Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 05:40 1 655 10

Отвлеченият от хусите в Червено море кораб Galaxy Leader е британски, управлява го японска компания

  • galaxy leader-
  • кораб-
  • хуси-
  • израел-
  • отвлечен

Плавателният съд няма нищо общо с Израел, сред членовете на екипажа няма израелски граждани

Отвлеченият от хусите в Червено море кораб Galaxy Leader е британски, управлява го японска компания - 1
Снимка: Фейсбук

Японската компания Nippon Yusen (NYK Line) е оператор на Galaxy Leader, който беше превзет в Червено море от йеменските бунтовници хуси от движението "Ансар Аллах", съобщи агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Отбелязва се, че на борда е имало 25 членове на екипажа от България, Мексико, Румъния, Украйна и Филипините. Подчертава се, че сред тях не е имало израелски и японски граждани. Корабът е на компания от Обединеното кралство.

По-рано говорителят на "Ансар Аллах" Яхя Сария заяви, че движението е заловило израелски кораб в Червено море и го е изтеглило до йеменския бряг, а екипажът е бил задържан. Според службата Marine Traffic корабът е плавал под бахамски флаг.

Последно плавателният съд предава данни за местоположението си на 18 ноември в 13:04 часа. Тогава корабът е в централната част на Червено море. Неговите транспондери вече са деактивирани.

На свой ред израелските отбранителни сили заявиха, че Galaxy Leader, пътуващ от Турция за Индия, няма връзка с еврейската държава и сред членовете на екипажа няма израелци. Според изявление на кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху, корабът е собственост на британска компания, управлявана от японска компания и има 25 членове на екипажа на борда, нито един от които не е израелски гражданин. Службата обвини Иран за превземането.

В неделя Сариа заплаши да атакува израелски цивилни кораби, които са в обсега на оръжията на хусите. Той призова всички страни да евакуират своите граждани и членове на екипажи и да откажат услугите на израелските корабни компании. Освен това представител на движението препоръча да не се приближават подобни съдове в Червено море.

На 14 ноември лидерът на Ансар Аллах Абдел Малек ал Хути обеща да продължи атаките на израелска територия, заплашвайки да атакува еврейски държавни кораби в Червено море и пролива Баб ал Мандеб. Той не уточни дали ще бъдат атакувани цивилни плавателни съдове.

От началото на влошаването на ситуацията в ивицата Газа хусите няколко пъти съобщават за нападения на израелска територия. На 31 октомври Сариа обяви изстрелването на голям брой балистични и крилати ракети и дронове към еврейската държава. Същия ден пресслужбата на израелската армия съобщи, че в района на град Ейлат са се включили сирени, предупреждаващи за „нахлуване на вражески самолет“. Според израелското радио Кан дронът е изстрелян от Йемен и е свален в небето над Червено море.

На 27 октомври египетските сили за противовъздушна отбрана свалиха два самолета над североизточния район на Синайския полуостров, които летяха от южната част на Червено море в северна посока. Малко преди това израелското външно министерство съобщи, че хусите са атакували египетска територия с помощта на ракети и дронове.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядото

    10 4 Отговор
    хусите отвличат като пирати чужди кораби.когато обаче го прави сащ и запада вече е задържане,санкции и пр. демократични действия и процеси.пфу.
  • 2 Бил британски?

    15 0 Отговор
    Фирмата собственик може и да е британска,но дали хусите нямат информация,че в собствеността на фирмата има участие на еврейски/о лица/лице,а?!

    Коментиран от #8

  • 3 Тъй ли?

    16 0 Отговор
    Във Варна има поне две фирми,осигуряващи екипажи за корабособственици с фирма регистрирани в ЮКей,но с фактически собственици евреи,едната основана от "румънски евреи",по имената ще ги познаете...
  • 4 Мдааммм

    3 1 Отговор
    То и Лукоила уж с участие на неруски собственици,ама се води руска
  • 5 Гошо тъпуту

    9 3 Отговор
    Простата медийка като тази, наред с всички други сайтчета и телевизийки, сутрешен блок занимават хората с паркирания и нарушения на пътя, и само бегло се споменава за българите на борда на кораба.Къде е МВН, служби и т.н.
    Кочина незаинтересована!!!
  • 6 вчера беше

    9 1 Отговор
    сраелски, днес вече не е
  • 7 Малий

    1 6 Отговор
    Тия племена го набараха. Сега от пияната джамахирия няма да могат да им помогнат.
  • 8 Принцшпно , но...

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бил британски?":

    Ами оказа се,че компанията е собственост на израелски корабен магнат. Няма нищо случайно в отвличането. Принципно иранците имат добро отношение към българите,но ако се окажат съзнателни проксита на израелците ... няма де е добре.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Харон

    1 1 Отговор
    Имат броени дни, часове тези хусита нас раналах.