Тема: Украйна

28 Март, 2023 09:11 1 042 25

Зеленски: Безопасността на Запорожката АЕЦ не е гарантирана

  • запорожка аец-
  • аец-
  • атомна централа-
  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • рафаел гроси-
  • маае

Руските войски превзеха най-голямата атомна електроцентрала в Европа

Зеленски: Безопасността на Запорожката АЕЦ не е гарантирана - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски е заявил пред ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси, че безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие не може да бъде гарантирана, докато руските войски не напуснат обекта, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Зеленски се срещна вчера с Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, във водноелектрическата централа "Днепър", на североизточно от Запорожката АЕЦ. Руските войски превзеха най-голямата атомна електроцентрала в Европа през март 2022 г. в първите седмици на войната и Кремъл не показва готовност да се откаже от контрола върху нея. Руски официални лица твърдят, че искат да я свържат с руската електропреносна мрежа.

"Без незабавното изтегляне на руските войски и персонал от Запорожската атомна електроцентрала и прилежащите райони всички инициативи за възстановяване на ядрената безопасност и сигурност са обречени на неуспех", заявил е Зеленски, цитиран на президентския уебсайт. Гроси заяви, че двамата със Зеленски са имали "обмен на мнения" относно защитата на централата и нейния персонал. Екип от наблюдатели от от агенцията на ООН е разположен в централата от септември. Ръководителят на МААЕ многократно е призовавал за създаване на зона за сигурност около обекта и се опитва да преговаря и с двете страни, но заяви през януари, че постигането на споразумение става все по-трудно.

Запорожието е един от четирите региона, за които Москва твърди, че са анексирани през септември след референдуми, осъдени от международната общност. Русия смята обекта за своя територия, която Украйна отхвърля. Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви, че разговорите му с Гроси са били насочени към енергийната сигурност, включително тази на украинските атомни електроцентрали, които според него Русия използва "за радиационно изнудване на света". "Държането на атомна електроцентрала като заложник за повече от година - това със сигурност е най-лошото нещо, което някога се е случвало в историята на европейската или световната ядрена енергетика",подчерта украинският президент.

Украинските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана е свалила вчера руски безпилотен самолет близо до Киев и падащи отломки са подпалили нежилищен обект, но няма данни за жертви. Според Сергей Попко, началник на военната администрация на Киев, Русия е изпратила безпилотни самолети към украинската столица, но силите за противовъздушна отбрана са идентифицирали и унищожили "всички вражески цели" във въздушното пространство около столицата. Той добави, че отломки от дронове са паднали в западния киевски квартал Святошино, предизвиквайки пожар на площ от 200 кв. м в нежилищна сграда.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    46 2 Отговор
    Руснаците я пазят от укрите да не я гръмнат,защото си познават родата.Миналата година на няколко пъти укрите се пробваха да я думнат и ни убеждаваха с пропаганда как руснаците от скука сами стреляли по себе си.Пак ли ще почват укрите с лъжите и ще рискуват ядрен взрив?!
  • 2 Българин

    44 1 Отговор
    Някакви съмнения кой заплашва ядрената сигурност? Зеленият сам си признс.
  • 3 Гориил

    41 1 Отговор
    Руските Искандери в Беларус несъмнено ще допринесат за безопасността на Запорожката атомна електроцентрала.
  • 4 Естествено,е не е...

    34 2 Отговор
    Нашмъркания, кото прекали с линиите, започва да обстрелва каквото му падне : АЕЦ-ове, жилищни райони, детски градини...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Перо

    32 1 Отговор
    Ционисткият шут не го интересува украинския народ и за това ще плаща за тяхна сметка военния преврат и последвалия геноцид! Все пак допускането до власт по престъпен начин на ционистите, вина има и населението!
  • 7 Факуракис

    34 0 Отговор
    Зеления наркоман скоро ще пътува към ада заедно с цялото си фашизоидно семейство
  • 8 Укропат

    2 15 Отговор
    Ръчкай шефче! Ръчкай. Ние чакаме най голямия хаймарс за 300 километри та да уцелиме някой реактор и тогава ще видят колко си бил прав и висок под масата.
  • 9 Ега ти

    27 0 Отговор
    и юрналистите ..все едно дъвчат . Къде вие е професионализма, етиката и беспристрастието ? Продадено ..за колко сребърника :)?
  • 10 Дедо ви ....

    24 0 Отговор
    Нощес е извършено нападениев на най-малко на две цели в Киев и Днепропетровск с дронове Шахид. Целите са поразени, чули са се мощни експлозии и гърмове с огнени стълбове.

    Коментиран от #22

  • 11 мара бандерката..

    20 0 Отговор
    Бравос на беларус..показаа на зелен шмъркач пръстче..нещо върху салче..и течението на днепър само за час ще го прати в бандерската столица..
  • 12 ЩО ЗА ИДЬОТЩИНА

    26 1 Отговор
    КОЙ ОСВЕН ЗЕЛЕНЯКА И БАНДЕРОАЗОВЦИТЕ СА ЗАПЛАХА ЗА ЦЕНТАЛАТА.......?
  • 13 Сащ са зло

    21 0 Отговор
    Вс международни организации са васали на сащ - ООН, МААЕ, МНС,... обслужват единствено техните интереси. Светът вече не търпи това.

    Коментиран от #15

  • 14 Когнитивен Дисонанс

    20 3 Отговор
    Русия контролира ЗАЕЦ, тя го охранява. Според правилните медии и тя си го обстрелва. Звучи логично и обосновано...
  • 15 Гориил

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сащ са зло":

    В противен случай ще станат жертви на международния наказателен съд.
  • 16 един от многото

    15 0 Отговор
    Този с очи на уморена стара костенурка , обърната по гръб , се оказва , че от всичко разбира. Само не може да стопли как го използват да жертва народа на Украйна за користолюбивите цели на баш демократите , които се оказват по лоши и от най лошите които сме виждали до сега!
  • 17 До гъзелски

    8 0 Отговор
    Това теб не те засяга.
  • 18 Язе

    16 0 Отговор
    Украйна от едно време не гарантира сигурността на атомните си електроцентрали. За справка !ернобил 1986г.
  • 19 Българин

    9 0 Отговор
    Артьомовск, декември-март 12000 загинали и 15000 ранени украинци според украинското МО. За това е тази тишина в родните медии
  • 20 Мдам

    10 0 Отговор
    Това ако не е ядрена заплаха, не знам какво е.. НАТО, Украйна заплашват с ядрен инцидент Европа, яко ли е?
  • 21 ами

    7 0 Отговор
    защо така най-великата армия на света - украинската не може да си върне централата и 18 % окупирана територия
  • 22 Коментатор

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дедо ви ....":

    Да знае се тази нощ "украинското ПВО" са свалили 23 ракети от изстреляните 18 ракети от руснаците. а в Киев са поразена 27 обекта и 18 в Днепропетровск.
    Само Украинската ПВО може да свали щъркелите летящи в небето, а ракетите на руснаците да поразят целите си!
    Но тук тези новини не стигат! Шефа не дава да се пишат! мммдддаааа
  • 23 зелен шмъркач,,

    3 0 Отговор
    Още ме е яд,оти дадох най големио аец у европа със шест реактора на вова със законен референдум..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ццц

    1 0 Отговор
    Няма как. Лицемерието е част от ДНК-то на всеки англосаксонец и за това така. А какво да кажем за отношението на евроатлантическите ценители на ценности например към украинците и отношението към другите чужденци? Едните на пиадестал, другите на педал. Цяла Европа е настръхнала заради това. В една и съща реч Антъни Блинкън заяви, че щатското оръжие за Тайван е висше благо, но предупреди Китай, че ако изпратят на Русия ще е престъпление и грешка. Примерите са безброй. Изобщо, както не можеш да очакваш от врабчето да кукурига, така не можеш да очакваш от англосаксонеца да не бъде нагъл. Жалко, че римляните са вярвали в "Пакс романа" и не са решили проблемите на света радикално още тогава. Сега берем плодовете от тази грешка....между другото и с един друг народ е така...
Новини по държави: