Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Май, 2023 16:57 1 821 27

Киев успокоява света: Провал на зърнената сделка няма да означава катастрофа

  • украйна-
  • русия-
  • зърнена сделка-
  • пшеница-
  • черно море-
  • зърно

Кремъл заплаши да прекрати сделката на 18 май, освен ако не бъде изпълнен списък от искания за премахване на пречките пред руския износ на зърно и торове

Киев успокоява света: Провал на зърнената сделка няма да означава катастрофа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна има алтернативни начини за транспортиране на зърно, ако споразумението за безопасен износ през Черно море не бъде удължено на 18 май. Това заяви украинският министър на земеделието Микола Солски, цитиран от "Ройтерс".

Той подчерта, че страната му няма да счита подобна развръзка за "апокалиптичен сценарий".

Украинските черноморски пристанища се оказаха блокирани след нахлуването на руските сили през миналата година, но достъпът до три от тях беше разрешен през юли 2022 г. съгласно споразумение между Москва и Киев, сключено с посредничеството на ООН и Турция.

Москва заплаши да прекрати сделката на 18 май, освен ако не бъде изпълнен списък от искания за премахване на пречките пред собствения ѝ износ на зърно и торове.

"Не предвиждаме никакъв апокалиптичен сценарий поради милиони обстоятелства. Украинските фермери и търговци показаха, че са способни да направят много и да бъдат положени много маршрути за износ", заяви Солски.

"Има няколко сценария, които ще бъдат включени в най-лошия случай", добави той, без да разкрива повече подробности.

Вчера ООН съобщи, че досега близо 30 милиона тона зърно и хранителни продукти са били изнесени от Украйна по Черноморската инициатива, включително близо 600 000 метрични тона зърно с кораби на Световната продоволствена програма за хуманитарни операции в Афганистан, Етиопия, Кения , Сомалия и Йемен.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин посочи, че на 10-11 май в Истанбул ще се проведе четиристранна среща на високо ниво относно черноморската сделка за зърно.

Украйна изнася зърно и през пристанищата на река Дунав и по-рано заяви, че т.нар. "Дунавски клъстер" е възможен алтернативен маршрут за износ.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асен

    31 2 Отговор
    Киев щего л…. Сурово
  • 2 Осман

    33 3 Отговор
    Руската армия ще постигне целите на СВО
  • 3 Професора

    29 2 Отговор
    Продават заредено зърно с непознати досега патогенни
    .

    Коментиран от #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да знаем

    25 2 Отговор
    Че при нас правите хляб с чернобилско жито на запад се хранят говеда в африка нищо
    Ква катастрофа точно обратно
  • 7 Окраин4ев

    29 2 Отговор
    Ме бих си хранил стоката с фураж койтоме внесен от държава в която има 150 анерикански биолаборатирии в които се правят икономически вируси.
  • 8 Генади

    20 0 Отговор
    не провал, а катастрофа....зърното е само един малък нюанс от цялата картинка, но ше спрат танкерчетата с нефт които Крайна получава помежду другото по този коридор - и почват- с цистерни, кофи, шепи....Нефтохима ше работи явно на 5 смени
  • 9 БПФ

    32 1 Отговор
    И за пореден път при зърнената сделка, западът нагло и безцеремонно се опита да покаже на дело, че споразуменията с Русия важат само за Русия, но всички останали държави могат да ги нарушават безнаказано. Ето затова Русия е права в своята война, а уkрите и техните кукловоди трябва да се превъзпитават само и единствено с тoяга - явно трябва да ги биeш, за да те уважават.
    Именно Русия е тази, която помага на бедните и гладуващи страни с пшеница и торове - а не 404 - която изсипа на нашите пазари отровната си пшеница, разбира се заради парите. 30 милиона тона в ЕС и 600 000 за гладуващите - браво бе, много сте "благородни" !!!!!
  • 10 Да бе!

    22 1 Отговор
    Заритал е някой за отровната им химия. Има държави дето е наложена забрана за внос на продуктите им.
  • 11 Ърл оф Трън

    24 2 Отговор
    Договорите се подписват, за да се изпълняват. Русия не заплашва, а настоява условията на договора да се изпълняват. След като не се изпълняват, няма и договор. Елементарно, Зеленски.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сила на вятъра

    16 0 Отговор
    Оста ЕС-САЩ-Киев и подизпълнители се провалиха с невъзможността да скрият демоните си от малкото останали неразчовечени хора... Необратим процес в един нормален човешки свят...
  • 14 Ццц

    16 0 Отговор
    Издълбаното дъно на дунавската делта застрашава района с екологична криза, за да могат украинските палячовци да си изнасят пестицидите. И поповите лъжички в Дунав са ми по-ценни от наркоманската банда и отровното им зърно. А Сомалия и бедните страни не са получили нищо по никакви програми. BlackRock не е корпорация, която се интересува от бедни, а от печалба. За това подчиненото им американско правителство и президент се опитаха да няма таван на външния дълг, за да не се налага да го плащат. Сега паричките трябва да идат по предназначение, а не за наркотици и шишинета за отровния украински режим
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Перо

    13 0 Отговор
    Ционистко-бандеровската хунта сигурно си мисли, че ще наводни отново Източна Европа с нитрати и радиация!
  • 19 стоян

    0 11 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен- _Язовец":

    До 15 ком - путинофилчо тая саздърма преди два месеца при поредния опит за изстрелване се провали и всички видяха резила на без аналоговите - всички знаят и за конструктивния дефект на танка армата дето не става и за паради - и затова руснаците не го произвеждат защото със снайпер може да го спреш

    Коментиран от #20, #23

  • 20 ама най ме..

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян":

    Кефи,че на краю на парада мина малко момченце-дърпайки камионче,а в него останките от краваро-бандерскио бункер.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Вале-каро

    4 0 Отговор
    Интересно .Никой нищо не казва колко зърно и торове е изпратила Русия съгласно този договор.
  • 23 Запознат

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян":

    Т14 Армата ше ги видиш др месец в Киев как залавят зеления еуглен.
  • 24 ако

    2 0 Отговор
    Ердоган загуби на 12 май, то на 18 няма да има никаква сделка. Руснаците и преди обмисляха излизане от сделката, защото другата страна (разбирай ООН) не може да осигури спазване на условията, Досега се съгласяваха на продължения само поради договорки с Ердоган (не е тайна, че Турция много печели от ситуацията). Падне ли Ердоган, руснаците ще продължат само, ако всичките им условия се изпълнят. Като отчетем, че една година се буксува с руските изисквания, то значи сделка няма да има.
  • 25 катран

    2 0 Отговор
    тази помощ за афганистан ,судан и др.африкански държави..една дебела лъжа....някой прави милиарди...а африка гладува..милиони са застрашени от гладна смърт..
  • 26 е как така

    2 0 Отговор
    украинското зърно отивало в Афганистан, Етиопия, Кения , Сомалия и Йемен. В същото време Полша, Унгария, Словакия и България изпищяха, че се подбива местния пазар от безмитния внос на украинско зърно, което поставя местните земеделци в неблагоприятни условия. Ако украинското зърно си пътуваше към бедните страни за хуманитарни операции, то нямаше да се стигне се до безпрецедентна съпротива и забрана за внос (да се чуди човек откъде и ние намерихме топки да се противопоставим на ЕС). Очевидно да се лъже нагло и арогантно е практика в украинската политика.
  • 27 Надрусан син шаман

    2 0 Отговор
    Явно много страни по света не искат да ги спонсорират като им купуват боклуците.
Новини по държави: