Last news in Fakti

13 Август, 2023 17:09 1 142 9

Тайван проучва източника на фалшивия слух за разработване на биологично оръжие срещу Китай

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • биологично оръжие-
  • лаборатория-
  • геном-
  • проби-
  • кръвни проби-
  • болница за ветерани-
  • инициатива-
  • прокуратура-
  • полиция-
  • слух-
  • фейсбук-
  • фалшива информация

Според фалшивия слух Тайван работи съвместно със САЩ по разработването на биологичното оръжие

Служителите на реда в Тайван разследват източника на фалшивия слух, според който Академия Синика е събирала кръвни проби от тайвански граждани, за да помогне на Съединените щати да произведат биологично оръжие, способно да убива китайски граждани.

В съответствие с директива на прокуратурата, отделът за криминални изследвания се стреми да разкрие кой е публикувал „фалшивите твърдения“ онлайн, заявиха от полицията като цитираха скорошните публикации във Фейсбук, според които най-добрият изследователски институт на Тайван си сътрудничи с лаборатория в САЩ във връзка с разработване на смъртоносен вирус срещу Китай.

От миналата седмица акаунтите, от които бе публикуван слухът, са деактивирани, но същият се разпространи чрез фен страници във Фейсбук.

Публикациите бяха придружени от клип в ТикТок със заглавие, в което се казва, че президентът на Тайван Цай Ин-уен е „сътрудничил със САЩ за изследване на ДНК на етнически китайци за разработване на биохимични оръжия“.

В публикациите се твърди, че на Ветеранската болница в Тайпе е възложена задачата да събере 150 000 кръвни проби от 1 милион тайванци, които след това да бъдат предадени на биолабораторията в САЩ.

В изявление, публикувано миналата седмица, от полицейския участък в Бейтоу заявиха, че са получили жалба от Ветеранската болница в Тайпе относно обвиненията, в следствие на което са предали въпроса на окръжната прокуратура Шилин, която има юрисдикция над повечето райони в Тайпе, включително Бейтоу, където се намира болницата.

Това е изцяло „фалшив слух“ и прокурорите ще се опитат да разкрият източника, казаха от полицията, като призоваха обществеността да не разпространява невярна информация и да не участва в каквито и да е незаконни дейности, свързани с обвиненията.

На свой ред Академия Синика публикува изявление, обясняващо естеството на проект TPMI, който бе посочен като свързан с инициативата за създаване на биологично оръжие. Проектът е академично изследователско начинание, чиято основна цел е да идентифицира рисковите фактори, свързани с често срещани заболявания в Тайван.

В сътрудничество с големите болници в Тайван се създава ДНК банка с данни, като членове на обществеността участват в тестването на генома и не е имало изтичане на данни – това заявиха още от Академия Синика.

Проектът е реализиран в съответствие със Закона за изследване на хора, а медицинските досиета и генетичните данни на участниците се съхраняват сигурно, съобщиха от изследователския институт.

В уебсайта на TPMI се казва, стремежът е да се оптимизират грижите за пациентите чрез предотвратяване на страничните ефекти от лекарства, провеждане на ранни прегледи за рак при високорискови индивиди и насърчаване на промените в начина на живот за тези, които са изложени на риск от други заболявания.

Междувременно Ветеранската болница в Тайпе също опроверга онлайн слуховете, заявявайки в прессъобщение, че същите са абсурдни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 китайски балон

    13 2 Отговор
    Звучи доста реалистично, а и димната завеса е такова дежа вю, че човек веднага се сеща за "естествения произход на ковид 19"?
    "конспирация" ли, а?
  • 2 Ами

    8 3 Отговор
    "Тайван разследват източника на фалшивия слух" - нали е фалшив, какво проверява. Еееий, това "фЪкти" сте големи боклуци. ФАЩ отдавна работят по въпроса, въобще не е слух. Дори има официално запитване на ФАЩ от страна на Китай.

    Коментиран от #3

  • 3 Ммм дааа

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    както е казано - светът щеше да е по-добър без САЩ.
  • 4 незнайко

    8 3 Отговор
    Не съм сигурен, че това е изцяло фалшив слух . Както САЩ пуснаха вируса КОВИД 19 в Китай, когато играха учения близо до Ухан , така може да се окаже истина за такава разработка ! Видяхме и по скоро чухме за лабораториите на САЩ в Украйна !

    Коментиран от #9

  • 5 Госあ

    2 2 Отговор
    Охооо биологично оръжие срещу батко ??? Направо атома може да заиграе…
  • 6 Обикновено конспиративни теории сега

    3 0 Отговор
    са след година- факти! И обратното е вярно!

    Дано в този случай не е така!
  • 7 ........

    0 0 Отговор
    От укро пропагандата като изпушат една трева започват да се хвалят.Сигурно там сами са се похвалили и после друг им е крив.
  • 8 Това е истина!

    1 0 Отговор
    При вземане на кръв за банални изследвания на кръвта за да се определи, дали има пациентът примерно малокръвие, диабет, нарушение в работата на бъбреците и т.н., лабораториите вземат повече кръв, отколкото им е нужно. Така даже и никой не забелязва, че му вземат ДНК-то и за какво ще го използват, това само военните лаборатории си знаят! А обикновенните лаборатории получават пари от военните институти, за всяка нова кръв (ДНК), която те им дават! Даже на запад предлагат и пари, да дадеш кръв, за "някакви научни изследвания"? Писменно не ти дават нищо! Много хора, не подозират нищо нередно в това и си дават генетичният код на неизвестно кого? Пък после им е чудно, че вече има т.н. "генетично биологично оръжие" - патогени, които разболяват само определена раса или етноси даже!
  • 9 Вече има документи в САЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "незнайко":

    Пентагонът е платил на една фирма на сина на Бай Дзън още 2019-та г, през ноември за някакви "изследвания за някакъв проект ковид 19" в Украйна (биолаборатории изцяло финансирани от САЩ)! И то, когато всички други на планетата, научиха през ДЕКЕМВРИ 2019 г., какво означава "ковид 19"? Синчето било свързано с биолабораторийте на САЩ в Крайната, а след ковида, когато руската армия разказа за тези лаборатории, то под клетва в Библията Виктория Нюланд призна пред сенатор на САЩ, че ДА, САЩ имат такива лаборатории в Украйна! Видеото го има в тубата!