Last news in Fakti

15 Май, 2023 16:51 1 435 5

Мега сделка! Кипър и Израел работят по изграждане на газопровод и съоръжения за втечняване на газ

  • левиатан-
  • израел-
  • кипър-
  • газ-
  • втечнен газ

Израел разполага с 11 находища, като най-голямото, носещо наименованието "Левиатан", съдържа приблизително 623 милиарда кубични метра газ

Мега сделка! Кипър и Израел работят по изграждане на газопровод и съоръжения за втечняване на газ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кипър и Израел работят по споразумение за изграждане на тръбопровод, който ще пренася природен газ до средиземноморската островна държава, където съоръжения за втечняване ще позволят износа му чрез танкери за Европа и потенциални други дестинации, заяви кипърският министър на енергетиката Георгиос Папанастасиу, цитиран от Асошиейтед прес, пише БТА.

Министър Папанастасиу каза още, че скоро ще посети Израел, за да бъде сключено официално споразумение. След като сделката бъде подписана, тръбопроводът може да бъде завършен за 18 месеца.

Още 2 години и половина ще бъдат нужни за изграждането на съоръженията за втечняване на природен газ в Кипър, след като бъдат намерени инвеститори.

Край южното крайбрежие на Кипър са открити 5 големи газови находища. Израел разполага с 11 находища, като най-голямото, носещо наименованието "Левиатан", съдържа приблизително 22 трилиона кубични фута (623 милиарда кубични метра) газ.

Кипърският министър добави, че ще се срещне по-късно този месец с енергийни компании, лицензирани да проучват петролни и газови находища в изключителната икономическа зона на Кипър, сред които френската "Тотал" (Total), италианската "Ени" (Eni) и американските "ЕксънМобил" (ExxonMobil) и "Шеврон" (Chevron), за да обмислят начини за ускоряване на доставките.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    4 2 Отговор
    Оооо, нееее. БГ слугите искат Газпром.
  • 2 честен zионист

    3 3 Отговор
    Тръбопроводът ще излиза на брега на руския град Лимасол.

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен zионист":

    Кипър е ПЪЛНОПРАВЕН член на ЕС !!! Това забрави ли го или от Кремъл ти забраниха да го помниш ?? Което значи , че вноса от него даже не минава през митница , това е "вътреобщностна сделка" , както казва закона , тоест все едно купуваш нещо от Каспичан !! За България говоря , за калната кочина само може да гледа и да реве !!
  • 4 Българските турци

    5 0 Отговор
    Газът е на Израел и те искат да си го пласират...
    Евреите имат нужда от турските енергийни артерии защото вятърът промени посока... а Източносредиземноморският газ увеличи цената си и вече е рентабилен и ще носи печалба...а има ли печалба има евреи ! Проектът (East Med) отдавна умря ! Много ми е интересно как ще стигне Израелския газ до Европа... с газопровод или като LNG с кораби....Ако ще е газопровод ...Кой за колко време и с какво ще го построи ?!... А ако ще се превозва като LNG кой ,кога как ще осигури плаващите газови цистерни ?!... Турците имат поговорка :"С носена вода воденица не се върти " пък и никой до ден днешен не е видял Евреин да дава пари за умрял кон !!!
  • 5 Ники

    1 0 Отговор
    Така е... повечето държави вече се опитват сами да развиват инфраструктура и да добиват газ, за да стават максиално независими така... дано и при нас започне някога да се случва и сами да си добиваме газ