Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Май, 2023 09:05 611 10

Зеленски: Не съм обсъждал с Белия дом изтеклите секретни документи

  • зеленски-
  • белия дом-
  • документи-
  • секретни-
  • украйна-
  • сащ

Той отказа да признае, че изтичането на информация е чувствително по отношение на подготовката за украинска офанзива

Зеленски: Не съм обсъждал с Белия дом изтеклите секретни документи - 1
Източник: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за "Вашингтон пост", че Белият дом никога не е обсъждал с него изтеклите документи на Пентагона от началото на април. Той отказа да признае, че изтичането на информация е чувствително по отношение на подготовката за украинска офанзива, предаде news.bg.

Документите съдържат неприятна за Украйна информация - за бойни загуби, за недостиг на боеприпаси за ПВО, за недостатъчно оптимистични прогнози за предстоящата украинска офанзива. Източник на "Вашингтон пост" твърди, че изтичането на информация е било обсъдено по време на телефонен разговор между държавния секретар Антъни Блинкен и украинския външен министър Дмитрий Кулеба.

На въпрос дали течът е накърнил доверието между двете страни, Зеленски отговори: "Не мога да рискувам държавата ни." "Там, където мога да говоря откровено, го правя. Ако това беше моята война срещу Путин и на бойното поле бяхме само двамата, щях да кажа на всички какво мисля за него. Но тук историята е малко по-различна. Всички ние носим отговорност", заяви украинският президент.

Зеленски обаче дава да се разбере, че вече има опит с неприятни разкрития на поверителни разговори с американски лидери. Става въпрос за разговор с Доналд Тръмп през 2018 г., когато тогавашният американски президент намекнал, че ще спре отпуснатата от Конгреса военна помощ, ако новоизбраният украински президент не обяви наказателно разследване срещу сина на Джо Байдън. Именно този разказ стана основа на първия от двата импийчмънта на Тръмп.

"Спомняте ли си как излезе нашият разговор с Тръмп? Те го отпечатаха. Е и честно казано, аз също не съм дал разрешение за това", отбеляза Зеленски.

Украински официални лица неофициално признаха, че в по-голямата си част документите приличат на истински. Зеленски отказа да отговори на въпроса на "Вашингтон пост" доколко чувствително е било изтичането на информация за Украйна - "Моля ви, ... аз съм президент на страна във война", каза той.

Според CNN Украйна е променила плановете си за контраофанзивата след изтичането на информация. Украинското министерство на отбраната заяви, че изтеклите документи на Пентагона са смесица от вярна и невярна информация.

На 13 април Федералното бюро за разследване задържа Джак Тейшейра, 21-годишен технически сътрудник и служител на Националната въздушна гвардия на САЩ в Масачузетс.

В последните месеци редица публикации говорят за това, че Украйна споделя по-малко класифицирана информация със САЩ от страх от нови изтичания, но пък и от началото на войната отношенията между разузнаванията на двете държави станаха още по-енигматични. Знае се обаче, че обмен има и то интензивен.

По темата за изтичането на класифицирана информация на уебсайта Politico беше публикувана статия за това. Позовавайки се на двама европейски служители, които са в контакт с украинското военно ръководство, изданието пише, че Киев е започнал да споделя по-малко информация с Вашингтон от страх, че тя може да изтече отново и да попречи на предстоящата офанзива.

Източниците на Politico във Вашингтон обаче не са забелязали никаква промяна в поведението на Киев, като същевременно признават, че Украйна винаги е била пестелива в споделянето на подобна информация.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви на въпрос за секретността на украинците: "Те не са длъжни да ни уведомяват или да ни казват предварително." Той добави, че американските и украинските официални лица са в ежедневен контакт, така че Вашингтон често може да отгатне много неща.

Според Кърби САЩ продължават да предоставят на Украйна разузнавателни данни в реално време. "Фокусът ни не е върху това дали ще бъдем предупредени предварително. Фокусирани сме върху това да сме сигурни, че те разполагат с всичко необходимо до момента, в който са готови да започнат", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гаджи

    15 0 Отговор
    Тоя не разбра ли че е пионка в ръцете на фащ
  • 2 Ани Зелено,

    12 0 Отговор
    Значи разбира за колко важен те вземат. Назначили са те за просяк на оръжие, но конците дърпат те. Да не би
    Зеления да се помисли за фактор?!
  • 3 Оказа се

    10 1 Отговор
    че Брендо е велик търговец на бело само каква дрога им дава на тия юкри, а?
  • 4 Механик

    9 0 Отговор
    Еееее, най-после! Дочкахме! Аз се бях изплашил, че няма да съмне без нещо от зеленото жуже.
  • 5 Мдаа

    4 0 Отговор
    Вчера Кърби каза ,че Вагнер са загубили жива сила около 20 000х.д. Като не искаше да назове загубите на Украйна.Е, днес вече цифрите се търкалят по сайтовете - близо 70 000 х.д.! Това е някаква лудост. Време е това да спре!

    Коментиран от #7

  • 6 Ти пък

    6 0 Отговор
    какво има да обсъждаш с Фашингтон, бе клоун! Ти може само нарежданията от там да изпълняваш.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Жулецкий

    5 0 Отговор
    Това Натовско наркоманче Зеленски, вижда му се края!
    На варварите от Нато също им се вижда края!

    Браво на Руската Федерация!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: