Last news in Fakti

10 Януари, 2024 06:08 1 799 9

Тръмп и изявени републиканци призоваха за отстраняване на Остин

  • лойд остин-
  • сащ-
  • пентагон-
  • заболяване

Байдън не е знаел за болестта на шефа на Пентагона

Тръмп и изявени републиканци призоваха за отстраняване на Остин - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън не е знаел до днес (вторник, американско време), че министърът на отбраната Лойд Остин има рак на простатата, обяви Белият дом, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Малко по-рано бе съобщено, че Лойд Остин е бил хоспитализиран заради инфекция, която също бе държана в тайна известно време, отбелязва Ройтерс.

Лойд Остин, който е на 70 години, е хоспитализиран от 1 януари в Националния военномедицински център "Уолтър Рийд". Пентагонът не съобщи този факт своевременно пред обществеността, Белия дом и Конгреса, с което предизвика силна негативна реакция. Заместничката на Остин – Катлийн Хикс, също е била държана в неведение в продължение на дни, дори след като на 2 януари ѝ е било казано да поеме част от неговите задължения, докато е била на ваканция в Пуерто Рико, информира Ройтерс.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че Байдън не е знаел за хоспитализацията на Остин до четвъртък (4 януари). „Той (Джо Байдън) бе информиран едва днес сутринта, че първоначалната причина за хоспитализацията е рак на простата“, каза Джон Кърби и допълни, че никой в Белия дом не е знаел за заболяването на министъра.

Остин и Байдън са разговаряли в събота и остава неясно защо президентът на САЩ е научил тази новина едва днес, отбелязва Ройтерс.

Министърът на отбраната на САЩ е претърпял операция за лечение на рак на простатата на 22 декември. На 1 януари е приет в Националния военномедицински център „Уолтър Рийд“ заради инфекция на пикочните пътища, свързана с интервенцията, съобщиха медицински източници, цитирани от Асошиейтед прес. На 2 януари Лойд Остин е бил преместен в интензивно отделение заради усложненията.

Операцията, която Остин е претърпял на 22 декември, изисква пълна упойка, информира медицинският център, но уточни, че министърът на отбраната е бил в съзнание по време на интервенцията. От болницата дават оптимистична прогноза за възстановяването му, но предупреждават, че може да отнеме време.

Министърът на отбраната е вторият в йерархията след президента във веригата на военното командване на САЩ и неговите задължения включват да бъде на разположение постоянно, за да реагира на всяка заплаха за националната сигурност. Това включва постоянна готовност да влезе в подсигурена комуникация с други длъжностни лица в случай на ядрена атака - нещо, което би било трудно от легло в интензивното отделение, посочва Ройтерс.

Администрацията на Байдън се опитва да уталожи общественото недоволство след разкритията, че президентът, който се бори за преизбиране, не е знаел за хоспитализацията на своя военен министър от 1 до 4 януари.

Някои известни републиканци, включително Доналд Тръмп, призоваха за отстраняване на Остин.

От Пентагона информираха, че генералът с четири звезди не планира да подаде оставка, а Белият дом обяви, че не иска да го смени. Лойд Остин остава хоспитализиран в „Уолтър Рийд“, посочва Ройтерс.

/СГ/

Източник: www.bta.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фен

    22 1 Отговор
    Той, Байдън, от къде да слезе от сцената не знае .. А с тоя, Остин, сигурно всеки път като се видят, го запознават наново.
  • 4 Абе

    15 1 Отговор
    Куче от кокал отказва ли се,та и Остин от министерското кресло.
  • 5 хаха

    17 1 Отговор
    В краварника всички са болни , кой от рак , кой с деменция , абе здрава хубава нация са тия кравари.
  • 6 говедари

    12 1 Отговор
    Няма да ни липсва тоя черния говедар. Бандерата го чака .
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    12 0 Отговор
    Крият от Президента цяла седмица, че Министърът на войната е в болница❗ Заместникът му е в отпуск, а Президентът си почива в ранчо ❗
    Добре е , че Путин не ги нападна😀
    Че Жан Пиер кой знае какви управленски умения щеше да покаже 😀
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Коментар

    3 0 Отговор
    Да не е рак на мозъка,а не на простата?То този не си е добре с главния мозък.Бай Дрън също.