Last news in Fakti

24 Април, 2023 16:13 3 993 37

Война? Китай се подготвя за използването на дронове, които се движат със скорост, три пъти по-висока от тази на звука

  • китай-
  • тайван-
  • си дзинпин-
  • тайвански проток

Пекин е преместил най-модерните си свръхзвукови безпилотни летателни апарати във военновъздушна база в Източен Китай, сочат изтеклите документи на Пентагона

Война? Китай се подготвя за използването на дронове, които се движат със скорост, три пъти по-висока от тази на звука  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай е преместил най-модерните си свръхзвукови безпилотни летателни апарати във военновъздушна база в Източен Китай, сочат изтеклите документи на Пентагона, което може да се разглежда като още един признак за готовността на Пекин да нахлуе в Тайван, съобщи британския вестник “Дейли Мейл”.

Според един от изтеклите документи китайската армия скоро ще може да използва разузнавателен дрон, способен да лети на голяма височина и развиващ скорост поне три пъти по-висока от тази на звука.

Строго секретен доклад на Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ (National Geospatial-Intelligence Agency), за който до сега не бе съобщавано, показва, че Пекин постига значителен технологичен напредък, който би могъл да му помогне при извършването на атаки срещу американски бойни кораби около Тайван и военни бази в региона, посочва американския вестник “Вашингтон пост”.

Документът съдържа сателитни снимки от 9 август, на които се виждат два китайски разузнавателни дрона с ракетно задвижване “WZ-8”, разположени във военновъздушна база в Източен Китай, намираща се на около 560 километра от Шанхай. Безпилотните летателни апарати от този вид разполагат с една от най-модерните системи за наблюдение, която би могла да помогне на Пекин да събира картографски данни в реално време, които да използва за изготвянето на стратегии или за нанасянето на ракетни удари при бъдещ конфликт.

В доклада на Националната агенция за геопространствено разузнаване се казва, че китайската Народоосвободителна армия “почти сигурно” е създала първото си звено за безпилотни летателни апарати в базата, която е в състава на командването на т.нар. Източен театър - подразделение на китайската армия, което има за цел прилагането на китайските претенции към суверенитета на Тайван.

Американското издание твърди, че се е сдобило с информацията за китайските разузнавателни дронове “WZ-8” от класифицираните файлове на Пентагона, публикувани в групов чат в платформата “Дискорд” (Discord). Твърди се, че за публикуването им в интернет пространството е отговорен 21-годишния Джак Тейшейра, гвардеец от американската Национална гвардия на военно-въздушните сили на щата Масачузетс в САЩ, който бе задържан от властите миналата седмица. Тейшейра е с повдигнати обвинения в непозволено придобиване на поверителни документи и материали, засягащи отбраната, и непозволено съхранение и предаване на информация за националната отбрана.

Агенция Ройтерс отбелязва, че в случая може да става дума за най-големия пробив в американската национална сигурност от 2010 г., когато на сайта "Уикилийкс" се появиха над 700 000 документа.

В други текстове от класифираните доклади подробно се описват и редица разкрития за китайския шпионаж и военна модернизация, включително и разузнавателни данни, разкриващи съществуването на още китайски шпионски балони.

Разкритията за технологичния напредък на Пекин идват в момент, когато засилващата се военна агресия около Тайван поражда и нови опасения за начало на китайска инвазия срещу самоуправляващия се остров с демократично управление, отбелязва “Вашингтон пост”.

Директорът на ЦРУ Уилъм Бърнс заяви, че китайският лидер Си Цзинпин иска Народоосвободителната армия да бъде в готовност да нахлуе на острова до 2027 г., макар да добави, че това не означава непременно, че ще се стигне до подобни действия.

Изтеклите документи включват и дълбоко обезпокоителен доклад от 28 февруари за китайската програма за хуперзвукови ракети, както и разкритието, че Пекин е извършил успешен тестови опит с нова ракета, за която се смята, че е способна да избегне американските противовъздушни системи, отбелязва в. “Дейли мейл”.

В текстовете се посочва, че на 25 февруари Китай успешно е изпитал нова ракета, с наименованието “DF-27” - хиперзвукова балистична ракета със среден обсег, която е способна да носи ядрена бойна глава. В доклада се посочва, че ракетата “има голяма вероятност да може да преодолее американските системи за противовъздушна отбрана”, отбелязва изданието.

Пекин представи безпилотните си самолети “WZ-8” през 2019 г., когато два от тях бяха включени във военния парад на площад Тянанмън по време на честванията за 70-годишнината от създаването на управляваната от Китайската комунистическа партия (КПП) Китайска народна република. По онова време само малка част от военните анализатори по света смятаха, че безпилотните летателни апарати са напълно оперативни, отбелязва в. “Вашингтон пост”.

