Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Януари, 2024 10:43 3 177 61

Оръжия за войната: кой доставя на Киев и кой на Москва

  • украйна-
  • оръжия-
  • русия-
  • иран-
  • сащ-
  • северна корея-
  • война-
  • владимир путин-
  • великобритания-
  • нато-
  • дронове

Някои държави прекратиха доставките си на оръжие за Украйна. Кой продължава да помага на нападнатата държава?

Оръжия за войната: кой доставя на Киев и кой на Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вече почти две години Украйна се държи във войната с Русия единствено благодарение на значителните оръжейни помощи от чужбина. Агресорката Русия до момента обаче не е отслабена решително, а правителството засили оръжейното производство и се снабдява с оръжие от държави, неподкрепящи западните санкции. Но докато в началото Украйна разчиташе на солидна подкрепа в този смисъл, напоследък военната помощ за Киев намалява. Все пак кой на кого какво съдействие оказва - вижте в обзора на АРД.

Украйна

Макар да е увеличила три пъти оръжейното си производство (по данни на правителството), Украйна продължава да е зависима от чуждестранните материални и финансови помощи. Наред с държавите от НАТО и почти всички европейски държави, тя е получила оръжейни доставки и от Канада, Израел, Йордания, Пакистан, Судан и Мароко. Дори неутрална Швейцария изпрати през август 2023-а съоръжение за разчистване на мини, припомня германската обществено-правна медия.

Австралия, Нова Зеландия и Япония също оказват съдействие - с несмъртоносно въоръжение (разузнавателни дронове, каски, защитни жилетки, медицинско оборудване), с обучение на украински войници, както и с парични дарения за украинската армия.

Фирми и частни лица също изпращат големи суми или военно оборудване: американският военен концерн AMMO предостави един милион патрони, „Амазон" и „Майкрософт" осигуриха възможности за борба с кибератаки. Турският производител на дронове „Байрактар" дари големи количества от своите безпилотни устройства. Солидарните с Украйна граждани на Тайван събраха дарения в размер на 33 милиона долара. Може би най-известният пример за оказване на съдействие от страна на компания обаче е предоставената от милиардера Илон Мъск система „Старлинк" - изиграла решаваща роля за комуникацията на украинските части на фронта, подчертава АРД.

Ролята на САЩ и Великобритания

САЩ оказват помощ на Украйна във военен план още от 2014-а година, оттам са доставени различни оръжейни системи и превозни средства за армията: противотанкови ракети „Stinger" и ракети за противовъздушна отбрана „Javelin" последваха стотиците изпратени дронове, огнестрелно оръжие и патрони. По-късно за Украйна заминаха и гаубици, бойни дронове, танкове, както и финансова помощ в размер на стотици милиони долари. Под управлението на Джо Байдън през 2023 година помощта на САЩ е на обща стойност 45 милиарда долара. Но за продължаването на помощта трябва да се произнесе Конгресът, в който републиканците са против. Данните от Великобритания гласят, че оказаната до октомври 2023 година помощ за Украйна възлиза на 4,6 милиарда паунда, което поставя страната на второ място след САЩ сред големите дарители. Наред с танковете, бронираните автомобили и системи за противовъздушна отбрана, Великобритания оказва голямо съдействие чрез своите тайни служби, които предоставят разузнавателни данни на Украйна, посочва АРД.

Съдействието на Европа

Всяка от държавите членки на ЕС е оказала двустранна военна помощ на Украйна от 2022 година насам, като най-голяма е била подкрепата на Германия - за 5,4 милиарда евро през 2023-а и обещания за още 10,5 милиарда евро през следващите години.

Съотнесена към БВП се откроява подкрепата, предоставена от Литва, Естония и Латвия - и при трите държави двустранната помощ надхвърля един процент от БВП. Трите балтийски държави се чувстват директно заплашени от съседна Русия и постоянно изтъкват, че Путин трябва да бъде спрян в Украйна, преди да стигне до ЕС, припомня АРД тяхната позиция. Общността, като цяло, също осигурява военна помощ на Украйна - до момента на стойност 5,6 милиарда евро. На следващата среща на върха на ЕС на първи февруари обаче се очакват сериозни дискусии по въпроса дали подкрепата да се запази в същия обем и дали изобщо да продължи да бъде оказвана - или в бъдеще Брюксел ще я обвърже с определени условия.

Русия

Още от съветско време Русия разполага с огромни капацитети за производство на оръжие, които от началото на войната допълнително са се увеличили. През декември премиерът Михаил Мишустин обяви, че междувременно Русия произвежда три пъти повече бронетанково въоръжение, два пъти повече самолети и дронове и пет пъти повече свързочна и разузнавателна техника. АРД обаче посочва, че така оповестените данни може и да са преувеличени.

Изданието припомня съдействието, оказано на Русия от Беларус в началото на 2022 година - за навлизането на руските войски от Беларус на украинска територия, както и с предоставянето на военна инфраструктура за извършването на ракетни нападения и за медицинско обслужване. Беларуски части не участват във войната, но пък в страната бе проведен фиктивен референдум за промяна в Конституцията и отпадане на статута на Беларус като страна, свободна от ядрено оръжие.

Дронове от Иран и снаряди от Северна Корея

От Иран Русия получава най-вече дронове „Шахед", които се използват и за целенасочени атаки срещу украинската инфраструктура. По данни на американското правителство през ноември 2022 година ирански експерти са посетили окупирания от Русия полуостров Крим, за да оказват на място подкрепа на руските части за нападенията им срещу останалата част от Украйна.

По отношение на Северна Корея предположенията на експертите са, че съществува интензивно оръжейно сътрудничество и вероятно са сключени сделки за доставки - макар Пхенян и Москва да отричат това, както отбелязва АРД. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби още през ноември 2022 година обвини Пхенян, че осигурява на Русия значително количество снаряди за използването им срещу Украйна. По данни на южнокорейското разузнаване пък междувременно Северна Корея е предала над един милион снаряда, срещу което е получила подкрепа за разработката на свой собствен шпионски сателит. Британският изследователски институт RUSI е документирал със сателитни кадри превоза на 300 контейнера от Северна Корея до Русия - първо с кораб, след което с влак до украинската граница.

Подкрепа от Китай, а вероятно и от Южна Африка

По сведения на американското разузнаване Китай и Русия са се договорили за доставката на смъртоносни оръжия, които е трябвало да бъдат декларирани като цивилно оборудване. От украинската армия пък съобщиха през февруари 2023 година, че все по-често откриват в пленените оръжия китайски компоненти - например за навигация на дронове или за управление на танкове. Обвинения, че доставя оръжие на Русия, бяха отправени и към Южна Африка: по информация на американския посланик в страната Ройбен Бриджети, цитиран от АРД, в началото на декември 2022 година от Южна Африка е отпътувал кораб, натоварен с оръжия и муниции. Южноафриканското правителство, което се е обявило за неутрално в конфликта между Русия и Украйна, отхвърли обвиненията като недоказани, но обяви, че ще разследва случая.

Автор: Яспер Щайнлайн (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бг история

    20 57 Отговор
    Руснаците са фашистите на днешното време

    Коментиран от #2, #4, #8, #44

  • 2 Дъ бест

    13 43 Отговор

    До коментар #1 от "Бг история":

    Точно така е

    Коментиран от #26

  • 3 стоян георгиев

    55 14 Отговор
    Американските фашисти терористи не могат да сглобат 4 години 8 ретро самолета за България, а Руската армия миналия месец получи 2 ескадрили чисто нови Су34 и Су 35 поръчани 2022г. Смятайте сами,, развития " запад на какво дередже е.

    Коментиран от #20

  • 4 Хахаха хахаха

    49 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бг история":

    И малките деца знаят, че американските банкери са спонсорите на Нациска Германия ин сега търсят реванш в Окрайна. Явно си по ниско интелигентен и от малко дете.
  • 5 не се казва и за нашата подкрепа ,

    15 2 Отговор
    а заводите се затрудняват от производството на мини и снаряди . толкова много произвеждаме . 4 в света . повече от северна корея . само там ако се вдигнат данъците и българия ще се отърве от инфлацията и ще може да вземе дълг от 400 милярда лева веднага . по 3 влакови композиции по 200 тона на седмица . За украйна .
  • 6 Русофил

    15 42 Отговор
    Свободният свят доставя на Украйна, диктатурите - на русията.

    Коментиран от #13, #15, #21, #27

  • 7 демократ

    1 12 Отговор
    КОЙ, МИ ЕСТЕСВЕНО, ЧЕ НИЕ ДОСТАВЯМЕ ЗА РУСИЯ. сАМО ДЕМОКРАТИТЕ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ Е ОБРАТНОТО
  • 8 демократ

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бг история":

    Добре са те научили да повтаряш бтв и нова
  • 9 Трол

    4 15 Отговор
    САЩ доставят оръжия и на двете страни.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ксаниба

    37 6 Отговор
    САЩ оказват помощ на Украйна във военен план още от 2014-а година... т.е. на практика не само били в основата на майдауна - държавният преврат, но и са в основата на гражданската война в окраина!! После Русия ви била агресор.
  • 12 Само като прочета

    25 3 Отговор
    още в първото изречение, че някой ми вменява кой е агресор и кой не и не чета нататък пропагандните им бози!

    Коментиран от #28

  • 13 Това е безспорен

    1 13 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Факт.
  • 14 Русия попиля НАТО

    27 6 Отговор
    Ха-ха, аз от кога разправям, че Русия попиля НАТО, а някои не вярват.

    Т.е. "изостаналите и смотани бедни" -руснаци, иранци ,севернокарейци попиляха "демократичните" богати и нахакани държави от НАТО и всички европейски държави, плюс Канада, Израел, Йордания, Пакистан, Судан и Мароко... Швейцария и Австралия, Нова Зеландия и Япония !!!

    закривай..

    Коментиран от #22

  • 15 Кой е този свободен свят

    24 2 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    И колко да е свободен, като лъже, краде и те води към диктатура и сриване на демокрацията?

    Коментиран от #54

  • 16 Сакраменто кингс

    8 1 Отговор
    Купете си потник на Саша везенков,само 300 долара
  • 17 Ясно е!

    15 3 Отговор
    На крайните им дават оръжия тъмните сили и техните марионетки на нашата планета, те са сложени на властови позиции!
    На Русия й дават консултации и оръжия светлите сили и Космическата федерация! По данни на Светлите, тъмните вече са загубили войната, НО са им оставили една тънка времева линия да се изразходва натрупаната негативна енергия за севтовно господство, чрез технологийте, чипиране, инжектиране и т.н.. НО само с такива хора, които са съгласни да попаднат в това робство!!! Това е изключително важно да се ЗНАЕ от всеки от нас!
    Всичко зависи от нас, както на обществен план, така и на индивидуален: Ако искаш да си роб или не се интересуваш, че някой ти слага хомот, то ЩЕ бдеш роб! Ако НЕ искаш и не се съгласваяш, НЯМА да бъдеш никога!
  • 18 Психолог

    24 2 Отговор
    Ако четете често DW вероятноста да развиете остра олиго.ферния е 99.99%
  • 19 Реплика

    10 0 Отговор
    Зад доставката на оръжия било за едната,било за другата страна в конфликта,стоят икономически и политически интереси,но не анализирате тях.А иначе наблюдаваме проява на Третият закон на Нютон.
  • 20 Яйцата пристигнаха,ли?

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    За птици яйца питам.

    Коментиран от #30

  • 21 Аха

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Лгбти чафут който се пише (русофил) това е пълна шизофрения....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 1010

    4 15 Отговор
    Украйна попиля Русия,сега се чудят къде да крият Путин,дрончето не прощава,справка ортаците на Русия ,бин ладен и солеймани
  • 25 Трепе хора

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "Сериозно,ли,бе шушумиго?":

    Загиват хора! Но ти като нещо без ценностна система и морал, могат да те ползват боклуци като САЩ за орка!
  • 26 Дебилите

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дъ бест":

    сте на мода днес.

    Коментиран от #45

  • 27 стоян георгиев

    7 12 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Русия реално я подкрепя само северна корея.другите и дават срещу пари или суровини и въпреки това не са много.

    Коментиран от #33

  • 28 Хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Само като прочета":

    Какъв агресор, ти можеш ли да четеш там е написано агресорка. Много добър превод знаеш ли. Хахаха

    Коментиран от #31

  • 29 Дедо ви...

    14 1 Отговор
    Докъде я докарахме! ЕК иска търсачката на Google да показва първо статиите на прозападните журналисти
  • 30 Реалист

    18 2 Отговор

    До коментар #20 от "Яйцата пристигнаха,ли?":

    Яйцата в Русия са 22 стотники био яйцата след поскъпването отбщ 30%, а в България едно яйце е 48 стотинки, а био яйцата по 1 лв броя. Кога ще ги стигнете руснаците?
  • 31 Ти ко не разбра

    15 0 Отговор

    До коментар #28 от "Хахаха":

    Да повторя! Само като прочета някой да ми вменява кой е агресор и кой не, не чета нататък бозите им! Просто и ясно! Ти явно си от фена на бозътъ!

    Коментиран от #40

  • 32 Книжните

    12 1 Отговор
    амери генерали изгубиха и тази война!

    Z
  • 33 Факт4екър

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Реално си голям Т@п@нар надмина и Асан Генов
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 КОТарАК

    11 3 Отговор
    не е нападната, !!! наказана е за дето не спазва минските споразумения сега я тричатт да се научи другия път да спазва каквото подписва
  • 36 Раша се разпада

    4 22 Отговор
    В Русия вече няма кво да се яде ,рафтовете в магазините празни,памидор килото 10 евро,едно яйце 1 долар бройката,бягаме в лошия запад

    Коментиран от #50, #52

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Милорад

    6 1 Отговор
    Йебали у гузице сорси

    Коментиран от #48

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Абе

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ти ко не разбра":

    Я кажи как се пише правилно агресорка или агресор. И тогава плямпай.

    Коментиран от #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бг история

    5 4 Отговор

    До коментар #26 от "Дебилите":

    Мина времето на руските роби.
  • 46 90те

    3 2 Отговор
    Глад, глад, глад, глад, глад :)
  • 47 Да повторя ли пак

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Абе":

    Само като прочета някой да ми вменява кой е агресор и кой не, не чета нататък бозите им! Просто и ясно! Ти явно си от фена на бозътъ! Гадно ли е да гледаш как някой не руча ниско интелигентна пропаганда?
  • 48 Гого шипара

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Милорад":

    Йебам те у гузенце Милораде!
  • 49 БАНко

    6 3 Отговор
    РУСИЯ ОСВОБОДИ ХЕРСОНСКА , ЗАПОРОЖКА , ЛУГАНСКА , ДОНЕЦКА ОБЛАСТИ И ПОЛУОСТРОВ КРИМ !!!

    Коментиран от #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 90те

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "БАНко":

    Глад, глад, глад, глад, глад.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Мишел

    4 0 Отговор
    По данни от проучване на германският институт по международна икономика в Кил, Западът е обещал на Киев 814 танка и 97 ракетни системи, а реално е доставил 2022-23г. само 519 танков и 78 ракетни системи. Доставени са 585 от обещаните 810 тежки оръдия, и 45 от 79 обещани РЛС, РЕБ и др.
  • 54 "КОЙ Е ДЕМОКРАТИЧНИЯ СВЯТ ?":

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "Кой е този свободен свят":

    Трудно е с един пост да се каже къде е демокрация и къде не е. В чист вид тя не съществува никъде. Проследи пътя на бежанците в света. Откъдето идват е тоталитаризъм, мизерия, глад, липса на човешки права, а там където отиват е по-скоро демокрация.

    Коментиран от #55

  • 55 россиян..

    6 3 Отговор

    До коментар #54 от ""КОЙ Е ДЕМОКРАТИЧНИЯ СВЯТ ?":":

    А бандерките тука дека са на първа линия по спа центровете-кви ги водат..не личат да са измъчени вдовишки бежанки..

    Коментиран от #58

  • 56 Мишел

    6 2 Отговор
    ДВ плаче, че трите държави начело с Иран и Северна Корея, подпомогнали с оръжие Русия, удариха в земята помощта за Украйна от 53 държави , начело със САЩ, Англия, Франция.
    Ситуацията показва реалното положение днес с военната сила в света.
  • 57 Мишел

    4 2 Отговор
    Финансов одит на МО на Украйна за август - ноември 2023г. установи, че за тези 4 месеца в Министерството са откраднати 39 милиарда гривни.
  • 58 В Украйна има около

    2 4 Отговор

    До коментар #55 от "россиян..":

    8 милиона руснаци най-вече в източна Украйна. Имат украински паспорти и бягат от мобилизацията (руската) в окупираните райони. Естествено казват, че са украинци и няма как да ги различиш освен по това, че помежду си разговарят на руски. Карат коли с украинска регистрация и се държат нагло и нахално за да компрометират истинските украинци които говорят с нас също на руски(тяхният език не се разбира), някои се опитват на английски, но малко българи го знаят, особено по-възрастните. Не бива да обвиняваме украинците за всички безобразия(особено по морето) които повечето са руски.

    Коментиран от #60

  • 59 Не се заблуждавайте,

    3 3 Отговор
    90% от тези които смятате за украинци у нас са ... руснаци. Руснаците в България имат 400 000 закупени жилища по морето. Как различавате руснаците от украинците, по цвета на кожата или по езика който говорят(руски)? Естествено руснаците ще твърдят, че са украинци за да получат съчувствие и да не си създават излишни проблеми. Не ви ли прави впечатление, че и помежду си говорят на руски, просто не знаят украински. Истинските украинци са малко, с нас говорят на руски защото техният не се разбира, някои говорят на английски, но пък малко българи, особено по-възрастните го знаят.

    Коментиран от #61

  • 60 ЛЪЖЕШ

    3 2 Отговор

    До коментар #58 от "В Украйна има около":

    ПОВЕЧЕ ОТ ОСЕМ МИЛИОНА СА САМО В ДОНЕЦК И ЛУГАНСК
    ОЩЕ ТОЛКОВА ИМА И Е ОДЕСА ХАРКОВ ХЕРСОН ДНЕПРОПЕТРОВСК ЗАПОРОЖИЕ И ВЪОБЩЕ В ЮГОИЗТОЧНА УКРАЙНА
    ОСВЕН ТОВА ИМА ГАГАУЗИ БЪЛГАРИ УНГАРЦИ ЕВРЕИ И ПРОЧИЕ
    ТА УКРАИНЦИТЕ СА В ЗАПАДНА УКРАЙНА И ВСЕ ПОВЕЧЕ ОСТАНАЛИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА ГИ МРАЗЯТ ЗАРАДИ ПРОСТОТИИТЕ ИМ
    ТА НЕ ЛЪЖИ ТЪПО
  • 61 Дедо Пене

    0 1 Отговор

    До коментар #59 от "Не се заблуждавайте,":

    Някой ти е разказвал за морето, украинците и руснаците?
    1.Руснаците не работят като са в България, освен измислени бизнесмени регустрирали фирми у нас.
    2.Украинците работят, защото са бежанци от войната и няма кой да ги храни.
    3.Руснаците говорят или руски, или завален бъкгарски, а украинците говорят руски, украински и много бързо овладяват български.
    4.И двата народа са ниско качество хора и интекейта им е дори по-нисък от налия, като се има предвид пе у нас са средни по доходи и интелигентни руснаци-предимно пенсионери.
Новини по държави: