5 Ноември, 2023 15:05 1 584 6

Кайро потвърди: Евакуациите от ивицата Газа са блокирани от часове

  • египет-
  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • бежанци

Евакуациите започнаха в сряда в рамките на международно споразумение, сключено с посредничеството на ЕС, чиято цел е да се позволи на някои притежатели на чуждестранни паспорти, както и на някои ранени жители на Газа, да напуснат анклава

Кайро потвърди: Евакуациите от ивицата Газа са блокирани от часове - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Евакуацията на ранени жители на Газа и на притежатели на чуждестранни паспорти през граничния пункт "Рафах" към Египет са преустановени от вчера, съобщиха двама египетски служители в сферата на сигурността и един медицински източник, цитирани от Ройтерс, пише БТА.

Единият от източниците в сферата на сигурността и медицинският източник заявиха, че евакуациите са били преустановени след израелския удар в петък по линейка в Газа, използвана за транспортиране на ранени хора.

Граничният пункт "Рафах" към Синайския полуостров в Египет е единственият изход от Газа, който не се контролира от Израел. Камионите с помощи все още могат да преминават към анклава, казаха два от източниците.

Евакуациите започнаха в сряда в рамките на международно споразумение, сключено с посредничеството на ЕС, чиято цел е да се позволи на някои притежатели на чуждестранни паспорти, както и на някои ранени жители на Газа, да напуснат анклава.

За разлика от предишните дни днес граничните власти на Газа не публикуваха списък на одобрените притежатели на чуждестранни паспорти и зависими от тях лица. Стотици хора бяха евакуирани в координация с техните страни, както и десетки ранени жители на Газа, които получават медицинска помощ в болници в Синай.

Катар, който играе основна роля в споразумението за предоставяне на хуманитарна помощ и в преговорите за освобождаването на заложници, заяви, че прави всичко възможно да възобнови работата на важния граничен пункт, но не определи срок, в който той ще заработи отново.

"Бомбардировките на болниците и на линейките, част от това споразумение за конвои с линейки, които да извеждат пациенти от опасност, със сигурност не помагат", заяви днес Маджид Ал Ансари, говорител на министерството на външните работи на Катар. "Призоваваме всички страни, но най-вече окупационната армия, да се уверят, че има безопасни маршрути и че споразумението се спазва така, както е постигнато", добави той.

Генералният секретар на ООН и хуманитарните агенции, работещи в Газа, осъдиха въздушния удар на Израел по линейка, за която израелските военни заявиха, без да представят доказателства, че е превозвала бойци на "Хамас", отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тактика

    7 3 Отговор
    Как живият щит ще се евакуира? Кой друг ще защити хуманните ха мазци?
  • 2 Анонимен

    6 2 Отговор
    Ето го резултата от мигрантските, ислямски вълни придошли и акостирали в САЩ, Англия и държавите от ЕС. Хващайте и изучавайте Корана. Мюсюлмизирането на свободният свят е факт. Купувайте чалми, фереджета, бурки, шалвари, и прочие. аксесоари. Ще ви дотрябват. Урсула да започне да изучава Исляма Това е.
  • 3 ха ха

    5 3 Отговор
    Ама, египтяните знаят и кътните зъби на терористите и хич не ги искат на своя територия. Изнасят се и с чужди паспорти, затова Египет хич не иска да отваря вратата на зверилника.
  • 4 ха ха

    2 4 Отговор
    Изобщо, терорът на глобалистите над Израел продължава. Вижте последния параграф и помислете какви внушения прави:
    "Генералният секретар на ООН и хуманитарните агенции, работещи в Газа, осъдиха въздушния удар на Израел по линейка, за която израелските военни заявиха, без да представят доказателства, че е превозвала бойци на "Хамас", отбелязва Ройтерс."

    1. Как така израелските военни ще решават дали да ударят терористи или не? Трябва да се отчитат с доказателства!... На кого, бре? На Ройтерс ли? За да си продава новините в арабските държави ли?

    2. ООН и хуманитарните агенции са истината от първа инстанция. Те ОСЪЖДАТ ударите, видите ли!! А, СЗО като си затваряше очите за размера на пандемията и омаловажаваше приноса на Китай? А, групата мюсюлмански страни овладяла маса части от ООН? Има точно една еврейска държава и почти 60 мюсюлмански. Какво да е влиянието? САЩ, Канада, УК, Европа, Япония, Австралия и Корея не могат да съберат толкова.

    Изобщо, смрад и промити отсекъде.
  • 5 Не е само една линейка

    3 2 Отговор
    Проверяват се всички линейки, защото се оказа, че хамаските командири се маскират на ранени и се евакуират от бойното поле с линейки. Затова е забавянето.
  • 6 Харон

    1 0 Отговор
    "удар в петък по линейка в Газа, използвана за транспортиране на ранени хора" ....."защото се оказа, че хамаските командири се маскират на ранени и се евакуират от бойното поле с линейки." НО КОММЕНТ.