В изтеклите документа има и доклад на Националната агенция за геопространствено разузнаване, в който са включени и възможните траектории на полета на безпилотния самолет, както и на двумоторния бомбардировач “H-6 M Badger”, използван за изстрелването му. След излитането си от военновъздушната база, самолетът вероятно ще трябва да прелети до източното крайбрежие на Китай, преди да пусне незабележимия дрон, който след това би могъл да навлезе в тайванското или южнокорейското въздушно пространство на височина от 30 км., движейки се със скорост, три пъти по-висока от тази на звука. В документа обаче не се описва подробно как се задвижва самият летателен апарат, но се споменава, че “характеристиките на двигателя са свързани предимно с използването на ракетно гориво”.

Картата на планираните маршрути предвижда начините, по които “електрооптичните” камери и сензори на дрона могат да събират разузнавателна информация над територията на Тайван и западната част на Южна Корея, в това число и столицата Сеул. Използването на радар със синтетична оптична система, което би му позволило да картографира териториите дори през нощта, както и при наличието на мъгла, отбелязва американското издание.

Основно предназначение на летателния апарат няма да бъде използването му срещу Тайван, а срещу САЩ и техните военни бази в Тихия океан, казва Чи Липин, директор на отдела за изследване на въздухоплавателни системи в Националния институт за наука и технологии “Чун-Шан”. Понастоящем не изглежда летателния апарат да е предназначен за извършването на атаки, заяви Чи, но отбеляза, че модифицирането му би му позволило да нанася удари в бъдеще.

“Трудно е да бъде открит и прихванат. Съществуващите американски оръжия “въздух-въздух” не са достатъчно добри”, казва той.

Дийн Чън, старши научен сътрудник в Института за политически изследвания “Потомак” в Арлингтън, щата Вирджиния, заяви, че изтичането на данни показва, че Пекин развива способностите си за наблюдението на целия Индо-тихоокеански регион. “Това не е насочено само срещу САЩ и Южна Корея”, заяви Чън.

Според предоставените в документа координати, описаната в тях като “Люан” (Liuan) военна база, се намира в окръг Душан в източната провинция Анхуей.

Преглед на сателитните снимки, достъпни чрез “Гугъл Ърт” (Google Earth) и предоставени на в. “Вашингтон пост” от “Планет Лабс” (Planet Labs), показва, че базата се е разширила многократно през последните няколко години, като след август 2020 г. там са построени над 18 нови структури. От края на февруари 2022 г. са изградени нови, значително по-широки пътни артерии, които водят към хълмовете южно от пистите. На някои места новата ивица от изсечени дървета е с ширина около 40 метра, отбелязва в. “Вашингтон пост”.

Ентусиасти, които използват различни програми, за да проследяват движението на китайските военновъздушни сили, смятат, че в базата се намира полк от 10-а бомбардировъчна дивизия на Източния театър - подразделението на Народоосвободителната армия, което най-вероятно ще извършва въздушните атаки, ако Китай започне пълномащабно нападение срещу Тайван.

Според Джоузеф Уен, независим анализатор от тайванската столица Тайпе, който изследва военните обекти в Китай, базата е била отдавна изоставена и дори е била използвана за снимачна площадка за патриотичен екшън филм за Китайско-японската война. Но от 2019 г. насам има ясни признаци, че е върната в експлоатация. Уен е проследил множеството строителните дейности, включително и разширяването на пътеките, които водят на южния вход на пещера, до почти 40 метра. Размахът на крилата на самолет-бомбардировач “H-6 M Badger”, използван за изстрелването на дрона, е около 32 метра.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    8 18 Отговор
    бря..пък на мен ми се прецакаха 2 китайски РУТЕРА още от началото с Виваком

    Коментиран от #13, #23, #33

  • 2 честен ционист

    4 22 Отговор
    Тези лъжат повече и от Ростех
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Омърчиегутуроан коърбъчефърчуй

    4 28 Отговор
    И така без никой да разбере, Урал стана китайски за часове. :)

    Коментиран от #14

  • 5 Последния Софиянец

    28 3 Отговор
    А турците къде са тръгнали с тия хвърчила Байрактари с 200 км в час.?

    Коментиран от #22, #32

  • 6 Мишел

    25 4 Отговор
    Китай са единствените в света, които имат на въоръжение свръхзвукови бойни дронове в стелт изпълнение. Това е сериозно оръжие, един от вариантите на китайския изтребител бомбардировач шесто поколение.

    Коментиран от #10, #12, #17

  • 7 Много са секретни!

    19 0 Отговор
    Преди 4 години ги показахме на парада.
  • 8 Соваж бейби

    25 1 Отговор
    А дядо колоездач с памперс и деменция даде ли разрешение на Китай да има такива играчки?!

    Коментиран от #24

  • 9 Объркахме ли се?

    13 1 Отговор
    Това на снимката е тайванска корвета клас Tuo Chiang. Моля редакторът по далекоизточните теми да прави разлика междо Republic of China (ROC) - Тайван със столица Тайпе и Public Republic of China (PRC) - континентален Китай със столица Бейджин, на който казваме Пекин.
  • 10 КОТарАК

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    а пък ти си Козлодуй
  • 11 Симо

    16 1 Отговор
    Ха,ха! Глупости, китайците имат само метеорологични балони за наблюдение на противника. За какви дронове говори автора. Нали само американците са технологично развити, а те нямат такива летателни апарати! Пълни инсинуации. Китайците са в каменната ера, също като руснаците. Водят война с прашки и лъкове.

    Коментиран от #27

  • 12 Рене

    5 11 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    Мише, поувлече се с клюките. Свръхзвукови и стелт не се слагат в едно изречение. Шестото поколение навсякъде е на концептуално ниво. В Китай и петото е дотам, защото нямат двигател. Русия щеше да им дава, но за техните обещания вече знаем достатъчно. Така че задръж ентусиазма за падането на Бахмут. Някога.

    Коментиран от #34

  • 13 ГОЛЯМ СМЯХ

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    ами купете си краварски рутери ! оп то май такива няма щото говедарите не мгоат да направят рутер, чакат китаеца да им го направи а говедарите да го пребандират

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 пешо

    11 2 Отговор
    ша падат на главите на краварите

    Коментиран от #36

  • 17 Човек

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    Остава само да ги видим в действие. Да не се окажат като луксозния им клас електромобили, които масово се самозапалват?

    Коментиран от #19, #20, #21

  • 18 Ха добър ден!

    19 2 Отговор
    САЩисаните,се САЩистват,че вече световната им хегемония ,бавно,но сигурно се изплъзва от ръцете им...!
    А особено факта,че китайският министър на отбраната дойде на крака при Путин,в Кремъл...!Козирува му и обяви в прав текст- ,,съвместно военно сътрудничество",направо хептен САЩиса,САЩисаните...!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хе,хе...!

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Човек":

    Че то и луксозен клас на ,,Тесла",с включен автопилот,на няколко пъти излиза от пътното платно и се думка в мантинелите...
  • 21 А бре Човеко!

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Човек":

    Сигурно в къщи си бъкан ,с китайски инструменти и ел.уреди...!Сигурно дрехите ти,обувките ти...бельото ти дори са китайски...!Седнал си да даваш оценка на китайците...
  • 22 Новичок

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    "Хвърчила" ама се скъсаха да ги продават.Даже и Румънците са си поръчали.А ние !!! С чушкопеци ли ще ги стреляме ???

    Коментиран от #25

  • 23 оня

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Че ти рутер за 300 кинта ли искаш да ти подарят:))
  • 24 п.и.з.д.а кара колело

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    ко разрешение? вси4ко е сделано в сивия сектор
  • 25 Споко...!

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Новичок":

    Нас НАТО ни пази
    ЕС ни храни...!
  • 26 ...но в обувката

    9 2 Отговор
    Тайван си е китайска територия и това е признато преди много време. Не е известно защо сега сащисаните толкова присърце взеха на мераците му за самостоятелност.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 САЩ са заплаха за света

    8 1 Отговор
    Сатанистите са лъжци. 21-годишен хлапак бил изнесъл секретните данни. Пропаганда за наивници!

    Без Сащ ше има мир!
  • 29 СИ СИ ДЗИ ДЗИ

    6 1 Отговор
    НАЙ ДОБРЕ ЩЕ Е САЩисаните ДА СИ ПРИБЕРАТ ГОЛЕМИТЕ КОРИТА ОТ РАЙОНА ДА НЕ СТАНАТ ......ПОДВОДНИ ...!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Джамбaза

    7 1 Отговор
    Китай вземе ли Тайван и Сащ ще трябва да крадат перални за чипове.
  • 32 А бе

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    НАТО разполага с такива свръх. свръх звукови дронове и ще ги предостави непосредствено преди контраофанзивата!
  • 33 А да попитам...

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    ...гащите ти,с надпис-,,Made in China",дали пожълтяха от кеффф...?!?!
  • 34 Мишел

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Рене":

    Хич не си наясно с нещата. Сведенията ти са от преди десетина години. Положението сега, накратко:
    Само на американските стелт самолети не се препоръчва да летят на свръхзвукова скорост повече от половин минута, защото стават видими даже и за американските радари и трябва да им разглобяват обшивката и да я пребоядисват.
    Китайците са единствените, които имат на въоръжение два масови сполучливи модели стелт самолети, които летят без проблеми със свръхзвукова скорост. От края на 2020 им монтират двигатели собствена разработка. Китай бяха първите, които показаха изпитание на опитни образци шесто поколение изтребител.
    Русия вече имат ескадрила Су57, свръхзвукови, стелт, 10 броя от които минават изпитания в бойна обстановка в Украйна . Това са единствените стелт изтребители в света, които са сваляли чужди самолети в бойна обстановка.
  • 35 ЦРУ

    3 3 Отговор
    Такъв дрон дори пилотиран имаше САЩ още през далечната 1974 а след толковоа години едвам Китай сега е наваксал с тази технология а какви ли са усъвършенстваните на САЩ сега, ще стопят света
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Шаро

    2 0 Отговор
    Те китайците, краварете, руснаците, турците, че и иранците имат дронове, самальоте, ами ние кво имаме? Чертежи?!? Ще ги пукнем всички с тез чертеже!!! Че и с чушкопеци може да ги замеряме... Аха.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания