Last news in Fakti

2 Май, 2023 19:33 944 2

Полицията в Кения влезе в сблъсъци с протестиращи в столицата Найроби

  • полиция-
  • кения -
  • сблъсъци -
  • протестиращи -
  • найроби

Протестиращите, които излязоха още сутринта, за да издигнат барикади по основните пътища в града, хвърляха камъни по полицията, която отговори със сълзотворен газ. Един автобус и един камион бяха подпалени при сблъсъците

Полицията в Кения влезе в сблъсъци с протестиращи в столицата Найроби - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Кения влезе в сблъсъци с участници в антиправителствен протест в столицата Найроби по време на нова серия от демонстрации, свикани от ръководството на кенийската опозиция, съобщи Асошиейтед прес.

Депутати от опозицията се отправиха към кабинета на президента в централен бизнес район на столицата, за да представят петиция срещу правителството. Полицията обаче разпръсна протестното шествие със сълзотворен газ.

Протестиращите, които излязоха още сутринта, за да издигнат барикади по основните пътища в града, хвърляха камъни по полицията, която отговори със сълзотворен газ. Един автобус и един камион бяха подпалени при сблъсъците.

Търговията в района Кисуму, бастион на опозицията, беше парализирана заради сблъсъците.

Опозицията призовава властите да предприемат действия за справяне с високите разходи за живот и за налагането на реформи в избирателната комисия, която контролираше президентските избори, спечелени от президента Уилям Руто миналата година.

Лидерът на опозицията Райла Одинга, бивш министър-председател на Кения, отхвърли позицията на правителството, че днешните протести са незаконни, и призова привържениците си да се включат масово в тях.

Началникът на полицията забрани протестите, като изтъкна, че подобни предишни прояви на насилие са довели до безредици и грабежи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жо бидон

    4 1 Отговор
    нася ви демокрацията, дръжте здраво
  • 2 123456

    1 0 Отговор
    а ся па Кения запалиха ...