превърне в много по-широка война, включваща цяла Европа и рискуваща потенциалното използване на ядрени оръжия за първи път след Труман администрацията извърши ядреното изгаряне на Хирошима и Нагасаки.
  • 68 Чичак

    29 3 Отговор
    Медиите, които вчера популяризираха лъжите за „оръжия за масово унищожение“, разпространяват измамата с „изтичането на информация от лабораторията на Ухан“, за да обвинят Китай за пандемията от коронавирус, както и твърденията за „непровокирана руска агресия“ и нелепи твърдения за жестокости в нацистки стил в Украйна.Лъжите от 2023 г. са още по-големи и по-нагли от лъжите от 2003 г. Реакционната инвазия на Путин е отчаяно усилие на руската олигархия да защити класовите си интереси срещу реална заплаха: много по-мощните сили на американския и европейския империализъм.
    Двадесет години след нахлуването в Ирак всички отговорни за него остават на свобода. Но колосалното разрастване на класовата борба в целия свят осигурява мощната обективна основа за масово движение, което ще ги потърси сметка и ще сложи край на империалистическата война като част от социалистическата реорганизация на световното общество.
  • 69 Това писание

    11 1 Отговор
    Е пуснато за да можем ние да се поупражняваме в американска риторика
  • 70 Неееее

    23 0 Отговор

    До коментар #63 от "Жот":

    Той е осъден в съда, но не лежи присъдата си. Освобождават го...Сиреч някой се е изплюл на английския съд...
    Английски съд го осъжда, но им някой над този съд, който еднолично решава, че този или онзи няма да лежи присъдата.Което пък автоматично говори, че в Англия не може да се говори правосъдна система. Правосъдната система е един фарс. На практика е това!
  • 71 Ти си

    21 0 Отговор
    И още от фарса -

    ... През септември 2018 г. във връзка с искане от главния прокурор на МНС Фату Бенсуда срещу въоръжените сили на САЩ и американските тайни служби за възможни военни престъпления в Афганистан, САЩ обявиха забрани за влизане и финансови санкции срещу съдии и прокурори по делото на разследвания срещу граждани на САЩ произнася МНС и накара съдиите и прокурорите в МНС да бъдат преследвани от органите на наказателното правосъдие на САЩ. През март 2019 г. Съединените щати приложиха заплашените санкции за първи път, издадоха забрани за влизане и отмениха визи. През юни 2020 г. президентът на САЩ Тръмп одобри забрани за пътуване и финансови санкции срещу служители на МНС, които разследват американски войници без съгласието на Вашингтон.....
  • 72 Киро Канадски

    18 25 Отговор
    Последни напъни. Тези джендъри от Хага Тръмп им го положи. Скоро и без тях
  • 73 Рико

    33 22 Отговор
    Спомняте ли си изявлението на Путин за започването на войната? АЗ наредих. АЗ ! Е, щом си ти , ти ще отговаряш.
  • 74 Путин е агресор и военнопрестъпник

    38 34 Отговор
    И Саддам и Милошевич и Кадафи бяха жестоки диктатори извършващи кървави военни престъпления и геноцид и се мислеха че като са свръхвъоръжени , могат да правят каквото си искат и че са недосегаеми за международното правосъдие...!!!
    За сега диктатора Путин не може да бъде отведен и осъден в ХАГА, но унижението и позора за Путин от издадената присъда си остават и са големи за пред Света , НО два пъти са по големи и тежки за руския народ , че има "колективна вина" и че търпи да има за президент човек, заклеймяван като военнопрестъпник с обвинения на международен съд за „военни престъпления“, „престъпления срещу човечеството“ с „геноцид“ и че някой в Русия трябва "да си свърши работата" и да измие позора на Русия за пред Света от 123 държави, между които е и България ....!!!

    Коментиран от #83

  • 75 безмерна

    18 3 Отговор
    Наглост на самозабравили се изроди.
  • 76 пандиков

    23 26 Отговор
    Путин не могат да го намерят изобщо, камо ли да го арестуват.
    Как ще го арестуваш като го пази огромна армия и стотици гардове и служби...
    Ти ни го намери, вържи го неутрализирай охраната и после ни предлагай да го арестуваме...
    Ей смешници - ей ...
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Чичак

    16 24 Отговор
    65 000 училищни работници започват тридневна стачка в Лос Анджелис
    Работниците във втория по големина район в Америка, който обслужва 420 000 студенти,
  • 79 Ти си

