Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 15:48 994 7

Спешни мерки! Франция започна ваксинацията срещу птичи грип, САЩ забраниха вноса

  • птичи грип-
  • ваксина-
  • гъски

Първите ваксини бяха поставени тази сутрин във ферма за гъски в Ланд, регион в Югозападна Франция, в присъствието на френския министър на селското стопанство Марк Фесно

Спешни мерки! Франция започна ваксинацията срещу птичи грип, САЩ забраниха вноса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция е започнала днес да ваксинира гъските срещу птичия грип, за да се опита да спре разпространението на вируса, който убива милиони птици по света, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Тази стъпка принуди САЩ да наложат търговски ограничения върху вноса на птици от Франция.

Франция бе сред най-лошо засегнатите страни от безпрецедентното глобално разпространение на високопатогенния птичи грип, който наруши доставките на птиче месо и яйца и повиши главоломно цените в много части на света през последните години.

Унищоженията, причинени на ятата птици и страхът, че вирусът може да мутира и да се пренесе върху хората, принудиха правителството да започне кампания за национална ваксинация, с което стана първата страна износителка на птици, която предприема подобни стъпки.

Първите ваксини бяха поставени тази сутрин във ферма за гъски в Ланд, регион в Югозападна Франция в присъствието на френския министър на селското стопанство Марк Фесно.

Общо около 64 милиона гъски ще трябва да бъдат ваксинирани през годината, като това се очаква да струва 96 милиона евро (102 милиона долара), от които 85 на сто ще бъдат финансирани от държавата, заявиха производителите.

"Този план за ваксиниране е първият в света“ целта му е да защити всички птици във фермите и да сложи край на превантивното клане на животни, с която вече никой не иска да живее повече". Това заяви в комюнике организацията на производителите на фоа гра (вид пастет бел. ред.).

"Все повече правителства се обръщат към ваксинацията като начин за справяне със силно заразния птичи грип". Въпреки това търговските бариери, до които може да доведе тази ваксинация, могат да доведат до значително увеличение на страните износителки, които не желаят да имунизират птиците си.

САЩ вече наложиха ограничения върху вноса на френски птици от 1 октомври заради риска от навлизането на вируса в страната. Ваксинираните птици може и да не показват признаци на инфектиране, което означава, че не е възможно да се определи дали дадено ято птици е заразено, съобщи в петък американското министерство на селското стопанство.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 0 Отговор
    Ковид + Птичи ГРИП = яко ще се мре
  • 2 да де

    10 0 Отговор
    Както върви пак ще изтрепят хайванчетата яйцата ще станат наистина златни.
  • 3 Хихихи..

    14 1 Отговор
    Западният Свят не става за НИЩО.Берлинската стена беше великолепен санитарен кордон срещу тия болни унтерменши - Кой зад ник я събори,проклет да е!
  • 4 ХАХАХА

    6 1 Отговор
    Мама ви да ..... остана ли нещо ,което да не о се ре те? Да ви ваксанират против дебилизъм да ви ваксанират!
  • 5 Вирус

    2 0 Отговор
    Егати лъжите
  • 6 От кои медии

    2 0 Отговор
    са тия журналисти от снимката?
  • 7 консумацията на всичко от ес е

    2 0 Отговор
    рискована отдавна