Last news in Fakti

3 Януари, 2024 06:09 2 926 18

Токаев: Путин оформя глобалния дневен ред

  • казастан-
  • русия-
  • владимир путин-
  • касим-жомарт токаев

Президентът на Казахстан отрече, че ще инициира референдум за промяна в Конституцията

Токаев: Путин оформя глобалния дневен ред - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предстоящите през март президентски избори в Русия са от особен интерес за Казахстан поради високото ниво на отношения между Астана и Москва. Това заяви президентът на републиката Касим-Жомарт Токаев в интервю, публикувано във вестник Egemen Qazaqstan, предаде ТАСС.

„По отношение на изборите тази година ще бъде знакова за много страни. Освен в Русия предизборни кампании ще се проведат в САЩ, Азербайджан, Великобритания, Индия и други страни, както и избори за Европейски парламент. Разбира се, ние ще следим отблизо тези изборни процеси. Президентските избори в Русия, разбира се, са от особен интерес за нас поради високото ниво на отношения между Астана и Москва“, обясни той.

Токаев отбеляза, че Русия играе изключително важна роля в световната политика и има статут на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. "Руският президент Владимир Путин е лидер, който със своите думи и действия по същество оформя глобалния дневен ред. Мнението на Русия се взема предвид в целия свят; без участието на тази държава не може да бъде решен нито един световен проблем, и това е факт, затова президентските избори в страна като Русия ще имат голямо международно значение и ще привлекат вниманието на повечето страни по света“, смята президентът на Казахстан.

В тази връзка държавният глава припомни, че Русия е основният стратегически партньор и съюзник на Казахстан. "През последните 30 години изградихме впечатляваща архитектура на междудържавни отношения, която включва над 300 договора и споразумения. В почти всички области действат механизми за двустранно сътрудничество. Интензивно се развива политическият диалог на най-високо ниво. Взаимодействаме в рамките на многостранни структури, както и по въпросите на осигуряването на регионална стабилност и международна сигурност“, отбеляза Токаев.

Русия е един от основните търговско-икономически партньори на Казахстан. Стокообменът между двете страни за 10 месеца на 2023 г. възлиза на 21,4 милиарда долара. Двете държави имат най-дългата непрекъсната сухопътна граница в света.

Токаев отрече слуховете за планове за провеждане на конституционен референдум и повторно участие в президентските избори през 2026 г.

"Това е дезинформация. Убеден съм, че произволни промени в конституцията, особено по толкова фундаментален въпрос, вече не са възможни. Конституционната реформа не е извършена, за да се правят произволни промени в основния закон", каза държавният глава.

Според него разпоредбата за един президентски мандат в конституцията остава непроменена. „Тази норма е толкова непоклатима, колкото и нормите за независимост, единство, териториална цялост и форма на управление на нашата държава“, отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Приятели може,

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Ама семейство йок
  • 3 Кот ар АК,недей да

    20 6 Отговор
    Лъж еш.Твоите приятели ги знаем.Онези,които веят седемцве тните байр аци.Но те са запа дняци
  • 4 Евалла

    15 25 Отговор
    Путин е най умен 😳дай боже на всеки народ такъв ,знае как да се грижи със народа си ,знае как да запази мира ,и всички да са щастливи,но той постоянно казва ДА БРАТЯ ТРУДНО Е ЗНАМ....

    Коментиран от #9, #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 То е ясно

    20 12 Отговор
    Еми Пути ще е-няма да е оня "ръкуващият се с духове" бай издън...

    Коментиран от #11

  • 7 Иванушка 🇷🇺

    13 21 Отговор
    "Глобалния дневен ред" на Володята досега е стигнал едвам до Авдеевка и Клещеевка и в такъв вид че ми настръхва косата. Не бих казал че е нещо с което човек да се гордее ))
  • 8 Емпак

    12 14 Отговор

    До коментар #5 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    И пак сме по велики,от Русия защото тука няма война.
  • 9 Транзистор

    17 19 Отговор

    До коментар #4 от "Евалла":

    Добър Пастир? Това са тоните думи. Дебитира 500 000 руснаци завинаги по Укра@@ските полета, за да спечели изборите и за да придобие изобщо някакъв , без значение какъв авторитет и тежест. Сега за разлика от преди всеки го приема на серизно, дори издадоха междунородна бюлетина за арест.Брейй, чи къв е тоя ве, голяма клечка:)
  • 10 Конспиратор

    24 18 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Ментето диктатор, след изборите ще сдаде властта подобно на пияницата Елцин (който го лансира) на някой по-млад. (вероятно на сина на Николай Патрушев).
    Токаев знае това отдавна и затова сервилничи за да печели девиденти.
  • 11 Майк Байк

    5 12 Отговор

    До коментар #6 от "То е ясно":

    Да верно е , не е за лекар той е за ...абе Най - добре ще е да го предадат на военен трибуна те ще знаят какво да го правят:)
  • 12 Един Зелен наркоман

    11 4 Отговор
    Е, как така? Моите демократични приятели ми казаха, че Аз и Те определяме глобалният световен ред!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ццц

    9 9 Отговор
    Русия изглежда изолирана повече от всякога. 🤣🤣. Ходещият музей Джо ще остане в историята като американският президент, допринесъл най-много за укрепването на Русия на международната сцена.
  • 15 Така е нали всичко което е изгодно за

    0 0 Отговор
    ген е правилно!!!
    Свиквайте музика за ушите а ??
  • 16 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Президентът на Казахстан отрече, че ще инициира референдум за промяна в Конституцията

    Не ти трябва референдум гледай как се прави във България референдума е за балъци те да си мислят че имат глас хахахаха освен ако не си демократ тогава можеш да правиш каквото си поискаш конституции монституции всичко е позволено и демократично в противен случай хей не можеш
  • 17 Живков

    2 2 Отговор
    За какви избори става на въпрос Путлер управлява вече 20 години На ротация с Медведев Така е във фашистко и комунистическо общество
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.