Last news in Fakti

21 Април, 2023 10:33 2 812 30

Таен план! Украйна подготвяла удари по руски позиции в Сирия със знанието на Турция

  • русия-
  • турция-
  • сирия-
  • украйна-
  • сили за защита на народа

Въпреки че не е ясно доколко Анкара е била наясно с плана на Киев, помощта на Украйна за въоръжаване на врага ѝ може да не е недопустима за Турция, ако тя смята, че това може да предизвика насилствен отговор от Москва

Таен план! Украйна подготвяла удари по руски позиции в Сирия със знанието на Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинското военно разузнаване е разработило планове за провеждане на тайни атаки срещу руските сили в Сирия с помощта на кюрдите. Това става ясно от един от изтеклите строго секретни документи на Пентагона, съобщава "Вашингтон поуст".

Откриването на ново бойно поле - на хиляди километри от войната в Украйна - вероятно има за цел да доведе до още разходи и жертви за Русия и нейната паравоенна групировка "Вагнер", която е активна в Сирия, и евентуално да принуди Москва да преразпредели ресурси от Украйна.

Въпреки че през декември украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил прекратяване на тези планове, изтеклият документ, базиран на разузнавателна информация, събрана към 23 януари, излага подробно как развитието на стратегията и как може да продължи подобна кампания, ако Украйна отново се върне към нея.

Документът, който на места е означен с HCS-P, което означава, че част от информацията е получена от човешки източници, описва подробно как членовете на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната биха могли да подготвят нападенията така, че да се избегне замесването на самото украинско правителство.

В документа се отбелязва, че по време на планирането през декември служители от украинското военно разузнаване са предпочитали да нанасят удари по руските сили с помощта на безпилотни летателни апарати и да извършват "малки" удари или евентуално да ги ограничат само до силите на наемническата група "Вагнер".

Твърди се, че Украйна е обмисляла да обучава представители на кюрдския алианс "Сили на демократична Сирия" (СДС) да нанасят удари по руски цели и да извършват "неопределени" преки "действия заедно с атаки с дронове".

В документа се посочва и че СДС са се нуждаели от обучение, системи за ПВО и гаранции, че ролята им ще бъде пазена в тайна в замяна на подкрепата за украинските операции. Освен това ръководството на СДС е забранило удари по руски позиции в кюрдските райони.

Фархад Шами, говорител на СДС, обаче отрече истинността на изтеклите документи. Нашите сили никога не са били страна в руско-украинската война, подчерта той.

В документа се посочва, че Турция е била наясно с плана и турски официални лица "се стремят да избегнат потенциален ответен удар". По тази причина са предложили Украйна да организира атаките си от кюрдските райони, вместо от тези на север и северозапад, държани от други бунтовнически групи, част от които подкрепяни от Анкара.

Турция обаче се противопоставя на СДС и смята нейния основен военен елемент - Отрядите за народна защита (YPG), за терористична група.

СДС е основният партньор на американските войски в Сирия в усилията им за предотвратяване на възраждането на "Ислямска държава".

Въпреки че не е ясно доколко Анкара е била наясно с плана на Киев, помощта на Украйна за въоръжаване на врага ѝ може да не е недопустима за Турция, ако тя смята, че това може да предизвика насилствен отговор от Москва, според бивш американски служител, работил в региона.

"Целта на Турция в региона е да елиминира военния капацитет и ръководството на СДС. При такъв план в интерес би било на Турция да примами съюза Украйна-СДС да си навлече гнева на Русия", предположи той.

Москва вероятно знае разположението на частите на СДС и няма да се затрудни да им нанесе удари, тъй като силите на СДС често действат в близост до руски военни бази, каза още бившият служител.

В документа се твърди, че през ноември Украйна е открила потенциални логистични ограничения за своите амбиции, включително "проблеми с вътрешнокюрдския граничен контрол и създаването на оперативна база".

До 29 декември разузнаването на Украйна явно е разбрало, че Зеленски е спрял планирането. Не е ясно защо той е направил това, но според документа сред възможните причини са натиск от САЩ, ограничен брой дронове в Украйна, съмнения относно успеха на атаките, както и "сравнителния успех" на разузнавателните операции в Русия.

В документа се прогнозира, че е малко вероятно Киев да съживи плановете си или да "наложи значителни разходи на Русия в Сирия" без подкрепата на САЩ или Турция. Уточнява се, че ако Украйна осъществи намеренията си, това може да "предизвика руска реакция, насочена срещу интересите на САЩ в региона, ако подкрепата за операцията бъде приписана на САЩ".

Допълва се, че сирийското бойно поле "осигурява възможности за отричане" на украинско участие, тъй като атаките могат да бъдат приписани на местни групировки. Признава се обаче, че атаките могат да "усложнят" операциите на американската коалиция в Източна Сирия.

В документа се споменава и реален, но неразкрит досега инцидент от 27 ноември, при който руска система за противовъздушна отбрана SA-22, базирана в Източна Сирия, е стреляла по американски дрон MQ-9. Дронът не е бил ударен от ракетата.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    51 4 Отговор
    Хахаха.....и кой ще изпълни удара ?! Украинските гей войски , за които Блиц пише , че се включат на фронта ли ?! Хахаха.....

    Коментиран от #5, #13

  • 2 йхнкхйких

    46 4 Отговор
    Kато не става в окрайна ще пробват в Сирия смешници !
  • 3 ХАХАХА

    38 1 Отговор
    Тези тайни документи да не са съставени от вебилитете на цру ,не че имам съмнение .
  • 4 ПЪГУОШ

    38 1 Отговор
    Явно наистина плана е ТАЕН , щом даже в този сайт го пише !
  • 5 интересно

    5 32 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    И Гей войски да са,и какво? Ти като не си Гей,дали си смел да нарамиш пушка на рамо за да защитиш Родината си от Окупатор. Или ще ги чакаш на границата накичен със цветчета и букети цветя.
  • 6 Путин

    2 26 Отговор
    Не мога да ударя правителствените сгради в Киев, понеже съм много прос

    Коментиран от #8

  • 7 Няма начин да не е така...

    35 1 Отговор
    Турция сигурно гори от желание кюрдите да получат модерни оръжия...
  • 8 Байдън

    27 0 Отговор

    До коментар #6 от "Путин":

    Не мога да не се пребия по всякакви стълби и не мога да не се здрависвам с духове и и звънземни , понеже не съм много нормален
  • 9 оня с коня

    8 19 Отговор
    Планът за разширяване на Фронтовата линия чак до сирия и нанасяне удари с Украинско оръжие от Кюрдски бойци по Руски вагнеровци е ОТЛИЧНА и безспорно ще разконцентрира ТРАЙНО Вагнеповите войници в Украйна,налагайки им Предислокация към сириа и евентуално отслабване на Руския фронт.И така:Планът е бил Таен,вече не е Таен и следва да се изработи СКОРОСТНО нов таен план...със същото Съдържание!:)

    Коментиран от #14, #26

  • 10 Мм да

    21 0 Отговор
    Виждаме колко е таен щом стига до западната пропаганда .На моменти се чудя сериозно ли на мислите за толкова наивни да не кажа тъпи и дали изобщо минават някъде тия измишльотини!!
  • 11 Христо Ботев

    27 0 Отговор
    Статиите за украйна добиват все повече комедиен характер, лишени от всякаква логика спрямо реалната фактическа обосновка.
  • 12 пепа

    21 0 Отговор
    Не Украина, а САЩ и притиснатият Ердоган са безмилостни! Украина не съществува, агресивният свят воюва срещу Русия!!!!!!
  • 13 ...КА

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    КЬОФТЕ,
    ПОСЛЕДНИА СОФИАНЕЦ СИ,НАЛИ(....)🤔

    Коментиран от #20

  • 14 Конникът без Глава

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Не е по Майн Рид,.
    Чисто български вариант си е!
    Изключително неграмотен и необразован НО разбира от всичко!!!?

    Коментиран от #18

  • 15 Шаро

    10 0 Отговор
    Тях ги учат англетата, тръгнали кюрдите да учат... Малоу. Мни. Ци.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Въпрос

    11 0 Отговор
    И защо не са си изпълнили тайните планове,които вече явно не са тайни?Земетресението ли ги спря?
  • 18 оня с коня

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "Конникът без Глава":

    Личното ти мнение има стойност точно толкова колкото Великденските добавки към най-ниските пенсии,така че не се хаби да го предлагаш:)
  • 19 Малко логика

    10 0 Отговор
    Турция няма нищо против мачкането на кюрдите да се извърши от някой друг. Тъкмо няма да обвиняват тях, а работата ще е свършена. А дали кюрдите ще се окажат толкова тъпи ?

    Коментиран от #23

  • 20 Аз съм

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "...КА":

    Този , който те качва всяка вечер , когато тропаш с токчета и перука по плпщад Възраждане !!!
  • 21 Много таен план

    8 0 Отговор
    Щом и ние го четем тук в загубеняцитеFakeтиБг
  • 22 Бай араб

    0 7 Отговор
    Кюрдите са велики бойци , просто Украйна да им обещае Луганск и войната ще свърши за седмица , никой повече няма да чуе думата РФ

    Коментиран от #25

  • 23 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Малко логика":

    Турците никога не са имали проблеми с 20 те милиона свои сънародници кюрди ! На турците въобще не им пука кой ги обвинява в това, че унищожават въоръжени с американско оръжие терористи на ПКК и разните им трибуквенни клонинги приютени под мишницата на Пентагона в Северна Сирия ! Русия са на сирийска територия по покана на Сирия и са там в съвместимост с международните закони и споразумения ! "Вагнер" са незаконен башибозук или кирливо опълчение което се използва за парамилитарни операции !...Ако Аскера им констатира присъствието в Сирия всички знаят че ги очаква съдба подобна на "Вагнер" в Либия ! Тия тук , които вярват на тия американски мръсотии ,трябва да знаят, че турците никога не крият това , което вършат и възнамеряват да въшат с ПКК и клонингите им и с всички терористи толерирани от запападните им псевдосъюзници !!!
  • 24 М Константинов

    6 0 Отговор
    ФАЩ пробват на всякъде където е възможно да предизвикат военен конфликт. Опитват се и Турция да вкарат във военен конфликт, но турците добре познават "приятелите" си кравари и се вардят от тях като от огън.

    Коментиран от #29

  • 25 Бай умен

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бай араб":

    Кай чесно, ма верно ли е Баце?

    Коментиран от #28, #30

  • 26 Абе

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Брато, да не те е минал коня, че такава фантастика те тресе..
  • 27 Вирус

    3 0 Отговор
    Без да се чете искат да всеят раздор защото Турция се опъва на фащ и има приятелски отношения с Русия евтина пропаганда дано някой клъвне
  • 28 Бай араб

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Бай умен":

    Да , ще хвърчат ушанки с главите заедно
  • 29 Бай араб

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "М Константинов":

    Те се вардят , но поглеждат към Крим с едното око
  • 30 Бай араб

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Бай умен":

    Защо не прескочиш до Русия да я разгледаш , сигурен съм,че не си ходил там , постой два-три дни
Новини по държави: