Last news in Fakti

25 Ноември, 2013 17:14 1 125 0

Италианският президент отказа да помилва Берлускони

  • джорджо наполитано-
  • дело-
  • помилване-
  • изключен-
  • сената

В сряда бившият премиер може да бъде изключен от Сената

Италианският президент отказа да помилва Берлускони - 1
Джорджо Наполитано отказа амнистия на Берлускони. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският президент Джорджо Наполитано заяви, че не вижда основание за намеса в делото на Берлускони и за помилването му, съобщи РАИ 1.

По думите на Наполитано, бившият премиер на страната е осъден за сериозни престъпления и следва да прояви уважение към държавните институции. Ден преди това самият Берлускони призова президента да го помилва, за да „измие срама“, нанесен му със съдебното решение, но официална молба за помилване не е подавана

В сряда (27 декември) в италианския Сенат ще бъде разгледан въпросът за изключването на Берлускони от състава му във връзка с признаването му за виновен за крупни финансови измами. Магнатът неведнъж е изразявал мнение, че всички дела срещу него са политически мотивирани, а възможното си отстраняване от Горната камара на парламента определи като „държавен преврат“.

Окончателната присъда по делото за измама беше произнесена през август, като за Берлускони бе определено наказание от 1 година затвор. Екс-премиерът поиска този срок да бъде заменен с общественополезен труд, тъй като италианското законодателство предоставя на лица в напреднала възраст подобна алтернатива. През октомври на бившия четирикратен глава на правителството бе забранено за 2 години да заема държавни постове.

Първата присъда по това дело излезе през октомври 2012 г. Тогава Берлускони получи 4 години зад решетките, но този срок бе съкратен поради амнистия. Политикът беше признат за виновен, че в своя холдинг Mediaset е внедрил схема, позволяваща укриване на данъци при покупката на американски филми. Заради това в периода 2002-2003 г. италианският бюджет е бил ощетен с около 7 млн. евро.

Освен това Берлускони бе признат за виновен за връзки с непълнолетна проститутка и организиране на изтичане на полицейска информация от подслушвания на негови политически опоненти. Присъдите по тези дела още не са влезли в сила, тъй като адвокатите на политика обжалват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: