Last news in Fakti

30 Януари, 2024 16:40 2 035 39

Колко зависима е Германия от Китай и Русия

  • германия-
  • зелена енергия-
  • енергетика-
  • китай-
  • русия-
  • зависимост-
  • ес-
  • европа-
  • кобалт-
  • метали-
  • ресурси

Германия се нуждае от огромен внос на редки метали

Колко зависима е Германия от Китай и Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Никога досега в Германия не е била генерирана толкова много зелена електроенергия, колкото през 2023 година. Според Института „Фраунхофер“ за соларни енергийни системи във Фрайбург, през 2023 г. вятърната енергия е била най-големият източник източник на електроенергия, следвана от фотоволтаиците, биомасата и водната енергия.

Общо тези източници са осигурили 59,6% от микса на електроенергия. Това е и рекорд, и успех за германското правителство, коментира германската обществено-правна медия АРД, но и пита колко суровини са нужни за производството на „зелена електроенергия“, откъде идват те и дали в даден момент тези суровини няма да се изчерпат.

89% от редкоземните метали са от Китай

Германската обществено-правна медия дава следния пример. За производството на ветрогенераторите в Долна Саксония - федералната провинция с най-много вятърни турбини - е необходимо не само голямо количество цимент. Необходими са още стомана, алуминий и т. нар. редки метали. Суровините са нужни и за направата на каталитични конвертори, батерии и LED лампи. Проблемът се крие в това, че Германия получава 89% от редкоземните елементи от Китай. Това я прави изключително зависима в енергиен и външнополитически аспект, което е опасно, посочва АРД.

Когато стане въпрос за слънчева енергия, ситуацията става още по-сложна. За производството на слънчеви батерии са нужни, освен всичко останало, редките метали галий, германий и индий. Те също почти изцяло се доставят от Китай. "Китай ни държи в ръцете си", казва Йенс Гуцмер, директор на Института за ресурсни технологии "Хелмхолц" във Фрайберг.

Пекин всъщност вече използва пазарната си сила в областта на суровините. През 2010 г. той временно спря износа на редкоземни елементи. Миналото лято бе прекратен и износът на галий и германий в рамките на търговската война със САЩ за микрочипове. Това засегна също и германската соларна индустрия. "Германия разчиташе на свободния световен пазар и приемаше, че суровините ще бъдат винаги налични. В достатъчно количество и на ниска цена", коментира Гуцмер.

Паладий и ванадий от Русия

Същото се отнася и за благородния метал паладий. Преди това той се е използвал, наред с всичко останало, за направата на бижута от бяло злато, в зъботехниката и автомобилната индустрия. Междувременно обаче той се използва най-вече за производството за таблети и смартфони, както и в електропреносните мрежи за възобновяеми енергийни източници. Благородният метал е толкова важен за енергийния преход на Германия, че правителството не е наложило каквито и да е ограничения за вноса му от Русия.

"Има изключителна зависимост от Русия", казва по този повод експертът по въпросите на суровините от WWF Тобиас Кинд-Рипер. Около 44% от глобалната търговия с паладий все още се падат на Русия, а 32% - на Южна Африка. Ванадият е също толкова важен, колкото и паладият. Той се използва в стоманодобива, но е необходим и за електромобилите. Ванадият е незаменим за гигантските системи за съхранение на енергия от възобновяеми енергийни източници, т.е. за окислително-редукционните батерии. Те осигуряват енергийна сигурност дори и при много висока консумация на енергия. Три държави държат 98% от световния пазар на ванадий. Това са Китай, Русия и Южна Африка.

Кобалт от Конго

Много метални суровини са необходими и за производството на електромобилите. Кобалтът играе основна роля за направата на литиево-йонните батерии. Той се използва в магнитите, сплавите и каталитичните конвертори. Залежи на кобалт има основно на морското дъно на Тихия и Индийския океан. Дълбоководният добив обаче е скъп и отнема много време. Затова Германия внася кобалт основно от Конго. Това също е проблематично, защото се смята, че до 3 млн. жители на Конго, в това число и деца, работят в кариерите при ужасяващи условия на труд.

Автор: Клаус Вайдман SWR


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 100%

    26 5 Отговор
    Толкова

    Коментиран от #5, #30

  • 2 Реалист

    46 6 Отговор
    Германия фалира факт. колонията ротшилдска си го получи

    Коментиран от #6

  • 3 Варненец

    5 43 Отговор
    Нека сега рашките тролчета, да започнат с опорките, как германците и ние, не можем да си позволим всекидневен душ. Реалността е друга, имаме си всичко и всичко можем да си позволим, а 80% от рушляците, не знаят какво е душ и вътрешна тоалетна.

    Коментиран от #8

  • 4 Трол

    30 7 Отговор
    Германия е зависима от турските строителни работници и от балканските момчета за всичко.
  • 5 Варненец

    5 29 Отговор

    До коментар #1 от "100%":

    Ще ти се, а мутрафанова колко плаща за постния ти коментар? Събираш рАбли за тапети или за тоалетна хартия?

    Коментиран от #35

  • 6 Варненец

    6 36 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Мдааа, още едно тролче, фалиралата Германия изпраща милиарди помощи за Украйна, а процъфтяваща Рашка прави километрични опашки за яйца.

    Коментиран от #7, #9, #11, #15

  • 7 Новината на часа

    30 4 Отговор

    До коментар #6 от "Варненец":

    В Тексас се стрелят гражданската войната почна
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Професора

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Варненец":

    Максуда ти не четеш нищо на латиница защото не знаеш чужд език и кълвеш само пропаганда.
  • 10 Туман

    23 2 Отговор
    Докато Германия не се оттърве от окупаторите и не започне да следва собствените си интереси ще е само надолу. Това е съдбата на всички окупирани от ФАЩ държави.
  • 11 Реалист

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Варненец":

    Не е зле да се ограмотиш малко не да четеш само измислиците във сороските сайтове
  • 12 Аз съм веган

    3 12 Отговор
    А мордор има ресурси, а няма яйца.

    Коментиран от #20, #37

  • 13 Мишел

    2 16 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 530 000 кабзончици, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    2 10 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 15 Гошо

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Варненец":

    Обещава да изпрати , като и всички от ЕС Уточнявай ги тия работи
  • 16 Реалист

    1 10 Отговор
    Но каквото и да си говорим, най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!
  • 17 Последния Софиянец

    0 8 Отговор
    От това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, а и тоалетните ме очакват, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния ватник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях, но всеки си избира пътя, те хванаха тоя за Суходол и Гара Яна, а аз съм си Софиянец все пак, дори и мияч!
  • 18 КовидманЯк

    0 10 Отговор
    Безогледно жесток терорист без никакво притеснение каза,че няма да има Украйна, това е целта му. Нашите изроди като проф.историчка от СУ дарина григорова каза путин след като приключи с денацификацията на Украйна трябва да дойде да денацифицира България. Такова гнусно национално предателство може да се разреши само в България безнаказано. Това същество учи нашите деца, съвсем ли са обезумяли всички отговорни органи за национална сигурност? Този изрод трябва да бъде изгонена от България и депортирана в москва при любимия и убиец.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост 2

    17 1 Отговор

    До коментар #12 от "Аз съм веган":

    В Германия не си варят яйца много скъпо излиза на електромера
  • 21 Госあ

    1 15 Отговор
    Да обобщим какво "спечелиха" aлкомужичетата досега след като пycин нападна Украйна:
    - въздушните тревоги станаха ежедневие в столицата Москва както и в цяла русия
    - 15 години затвор за думата война и арест и затвор за всеки несъгласен с путин.
    - прибиране на задграничните паспорти на държавните служители
    - е-мобилизация с 580 000 убити и над милион инвалиди
    - 6-дневна работна седмица
    - вдигaне с 5 години възрастта за запасна военна служба
    - 100 рубли за Долар и 110 рубли за Евро
    - бюджет на тъмно червено с 40% спаднали приходи
    - 1 милион емигрирали образовани руснаци
    - спиране на плащания с банкови карти в чужбина
    - намаляване на международните полети с 85% с тенденция към 100%
    - изключване на руснаците от международните общности
    - eнергийно "разкачване" на Запада от русия
    - нарастваща руска зависимост от Китай
    - допълнителна граница с НАТО от 1300км и приемане на Финландия и неутрална от 200 години Швеция
    - тотални санкции за почти всичко за внос и износ към русия
    - блокиране на валутните резерви
    - конфискация на имущество на санкционираните
    - изтегляне от русия на водещите световни фирми
    - въоръжаване и помощи за Украйна за стотици милиарди долари
    - космическата програма на русия претърпя пълен провал след разбиването на модула Луна-25
    - след опит за преврат "Вагнер" се разпадна - Пригожин е убит - следва Суровикин ...
    - в страната назрява кървава и разрушителна гражданска война след която най-вероятно русия ще се разпадне‼️
  • 22 Механик

    19 2 Отговор
    Ма, никак не е звисима бе.Как ще е зависима. Само дето няма тор, газ, редкоземни, други метали, електроника. Ма това е абсолютно нищо.
    Те и трактористите не са зависими никак. Стачкуват си щото си нямат работа.
  • 23 честен ционист

    2 12 Отговор
    Но що трябваше на един 71г. комлексар да си търси белята. С шойгу на лов и риболов(той от друго не разбира), с кабаева и недоносените деца на дачата в Геленджик, на водка с медведя, маша, лавров и песков, мезетата от пригожин, от кадир козара печеното яре. Печелеше по $2млрд. на ден от газ, нефт и ценни метали, на всеки руснак по $15 на ден. Щяха да пият, пеят и да те възхваляват в цяла рабсия. Какво гледаш петър първи, екатерина втора и иван грозни - те са били млади когато са правили грабежите си, двамата починали на 52г., 53г., а екатерина на 67г. Стар глупак си е пуся.
  • 24 Гост

    7 0 Отговор
    Само 56% от микса???Теслю мити4ен съобщи за над 100% и дори изнасяли за Франция.
  • 25 Механик

    1 14 Отговор
    Но 64 километровата рашистка военна колона тръгнала на парад в Киев и парада й все пак се състоя...Хиляди изгорени рашистки танкове и бронирани машини бяха докарани на буксир в Киев и дефилираха под овациите на жителите на столицата ,ето статията в този сайт от тогава -Случи се - Военния парад на Руската армия в Киев все пак се състоя..Руските окупатори искаха да проведат военен парад в центъра на украинската столица Киев. И най-накрая той се състоя.
    Активистът Серхий Стерненко публикува кадри от централната улица „Крешчатик“, на която е площад Майдан Незалежности, на който се състоя Революцията на достойнството през 2013 г. На булеварда бяха изложени руски военни машини, унищожени от украинската армия след 24 февруари, когато Русия започна пълномащабна непредизвикана война.
    Киев експо“ представя на гражданите и гостите на Киев „безаналоговите“ руски военни машини, но в не много приличен вид. Армията от военнопрестъпници на Владимир Путин беше разгромена в първите седмици на войната, въпреки че планираше да превземе Киев за 3 дни. Военните стратези в Кремъл не изчислиха правилно своите възможности и волята за съпротива на украинския народ. Така тридневната операция по превземане на Киев вече продължава 180 дни.
    Руските нашественици извършиха ужасяващи престъпления срещу цивилното население на Украйна, които никога няма да бъдат забравени. Унищожените танкове и бронирани машини са напомняне за диктатора Владимир Путин, че не може да спечели тази война.
  • 26 Хохо Бохо

    7 0 Отговор
    Гастърбайтерите напускат. Скоро 100% ще е от възобновяеми, просто няма да има индустрия
  • 27 Циганин от Аспарухово

    0 4 Отговор
    Добре ,че са Немците ,за да имаме в Аспарухово пари и да наемаме българи от Варна да строят кенефите в двора
  • 28 Урюрвкос

    14 1 Отговор
    мислех че немските фирми ще хукнат към Щатите но се оказа че тръгнаха към средна Азия, хем по близо до суровините хем пазарите са там
  • 29 Георги Ефтимов

    10 1 Отговор
    Богатите германци ежедневно напускат страната. Отиват в Полша и Унгария директно с бизнеса и парите си.
  • 30 Кнаус 485

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "100%":

    Авторът не го чета, но въпросът заглавието е е доста красноречив..... Германската икономика се срина в следствие на липсата на евтини руски ,суровини, това е видно даже и за слепците.....
  • 31 Ами всъщност

    10 1 Отговор
    ".............Китай ни държи в ръцете си", казва Йенс Гуцмер............" Не просто ви държи в ръцете си, стиснали са ви за топките и а сте шавнали по-рязко............!
  • 32 Така Така

    4 2 Отговор
    Германия е зависима единствено и само от сащ, както и целият ес
  • 33 Артилерист

    6 1 Отговор
    "Зелените" в Германия са много силни. Те напъваха за възобновяемите източници и закриване на въглищните централи. Това беше лесно да се покрива с решения, докато потоците бълваха с пълна сила руски газ, но сега положението с енергията в Германия е много сериозно, да не кажа критично. Възобновяемите източници са екологично чисти, но те са изключително "мръсни" откъм цена и рентабилност. Една "перка" може да осигури с ток една фамилна къща да речем. А колко са нужни за захранването на един завод за торове? Ами всичките "перки" в Германия не стигат и това е една от причините фермерите сега да протестират и да затрупват германските градове с оборски тор. Защото без минерални торове уморената от прекомерна експлоатация почва нищо не ражда. Германците са свикнали да нагъват вкусни вурсчета и да ги поливат обилно с качествена бира-не като нашата неагарска пот- но туй удоволствие трябва да се произведе от фермерите...
  • 34 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мирски":

    До 8 ком - а ти ходил ли си другарю - аз съм ходил и видял
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Малиии

    0 0 Отговор
    Само козякски тронове тука с изказвания нямащи нищо общо с темата! Кажете нещо за въглища бе- там е силата на Дойчланд.

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Будител

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Малиии":

    Кюмура е у Дойчланд, ама кюмурджиите са у нас на социални помощи
  • 39 Будител

    1 0 Отговор
    Иначе Германия е зависима във всели аспект от Китай...като започнеш от металите, авто частите....та до вибраторите...всичко 90% е от Китай
Новини по държави: