Last news in Fakti

3 Май, 2023 21:33 1 454 21

Срещу въглеродните емисии! Американският щат Ню Йорк забрани ползването на природен газ в нови сгради

  • газ-
  • сащ-
  • ню йорк-
  • природен газ-
  • въглеродни емисии

Ръководените от Демократическата партия долна горна камари на щатския парламент одобриха късно снощи законодателството като част от 229-милиардния бюджет на щата

Срещу въглеродните емисии! Американският щат Ню Йорк забрани ползването на природен газ в нови сгради - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ню Йорк стана първия американски щат, приел законодателство, забраняващо използването на природен газ за отопление и готвене в някои новопостроени сгради. Новите разпоредби целят да се намалят въглеродните емисии, но срещат съпротива от бизнес организации, определящи ги като прекомерни и скъпи, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Ръководените от Демократическата партия долна горна камари на щатския парламент одобриха късно снощи законодателството като част от 229-милиардния бюджет на щата.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул и законодателите миналата седмица се съгласиха с рамката на разходния пакет.

"Промяната на начините, по които произвеждаме и използваме енергия, за да намалим зависимостта си от изкопаемите горива, ще помогне да се осигури по-здравословна среда за нас и нашите деца", каза говорителят на щата Карл Хийсти.

Десетки градове в САЩ са приели или обмислят политики, които забраняват или обезсърчават използването на природния газ в нови сгради, за да отговорят на опасенията за общественото здраве и климата.

Тези мерки обаче са посрещнати със силна съпротива от страна на газовата индустрия и лоби групи, съставени от представители на ресторантьори и производители на битови газови уреди, според които опасенията за климата и здравето са преувеличени.

"Първата подобна, противоконституционна забрана за присъединяване към природния газ в новопостроените сгради ще увеличи сметките за комунални услуги и разходите по домакинствата", заяви сенаторът републиканец от Ню Йорк Робърт Орт.

Законът ще влезе в сила за сгради с по-малко от седем етажа от 2026 г., а за по-високи сгради - до 2029 г., според в. "Ню Йорк Таймс".

Болници, критична инфраструктура и търговски обекти за хранене ще бъдат освободени от изискванията.

Сградите, в които локалната мрежа не е в състояние да поеме товара, също ще бъдат освободени от разпоредбите. Съществуващите сгради и уреди няма да бъдат засегнати от законодателството.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абе

    31 2 Отговор
    Само чист ток от въглища вече
  • 2 БАЦЕ ЕООД

    17 0 Отговор
    Ню Йорк от години гони наематилети си за да ги замени с по богати такива... Демокрация!
  • 3 А50

    25 2 Отговор
    Газта е най-екологично чистото гориво и при добива, и при изгаряне за домашни нужди например. След като не дават природен , дават ли шистов. Това е контрол, издевателство над хората, прокарване на нечий интереси но не и екологично обосновано.

    Коментиран от #9

  • 4 Госあ

    11 0 Отговор
    Преди малко гледах хубав филм. Френски, разбира се. Карбон. Препоръчвам го.
  • 5 Конспиратор

    1 10 Отговор
    Кога ще ги стигнем американците? А ние въобще сме избегнали подобна забрана.
  • 6 Тото

    20 1 Отговор
    😂😂😂😂😂 Путин скоро ще им помогне да се топлят на ядрено гориво.
  • 7 Баш софиянец

    19 2 Отговор
    И с какво се топлят и си готвят хората? Тия се побъркаха не на шега?
  • 8 спас

    20 1 Отговор
    Как така никога не се сещат да засадят няколко хиляди декара гори и продължават да изсичат джунглите. Еко-терористите на Сорос нямат спирка. Що за идиотия?
  • 9 Да, бе да

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "А50":

    Най-екологично и чисто е от изкопаемите, а те нито са екологични нито са чисти. Екологична е само електроенергията произведена от слънце, вятър и вода.

    Коментиран от #12

  • 10 йхнкхйких

    13 1 Отговор
    гроб за семейството на урода полудял с въглеродните емисии и отпечатъци ! СМЪРТ ЗА ЗЕЛЕНАТА ИЗМЕТ

    Коментиран от #11

  • 11 Зелена енергия

    4 12 Отговор

    До коментар #10 от "йхнкхйких":

    Въглеводородните горива са минало вече. Те са на изживяване.Гледайте какво правят богатите петролни арабски страни и ще разберете какво предстои. Там се струят ударно слънчеви централи и се ориентират в производството на зелен водород от тези мощности. Това говори повече от достатъчно за близкото бъдеще и съдбата на въглеводородните горива в световен план.

    Коментиран от #15

  • 12 А50

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Да, бе да":

    За да преработиш слънчевата енергия имаш нужда от скъпи, не екологичночисто произведени панели и със срок на ефективна работа 10г. Съоръженията за добиване на енергия от вятър и вода на са също евтини, а тук става дума за битови нужди, където газта би трябвало да е най-евтиния и екологичен източник. Когато добитата енергия от слънце, вятър и вода стане достатъчна за пълно задоволяване на нуждите, тогава може да говорите за забрана използването на най-екологичния изкопаем източник. По принцип е грехота да се изгарят газта и нефта, от тях се произвежда почти всичко около нас, а те са изчерпаеми

    Коментиран от #13

  • 13 Да, бе да

    2 9 Отговор

    До коментар #12 от "А50":

    Първо в един слънчев панел нямаш нищо не екологично.Само стъкло и силиций, и алуминий които са материали които подлежат на пълно рециклиране и то лесно и достъпно.Второ вече цената изобщо не е толкова голяма, а тенденцията е за бързо понижаване с експоненциалното нарастване на масовото им използване което е факт в момента. Трето живота не е 10 години, защото след 10 години ефективността не спада до 0% а до 90% от началната производителност. При положение, че инсталацията се изплатила отдавна (още на третата година при сегашните цени и то надребно) няма никакъв проблем тя да продължи да се използва и с намалена ефективност още няколко десетилетия, а междувременно да се инвестира в нови мощности.
  • 14 А ДАЛИ ПРИРОДНИЯТ ГАЗ

    1 1 Отговор
    ИМА ВЪГЛЕРОДНИ ЕМИСИИ И КОЛКО ? ЩОТО ЗНАМ ЧЕ МНОГО ЛЪЖЕТЕ И СИ СЪЧИНЯВАТЕ БРЪТВЕЖИТЕ ! НЕ ИСКАМ ДА СПОРЯ С ТАКИВА !
  • 15 НЕ ЛЪЖЕТЕ ЧЕ ВОДОРОДА Е ЗЕЛЕН

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Зелена енергия":

    В ПРЯК И ПРЕНОСЕН СМИСЪЛ ! ТОЙ СЪЩО ИВА ГОЛЯМ ВЪГРЕРОДЕН И ВСЯКЪКЪВ ОТПЕЧАТЪК ! ЧОВЕКА Е ГРЕШКА НА ПРИРОДАТА КОЯТО СКОРО ЩЕ БЪДЕ ПОПРАВЕНА !

    Коментиран от #17

  • 16 НАЧИ ДНЕС В САЩ УТРЕ И В БГ.

    2 0 Отговор
    НЪЛ ТЪЙ
  • 17 Зелена енергия

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "НЕ ЛЪЖЕТЕ ЧЕ ВОДОРОДА Е ЗЕЛЕН":

    Водорода произведен с електроенергия от слънце, вятър или вода няма никакъв пряк въглероден отпечатък.

    Коментиран от #19

  • 18 СТИГА НИ ОБЛЪЧВАХТЕ С ТИЯ ЗЕЛЕНИ И СИНИ

    7 1 Отговор
    ЕНЕРГИИ БЕ , НЕ ЧАТКАТЕ ЛИ ЧЕ НИ ЛЪЖАТ ЗА ВСИЧКО ! АЗ СЪМ ПРОТИВ ВСИЧКИ И ВСИЧКО - В ТОВА ВЯРВАМ И ПРОПОВЯДВАМ ................ И ВИЕ НЕ ВЯРВАТЕ В НИЩО НО НЕ ГО ПРИЗНАВАТЕ !
  • 19 ИМА НО ТИ НЕ МИСЛИШ ПРАВИЛНО !

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Зелена енергия":

    САМО ПРИРОДНИЯТ ВОДОРОД НЯМА !

    Коментиран от #20

  • 20 Зелена енергия

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "ИМА НО ТИ НЕ МИСЛИШ ПРАВИЛНО !":

    Няма нещо което да няма непряк въглероден отпечатък, но без пряк въглероден отпечатък има и зеления водород е точно такова. За сметка на това всички изкопаеми горива си имат огромен пряк въглероден отпечатък и не малък непряк.
  • 21 до вчера

    0 0 Отговор
    природният газ се считаше за основа на зелената сделка.
    Днес - сърба попарата на всички не­достатъци на геополитиката и на чистия лобизъм на отделни отрасли (най-вече на ВЕИ-та). Цената на политическите безумици обаче, не се плаща от вземащите решения, а от от хората (затова не им пука на управляващите). Нормалния човек за пореден път ще бъде прецакан с "добри намерения". Да им е честито на американците (като си мълчат, да има се стоварва на главите поредното поскъпване на живота), но това недомислие ще дойде и при нас.
    А междувременно, климата ще продължи да се променя, независимо от това какво прави или не прави човечеството. Цикли на затопляне и цикли на застудяване е имало, дори когато, човека не е бил способен на какъвто и да е било въглероден отпечатък