Тема: Украйна

28 Август, 2023 13:52 1 460 46

WP: САЩ застават твърдо зад Киев, но смятат, че войната ще продължи и догодина

  • сащ-
  • украйна-
  • война-
  • съюзници-
  • помощ-
  • оръжия

Съединените щати и техните съюзници трябва да останат непоколебими в подпомагането на Украйна

WP: САЩ застават твърдо зад Киев, но смятат, че войната ще продължи и догодина - 1
Източник: БГНЕС

Докато представители на администрацията на Байдън оценяват бавния напредък на Украйна в контранастъплението от това лято, те откровено обсъждат с Киев това, което смятат за "научени уроци“. Основното за администрацията е, че тази война вероятно ще продължи през следващата година - и че Съединените щати и техните съюзници трябва да останат непоколебими в подпомагането на Украйна, което да продължи и в бъдеще, пише The Washington Post.

Както отбелязва американското издание, "лятото беше изнервящо и в известен смисъл разочароващо за Украйна и нейните западни поддръжници. Но вместо да търсят бърз дипломатически изход, повечето високопоставени американски служители изглеждат по-убедени от всякога в необходимостта да стоят твърдо с Киев. Според тях Съединените щати не могат да си позволят да изоставят своя съюзник“.

"Не смятаме, че конфликтът е задънена улица“, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан пред репортери в сряда, през седмицата, когато медиите съобщиха за неназовани висши служители, изразяващи песимизъм относно напредъка на Украйна. Може би с надеждата да подсили настроението в Киев, Съливан контрира: "Виждаме, че [Украйна] продължава да завзема територия на методична, систематична основа“.

Този ангажимент за продължаване на подкрепата не означава, че официалните лица на САЩ нямат критики към това как украинските командири са провели контранастъплението, пише WP. "Те предлагат подробни насоки на колегите си, често предшествани с признание, че нито един действащ в момента американски офицер не се е сражавал с вида безмилостен, брутален стил на битка от Първата световна война, с който се е сблъсквала Украйна“.

Отправната точка в тази оценка е, че няма вероятност украинските сили да стигнат до Азовско море и да отрежат сухопътния коридор на Русия към Крим преди да настъпи зимата, както се надяваха. Американски служители все още смятат, че украинците могат значително да пробият руските позиции тази година, тъй като преминават отвъд закалените първа и втора отбранителни линии на Русия. Американски служители смятат, че мобилните части на Киев могат да се придвижат бързо на изток и запад, обърквайки руските защитници.

Но Украйна вероятно няма да нанесе решителен удар преди края на годината. Това означава продължаване на тази изтощителна война през 2024 г. и след това, както и продължаване на тежките жертви и емоционалните травми и за двете страни. Американски служители смятат, че стратегическото търпение остава най-доброто оръжие срещу руския президент Владимир Путин, който все още смята, че може да надживее Украйна и Запада, пише WP.

Според информацията на изданието, представители на Пентагона са призовали украинските си колеги да дадат по-висок приоритет и да концентрират силите си върху потенциални точки за пробив по фронта с дължина 1000 километра. Първоначално Украйна постави еднакъв акцент върху три оси, вместо да се концентрира върху основния удар на юг през Запорожие към Азовско море. Твърди се, че Украйна най-накрая е отговорила, като е преместила някои части на юг от Бахмут и други райони на изток, където въпреки аргументите на САЩ те са останали окопани.

Американските командири отдавна вярват, че украинците хабят снарядите си в съкрушителни артилерийски дуели, които подражават на съветската тактика. Според една оценка на САЩ украинците са изстреляли около 2 милиона снаряда от 155 мм артилерийски боеприпаси от началото на войната, почти изчерпвайки западните запаси. Американски служители призовават Украйна вместо това да насочи артилерийския си огън към най-важните цели и да ги използва, за да напредва бързо към своите цели.

Представители на Пентагона също призоваха Украйна да разчита по-малко на дронове за информираност на бойното поле и повече на наземни разузнавателни сили, които могат да оценят по-добре позициите на Русия. Също така те притискат Киев да даде на младшите офицери по-голяма свобода на действие, за да използват възможностите по протежение на разтегнатия фронт. По всички тези точки американските служители смятат, че украинците реагират положително. Но дискусията е била напрегната през последните седмици.

Докато служители на администрацията на Байдън оценяват вероятността войната да продължи през следващата година и може би след това, те обмислят няколко важни нови увеличения на западната подкрепа. Във Вашингтон има все по-голяма подкрепа за предоставянето на касетъчни боеприпаси за ракетно изстрелване, например, които биха могли да ударят по-дълбоко от версиите с артилерийско изстрелване, които Съединените щати започнаха да доставят миналия месец.