    26 26 Отговор
    МНС е пародия на правосъдие -

    1. Заповедта за така наречения "арест" не е издадена от МНС като орган на правосъдието, а само от неговата досъдебна палата, която не предрешава въпроса за вината. Освен това МНС е нарушил собствените си правила по отношение на публикуването на информация за конкретни лица, което подсказва за чисто политически, а не правен подтекст;

    2. Нито Русия, нито Украйна са страни по Римския статут на МНС от 1998 г., което означава, че този орган не може да има юрисдикция на тези територии (тестът rationae loci не е изпълнен);

    3. Така нареченото "отвличане на деца" не попада в юрисдикцията на МНС, тъй като това престъпление не е предвидено в Римския статут (критерият rationae materia не е изпълнен);

    4. Руският президент, в качеството си на най-високопоставеното длъжностно лице според международното право, има имунитет срещу чуждестранна и международна наказателна юрисдикция. Комисията по международно право на ООН свидетелства, че международното обичайно право в тази област съществува и има ясно определено съдържание. Вследствие на това руският президент не може да бъде арестуван от нито един чуждестранен орган (критерият rationae personae не е изпълнен);

    5. Русия няма да си сътрудничи с Международния наказателен съд или с отделни държави - страни по Римския статут от 1998 г., тъй като "Договорът не създава задължения или права за трета държава без нейното съгласие" (член 34 от Виенската конвенция за правото на договорите о
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Сандо

    23 3 Отговор
    Мина времето,когато всички бързаха да изпълняват прищевките на Хегемона.Сега останаха само най-заблудените овце от стадото.
  • 85 Хохо Бохо

    28 21 Отговор

    До коментар #58 от "хммм":

    Труден въпрос:
    "след като българите "не виждат сметката" на своя президент-диктатор, то защо си мислиш пък, че руснаците ще му я видят??"

    Може би:
    Защото ние сме демократична държава..
    Може би:
    Защото Путин съсипа Русия, а Радев все още не е успял да съсипе България..

    Но на диктаторите краят им е еднакъв.
    ИЗКЛЮЧЕНИЯ НЯМА.
  • 86 Ти си

    8 1 Отговор
    Потърсете в YouTube - "Култов момент от делото срещу Войслав Шешел " .. ...
  • 87 И всички искат да съдят САЩ !

    17 2 Отговор
    Държави членки от Америка: Антигуа и Барбуда, Аржентина, Барбадос, Белиз, Боливия, Бразилия, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Гренада, Гватемала, Гвиана, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Перу, Доминиканската република, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсънт и Гренадини, Суринам, Тринидад и Тобаго, Уругвай, Венецуела.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 тоя дали носи памперси като бай дън

    19 3 Отговор
    Не съм бил нито русофил нито русофоб, но сега ставам краварофоб - какви управляват там?! и ако не е тоя, ще е някой подобен!
  • 90 Брей....

    24 1 Отговор
    Блинкън призовал всички държави членки на МНС а САЩ не са член на МНС и не го признават. Шизофрения и олигофрения с 200
  • 91 Дааааааа, за тва иде реч!

    21 2 Отговор
    Към март 2023 г. МНС се състои от 123 държави членки...... От тях поне 70% са искали да съдят военнопрестъпници от САЩ в някакъв момент.
  • 92 Тези които не признават този съд

    24 3 Отговор
    Призовават да се спазват решенията на същия. Е по ЖалкиНагледци от краварите няма. А сам по себе си този Съд е мъртво роден.
  • 93 123456

    15 1 Отговор
    Направо ми стана страх ... Ей - всяка жаба да си квака в гьола!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Лилипутин

    25 16 Отговор
    Аз ще си седя в Бункера.
    Е от време на време ще отскачам да Китай , да лъскам обувките на Другаря Си .
    Без него съм свършен,все пак.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Твоя

    23 11 Отговор

    До коментар #32 от "Ихууу":

    Идол - Кремълския Ботокс още рине до Бахмут.
    За каква игра говориш ,за какъв свят ?
    Хаха
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 САЩ отново са смешни

    13 0 Отговор
    А Блинкън отново е неадекватен
  • 102 невий

    12 20 Отговор
    Това не е сериозно ....много се излагат краварите с такива налудничави приказки . И какво замесват целия свят ...да отидат в Москва заедно с прокурорката и да си го арестуват....ама тая работа не е като оная с Ирак и Либия . Пр@стъпниците са на власт във Фащ .
  • 103 Чичак

    16 1 Отговор
    В умишленото започване на агресивна война правителството на САЩ и неговите водещи служители – включително Джордж У. Буш, Ричард Чейни, Доналд Ръмсфелд, Кондолиза Райс и Колин Пауъл – бяха виновни за военни престъпления. Заедно със съюзници като британския министър-председател Тони Блеър, те нарушиха основния принцип, заложен от Нюрнбергския трибунал след Втората световна война, който установи, че централното престъпление на нацистите, от което произтичат всичките им други престъпления, е стартирането на непровокирани и агресивни войни. 
  • 104 Чичак

    14 1 Отговор
    Резултатът от инвазията в Ирак, последван от осемгодишна окупация, беше това, което беше определяно като „ социоцид “, умишленото унищожаване на цяло общество. Империалистическото завоевание доведе една от най-напредналите страни в Близкия изток до условия на средновековно варварство, не само икономически, но и политически. Американските управляващи систематично насърчаваха религиозните разделения и разпалваха сектантска война между мюсюлмани сунити и шиити и между мюсюлмани и по-малки религиозни малцинства, в опит да предотвратят всяка обединена съпротива срещу американската окупация.
  • 105 Чичак

    13 1 Отговор
    Преди двадесет години, на 20 март 2003 г. , правителството на Съединените щати се впусна в едно от най-големите престъпления на 21-ви век, започвайки непредизвикана и незаконна война срещу Ирак. Започна с насищане на бомбардировка на беззащитната страна („шок и страхопочитание“), което унищожи по-голямата част от нейните въоръжени сили и голяма част от социалната й инфраструктура, включително електроснабдяване и водоснабдяване, преработка на храни и производство на медицински консумативи.Това беше последвано от нахлуването в опустошената страна от повече от 130 000 американски войници, въоръжени с най-технологичните оръжия, които пробиха малкото останало от организираната иракска съпротива и достигнаха Багдад само за две седмици. След още една седмица на клане, американските сили превзеха столицата, като дадоха само 34 жертви в тази последна едностранна битка, в сравнение с безброй хиляди мъртви иракчани.
  • 106 Света знае кои са терористите

    14 2 Отговор
    И това са категорично доказано САЩ

    Коментиран от #131

  • 107 Путин е агресор и военнопрестъпник

    25 16 Отговор
    Международния наказателен съд е постоянен и авторитетен световен съдебен орган, който се занимава с геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъпления на „агресия“ нарушили международното хуманитарно право...!

    Владимир Путин е действащ президент и главнокомандващ руската армия , затова е обвинен от МНС за военни престъпления и престъпления на „агресия“ и е определен за военнопрестъпник и като такъв не важи никакъв "държавен имунитет" срещу международна наказателна юрисдикция и става обект на заповед за незабавен арест от МНС, във всяка една от 123-те държави членки на съда...!!!

    Коментиран от #128

  • 108 Дааааааа, за тва иде реч!

    13 0 Отговор
    Съединените щати дори не признават юрисдикцията на Международния наказателен съд от опасения, че в даден момент той може да бъде използван за обвинение и преследване на американски правителствени служители. Въпреки че Римският статут, съгласно който е издадена заповедта срещу Путин, беше подписан от Бил Клинтън, той никога не го изпрати в Сената за ратификация. През 2002 г., докато неговите адвокати изготвяха меморандуми, предназначени да оправдаят „превантивната война“ и изтезанията, президентът Джордж У. Буш информира ООН, че САЩ вече не възнамеряват да ратифицират статута.През 2020 г. администрацията на Тръмп обяви, че налага икономически санкции и ограничения за пътуване на следователи от МНС, след като те започнаха да разглеждат обвинения във военни престъпления, включително изтезания, изнасилвания и сексуално насилие, от американските военни в Афганистан и в центровете за изтезания на ЦРУ в Източен Европа. Новият прокурор на МНС Хан прекрати разследването на изтезанията в САЩ през 2021 г., малко след като беше назначен.
  • 109 хе хе хе

    10 0 Отговор

    До коментар #44 от "...":

    не му трябва,той има Менделеевата таблица
  • 110 Факт е че :

    15 1 Отговор
    Тъй като въпросът за малтретирането на деца е повдигнат в заповедите за арест, трябва да си припомним скандалното изявление на тогавашния посланик на САЩ в ООН Мадлин Олбрайт, която заяви през 1996 г. във връзка с половин милион мъртви деца от подкрепяни от САЩ санкции срещу Ирак, „Смятаме, че цената си заслужава.“ !!!!!!! Трябва да си припомним !
  • 111 Факт е че :

    14 0 Отговор
    Държавата, която води кампанията за обвинения във военни престъпления срещу Путин, е отговорна за изтезанията в Абу Гариб в Ирак, бомбените атентати на сватби и други цивилни събирания в Афганистан, затвора в Гуантанамо и стотици операции "убийството с дрон".
  • 112 Кирпича

    26 5 Отговор
    Човекът с неутолима жажда за човешка кръв пали свещ във православен храм , супер арогантност.
  • 113 Факт е че :

    14 1 Отговор
    Както при предишните обвинения във военни престъпления, водената от САЩ кампания се характеризира със зашеметяващо ниво на лицемерие. По всеки обективен стандарт всяка администрация на САЩ в последно време е виновна за престъпления, много по-лоши от всички, които са били обвинени срещу Путин: от ядреното унищожаване на два японски града в края на Втората световна война; до унищожаването на Северна Корея между 1950-1953 г., до точката, в която не е останала нито една сграда; до масовото клане и пирохимическото изгаряне, което беше водената от САЩ война във Виетнам; през тридесетте години на безкрайна и разширяваща се война, последвала разпадането на Съветския съюз.
  • 114 До Карим Хан

    13 0 Отговор
    Бог прощава, Русия не
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Блинкен

    13 1 Отговор
    наясно ли е, че ФАЩ са една от държавите, които не признават съда в Хага. И в качеството си на какъв ги призовава тогава? Кравари сър!
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Бай Лисан

    10 1 Отговор
    Арестувайте пора Блинки....
  • 123 Малко история

    14 1 Отговор
    Когато навремето същия международен съд заплаши Буш с арести поради военните престъпления на САЩ в Афганистан, Буш беше "много възмутен" и заплаши че ще арестува съдиите. Сега обаче, САЩ се правят на по праведни от папата. Евтин фарс!
  • 124 Значи

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Отряд1":

    🤣🤣това за Чарлз и камила та е супер...🤣🤣🤣
  • 125 Дед

    5 0 Отговор
    Блинкън да спре с мокрите сънища.
    И да мисли къде ще си търси работа като дойде Тръмп
  • 126 От страни

    3 0 Отговор
    Забележете кво става с броячите. частино а не наред са навити в полза на подлогите. Тестват система за навиване?
  • 127 Ко съм аз виновен

    5 0 Отговор
    Много е забавно да се наблюдават от страни , равноправните европейски граждани от ромски произход . Когато са изнервени , и свършат с аргументите , средствата , и възможностите за въздействие . Започват на директен език със заплахи , и кълни . Когато това се случва на ниво дипломация , и международни отношения . Се превръща във фарс , и гротеска.
  • 128 за какво

    5 1 Отговор

    До коментар #107 от "Путин е агресор и военнопрестъпник":

    Военно престъпление е , да изсипеш за една нощ 40 000 тона запалителни бомби над спящ град , който няма отношение към военната промишленост , и десетки хиляди мирни граждани да умрат в разтопеният асфалт- Дрезден . Военно престъпление е , при своето настъпление , или отстъпление , да събираш местните хора в хамбарите , и да ги палиш живи , за да не послужат , като противников ресурс, като преди това си смлял на каменен прах , цялата инфраструктура. - Валтер Модел. Заграждането на цели градове , и безразборна стрелба по цивилните докато мърдат , останалите 12-14 годишни девойчета в центрове за забавление на японските войници. Хирошима , Нагазаки , и ред войни за петрол с изфабрикувани мотиви , и основания . Ако евакуираш едни деца на безопасно място , далеч от зоните на бойните действия , като им спестяваш този ужас , ставаш военнопрестъпник , щото не се ги оставил там , да ги бомбандират ?
  • 129 Експерта в бранша

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българин ххаахахх":

    Само Брендо може да знае.
  • 130 дядото

    5 1 Отговор
    с такива агресивни лидери на сащ,стягащи се за световни лидери и господари на всяка цена,ядрената война става все по-вероятна
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 случаен

    3 1 Отговор
    а кога ви разледваха вас що наложихте санкции демократино,ами кат сте велики що карате други да го арестуват,идете вие,пратете посола си да му сложи белезниците,може и нахални да поканите

    Коментиран от #133

  • 133 Рашка е в колапс

    0 3 Отговор

    До коментар #132 от "случаен":

    Русия е терористична и фашистка държава.Санкциите са най-малкото което заслужава.За какво разследване въобще говориш кухар ? Ти още малко и ислямска държава ще защитсваш със същото темпо !
  • 134 случаен

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Ти да видиш":

    кат гледам минусите много педофили има и у нас
  • 135 Вирус

    0 0 Отговор
    Тея амерички вече много смешни само призовават ами да идат да го арестуват хаха
  • 136 Един българин

    0 0 Отговор
    Арестувайте путлер и го дайте на украинците да го съдят