Last news in Fakti

31 Май, 2023 12:04 1 901 6

Тръмп ще сложи край на правото на гражданство за деца на имигранти

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • президент-
  • мигранти-
  • американци

Тръмп е фаворит за номинацията на Републиканската партия

Тръмп ще сложи край на правото на гражданство за деца на имигранти - 1
Снимка: Shutterstock

Доналд Тръмп заяви в предизборен видеоклип в "Туитър", че ако бъде избран отново за президент на САЩ на изборите през 2024 г., ще се стреми да прекрати автоматичното получаване на американско гражданство от децата, родени в страната от незаконно пребиваващи имигранти, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Агенцията отбелязва, че това противоречи на старо тълкувание на една от направените през 19-и век поправки в конституцията на Съединените щати. Тръмп, който е фаворит за номинацията на Републиканската партия за президентските избори - надпревара, в която има все повече претенденти - заяви, че ще издаде указ, с който ще нареди на федералните власти да спрат даването на така нареченото гражданство по рождение. Каквато и да било подобна стъпка на Тръмп със сигурност ще предизвика правни спорове, отбелязва Ройтерс.

Правото на гражданство по рождение произтича от 14-ата поправка в конституцията на САЩ, която е ратифицирана през 1868 г. - три години след приключването на Гражданската война, която слага край на робството на чернокожите в южните щати - и отменя решение на Върховния съд, според което робите и свободните афроамериканци нямат право на американско гражданство. Поправката предоставя гражданство на всички хора, "родени или натурализирани в Съединените щати", включително бившите роби, и се тълкува като приложима, независимо дали родителите са в страната законно или не.

Указът, който Тръмп обяви, че възнамерява да издаде още в първия ден от евентуалния си втори президентски мандат, ще изисква поне единият от родителите да е американски гражданин или законно постоянно пребиваващ, за да може децата им да станат автоматично граждани на САЩ, съобщи в изявление за медиите предизборният му щаб. Докато беше президент през 2018 г., Тръмп заяви, че планира да издаде указ за ограничаване правото на гражданство по рождение, но така и не направи това. По онова време много юристи проявяваха скептицизъм, че той има правомощията да отмени това право, припомня Ройтерс.

Тръмп също така разкритикува и сегашния президент на САЩ Джо Байдън - демократ, който го победи през 2020 г. и се стреми към преизбиране през 2024 г. - за рекордния брой имигранти, заловени да пресичат нелегално границата през последните години. Той нарече правото на гражданство за деца, родени на територията на САЩ, "магнит" за тях. Тръмп отбеляза, че много държави ограничават правото на гражданство по рождение за деца на хора, които не са техни граждани.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Смърфиета

    12 2 Отговор
    Войната продължава, а самата Америка е затънала до гуща в л-ната. Политиката трябва да се лута в някакви простотии докато не си стъпят на краката. Подобна картинка и в наше село.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бибитко

    10 3 Отговор
    Ако Доналд Тръмп бъде избран втори мандат за президент на САЩ, кранчето на милиардите долари, наливани в частното имение на Джо Байдън - Украйна, веднага ще спре. А Зеленски ще отиде да живее с Оленка в Израел.
  • 5 Геша

    4 0 Отговор
    Късно е вече.
  • 6 Тоа па

    3 3 Отговор
    Дони що не си викне тогава обслужващ персонал от Германия (рода му е от там),ами в имението му щъкат само латиноси ?