Съединените щати също работят усилено, за да планират украинска "сила на бъдещето“, която може да възпре продължаващата руска агресия. F-16, които ще започнат да пристигат след няколко месеца, ще бъдат част от това, но американски служители работят със съюзници по много други оръжейни системи и обучение.

Украйна и нейните поддръжници продължават да пледират за ракети с голям обсег, известни като ATACMS, които биха могли да ударят дълбоко зад руските линии. Но Пентагонът продължава да се съпротивлява, до голяма степен защото официални лица се опасяват, че Съединените щати нямат достатъчно ATACMS, за да доставят на Украйна, без да подкопаят собствената си готовност за всеки бъдещ конфликт с Китай.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    35 3 Отговор
    Дето се вика на чужд гръб и сто лопати са малко та така и с америкосите вечно са зад някой който им вади кестените от огъня..
  • 2 ТаУмВзе

    36 4 Отговор
    Краварчето Твърдо си иска да гризне Хиперзвуковия Атом и тва си е! Z
  • 3 Бонев

    38 0 Отговор
    Това че някой е застанал твърдо зад тебе е много притеснително.

    Коментиран от #15

  • 4 Украйна умре..

    31 3 Отговор
    Най-богатата част на Руската Империя и най-тъпата.Ако беше с Кремъл..Ама не беше..Само гробища..Ганьовецът е по-мъдър от тъпата укра,поне това разбрах за назе си.Щото си знаем Силичките,а бандеровците Не.Това е..
  • 5 Вова

    8 42 Отговор
    Най-големия самолетоносач на планетата е на пристанището в Анталия в близост до руската кочина. Треперете продажни русофили и копейки.

    Коментиран от #8, #19, #38, #40, #41

  • 6 Матей преображенски

    30 1 Отговор
    Емии,те може да искат и во веки веков,ама питат ли украинците дали могат да издържат.Впрочем като им липсват войници,защо не започнат да ги ловят из целия ЕС ,където избягаха и се крият.Тук в България също е бъкано с такива елементи,които на сигУр са много курназ да развяват желто-сини байраци и да крещят укренските си девизи.

    Коментиран от #7

  • 7 Скункс

    2 26 Отговор

    До коментар #6 от "Матей преображенски":

    Слава на Украйна

    Коментиран от #11, #20, #45

  • 8 Разтрепах се..

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Вова":

    После ще разтреперам и теб,ще ми се!
  • 9 Реалист

    7 6 Отговор
    Войната ще е дълга като афганистан:) 10 години докато ги таковат:)
  • 10 Матей преображенски

    23 0 Отговор
    Какво сега ,подмяна на населението ли ни правят,те ще се крият тук,дезертьори такива,а българите да заминават в Украйна на тяхно място и да проявим солидарност,да се жертваме заради неприкосновените и свещени укренски изчадия!

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дедушка

    2 23 Отговор

    До коментар #10 от "Матей преображенски":

    Слава на Украйна

    Коментиран от #21

  • 13 варненски пенсионер

    7 0 Отговор
    ще свърши на 2-ри февруари 2024 в чест на празника - 81 години от предаването на Паулус при Сталинград.
  • 14 Яне Сандански

    12 2 Отговор
    Скоро ще има директен сблъсък между Сащ и Русия ,за сега на територията на източна Европа и Черно море и кой знае дали няма да се превърне в глобален .
  • 15 Яне Сандански

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    И особенно ако този някой е Сащ .Това означава ,че са те сготвили .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ами

    10 0 Отговор
    "САЩ застават твърдо зад Киев"

    аз бих се напрегнал , ако някой застане тдвърдо зад мен...:))))
  • 18 горски

    9 1 Отговор
    САЩ твърдо подпират Украйна отзад.Единия бута отзад,другия напира отпред.
    Ако си мислите че това е еротика,и Украйна е дева,сте в дълбоко заблуждение.... Това е животински кекс, на улична превъзходна...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Смотльо,

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Скункс":

    Такова нещо вече няма ,отвори си очите .
  • 21 Смотльо,

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дедушка":

    Такова животно вече няма .Слез на планетата Земя .
  • 22 На съюзниците взе да им писва от САЩ

    15 2 Отговор
    а Байдън и синчето му ще бъдат хвърлени в затвора, след като дойде Тръмп на власт. Самите американци се задушават от игричките на един психично болен президент командван от Сорос и сие Клинтъница (цру). Лоши дни очакват 300 милиона хамериканци в положение на фалит, задаваща се парична независимост в БРИКС. Освен това, никъде не са желани, дори в колонията ЕС, които само те си мислят, че е тяхна колония. Наркоманията в САЩ расте, барабар с милионите бездомници, които в даден момент ще заформят яка революция, най-вече от мизерия и глад.
  • 23 Ха ха ха

    2 8 Отговор
    Ще продължи толкова колкото трябва ,а груздвеста , ще продължава да разквартирува ощастливени ушанки по родните им места
  • 24 Абе и ние заставаме

    5 1 Отговор
    твърдо зад Ким от Северна Корея, ама нещо се бави момчето? Нали обеща на Тръмп да ви поздрави с едни дълги кюнци?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 стоян георгиев

    4 10 Отговор
    Войната ще продължи поне четри години.след това ще събираме помощи за руснаците за да не измрат от гладна смърт.
  • 27 Да бе

    3 2 Отговор
    Поне десет години до тоталното насесесеиране на новото сесесере, хванаха се на афганистански сценарий, историята се повтаря, пак ще има петрол срещу храни

    Коментиран от #28

  • 28 Име

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Да бе":

    Няма да се чак десет години, новото "сесесере"не е стария сесесер, бая по слабичко е, на просия са го ударили към иранци китайци африканци и прочие ци.......

    Коментиран от #31

  • 29 Бухал си,

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Бухахах":

    Първо това с възлите не ти е ясно, и второ как прецени че хале не могат да уцелят. Ма това жендарете всичко ви е сбъркано. Свали очилата и виж реалността! Иначе си драскай тука безплатно е, хи хи хи хи
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Еми,

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Име":

    Като гледам просията в развития свят, тя не е по различна от останалата. На чужд гроб нещо....А?
    Само злоба и пет пари не давате за хората..
  • 32 Пенсиите нямат зъби брато

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Бухахах":

    С чейнетата семки не можеш да люпиш, и на дали е пред блока, на село пред кокошките а ха хахахахахаха хаха
  • 33 Има има още

    0 5 Отговор

    До коментар #30 от "Механик":

    В Афганистан я преброи колко руслямчвта заминаха

    Коментиран от #34

  • 34 Има да,

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Има има още":

    Колко ли ? Около 15 хиляди за 10г. Талибаните бяха въоръжавани 10 г. От ЦРУ! Сега пак същият сценарии. Ма това нищо не значи. Същата препратка мога да ти направя с Виетнам. Там бая son of a gun дадоха фира! Е и? Стига използвайте жертвите за гнуса пропаганда! Ставате съучастници в престъпления срещу човека! Sorry

    Коментиран от #35

  • 35 Украйна не е нападала никого

    0 6 Отговор

    До коментар #34 от "Има да,":

    И не забравяйте каква беше съдбата на СССР след Афганистан, стана доста по малък, но Афганистан ще е разходка в парка спрямо Украйна, мобилизациите по 300 хиляди стават ежегодно а жужака обеща че няма да има нужда от мобилизация за тридневната специална операция до Киев ?

    Коментиран от #46

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Баце ЕООД

    5 1 Отговор
    Плътно зад Киев, да видят укропатите хубаво ли е да те ползват за жив щит..
  • 38 постоль

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Вова":

    И кво?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Като гледам

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Вова":

    Печата, само теб те е страх.. Тия големите кочини вече никва роля не играят. САЩ не случайно са го паркирали далеч от каквито и да е военни действия. Смешен си иначе,по добре намери друг начин да забавляваш хората

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 къде е крайцера Москва

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "Като гледам":

    Далече ли е ? Много е близко даже ,ама ти нали си разбирач :) не се знае дали си служил в казармата ,я гледай какви глупатевини пишеш
  • 43 любопитен

    1 2 Отговор
    Колко твърдо каубоите са зад Покройнината?
  • 44 Ком

    0 0 Отговор
    Войната в Афганистан продължи 20г. Как ще изглежда светът след тези години? Всички твърдения за бързия край на конфликта се оказаха грешни. Хора, мислете.
  • 45 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Скункс":

    Изчезни бе смрадливец!
  • 46 Украйна,

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Украйна не е нападала никого":

    Нападна собствените си граждани още през 2014г. Ало! Ма не мерете с различен аршин бе хора! Аз живея в щатите 6711southwest miami 63 rd crd. Можеш да провериш. Тук е пълно с хора , които не споделят твоят аршин. Имам чувството че в БГ някои сте много замъглени. Ба.и по времето на социализма мислехме по-трезво. Монетата има две страни, а като 👉 с 1 , срещу тебе са 3.