Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Януари, 2024 07:16 3 321 60

Институт за изследване на войната: Руската армия се възползва от студа за офанзива в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Русия не разполагала с достатъчно жива сила, за да проведе мащабните настъпателни усилия, които очакват в Москва

Институт за изследване на войната: Руската армия се възползва от студа за офанзива в Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руски източници твърдят, че руските сили се готвят да започнат нова офанзива през следващите седмици в Източна и Южна Украйна, коментира Институтът за изследване на войната (ISW).

Руският литературен критик и алтернативен историк Сергей Переслегин прогнозира на 12 януари, че това ще се случи някъде между 12 януари и 2 февруари, вероятно след като украинските сили се изтощят да защитават позициите си в Авдеевка и източен (ляв) бряг Херсонска област, както и след като температурите паднат още през зимата.

Переслегин твърди, че руснаците трябва да са по-загрижени за това, че Русия е започнала своята офанзива в неподходящия момент или че е направила същите грешки, които Украйна направи по време на контранастъплението си през 2023 г., отколкото от подновена украинска офанзива през 2024 г.

Русия не разполагала с достатъчно жива сила, за да проведе мащабните настъпателни усилия, които той очаква. Известен руски блогър заяви на 14 януари, че броят на руския военен персонал на фронтовата линия позволява на руските сили да провеждат локализирани тактически маневри, но е малко вероятно да постигне оперативно значими пробиви.

Блогърът твърди, че мразовитото време оказва влияние върху руската и украинската наземна дейност и артилерия и безпилотни системи по целия фронт, особено в посока Херсон. Мразовитите метеорологични условия пречат на руските сили да провеждат наземни операции и да напредват на север от Вербове в западната част на Запорожка област.

Украинското южно оперативно командване съобщи, че руската авиация не може да оперира в Южна Украйна поради мразовитите метеорологични условия.

Бившият шеф на Роскосмос (Руската космическа агенция) и ултранационалист Дмитрий Рогозин заяви на 14 януари, че фронтовата линия в западната Запорожка област "жужи като пчелен кошер" поради големия брой украински дронове, които работят. Рогозин твърди, че украинските сили отделят половин дузина дронове за поразяване на всяка ценна цел в западната Запорожка област и че интензивното използване на украински дронове усложнява ротациите на руския персонал.

ISW по-рано прогнозира, че температурите в Украйна вероятно в момента ограничават операциите по фронта, но вероятно ще създадат по-благоприятен терен за механизирана маневрена война, тъй като земята замръзва през следващите седмици. Продължава да счита, че руските сили вероятно ще се опитат да поддържат или засилят локализирани настъпателни операции в цяла Източна Украйна в опит да овладеят и задържат инициативата, независимо от зимното време и условията на терена. ISW обаче също така оценява, че руските сили няма да могат да направят значителен оперативен пробив.

Припомняме, че преди няколко дни командващият сухопътните войски на украинските въоръжени сили генерал-полковник Александър Сирски предупреди, че в последно време тече подготовка на руските войски за възобновяване на настъпателните действия в северското направление и създават условия за атака срещу Часов Яр, за да възстановят загубената позиция в районите на каскадата от езера източно от Клещеевка и Курдюмовка.

Руските сили вероятно продължават да експериментират и адаптират пакетите си с ракети и безпилотни удари срещу Украйна в опит да проникнат през украинската противовъздушна отбрана. Руски блогър твърди, че напоследък са нанасяли удари срещу Украйна, използвайки различни типове ракети, включително хиперзвукови балистични ракети Kh-47 Kinzhal.

Блогърът твърди, че руските сили са изстреляли дронове Shahed, за да преодолеят украинските системи за противовъздушна отбрана, така че руските сили да могат да нанесат успешни ракетни удари.

ISW е наблюдавала руските сили да експериментират с различни комбинации от удари с дронове и ракети в опит да проникнат в украинските системи за противовъздушна отбрана, тъй като украинските сили са се адаптирали към руските ударни модели. Русия може да засили усилията си да доставя балистични ракети от чужбина, тъй като балистичните ракети може да са по-успешни при поразяване на цели в Украйна при някои обстоятелства.

Говорителят на украинските ВВС полковник Юрий Игнат заяви на 14 януари, че санкциите вероятно намаляват качеството на руските ракети. Това може допълнително да попречи на способността на Русия да проведе успешна серия от удари срещу Украйна.

Представители от 83 държави се срещнаха, за да обсъдят прилагането на украинската формула за мир в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Швейцария на 14 януари.

Ръководителят на администрацията на украинския президент Андрий Йермак се срещна с румънския държавен секретар Юлиан Фота, за да обсъдят двустранните гаранции за сигурност съгласно съвместната декларация на G7 от юли 2023 г. за подкрепа за Украйна, което прави Румъния 9-ата страна, която започва двустранни преговори за сигурност с Украйна.

Швейцарският външен министър Игнацио Касис и Йермак отбелязаха важността на включването на Китай в мирните преговори между Русия и Украйна.

Касис твърди, че Западът трябва да намери начин да включи Русия в мирния процес и заяви, че няма да има мир, ако Русия не си каже думата. Не стана ясно какво е имал предвид. ISW отдавна оцени, че Путин не възнамерява да преговаря с Украйна добросъвестно и че целите на Русия в Украйна - които са равносилни на пълна украинска и западна капитулация - остават непроменени.

Кремъл продължава да предприема мерки за подкопаване на автономията на Република Татарстан в рамките на Руската федерация и културното наследство въпреки жертвите на републиката в полза на руската война в Украйна. Руско-татарският активист и политолог Руслан Айсин съобщи, че руските власти са намалили финансирането на държавната програма за опазване, изучаване и развитие на държавните езици на Татарстан с 12,5 процента през 2023 г.

Татарстан подкрепя руските военни усилия, като формира и финансира набирането на регионални доброволчески батальони, някои от които претърпяха огромни загуби на бойното поле през 2022 и 2023 г.

Руската служба на BBC и независимото руско издание Mediazona също потвърдиха, че най-малко 922 военнослужещи от Татарстан са загинали в Украйна - брой, който вероятно е значително по-високо - към 11 януари.

Руският следствен комитет официално ще образува дело за пожара, унищожил голям склад на Wildberries в Санкт Петербург. Ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин нареди на Следствения комитет да разгледа пожара и да разследва мениджърите на Wildberries за злоупотреба с власт и нарушения на правилата за противопожарна безопасност.

Базираният в Санкт Петербург магазин Fontanka съобщи, че Wildberries не е успяла да установи контакт с най-малко 66 служители, които са били в склада по време на пожара.

Руските власти не са предоставили допълнителна информация за обстоятелствата около пожара, който според някои руски източници може да е избухнал ден след сбиване между работници мигранти и последвал мобилизационна акция на властите в склада.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хах

    60 45 Отговор
    Айде пак Киев за три дни.

    Коментиран от #39

  • 3 Краварски тъпотия

    68 70 Отговор
    Кравари провалихте се!

    Коментиран от #34, #49, #51

  • 4 Дамммм

    79 63 Отговор
    Според тоя "институт" лятото храстите и тревата пречеха на укро контрата...-сега пък студът помагал на руснаците..-на крива ракета нали знаете какво и пречи...И после пак вярвайте на подобни "иследвания" и "институти"...!

    Коментиран от #28, #56

  • 5 Кирил

    66 6 Отговор
    Украйна не е държава а територия Руска територия.

    Коментиран от #50

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Институт на истината

    49 3 Отговор
    Зелен кон
    Клоун президент, Украйна
    Президент клоун, Германия
    Много сме марионетките на Сатаната
    Слава Кокаине, кой от дето мине
    Но да гаси лампата накрая
    последния Украинец.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Москаляк

    7 36 Отговор
    Язе мисла шо дека след още 10 лета ше земеме Селото . Оти сме велики
  • 11 И тия ще свършат като 64км Колона

    9 36 Отговор
    Чу.вали и...Вечна Тишина ))))))))

    Коментиран от #42

  • 12 Тези са се иззвратили

    6 39 Отговор
    Хем немогат, хем не се отказват😁😁😁😁😁
    Ще има спец доставки груз200 груз300🗽🗽🗽🗽🗽🗽🗽
    Мизерници и грабители!
    Скоро ще изчезнете!
  • 13 Тагаренко

    29 2 Отговор
    Не бойте се пращаме ушанки !
  • 14 джони инглиш

    55 3 Отговор
    В този институт работят малоумници като Денков сапуна и Киро тъпото. Ами що укрите не се възползват от студеното време и не спрат да ядат бой.

    Коментиран от #40

  • 15 Хохо Бохо

    40 2 Отговор
    Като стигнах до литературен критик и алтернативен историк и спрях да чета. Ония небивалици за Прохоровка от вчера явно са писани от некой алтернативен историк занимаващ се с алтернативна военна тактика. Въобще 404 е едно алтернативно оодобие на държава
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ха дано

    2 35 Отговор
    Колко повече вата у чувала, толкова по-добре

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Диагносттика

    4 34 Отговор

    До коментар #17 от "Ха дано":

    Коомуунисститее са зараза и лесно се оревръщат в епидемия😕
    Но нато са взели мерки срещу московвскиятт ковид🗽🗽🗽🗽🗽🗽🗽🗽
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #19 от "Това сме го":

    Много телевизия гледаш! Намали я поне малко.
  • 26 Няма логика, как така студа

    39 2 Отговор
    помага на "невъоръжената" руска армия, а НАТО реве от студа!? Нали НАТО се смятат за по по най. Това е още едно доказателство, че НАТО са гола вода, това и Тръмп го каза и ще я ликвидира тази сбирщина.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 стоян георгиев

    18 2 Отговор
    На хохохолския калпав ..р вълната му пречела....

    Коментиран от #52

  • 31 123456

    23 1 Отговор
    В министерството на истината няма почивен ден ! Ами обадете им да поспрат до март - да поразлаби малко !
  • 32 соломон трабанта

    26 1 Отговор
    15.01.2024 г. - 2:00 часа
    Във Франция призоваха руските военни да оставят Европа да умре сама | Руска пролет

    Европа е в дълбока криза поради некомпетентно ръководство, но няма нужда Русия да я освобождава, както в миналото, каза бивш войник от френската армия, посещаващ Донбас с хуманитарна мисия.

    „Не е необходимо, не си струва, защото самите европейци са глупаци, дори и самите те да имат работа с елитите си. Няма нужда! Няма нужда да изпращате нито един руски войник... Няма нужда да освобождавате никого, не! Тези страни ще умрат сами, постепенно“, каза Николас.

    Той добави още, че Европейският съюз е дубликат на Съветския съюз, но идеалът в Европа е ЛГБТ. На свой ред икономиката на ЕС се проваля, защото ръководството на страните е некомпетентно и неквалифицирано.

    „Нов свят ще се издигне пред портите на Русия. Бившите страни от третия свят се издигат, нов световен ред се разгръща. Тези, които са били най-напредналите – европейците – ще станат най-бедните. И обратното – арабският, азиатският и африканският свят се издигат, а Европа върви надолу?“ - обобщи Никола.

    По-рано, когато посети Донбас с хуманитарна мисия, той заяви, че войниците на НАТО служат само на САЩ.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Точно обратното

    19 28 Отговор

    До коментар #3 от "Краварски тъпотия":

    През изминалия ден, 14 януари, въоръжените сили на Украйна ликвидираха на фронта 670 руски нашественици. Общите загуби на Руската федерация от началото на руската агресия срещу Киев са достигнали 370 хиляди.
    ВСУ унищожиха и много вражеска военна техника:
    танкове – 6075 (+10 за последното денонощие);
    бойни бронирани машини – 11302 (+33);
    артилерийски системи – 8747 (+19);
    системи за противовъздушна отбрана – 648 (+2);
    дронове - 6861 (+13),
    крилати ракети – 1814 (+8),
    автомобилна техника и автоцистерни - 11667 (+35);
    специално оборудване - 1353 (+8).



    В същото време броят на унищожените РСЗО (957), самолети (341 ВСУ са свалили два самолета на РФ над Азовско море — А-50 (руския Ауакс) и Ил-22М), хеликоптери (324), кораби и лодки (23), както и подводници (1)

    Коментиран от #41, #45, #47

  • 35 факуса

    22 1 Отговор
    бля бля,те и ракети нямаха и танкове от музеите ползваха,а укрото пращи по шевовете от жива сила и оръжия,сами не си вярвате гайтаци
  • 36 Ами и вие се възползвайте!

    25 1 Отговор
    Сега е момента да изкарате най-накрая 67 тонните ,,Абрамси" на фронта...!Земята е замръзнала...,няма кал...!
    Защото иначе затъват до уши като пирон в кисело мляко и нямат вадене...!
    Стига сте ги пазили за Парада на Победата на ,,Червеният Площад"...
  • 37 Артилерист

    23 4 Отговор
    Според заглавието студеното време съдейства на руските войски, а в пети абзац е написано точно обратното, че мразовитата време им пречи да провеждат наземни операции. Вече на няколко пъти съм се опитвал да критикувам Нюза за необективност и Факти ме трият. Затова сега ще споделя, че руските войски преследват задачите си независимо от времето, американската пропаганда, изказванията на членове на укровермахта или на пенсионирани западняшки военни. Вл.Путин заяви, че няма вариант целите СВО да не се постигнат. Това ще стане по-бързо, ако я няма подкрепата с пари и оръжия на НАТО, а ако я има-по-бавно. Сега може да изглежда, че руснаците бързат да се възползват от затрудненията с помощите за Украйна, но това са последователни действия в съответствие с обстановката. Активизирането на руските войски започна още със задъхването на укроконтраюруша и постепенно се усилва с намаляване съпротивата на укроармията. Времето е фактор, който влияе еднакво на страните, но преодоляването на отрицателните или използването на положителните му въздействия зависи от възможностите на всяка една от тях...

    Коментиран от #54

  • 38 Запознат

    24 1 Отговор
    "Путин не възнамерява да преговаря с Украйна добросъвестно и че целите на Русия в Украйна - които са равносилни на пълна украинска и западна капитулация - остават непроменени"

    Значи Путин за да е "добросъвестен" трябва да спаси Украйна и запада от пълна капитулация - и аз така си мислех че е лош човек - ето укрите и запада са почти капитулирали а той не иска да отиде на преговори и да ги спаси от пълна излагация. Сега ще се разбере че НАТО е въздух под налягане и за това ще е виновен единствено Путин - ами лош човек.
  • 39 Хехехе

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "хах":

    Ко стана с ,,Пролетният контраНаступ"...?!?!
  • 40 факуса

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "джони инглиш":

    могат да ползват великите абрамси хи хи
  • 41 Антитрол

    19 6 Отговор

    До коментар #34 от "Точно обратното":

    Да да знаем че е така - те укрите са унищожили всичката техника на руснаците и те се бият само с лопатки, също са избили всички руснаци на фронта а те нямат никакви загуби но руснаците пак напредват че и планират офанзива пак според укрите - абе от къде ви намират такива от посолствоТО.
  • 42 НАЛИ?!

    17 8 Отговор

    До коментар #11 от "И тия ще свършат като 64км Колона":

    И накрая резултата...- Русия+20%територия,завзета от Украйна...!

    Коментиран от #53

  • 43 Руси

    15 0 Отговор
    На фронта навсякъде е еднакво
    студено както за руснаците, така
    и за украйнците, няма никаква
    разлика.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 джони инглиш

    11 2 Отговор

    До коментар #34 от "Точно обратното":

    Кажи коя е видеоиграта. За единприятел геймър питам.
  • 46 Ще ме пукнете от смях🤣😂😝!

    13 2 Отговор

    До коментар #44 от "Путиноид":

    Руснак да се плаши от...,,холодомор"...?!?!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 россиян..

    4 2 Отговор
    Факти,махнете снимката със мтлб-то..що оня петносан дъртофелник-тударенко,като я види,ще прати в бандерия и наш,те..за какво да ги даваме на имперята да ги топи за железо,след дезинфекцията на укрофашагите..малко ли им дадохме бтр-и..за скраб.

    Коментиран от #57

  • 49 А бе

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Краварски тъпотия":

    Ти още ли не си разбрал? Украинските джендери бият руския богатир като маче у дирек!
  • 50 Присънило ти се е

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кирил":

    Сесерето вече го няма,няма и да го има!! УКРАЙНА Е СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ РУСКА ТЕРИТОРИЯ! НИКОГА!!!!
  • 51 Бъди нащтрек

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Краварски тъпотия":

    "Краварите" са тук и ви наблюдават,Да не ви стане тясно и и горещо по рано от предвиденото.
  • 52 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Ако в къщата ти нахлуе някой 300-килограмов с оръжие и се огънеш и го допуснеш в коридора, ти ли си дефектен?
  • 53 Мухаха

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "НАЛИ?!":

    И какво ще направят с тази територия- срутище, което ще харижат на Китай! Умници

    Коментиран от #55

  • 54 Не е така

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Артилерист":

    Старшинка,какви цели преследва "руската армия"?За около две години не е превзела нито един областен град!Украинците върнаха 60%от окупираната си територия.Всеки ден загиват млади руски момчета за тоя дето клати гората.Путин бе смее да прави мобилизация ,заради изборите. Украинците прихващат руските ракети и ги приземяват,където решат.Руската армия се командва не от военни,а директно от милиционера Путин!Украинците ще си върнат Крим, за тях той е особено важна логистика И защо е това ненужно многословие ,с което ни заливаш?Русия изгуби тази война,още когато я започна!!

    Коментиран от #59, #60

  • 55 Даа бе

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Мухаха":

    Украйна няма нищо да хариже!Русия ще хариже останалото от Сибир на Китай ,няма на къде ходи!Ти си мухахакай,на никого не пречиш.
  • 56 А бе

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дамммм":

    А на тебе ли да вярваме?
  • 57 Така ли бе

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "россиян..":

    Какъв фактор си ,та да определяш,военния министър какво да прави и какво не? Бъди благодарен че живееш в европейска държава,иначе сега щеше да подсмърчаш в някоя трудова колония в Сибир! Победата на Русия в Украйна ще я видите заедно с Путлер, през възможно най кривия макарон в Галактиката!!
  • 58 Артилерист

    1 0 Отговор
    До коментар N54 от "Не е така"
    Двама английски учени научно обосноваха, че когато човек е некомпетентен той не го съзнава...
  • 59 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Не е така":

    Колега,явно не си военен.Артилериста нети е никакъв старшинка.По съдържанието на коментарите и най вече краткия,но точен анализ си личи професионалиста.Освен Артилерийското училище вероятно е завършил и ВА Раковски.По звание е полковник или подполковник.Повервай ми,ако не на мене,то поне от уважение към трите ми военни образования,които съм получил.С много труд,а не че съм бил син на този или онзи..(както военните ОЗ пинчери около Пасито).
  • 60 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Не е така":

    Путин според тебе е милиционер,но все пак е завършил Ленинградския университет и Академията на КГБ.А твоят клоун,главнокомандващия на ВСУ?И къде е специализирал "просия",че толкова гьонсуратски я практикува?
Новини по държави: