Last news in Fakti

27 Ноември, 2013 21:31 1 255 0

Изхвърлиха Силвио Берлускони от сената

  • силвио берлускони-
  • берлускони

Един е аут. Сега трябва да изгоним всички останали от парламента, написа в

Бившият премиер Силвио Берлускони е аут от сената. Това стана факт след оспорвано заседание и гласуване на горната камара на парламента в Рим, предаде Би Би Си.

Със 171 гласа "за" и 135 "против" Берлускони беше изхвърлен от Сената, уточнява АП. Часове преди гласуването той напусна управляващата коалиция и премина в опозиция.

До това гласуване се стигна след като Берлускони беше осъден за данъчни измами и само имунитета му пречеше на нейното изпълнение.

„Никой политически лидер не е изтърпявал съдебно преследване, каквото аз трябваше да преживея. Днес е горчив ден, ден на траур! ", каза пред събралите се пред дома му поддръжници Силвио Берлускони.

След гласуването Бепе Грило, лидер на популисткото движение „Пет звезди”, написа в „Туитър”: „Берлускони беше изхвърлен от Сената. Един е аут. Сега трябва да изгоним всички останали от парламента.”

77-годишният политик и медиен магнат Берлускони бе осъден за данъчни измами през октомври 2012 г. във връзка със сделки на неговата фирма "Медиасет" по придобиването на ТВ права върху американски филми. Присъдата беше потвърдена през август, като беше осъден на една година зад решетките, но заради напредналата му възраст няма да влезе в затвора, а вероятно ще изтърпи наказанието си под домашен арест или чрез полагане на обществено полезен труд.

Политически анализатори отбелязват, че това е най-тежкият удар в цялата политическа и бизнес кариера на Силвио Берлускони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: