Тема: Украйна

19 Септември, 2023 07:14 1 770 9

Гроси: Има подобрение на ситуацията около Запорожката АЕЦ

  • украйна-
  • запорожка аец-
  • русия-
  • маае-
  • рафаел гроси

Заяви ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)

Гроси: Има подобрение на ситуацията около Запорожката АЕЦ - 1
Източник: БГНЕС

Има известно подобрение на ситуацията около безопасността на Запорожката АЕЦ, заяви ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, предаде Ройтерс.

Най-голямата атомна централа в Европа беше завзета от руските сили през март миналата година. Украйна и Русия се обвиняват взаимно в обстрел в района на съоръжението, а МААЕ се опитва да установи механизъм за безопасност, с който да се предотвратяват инциденти, припомня Ройтерс.

"Досега видяхме известно подобрение, но ситуацията продължава да е изключително крехка", каза Гроси пред РИА Новости. По думите му сега няма обстрели по Запорожката АЕЦ.

"Все пак внимателно претеглям думите си", допълни той.

МААЕ смята, че един от шестте реактора трябва да бъде поддържан в режим на горещо спиране, за да произвежда пара, необходима за ядрената безопасност, включително за обработката на течни радиоактивни отпадъци в резервоарите за съхранение, отбелязва Ройтерс.

Ръководителят на международната агенция планира тази седмица да се срещне с руска и с украинска делегация в кулоарите на Общото събрание на ООН, за да обсъди с тях безопасността на атомната централа, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    5 0 Отговор
    Браво
  • 2 фен

    24 0 Отговор
    Е нормално, НАТО свършва оръжията, а Зеленски украинците.
  • 3 Демократ

    1 11 Отговор
    Какво търси Русия там вече не се коментира, а как да се спаси атомната централа от нея,която създаде този тежък проблем. Преговори щели да водят с Русия и Украйна. Централата е украинска, а не руска и е на украинска територия,значи Русия трябва да бъде изгонена. Това е решението на проблема. Украйна и светът трябва да бъдат спасени от Русия. Това е задачата на ООН, не да я търпи в Съвета за сигурност,тъй като създаде световна несигурност и заплаха и извършва геноцид в Украйна. Върна историята назад 80 години и роди новия Хитлер.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Антитрол

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Демократ":

    То само с лъжи и пропаганда не става - трябва и акъл.

    Централата не е украинска а руска - не са я строили украинците както и не са произвели реакторите за нея. В момента е на руска територия и не ви стиска да изгоните Русия а светът трябва да бъде спасен не от Русия а от САЩ че те създадоха този конфликт както много други по света. Та можеш ли ми каза какво търси САЩ в Сирия и защо си е построил военна база там и защо точи петрола на сирийския народ. Какво търси САЩ Либия, Ирак, Косово че даже и в България.

    И 100 пъти да повторите една лъжа тя няма да стане истина.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Украинец

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Демократ":

    Новия Хитлер го назначиха господарите ти още 2014 в Украйна като свалиха законно избрания президент чрез кървав преврат и 8 години провеждаха геноцид срещу етническите руснаци като избиха над 14 000 от тях, като ги палеха живи, като забраняваха езика им и културата им.

    Коментиран от #9

  • 8 Урюрвкос

    5 0 Отговор
    Гроси каза че боеприпасите с обеднен уран са екологически безопасни но не му стиска да измери радиацията около гръмнатите украински складове. Розата на ветровете ще свърши вместо него тази работа като докара мръсотията в ЕС.
  • 9 геноцид

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Украинец":

    И не само руснаци , и българи , както и други етноси бяха убивани за назидание !
Новини по държави: