Last news in Fakti

10 Януари, 2024 10:51 1 397 10

След самолетния инцидент в САЩ, изпълнителният директор на Boeing призна за грешка на производителя

  • сащ-
  • boeing-
  • изпълнителен директор-
  • грешна на производителя-
  • самолет-
  • инцидент

След опасния инцидент във въздуха, над 170 самолета останаха приземени

След самолетния инцидент в САЩ, изпълнителният директор на Boeing призна за грешка на производителя - 1
Снимка: Shutterstock

Дейв Калхун, изпълнителен директор на Boeing, призна за грешки в работата на американския производител на самолети и увери, че компанията ще предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че инциденти като този с откъсването на страничен панел по време на полет на Alaska Airlines "никога повече няма да се повторят", съобщава "Ройтерс" и News.bg.

След опасния инцидент във въздуха, над 170 самолета останаха приземени за четвърти ден.

Най-високопоставеният служител на компанията в областта на самолетостроенето, Стан Дийл също посочи, че Boeing признава "истинската сериозност на инцидента" и започва проверки на своите процедури и контрол по качеството.

Изявлението на Калхун е първото публично признание на Boeing за грешки, след като миналата седмица панелът на деактивиран авариен изход се откъсна с взривна декомпресия от фюзелажа на почти пълен самолет 737 MAX 9, оставяйки зейнала дупка до по чудо празна седалка.

Калхун заяви, че е бил "разтърсен до мозъка на костите" от инцидента, който поднови натиска върху Boeing заради проблемната серия самолети почти пет години след тежката криза с безопасността на MAX, предизвикана от смъртоносни катастрофи в Индонезия и Етиопия.

"Ще подходим към това, като най-напред признаем грешката си", подчерта Калхун и обеща "пълна прозрачност на всяка стъпка от пътя".

Alaska Airlines и United Airlines - двата американски превозвача, които използват временно спрените самолети, са открили разхлабени части при други подобни самолети, което поражда опасения, че подобен инцидент може да се случи отново.

Страничен панел заедно с деактивирана врата на самолет Boeing 737 MAX 9 се откъсна по време на полет на Alaska Airlines от Портланд за Онтарио, Калифорния в петък. Не е имало пътници, седнали до откъсналия се панел. Председателят на NTSB Дженифър Хоменди уточни на пресконференция късно в събота, че двете места до частта от фюзелажа, която се е откъснала, са били незаети.

Това наложи Федералната авиационна администрация (FAA) в събота да спре 171 самолета Boeing 737 MAX 9 за проверки за безопасност след аварийното кацане на самолета, който беше в експлоатация само осем седмици.

Впоследствие беше установено, че звукозаписът от пилотската кабина липсва. Причина за това е, че същият не е извлечен до два часа след инцидента, когато записващото устройство се рестартира и предишните данни се изтриват.

Самолетите Boeing 737 MAX 9 остават на земята, докато FAA не се увери в тяхната безопасност.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЯСНО!

    16 2 Отговор
    Сложили са някой руски чип от пералня...
  • 2 ЕВРОНЮЗ

    6 9 Отговор
    Аз пък си мислех че само Руснаците правят сбъркани аероплани. 😢
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КОТарАК

    6 1 Отговор
    всичките краварски и говедарски самолети са само за скраб !

    ас летя само на руски самолет слава на русия и техните инженери
  • 5 Руснаците и китайците

    8 0 Отговор
    ли пак ще са им виновни на дрогираните кравари?
  • 6 Чиф.тски адвокатски номерца

    7 1 Отговор
    “звукозаписът от пилотската кабина липсва. Причина за това е, че същият не е извлечен до два часа след инцидента, когато записващото устройство се рестартира и предишните данни се изтриват.”
  • 7 КОТарАК

    5 2 Отговор
    всичко американско е бооклук !
  • 8 Хаха!

    4 1 Отговор
    Всичко, което произвеждат кравите е боклук! Добре че чрез заплахи си продават некачествените стоки на балъците.
  • 9 Ха сега да видим,

    7 0 Отговор
    Кой вече ще иска да седи до аварийния изход, че и да плаща допълнително за това!
  • 10 веско

    3 0 Отговор
    ""Калхун заяви, че е бил "разтърсен до мозъка на костите" от инцидента, който поднови натиска върху Boeing заради проблемната серия самолети ...... катастрофи в Индонезия и Етиопия."" Тоя престъпник толкова много се е разтревожил, обезпокоил се ,че---- разтърсен бил до мозъка ------?.