Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 07:23 883 5

За да спечели латиноамериканските гласоподаватели, Тръмп сравни съдебните дела срещу него с кубинския режим

  • тръмп-
  • латиноамериканци-
  • гласоподаватели-
  • сащ-
  • президентски номинации-
  • флорида-
  • кубинския режим

Сега Тръмп залага на гласоподавателите от латиноамерикански произход

За да спечели латиноамериканските гласоподаватели, Тръмп сравни съдебните дела срещу него с кубинския режим - 1
Снимкa: Shutterstock

Фаворитът за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп сравни наказателните дела срещу него с политическите преследвания в Куба и други държави, докато опитваше да спечели подкрепата на избиратели от латиноамерикански испаноезичен произход по време на предизборен митинг във град Хаялия, Флорида, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Срещу Тръмп има заведени четири наказателни и три граждански дела в град Хаялия. Голяма част от жителите там са от латиноамерикански произход. Съперниците на Тръмп дебатираха без него в Маями.

Твърденията на бившия президент изглежда намират отзвук сред испаноезичните избиратели, много от които са избягали от репресивните режими в Куба, Никарагуа и Венецуела. Предизборният щаб на Тръмп разглежда латиноамериканците, най-бързо нарастващата етническа и расова електорална група в САЩ, като ключов демографски източник на подкрепа при вероятния реванш срещу демократа Джо Байдън догодина.

"Точно както кубинският режим, така и режимът на Байдън се опитва да тикне политическия си противник в затвора", каза Тръмп пред хилядите си привърженици, които се бяха събрали на местен стадион. "Не ние сме тези, които заплашват американската демокрация - ние сме тези, които я спасяват."

Тръмп не спомена нищо за вчерашните изборни победи на защитниците на правото на аборт и демократите. Миналата година консервативното мнозинство във Върховния съд, осигурено чрез номинациите на Тръмп, отмени общонационалното право на аборт.

Маями-Дейд е най-големият по население окръг на Флорида и в него живеят 1,5 милиона латиноамериканци с право на глас. На президентските избори през 2016 г. Хилари Клинтън от демократите успя да победи Тръмп там с близо 30-процентна разлика. През 2020 г. републиканецът милиардер успя да намали тази разлика до 7 на сто в съревнованието с Байдън,

При миналогодишната си кампания за преизбиране губернаторът на Флорида Рон Десантис спечели там, получавайки 65 процента от испаноезичния вот, убедителна победа, която говореше за рязка промяна в нагласите на избирателите в полза на републиканците, и то станала само за шест години.

Сега Тръмп залага на гласоподавателите от латиноамерикански произход, за да победи Десантис - който според проучванията е на второ място в надпреварата за номинацията на републиканците, и то на голяма разлика от Тръмп - като същевременно си прави сметката да си осигури подкрепата им и за вероятния реванш срещу Байдън на същинските президентски избори през ноември догодина.

"Във всички останали случаи, ако Доналд Тръмп не беше сред кандидатите, бих застанал изцяло в лагера на Десантис", каза пред Ройтерс кметът на Хаялиа Естебан Бово и добави, че ще поиска от общинския съвет да кръсти улица на името на Тръмп.

Наред с положителните новини за подкрепата за републиканците сред испаноезичните избиратели такива дойдоха и от проучване, огласено тази седмица от "Ню Йорк таймс" и Сиена Колидж, според което 22 на сто от чернокожите избиратели в шест силно оспорвани щата подкрепят Търмп, равнище, непостигано от кандидат-президент от Републиканската партия в съвременната история на САЩ.

Изследване на Ройтерс/Ипсос от септември сочи, че 38 процента от запитаните гласоподаватели от латиноамерикански произход отговарят, че биха избрали Байдън, а 36 на сто - Тръмп. Това е тревожна тенденция за Байдън, който през 2020 г. победи Тръмп с разлика от около 20 пункта при испаноезичния вот, според анализ на данните от екзитпол на изследователския център "Пю".

Щабът на Байдън също не седи със скръстени ръце. Там също преценяват вота на испаноезичните, чернокожите и младите избиратели като изключително важен, ако демократът иска да спечели догодина, затова кампанията му увеличи разходите за испаноезична агитация, наред с други мерки за осигуряване на подкрепата на колебаещите се щати.

Но в екипа му също така са наясно, че Флорида, която някога също беше колебаещ се щат, сега клони твърдо към републиканците и поради това Байдън трудно би го завоювал, без значение как ще се представи сред избирателите от латиноамерикански произход.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    И бай деменция не схваща, че кравария се Разпада. Няма да издеянят измежду 2 войни и срещу БРИКС.

    Коментиран от #5

  • 2 Дамммм

    4 2 Отговор
    Америте се самоизяждат едн-друг само и само да се докопат до властта....Политическата върхушка там вече са по-зле и от комунистите от едно време-старчоци,оплели в интриги и лъжи цялата власт и имащи се за богоизбрани...
  • 3 Какъв "кубински режим" бе!

    3 4 Отговор
    Имал е предвид КОМУНИСТИЧЕСКИЯ терор. Който не беше само в Куба!

    Мислехме да ги настигаме когато бяха демократични и свободни САЩ, а и запада.
    Но се оказа, че те ни настигнаха и задминаха дори!
  • 4 Сравнението горе-долу

    4 0 Отговор
    Е приемливо. Но това, което става в сащ, ЕС, Британия, Австралия, Канада е началото на някаква диктатура. "Истината е това, което те ти кажат"! Трябва да слушаш, каквото ТЕ ти казват!
    По време на Ковида и след него се свърши вече с предишната демокрация. И изборите вече са чиста лъжа. Деменцията беше поставен с фалшиви избори. Но и в Германия забраняват една от партиите, която народа избира, понеже не е фашистка. Как избраха внука на ДС за кмет на София? ПП-та открито казаха, че ще работят за чужда страна и никой не ги спира от властта? Всичкото това, какво показва? В каква система живеем?
  • 5 хах

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    От чавдарче ми разправят, как запада се разпада.Сега внуците им са там.