Last news in Fakti

16 Януари, 2024 15:44 1 046 15

Северна Корея се похвали с руското си приятелство

  • северна корея-
  • русия-
  • приятелство-
  • похвали-
  • връзки-
  • отношения

Путин задълбочи връзките със Северна Корея след нахлуването в Украйна през 2022 г.

Северна Корея се похвали с руското си приятелство  - 1
Снимка: Shutterstock

Във вторник преди рядка среща в Москва с руския президент Владимир Путин, министърът на външните работи на Северна Корея се похвали с приятелските си отношения с Русия, предава Ройтерс и News.bg.

Путин задълбочи връзките със Северна Корея след нахлуването в Украйна през 2022 г., а Съединените щати и техните съюзници осъдиха това, което според тях са значителни севернокорейски доставки на ракети за Русия, които целят да помогнат на нейните военни усилия.

И Русия, и Северна Корея многократно отхвърлиха критиките. Москва казва, че ще развива връзки с каквито държави иска и че сътрудничеството ѝ с Пхенян не противоречи на международните споразумения.

Министърът на външните работи на Северна Корея Чое Сон Хуей започна разговори в Москва с руския си колега Сергей Лавров, приветствайки напредъка в изпълнението на споразуменията, постигнати по време на посещението на Ким в Източна Русия миналия септември.

"Фактът, че сега външните министри на двете страни често се срещат и задълбочават другарските връзки, е още едно доказателство, че корейско-руските приятелски отношения, с дълга история на приятелство и традиция, енергично вървят напред в съответствие с плановете на лидери", каза Чое.

Лавров каза, че ще обсъдят по-широката ситуация на Корейския полуостров и предупреди Съединените щати, че заплахите от Вашингтон ще постигнат малко.

Путин ще приеме Чое по-късно във вторник, заедно с Лавров, който посети Пхенян през октомври.

По време на посещението на Ким миналата година Путин е прие покана да посети Северна Корея и се очаква разговорите на Чое в Москва да включват дискусии за това потенциално пътуване.

"Що се отнася до визитата на Путин, да, тя е в дневния ред - има текуща покана и Путин определено ще я използва в удобно време, по взаимно съгласие на страните, разбира се", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Русия направи всичко възможно, за да разгласи ренесанса на своите отношения, включително военни връзки, със Северна Корея, която беше създадена през 1948 г. с подкрепата на тогавашния Съветски съюз.

За Путин, който казва, че Русия е въвлечена в екзистенциална битка със Запада за Украйна, подкрепата на Ким му позволява да заобикалия санкциите наложени от Вашингтон и неговите азиатски съюзници, като същевременно си осигури големи доставки на артилерия за войната в Украйна.

За Ким, който обеща да ускори производството на ядрени оръжия, за да възпира това, което той определя като американски провокации, Русия е голям силен съюзник с големи запаси от модерни ракетни, военни, космически и ядрени технологии.

След като пое поста президент от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., Путин посети Пхенян през юли 2000 г. за среща с Ким Чен Ир, бащата на Ким Чен Ун.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казуар

    12 12 Отговор
    Мястото на Русия е в такава компания.

    Коментиран от #5, #6, #13, #15

  • 2 Гориил

    14 3 Отговор
    Това е пропаганден стереотип, който няма нищо общо с темата. Министърът на външните работи на Северна Корея говори изключително учтиво, сдържано и кратко.Министърът обеща квалифицирани работници за руските военни заводи.
  • 3 Иван

    9 14 Отговор
    Два дебила, ета сила

    Коментиран от #8

  • 4 Сандо

    10 10 Отговор
    И защо да не се похвали?Крайно време е санкциите срещу тази държава,бореща се за своято независимост,да бъдат премахнати и тя да си реши проблемите с изхранването например.Ето че сега,благодарение на Русия,този проблем може би ще бъде разрешен - това малко ли е?

    Коментиран от #12

  • 5 Гориил

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Казуар":

    Русия има нужда от дисциплинирана работна ръка. Като турците в Германия.

    Коментиран от #7

  • 6 россиян..

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Казуар":

    Нема бела,нема черна компания-важно е бандерците да са в партер/термин от борбата/..а кимчо е голема работа,побърква джапанките и краварите с тия летящи безаналогови твърдотелни тела..

    Коментиран от #9

  • 7 Аман

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Тоочно така. И след някоя и друга година ще обичаме руските братя северно-корейци като наши асвабадители.
  • 8 россиян..

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    По голем дебил от зелен джугач нема..цел свет му се смее как имперята му взима само с референдуми 25%-от бандерско..оно полуостров,оно море-азовско и пристанищата към него,некакъв голем аец..мани мани.
  • 9 Казуар

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "россиян..":

    Кимчо е обхванат от манията да бъде да бъде той и наследниците му безалтернативни диктатори на Северна Корея. Само не трябва да минава червената линия.
  • 10 Магелан

    5 3 Отговор
    Шок и ужас.Нищо ново под слънцето.Новия Коминтер.Диктатори от всичките болшевишки ,комунистически Страни.Съединявай те се.Кремълския масов убиец не може да посети други страни освен Китай и Северна Корея.Другаде веднага ще го арестуват като военнопрестъпник и масов убиец на деца и жени.
  • 11 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    3 3 Отговор
    Страшна дружка са си намерили идиоти
  • 12 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Без яйца

    Коментиран от #14

  • 13 Българин

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Казуар":

    Путинистан е Северна Корея версия 2.0 ! Двете най-големи "демокрации" в света - хахаха 😂😂😂
  • 14 Не се коркай

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    За тебе има запазени, мъхести и много полезни за твоето здраве.
  • 15 Нали

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Казуар":

    Браво на Путин! Русия трябва да достигне високия стандарт на живот на Северна Корея.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания