Last news in Fakti

17 Май, 2023 09:30 2 569 18

"Оксфам": Страните от Г-7 "дължат" на бедните държави 13 трилиона долара

  • страните от г-7-
  • оксфам

Вместо да изпълняват задълженията си, страните от Г-7 и техните банки изискват изплащане на дългове в размер на 232 милиона долара на ден, подчерта организацията

"Оксфам": Страните от Г-7 "дължат" на бедните държави 13 трилиона долара - 1
Снимка: Shutterstock

Богатите и индустриализирани държави от Г-7 дължат на по-бедните страни около 13 трилиона долара неизплатена помощ за развитие и за подкрепа в борбата с климатичните промени, заяви днес хуманитарната организация преди срещата на върха на Групата на седемте, която ще се състои от 19 до 21 май в японския град Хирошима, предаде ДПА.

Вместо да изпълняват задълженията си, страните от Г-7 и техните банки изискват изплащане на дългове в размер на 232 милиона долара на ден, подчерта организацията.

"Богатите страни от Г-7 обичат да се представят като спасители, но на практика прилагат смъртоносен двоен стандарт - играят по едни правила, докато бившите им колонии са принудени да играят по други", заяви временният изпълнителен директор на "Оксфам" Амитаб Бехар.

Богатият свят е длъжник на Глобалния Юг. Дължи му помощ, обещана преди десетилетия, която обаче така и не е дадена - за огромните разходи от щетите, нанесени на климата с безразсъдното изгаряне на изкопаеми горива, за огромното богатство, натрупано от колониализма и робството, допълни той.

"Оксфам" заяви, че срещата на върха се свиква във време, белязано от масово орязване на заплатите на работниците, рязко покачване на цените на храните и увеличаване на глада по света.

За пръв път от 25 години крайното богатство и крайната бедност нарастват едновременно, допълва организацията.

Страните от Г-7 нарушиха обещанието си да отпускат по 100 милиарда долара годишно за подпомагане на по-бедните страни да се справят с изменението на климата, а според изчисленията въглеродните им емисии са причинили загуби и щети за 8,7 трлн. долара в страните с ниски и средни доходи, отбелязва "Оксфам".

През 1970 г. богатите страни обещаха да отделят 0,7 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) годишно за помощ за развитие. Но 4,49 трлн. долара така и не бяха предоставени, което е над половината от обещаното.

"Тези пари можеха да променят ситуацията. С тях можеше да се плати за училищно образование на децата, за болници и животоспасяващи лекарства, за достъп до вода, за по-добра инфраструктура, за селско стопанство и продоволствена сигурност и за много други неща", каза Бехар.

"Г-7 трябва да изплати дълговете си. Тук не става дума за добра воля или благотворителност, а за морален дълг", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робин Худ

    53 4 Отговор
    Взимаш от бедните и раздаваш на богатите.хи хи хи
  • 2 Киркор

    45 2 Отговор
    Кредитни трилиардери.
  • 3 САЩ

    61 6 Отговор
    Ние НИКОГА не дължим. Ние винаги имаме да ВЗЕМАМЕ! Целият свят ни е длъжник. Какви са тези бедняшки наглеци?
  • 4 колориметър

    50 8 Отговор
    Страните от Г-7 дължат на България 2 трилиона долара,за откраднатите български територии след Освобождението през 1878-ма г.
  • 5 ха ха

    16 3 Отговор
    Ъхъ, и към мен имат морален дълг. Иначе ще хвана да променям климата изхвърляйки метан в атмосферата...
  • 6 Снежанка

    45 3 Отговор
    Много алчни станаха седемте джуджета, и в Хирошима да ходят и във Фукушима да ходят, кръв повръщат, пари не връщат.
  • 7 Че то това винаги е било

    46 3 Отговор
    ясно.
    Или интсалират техни хора и те заробват икономически, или правят преврат и те заробват икономически или нахлуват и те заробват икономически.
  • 8 Хохохо

    15 6 Отговор
    Бананите и кокосите трябва директно в устата да им се слагат ако може с подправки.
  • 9 Майстора

    6 25 Отговор
    Дрън дрън- ярина..дължали им били..ами бе. Га едоха кифтетата ни риваха, сега им били дължали..
  • 10 Еми то така се става "богат"!

    53 4 Отговор
    И ФАЩ ни взеха милиарди за нещо си, но се ослушват, не доставят стоката?
    А може би и не искат? Работят с нашите пари, а България се смята за най-бедната в Европа!
    И кой луд предоставя територия в страната си за военни цели на чужда страна БЕЗПЛАТНО? Кой си дава златото за по-малко от 1% от добива?
    Всичкото това важи и за България: Пълно баламосване и ограбване с помоща на техни марионетки, поставени на власт в страната, за да лъжат туземците!
    То и Горбачов за някакви си 6 милиона евро прецака целия Източен блок! Днес една хубава кола струва толкова! Предатели има навсякъде!
  • 11 факуса

    25 2 Отговор
    хи хи,крадливите демократи не помагат на нуждаещите се,ами то така се става богат,като крадеш,не с работа,то пак с работа ама други да я работят,да видим осрайна как ще оправят и кой ще с какво ще плаща от крадливата седморка,щот русия няма да плаща
  • 12 Индия иска репарации

    24 3 Отговор
    От МногоБритания на стойност......
    45 трилиона $.
  • 13 Баце ЕООД

    25 4 Отговор
    И поради тази причина ще има трета световна война и нова финансова система без тия дългове..
  • 14 бл.134 в Zап. парк

    12 2 Отговор
    Какъв е тоя? Я,го махайте или направо го пратете като военна помощ на Украйна.Незабавнп увеличете тавана на дълга на САЩ и ЕС да раздаде 8 трилиона на пенсионерите за покупка на апартаменти и Ел.коли
  • 15 Антикомунист

    6 6 Отговор
    Защо дължат??????? Мисля, че е помощ...... идиотитите да се множат неконтролируемо и който не ги храни е виновен!!!!!!
  • 16 Просяк

    3 0 Отговор
    Ако знаете пък колко много ми дължат всички, дето се на този свят.
  • 17 Нансен Бехар Фритьоф

    1 0 Отговор
    Ни понимая тоз ни сме рода.
  • 18 ЦРУ

    0 5 Отговор
    Пълни глупости дори БРИКС и ШОС дължат своето съществуване на благосклонния Запад а за ориента и банановите републики ептем
Новини по държави: