Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 12:05 969 13

Вкарването на журналисти в затвора няма да изкорени стремежа към свобода

  • русия-
  • иран-
  • журналисти-
  • еван гершкович-
  • бритни грайнър

Вероятно е Кремъл сега да залови още американци, за да се договори по-късно за размяна на затворници, както направи в случая с баскетболната звезда Бритни Грайнър

Вкарването на журналисти в затвора няма да изкорени стремежа към свобода - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вкарването на журналисти в затвора няма да изкорени стремежа към свобода, пише в свой редакционен материал в. "Вашингтон пост".

Алсу Курмашева, която работи за Радио Свободна Европа/Радио Свобода и има двойно руско и американски гражданство, отива в Русия през май, за да се справи със семеен проблем. Днес тя е в затвора - поредната жертва на варварската практика на Русия да задържа хора с чуждо гражданство и да ги държи като заложници, коментира американското издание.

Арестът на Курмашева, която работи за базираната в Чехия татарско-башкирска служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода, бе извършен след ареста в Русия на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович. Гершкович беше задържан през март и бе обвинен в шпионаж - обвинение, което той и работодателите му категорично отхвърлят. Репортерът продължава да е зад решетките в Москва. Вероятно е Кремъл сега да залови още американци, за да се договори по-късно за размяна на затворници, както направи в случая с баскетболната звезда Бритни Грайнър, която бе арестувана през февруари миналата година и през декември бе разменена за руския търговец на оръжия Виктор Бут, излежаващ присъда в американски затвор.

Курмашева бе временно задържана за първи път на 2 юни, докато чакаше полет на летището в Казан, столицата на руската република Татарстан. Бяха ѝ отнети и двата паспорта, за да не може да напусне Русия. На 11 октомври ѝ бе наложена глоба, равняваща се на 103 американски долара, заради това, че не е уведомила руските власти за американския си паспорт, съобщи Радио Свободна Европа/Радио Свобода, което получава финансиране от американското правителство.

На 18 октомври тя бе задържана за втори път и бе обвинена в това, че не се е регистрирала като "чуждестранен агент", за което максималното наказание в Русия е пет години затвор. От 2012 г. руското законодателство изисква всички индивиди и организации, които получават чуждестранно финансиране и се занимават с политическа дейност, да се регистрират като "чуждестранни агенти". Кремъл използва този "етикет", за да наказва критиците си, включително и журналисти, неправителствени организации и други членове на гражданското общество, голяма част от които предпочитат да напуснат Русия, вместо да бъдат обявени за чуждестранни агенти, отбелязва "Вашингтон пост".

В същото време иранските власти осъдиха две репортерки, които са допринесли за разкриването на трагедията на Махса Амини - млада иранка от кюрдски произход, която умря на 16 септември миналата година, след като бе задържана от "нравствената полиция" в Техеран заради това, че е нарушила правата за носене на хиджаб. Смъртта ѝ стана причина за протести из цял Иран и за появата на движението "Жени, живот, свобода". Репортерките Нилофар Хамеди и Елахе Мохамади бяха осъдени съответно на седем и шест години затвор, след като прекараха повече от година в предварителен арест.

Центърът за човешки права в Иран заяви, че и двете журналистки са били задържани заради изпълнението на своя професионален дълг. Хамеди споделила снимка на това как родителите на Махса Амини се прегръщат в болницата, в която е починала дъщеря им. Мохамади посетила родния град на Махса Амини, за да отрази погребението ѝ. Според иранските служби за сигурност журналистките са били използвани за събирането на информация за Запада. Истината е обаче, че те са събирали факти, които да споделят с народа на Иран, което се е превърнало в заплаха за иранския теократичен режим, отбелязва "Вашингтон пост".

Протестите през изминалата година показват, че иранците искат свободна информация и правото да се обличат и да говорят, както сами поискат. Вкарването на журналисти в затвора няма да промени това, обобщава американският всекидневник.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Козяк

    10 0 Отговор
    Журналистите трябва да се хранят с грантове и няма нужда от затвор.
  • 2 Гошо

    10 0 Отговор
    Да, то всеки сега който се чуди как да избегне затвора ,първото нещо е, да каже, че е журналист и борец за свобода
  • 3 Мнение

    15 0 Отговор
    Нещо за Джулиан Асандж и Едуард Сноудън, да кажете от факти???
    Или викате щом новината е срещу Русия, значи е топ, а останалото е дезинформация?!

    Повече подтикнати и новосъздадени русофили в България и по света, благодарение на бг мисирските и световните медии, едва ли може да има след каквато и да е руска пропаганда!!!

    Не осъзнавате ли, че плюенето 24/7 срещу Русия води до точно обратния ефект, на който се надявате!
    Ако не вярвате, проверете си анкетите!!!
  • 4 Някой

    9 0 Отговор
    Обратната американска баскетболистка е нормално през граница да пренася наркотици ли?
    Местните соросоиди били в шок, че трябвало да се регистрират. Еми по държави чуждото финансиране на НПО-та се води чужда агентура. Трябва да се приеме и в България. И в Израел е така и евреина Сорос не може да стъпи и там. В САЩ какви са законите за чуждото финансиране? Доколкото съм чувал там Хелзинския комитет не е допускан.
  • 5 е този на снимката е съден и

    0 0 Отговор
    осъден за престъпления против институциите . Взема пари от тайни подаяния и отпътува в друга държава . там развива дейност - пита снима, проучва, разпитва, уж разплита, анализира . както дявола евангелието . местната опозиция как информира своите против властта , какви митинги и майдани готвят , кой е билударен и е в затвора в гулаг . както е в холивудските филми . обвинява много и ги определя с ключови думи като хора диктатори , престъпници, влияещи на свободата . ако е само това ... ама не . като Грета тоя ходи да се пъчи, митингира , заплашва с американското посолство . сега в гулаг няма и да помни новите приятели от бясната опозиция .
  • 6 Урюрвкос

    0 0 Отговор
    между Русия и Щатите няма договор за двойно гражданство може да имаш второ, трето...пето гражданство но не и двойно.
  • 7 Цънцарово джудже

    0 0 Отговор
    Тук всичките ми си рки сме за затвора.
  • 8 Пак ли ни

    2 0 Отговор
    Занимавате с тоя престъпник?
    Да гние!
  • 9 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    знаем какво става със журналистите в Щатите пресен пример Такър Карлсън не само че го уволниха от всякъде ами и от публичните платформи го изтриха. По време на война първото нещо което умира е "истината" не случайно дори след Втората световна архивите са засекретени за 100 год

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Еврейски лъжи

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Урюрвкос":

    До преди 30 и няколко години умрелите в фолокоста евреи бяха официално 3 милиона, сега вече станаха 6 милиона ! Как става това, не знам!
  • 12 Еврейски лъжи

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Урюрвкос":

    До преди 30 и няколко години умрелите в фолокоста евреи бяха официално 3 милиона, сега вече станаха 6 милиона ! Как става това, не знам!
  • 13 Мастър Чеп

    2 0 Отговор
    Всеки има право да се стреи към свободата да бъде западен роб. Ето вижте нас колко сме свободни, скоро и държава няма да имаме да я мислим. Свободаааааа
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания