Last news in Fakti

22 Януари, 2024 11:07 3 317 22

Къде е Ружа Игнатова? И защо някои все още ѝ вярват?

  • ружа игнатова-
  • фбр-
  • криптокралица-
  • биткойн-
  • криптовалута-
  • onecoin-
  • пари-
  • измама

Цели две години съдиите се лутаха в лабиринт от лъжи, слухове и международни финансови схеми

Къде е Ружа Игнатова? И защо някои все още ѝ вярват? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Къде е Ружа Игнатова? Мъртва ли е или си живее някъде най-охолно с 9 милиарда евро - под нова самоличност и с нов външен вид? Две германски издания отново тръгват по следите на българската "криптокралица".

На 8 януари 2024 в Мюнстер приключи съдебният процес срещу трима съучастници на "криптокралицата", както е известна още българката с германски паспорт Ружа Игнатова. На подсъдимата скамейка бяха трима - една съпружеска двойка и адвокат от Мюнхен. Съпружеската двойка е измамила милиони клиенти, които са били ощетени със сума, приблизително равна на три милиарда евро. Те са набрали 320 милиона евро от около 90 000 клиенти от цяла Европа за измислената криптовалута OneCoin. А адвокатът от Мюнхен е прехвърлил части от тази сума към задгранични банкови сметки. Съпрузите са получили 5 и 4 години затвор, а юристът - близо 3 години.

"Лъжи, слухове, международни финансови схеми"

Най-късно след това дело вече няма никакво съмнение, че в случая с измислената криптовалута OneCoin става въпрос за измамна схема, пише "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ):

"Цели две години съдиите се лутаха в лабиринт от лъжи, слухове, международни финансови схеми... Съдът постанови три присъди на съучастници, но едно нещо трябва да е ясно: случаят ще приключи чак когато и основният обвиняем - "криптокралицата" Ружа Игнатова седне на подсъдимата скамейка."

От нея обаче няма и следа, припомня изданието. Една сутрин през октомври 2017 година Игнатова се качва на самолета от София за Атина и оттогава следите ѝ са губят. И делото в Мюнстер не успя да даде отговор на най-важния въпрос: Къде е "криптокралицата"?, посочва ЗЦ.

Малко светлина може да хвърли бившият бодигард на Игнатова Франк Шнайдер. Някогашният оперативен директор на тайните служби на Люксембург беше задържан на влизане в страната от Франция през април 2021 година и може да бъде екстрадиран в САЩ, където се водят няколко съдебни дела срещу хора от обкръжението на създателката на OneCoin. Чрез своята фирма Шнайдер е изградил нещо като частна тайна служба за Ружа Игнатова, което самият той отрича, допълва ЗЦ.

Малко преди да вземе самолета от София за Атина, Игнатова научила от своите "български приятели", че от Германия е постъпило искане за правна помощ по казуса с нея, пише друго германско издание - издаваният в Баден-Вюртемберг вестник "Шварцвелдер Боте" (ШБ). Според изданието така "криптокралицата" е била предупредена, че трябва спешно да бъде изведена от страната, тъй като се превръщала в проблем за контактите ѝ.

В Атина Франк Шнайдер ѝ връчил билет за полет до Солун, където щели да я чакат хора, които ще я върнат обратно в България, научаваме още от публикацията на ШБ. По късно Шнайдер получил есемес от Игнатова, който гласял: "Home safe (прибрах се успешно)". Това е и последният признак на живот от нея.

Мъртва ли е Ружа Игнатова?

Фактът, че краткото съобщение до него било написано на английски, озадачило Шнайдер, тъй като преди Ружа Игнатова винаги му е писала само на немски, разяснява "Шварцвелдер Боте". Затова той смята, че Игнатова е била ликвидирана, а съобщението е било изпратено от нейните убийци.

Версията, че "криптокралицата" вече не е сред живите, се подкрепя и от информация, до която е успял да стигне "Зюддойче Цайтунг". Според изданието от Мюнхен анонимен източник твърди, че убиецът е човек, който лежи в нидерландски затвор за трафик на хероин. Той бил застрелял Ружа Игнатова на яхта в Йонийско море. След това нарязал тялото ѝ на парчета, които хвърлил в морето. Тези твърдения обаче не могат да бъдат доказани, уточнява ЗЦ.

Срещу подобна версия обаче говори фактът, че братът на Ружа и майка ѝ са разговаряли с нея по телефона след предполагаемото ѝ убийство. Освен това видимо те изобщо не били притеснени от това, че Ружа Игнатова е изчезнала. Изданието припомня и още един факт: американски репортер е изкопчил от ФБР информацията, че службата имала основателна причина да държи Ружа Игнатова в списъка с най-издирваните лица, т.е. това може да означава, че тя е жива.

Съществуват и документи, според които Ружа Игнатова си водела прекрасен живот в нелегалност. Според тях още през 2015 година основателката на OneCoin била продала своята компания на човек от една от най-влиятелните династии в Обединените арабски емирства срещу 230 000 биткойни, които Игнатова получила на три флашки. Ако приемем, че тя притежава тази криптовалута, това би ѝ осигурили богатство от над 9 милиарда евро - по днешния курс на биткойна, пише също и "Шварцвелдер Боте".

Всичко това обаче не пречи на финансовата пирамида да си съществува. Офисът на измислената валута OneCoin си стои необезпокоявано в центъра на София, но под ново име - One Ecosystem. А надъхани продавачи продължават да бият барабана на обещаваната финансова революция - под безучастния поглед на българските власти. Софийската градска прокуратура има интересно обяснение за това: нито Onecoin, нито One Ecosystem били вписани в българския търговски регистър - така отговорили на "Зюддойче Цайтунг" от прокуратурата. А запитването, изпратено до One Ecosystem, е останало без отговор, уточнява изданието.

Знае ли бившият бодигард на Ружа Игнатова къде е "криптокралицата"?

Затова пък бившият бодигард на Ружа Игнатова е проявил неочаквана отзивчивост: през юни 2022 година Франк Шнайдер е поканил репортер на "Зюддойче Цайтунг" да го посети в дома му. Пред него той е разкрил, че е започнал да работи за Ружа Игнатова, след като тя му е била препоръчана от един бивш заместник-министър на финансите на България. Шнайдер признава пред изданието, че е бил впечатлен от нея и се е оставил да бъде заслепен.

В многочасовия разговор станало ясно още, че Шнайдер разполага с резултатите от разследването "Операция сателит" на международна работна група от следователи, както и че Игнатова е била информирана "практически на живо" от контактите си в българската полиция за хода на разследването срещу нея. В тази връзка ЗЦ цитира и думите на Шнайдер:

"Ясно е, че са необходими контакти с представители на политическия и икономическия елит, както и с организираната престъпност в страната, за да се осъществи измама от подобен мащаб - напълно необезпокоявано и в продължение на години. Във всеки случай в България няма голяма разлика между тях - това е една мафиотска държава." ЗЦ посочва, че българското министерство на вътрешните работи така и не е отговорило дали Игнатова е била прикривана от българските власти.

Все още има инвеститори, които вярват в OneCoin

Все още обаче има инвеститори, които предпочитат да вярват в конспирация, отколкото в горчивата истина за огромна измама, пише ЗЦ.

Журналисти от изданието са разговаряли с няколко от тях. Един мъж, инвестирал сума в криптовалутата на Ружа Игнатова, казва по телефона: "Аз не съм жертва". По думите му никой не е бил измамен - освен съдебната система. Държавата играела театър за истинските големи играчи, които дърпали конците - собствениците на банките. И тези хора сега правели всичко възможно, за да предотвратят предполагаемата продължаваща революция във финансовата система, казва мъжът пред ЗЦ. "Но те няма да успеят. OneСoin е неудържим."

Въпреки присъдите от делото в Мюнстер много от хората, които са инвестирали парите си в системата OneСoin, продължават да я защитават. В днешно време не може да се вярва на нищо, казват те. "Държавата лъже. Държавата се проваля. Но OneСoin ще въведе ред", казва друг защтник на схемата, цитиран от ЗЦ.

Вестникът посочва, че в средата на декември 2023 компанията дори е открила нов офис в Ханой, Виетнам. Съществува видеозапис от събитието, на което танцьори танцуват с крила на пеперуди, хората си правят селфита - очевидно щастливи, че са се възползвали от възможността на живота си, пише още ЗЦ.

Призрачното дълголетие на OneCoin далеч не е единственото странно нещо в тази измамна система, подчертава ЗЦ. Инвеститорите в схемата, които все още не са загубили оптимизма си, имат свой собствен знак на ръката - буквата О, образувана от палеца и показалеца. Те имат собствена платформа, наподобяваща eBay, чието име е Dealshaker и където те могат да плащат с OneСoin. Там се продават витамини от Малайзия, рендета за сирене и кашкавал от Румъния, уроци по пиано в Корея - това е най-странният пазар в интернет, пише ЗЦ.

OneСoin се продава на комисионна основа чрез директен маркетинг - така, както се продават някои кухненски уреди или пък т.нар. лайфстайл хапчета. Без реклама по медите и без голяма публичност, често в рамките на частни мрежи, които си предават информация един на друг. Според информация на "Зюддойче Цайтунг", само в Германия около 60 000 души са инвестирали пари в OneСoin.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 евала бре душа

    33 0 Отговор
    фен съм ти,така се парви.
  • 2 Камелия

    28 1 Отговор
    Ако е жива Ружа,пука и на ружата за алчните вложители и си гледа кефа.
  • 3 Шерлок

    23 1 Отговор
    В джунглата на Боливия я е, там я търсете!

    Коментиран от #5

  • 4 Янков

    21 2 Отговор
    Дали тази лакома фльорца е мужду живите,не ми пука.
  • 5 Шишо бакшошо

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Шерлок":

    В Русия съм.В Русия съм.
  • 6 Е как така, къде???

    10 1 Отговор
    Вече е изядена от акулите!!!
  • 7 пако

    9 0 Отговор
    Тетка Ружа изгубила мужа.Браво кака.
  • 8 Иван

    7 0 Отговор
    Къде е Джефри Епщайн?
  • 9 Отче Ваш

    17 0 Отговор
    Запомнете : ПРОСТОТИЯТА Е НЕПОБЕДИМА !!!! Всичко на този свят е тленно и временно, САМО ПРОСТОТИЯТА Е ВЕЧНА !!!
  • 10 тя не е осъдена , а

    8 2 Отговор
    я обявиха за най-голямата измамница - по-голяма от Нексо . Лъжлива, крадлива . И в банките като фалират застрахователите и банките връщат парите . И на завлечените от ружка са им ги върнали . по весниците често пишат как крадела, как изчезнала като мето илиенски и как била българка кат леля гошка . това превъзбуди читателите, след инфлацията . Дали в гърция , където я видели за последно живее като сицилянските босове и се крие 40 години поне . дали в дубай при героите на прехода и мутрите си харчи парички . Алексей Петров никога не каза за нея .
  • 11 насилствено ваксиниран

    8 0 Отговор
    ако е сглупила да се прибере в Бъгария и за 200лв. убиват тука.
    баба Ванга да питат
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 щом те гонят американците

    7 1 Отговор
    значи си готин човек .Аз ти вярвам.
  • 14 Опасно е

    3 0 Отговор
    Да крадеш пари от отявленикрадци си е опасно. А то и на Робин Худ, някои му вярват, но Сериозните крадци продължават да го преследват. Ми, така сме устроени. Важното е, дали остава и за нас, детоне искаме да крадем.
  • 15 Справедливост

    7 0 Отговор
    Като гледах филма за нея, / излъчен по немската програма zdf./ и видях, че не само богати са излгани , а много.. които загубих всичко,като бедняка от Африка ,който продаде всичко което имаше ,а то беше 7 кози на фамилията с надежда да избегне мизерия.
    За мен тя е кралица на ДЯВОЛА..

    Коментиран от #17, #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Да ти кажа..

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Справедливост":

    Т и за Вла д Тенев чувал ли си...? Тук го имат за гоуема раота ,ма си е един най-обикновен измамник и мошенник..поинтересувай се за Ревящото Коте и аферата ГеймСтоп . и каква ре ролята на Робинхуд
  • 18 фбр кои търси ,

    3 0 Отговор
    дето са изчезнали - значи бяга, крие се лоша е . ако беше пукнала църната щяха да знаят . тук Лафка беше търгашка верига за доене на бедните и средната класа . Лавка за 2 години колко българи загроби . Навсякъде по 2-3 бутки, умря другата конкуренция , едни картонче, тв залагания, цигари, всичко . кафета . клиенти им бяха и малцинства и повинциялисти . колелото на късмета 90г. , макарона с дисковете, беше същата работа . Бизнес . Соцялна политика е бюра по труда и медяторство .
  • 19 Демократ

    6 0 Отговор
    Интересно,че Емил Хърсев е купил всичките й имоти в София, а Васил Божков има много казина във Виетнам, а сега чакаме виетнамците да дойдат? Завладяната държава е ясна на света, но не и на продажните българи. Тъпото Деси конституционен съдия, Главчев шеф на сметната палата ,главите Борисов и пеевски незаобиколими харизматични феномени‽???????
  • 20 Румен Димитров

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Справедливост":

    Алчноста според християнството е грях,не знам кой поред.В малкото случаи при мен,до нищо добро не ме е довеждала.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Майк Алън Патън

    0 0 Отговор
    Аз пък много й се кефя на таз Ружа ! Успя да прецака самите американета и да ги обере ! Браво на момичето ! Тези , които измислиха тази измама бяха измамени !