Last news in Fakti

15 Септември, 2023 15:14 15 651 28

Най-голямото находище в Европа: "бялото злато" на Чехия

  • находище-
  • бяло злато-
  • въглища-
  • литий-
  • чехия-
  • европа-
  • чиновец-
  • залежи

Наличните залежи на литий биха били достатъчни за производството на 1 милион батерии за електромобили годишно

Най-голямото находище в Европа: "бялото злато" на Чехия - 1
Снимка: Shutterstock

Чешкият Чиновец, намиращ се недалеч от границата с Германия, лежи върху малко съкровище. Около три до пет процента от световните запаси на литий се намират там. Литият придоби огромно значение през последните години. Той се използва, наред с другото, при производството на батерии - а енергийният преход и електромобилността трудно биха били възможни без литий. Цените на суровината в момента са толкова високи, че добивът би бил много изгоден за Чехия.

Достатъчно за един милион литиеви батерии годишно

Край Чиновец има много мини - в района се копае руда още от XIII век, а от 1940-те години се добиват волфрам и калай.

Настоящото предварително проучване за осъществимост показва, че край Чиновец потенциално може да се добиват по 2,25 млн. тона руда годишно, което ще позволи производството на почти 30 000 тона литиев хидроксид. Според настоящите оценки количеството добита руда вероятно ще бъде достатъчно за производството на почти един милион литиеви батерии за автомобили всяка година.

Чехия се надява сама да произвежда батериите в бъдеща гигафабрика. "Можем да обхванем цялата верига от добива, преработката, производството на батерии, производството на чипове до крайното производство на автомобили", каза премиерът Петър Фиала. Той се надява, че добивът на литий може да се превърне в икономически двигател за региона.

Литиев вместо въглищен регион?

Този регион е един от най-бедните в страната. Очертаващият се край на добива на въглища, който е осигурявал работа на хиляди местни хора, е оставил след себе си структурни проблеми. Изчислено е, че хиляда миньори ще намерят работа през 25-годишния период на добив на литий. Планът за изграждане на гигафабрика за производство на батерии за електромобили също ще донесе работни места и пари в региона.

Местните власти подкрепят добива на литий, стига той да се извършва по възможно най-екологичния начин. "Но много зависи от това какви рамкови условия ще бъдат договорени преди да се осъществи действителният добив. Все още имаме спомени за последиците от добива на въглища в региона. Всяко влошаване на условията на живот също трябва да бъде адекватно компенсирано", казва областният управител Ян Шилер.

Нови перспективи или отново добив на въглища?

Устецкият регион ще получи средства от ЕС по линия на Фонда за справедлив преход, за да финансира прекратяването на въгледобива и да промени структурата на местната икономика. Част от тези пари сега ще се влеят в по-нататъшното развитие на проекта за добив на литий. Някои експерти обаче предупреждават, че след спада на добива на кафяви въглища Устецкият регион не може просто да премине към следващата минна индустрия. Те препоръчват вместо това парите да се инвестират в образование и общо преструктуриране на икономиката на региона.

Подобни гласове се чуват и сред населението. Професорът в местния университет Михал Колецко например е откровен противник на добива на литий. "Смятам, че литият не е правилният начин. Ако искаме да променим региона и да му дадем ново бъдеще, трябва да вземем решение за фундаментална промяна. Трябва да се съсредоточим върху области, които имат потенциал, и то не само в икономически план, но и да променим социалния състав и нивото на образование на населението", казва Колецко пред ДВ.

Страх от последиците за околната среда

Мнението на хората от околностите на Чиновец е разнопосочно. Както съобщава Чешкото радио, най-големите опасения на жителите са свързани със заплахата за водните запаси и с влошаването на качеството на въздуха, причинено от транспортирането на добитата суровина.

Както при всеки добив на невъзобновяеми суровини, добивът на литий също оказва въздействие върху околната среда. В Южна Америка, където се намират около 70 на сто от световните запаси на литий - в така наречения "Литиев триъгълник" между Боливия, Чили и Аржентина - нивото на подпочвените води рязко спада поради изпомпването на съдържащата литий солна луга. Поради небрежното отношение на добивните компании в някои случаи въздухът, водата и почвата бяха замърсени на някои места. В Чиновец литият ще се извлича от коренните скали. Този метод на добив също се счита за водоемък и много енергоемък.

Според енергийната компания ЧЕЗ процесът на одобрение за добив на литий трябва да започне в края на 2023 година. Изглежда обаче, че компанията не се съмнява в изхода на процедурата: тя вече е закупила земя за завод за преработка на литий за един милиард чешки крони - около 40,8 милиона евро.

Автор: Лубош Палата


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    17 12 Отговор
    Най голямото находище от 3,до 5 % 🤔🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #6, #12

  • 2 Дупничанин

    48 14 Отговор
    "Белото злато" въобще не е у Чехия. Мое да питате зеления наркоман

    Коментиран от #22

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дънди прешъс

    57 8 Отговор
    крадем си жълто българско с тонове

    Коментиран от #7

  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    56 6 Отговор
    ДАЙТЕ ГО КАТО НАС НА КАНАДСКА ФИРМА С 2 ПРОЦЕНТА НА КОНЦЕСИЯ

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мнение

    54 13 Отговор

    До коментар #6 от "аааа":

    Не позна!
    Харесва България, гласува за прабългари и се ваксинира само когато доказано ваксината помага!!!

    А за теб:
    Приемаш центове за чуждо мнение, винаги Путин ти е виновен в живота (дори за неуспехите с жена ти), мразиш паметниците и желаеш да премахнеш 3-ти март от учебниците по история!
    Познах ли?!

    Тролейбусчета, захранвани от посолството, народът български се събужда, а вие жълтопаветните пиявици ще останете без козяшки субсидии, съвсем скоро!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Абе май са

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    1,5%,се там ама да се знае
  • 12 Пешо

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    A в БГ кога? да се добива, преработва рудата, да се прави суровина и от нея краен продукт?! кога питам демократи?! или всичко на концесия....изкарва се медната руда и златото даже. не ги изкават като мед и злато а като някаква рудна смес...
    кога ще спрат да секат дърветата и да се добива само материал, от него да се правят детайли и от тях мега скъпи мебели ...за богатите страни. а не да се реже на дърва за огрев?! кога ще станат нещата нормални? за БГ-то питам.... не за сащ...не за русия. само се кланят на едни или други ...

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Айййй

    12 1 Отговор
    Сиктир , в Колумбия е бялото .
  • 15 факуса

    18 7 Отговор
    хи хи,ама литият в ес ще е много скъп щот нема роби да копат а и вода за промиването също.скоро реваха,че нямало за посевите сега литий ще добиват,нещо взеха да се озъртат за полезни изкопаеми,все едно не знаят какво и къде го има,добре им идваше евтинко от русия,докат сащ не разтури далаверата,айде ся конкурирайте се с китаиците

    Коментиран от #19

  • 16 факуса

    15 2 Отговор

    До коментар #12 от "Пешо":

    демократите не дават,так ще забогатеем а им трябваме бедни
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    22 3 Отговор
    Честито! Знаете ли, коко мръсно и вредно е производството на литий? Добивът на суровината също е ужасно неекологичен, която и да е от трите технологии да изберете. И все в страни далеч от краварника. Там само райски плажове и небостъргачи или имения с басейни. Отровните производства все на места като Азия, Африка и Източна Европа.
  • 19 Фикуса

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "факуса":

    Да е ... този Шорош и мовно мръсно! Вчера открил литий в краварника, днес в джендарника. Само и само да дразни бащицата и факуса!

    Коментиран от #20

  • 20 костя капейкин:

    0 6 Отговор

    До коментар #19 от "Фикуса":

    Защо само 50% от всички световни изкопаеми са в рушията? Каква несправедливост!!! Защо Господи си оставил литий в ръцете на неразумните и юроди. Факуса не мое си продаде неговия!
  • 21 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    15 4 Отговор
    Чехите хубави сметки си правят,
    но първо трябва да питат СВЕТОВНИЯ КРАДЕЦ ФАЩ какво мислят по въпроса...
  • 22 Кюстендилец

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дупничанин":

    Бре как ги разбираш нещата. Да не би Зеленски да е от Дупница, че да знаеш.
  • 23 Шопендар

    4 0 Отговор
    Ето така се прави,от рудата до. Крайния продукт.а нашите продажни управници харизаха златото на България на чужденци,и не само
  • 24 Продавач на боклуци

    0 3 Отговор
    Най-големи са запасите при джуджето Хаяско,от Поволжието.
  • 25 Чеченец

    4 0 Отговор
    Колко прости тези чехи защо не питат нашите тарикати че ако дадът на консигнация ще са по добре.
  • 26 ПРоницателен

    1 0 Отговор
    Путлер сега сън не го лови как да "асвабади" и Чехия, след като е чул, че имат голямо находище на литий.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания