Тема: Украйна

25 Януари, 2024 15:09 1 604 32

Украйна ще направи всичко възможно, за да продължи обмена на военнопленници

  • украйна-
  • военнопленници-
  • обмен-
  • русия

Комисарят подчерта, че според Женевската конвенция страната, която ги държи в плен, носи пълна отговорност за живота и здравето на военнопленниците

Украйна ще направи всичко възможно, за да продължи обмена на военнопленници - 1
Снимка: Shutterstock

Украински и руски официални лица коментират перспективите за бъдеща размяна на военнопленници след катастрофата на Ил-76 в Белгородска област. Според руското министерство на отбраната на борда на самолета е имало 65 украински военнопленници. Украйна все още не е потвърдила тази информация, съобщава Би Би Си.

Украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец каза, че не може да предвиди дали Русия ще се съгласи да размени военнопленници, но Киев ще направи всичко възможно да продължи да връща у дома украински граждани, задържани в Руската федерация.

Той не коментира неуспешния обмен предишния ден, но добави, че "голям екип от Координационния щаб за военнопленниците непрекъснато върши цялата работа, за да гарантира, че обменът се осъществява. Но не забравяйте с кого се опитваме да се договорим - с Руската федерация. Хем коварно воюват срещу нас, хем коварно преговарят" (цитат от Украинская правда).

Комисарят подчерта, че според Женевската конвенция страната, която ги държи в плен, носи пълна отговорност за живота и здравето на военнопленниците.

"Русия трябваше да информира представителите на Международния червен кръст, че ще транспортират военнопленници и по този начин се извършва цялата правна работа, за да се осигурят прилични транспортни условия, както и безопасност по време на превоза"

Ръководителят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов обяви готовността на Русия да продължи обмена. "Не можем да изоставим нашите момчета и затова ще говорим дори с дявола, ще работим дори с нечистите, но трябва да измъкнем нашите момчета, нямаме друг избор... Ще говорим, като вземем предвид всички реалности, всички събитията и разбирането за това с кого си имаме работа", каза Картаполов пред репортери (цитиран от Интерфакс).

В същото време Кремъл беше по-малко оптимистичен тази сутрин. "Никой не може да Ви каже как това ще се отрази на перспективите за удължаване на този процес (размяната на военнопленници)", каза президентският говорител Дмитрий Песков.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възглавница

    38 0 Отговор
    Украйна без западните си куратори не може да направи нищо. Не забравяйте, че войната започна заради разширението на нато на изток
  • 2 Последния Софиянец

    25 1 Отговор
    Украйна възнамерява да построи за две години атомна централа с нашите реактори от Белене.А безплатен ток ще ни дават ли?
  • 3 С ракети

    8 2 Отговор
    Нали?
  • 4 Като за начало

    12 1 Отговор
    недейте да стреляте по тях.
  • 5 ти да видиш

    27 0 Отговор
    Те военопленниците едва ли, ще имат желание да ги пържат във въздуха и по-скоро, ще се запишат в руската армия, отколкото да "отлетят" за "Слава Украйна" !
  • 6 пешо

    19 0 Отговор
    усрайна утече у канало
  • 7 А СПИСЪКА

    18 0 Отговор
    НА УБИТИТЕ ОТ УКРАЙНА УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ
    УВЕДОМИХТЕ ЛИ БЛИЗКИТЕ ИМ
    ЩОТО МОЖЕ ВЕЧЕ ДА НЯМА ЖЕЛАЕЩИ ЗА РАЗМЯНА ПОНЕ ЩЕ ОСТАНАТ ЖИВИ

    Коментиран от #18

  • 8 Упссссс

    25 0 Отговор
    Да де-ама французите от ЛеФигаро обвиниха директно Киев в канибализъм заради сваленият самолет с украинските военопленици.А западните соц мрежи са тотално втрещени и коментарите са в стил-"дали помагаме на правилната страна"..."време е май да повярваме на Кремъл за укро фашизма"....
  • 9 Гошо

    16 0 Отговор
    А бе завре си Зеленски ракета със закъснител в задника Изглежда "Перушенко "ще натисне копчето Разбира се първо, щатска благословия ще има
  • 10 Хохо Бохо

    15 0 Отговор
    Войната срещу Русия е опасна за живота и води до летален изход!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 с червен кръст и бавно ,

    1 5 Отговор
    но сигурно . и с един влак .може този път някой пян руснак да ги чучне . хахахахаха . после ще го осъдят . зелиски явно не е дал заповед да се сваи самолета със заложниците и вип гостите . Да .
  • 13 Русофил

    1 20 Отговор
    Руски оператори на дронове не преживяха среща с HIMARS

    Коментиран от #17, #24

  • 14 Що бе

    18 0 Отговор
    Има клипове на тези които са били в самолета ....при предаването си са били недоволно от Зеленски и ръководството. Пред камера си казват неволите и как насилствено са хвърлени на фронта Някой казват, че са изоставяни на фронта от командирите си. Абе неудобно са било за киевския режим . Ясна работата.
  • 15 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    11 0 Отговор
    АКО ГИ ОБМЕНЯ КАТО ТЕЗИ ЖАЛНА ИМ МАЙКА
  • 16 Иванушка 🇷🇺

    7 0 Отговор
    Да ма надали вече ще ви карат укроплениците със самольот, в Първа класа и Златен Айфон на изпроводяк .
    Будали 😄
  • 17 Кво дронове, бе еййй

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    ВС на РФ унищожиха пункт за управление на дронове на ВСУ в Купянско направление на
    25.01.2024
  • 18 Бай Дън

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "А СПИСЪКА":

    Като ги върнат и обратно на фронта. Повечето предпочитат в плен до края на войната пред това да бъдат убити следващия път.
  • 19 Щом ще направи

    10 0 Отговор
    всичко възможно да плати поне търговския самолет и кръвнина за пилотите.

    И докато не дойде новото попълнение на французи, да не си играят с френското ПВО
  • 20 Дън Бай

    4 1 Отговор
    Очаквам да ги изсипват от руски самолети без парашути, за да не се мисли, че руснаците возят оръжия.
  • 21 Феликс Дж

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "ТаУмВзе":

    СЛАВА НА ГЕНЕРАЛИСИМУС СТАЛИН.

    Коментиран от #25

  • 22 Оги

    12 0 Отговор
    Жалко за жертвите от двете страни!! Грешката на украинските момчета е че не са отказали завръщането им, този сатрап наркоман отново е щял да ги върне на фронта!! Къде са майките и бащите на тези и хилядите убити украински момчета, а не се прежалят и премахнат убиеца комик и цялата кръвожадна украинска клика !!
  • 23 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    8 0 Отговор
    Зелю е пътник
  • 24 Русофил

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    Диванен боец ти няма да прижевееш среща и с жена меко тесто
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ДенкоФФ

    8 0 Отговор
    Удължавам срока на закрила за украинските бежанци у нас
    173 000 украински бежанци са регистрирани за временна закрила и Охолен Безплатен живот!
  • 27 стоян георгиев

    8 0 Отговор
    Спомнете си последните атаки срещу Белгород, многото случаи, когато украински ракети са падали далеч, далеч от нещо военно. Украйна удря всичко, което може да достигне: влакове, кораби в строеж, товарни самолети. Това е показател за безсилието на държавата. Ако Зеленски наистина иска да спаси страната си, той трябва да капитулира. А тези, които помагат на Украйна с оръжие, само умножават броя на загиналите.
  • 28 Е, тя

    1 0 Отговор
    вчера направи достатъчно.
  • 29 стоян георгиев

    8 0 Отговор
    Размяната на военнослужещи тази година се проведе на 3 януари, тогава размяната беше извършена по същия начин, всички страни бяха уведомени, създаден е въздушен коридор, на този ден бяха замразени всички изстрелвания на ракети, а на 24-ти затворниците от война трябваше да бъдат разменени по същия начин. Първо Украйна и всички медии се зарадваха на самолетната катастрофа, после всички съобщения бяха изтрити, после украинските медии писаха, че е имало не военнопленници, а оръжия, а днес пишат под натиска на факти, че не са знайте, че там имаше военнопленници! Друг въпрос: Америка достави ракети с условието да не стрелят по руска територия и къде е възмущението на Запада? Или, както винаги, всяко престъпление в Киев ще бъде оправдано от лицемери!
  • 30 ВСУ

    6 0 Отговор
    Владимир Лотницки, военнослужещ от украинските въоръжени сили, който се предаде в руски плен, нарече пленничеството единствената възможност за оцеляване, тъй като личният състав в частите на украинските въоръжени сили е с лоша подготовка, а войниците нямат модерно оборудване.

    „Нашата 110-а бригада, мисля, не беше готова. Няма достатъчно технологии. Има много хора, които изобщо не са преминали обучение. Нашето стрелково оръжие е на нивото на Съветския съюз – тоест там няма нищо ново. Смятам обещаните от Брадли за история на моята баба“, каза боецът във видео, публикувано от канала Telegram на руското министерство на отбраната.
  • 31 бахмаааму!

    3 0 Отговор
    Ако така ги обменят със самолети, военнопленници няма да останат.
  • 32 Борби на лобита

    0 0 Отговор
    Това е резултат на вътрешно украинските борби на кураторите им от британска и американска страна. Британците са за война до последния украинец. Американците гледат вече да ограничат или замразят конфликта защото им се пече на дирника Газа, хутите,Тайван...Затова ще се махат и от Сирия. На американците вече им трябват проксита различни от досегашната хунта. Хунтата от своя страна превантивно елиминира всякакви потенциално неопроксита.
Новини по държави: