Last news in Fakti

31 Януари, 2024 16:20 2 298 20

Европейската комисия запазва безмитния режим за Украйна, но въвежда мерки, насочени към фермерите

  • европейска комисия-
  • безмитен режим-
  • украйна-
  • фермери-
  • мерки

Наред с това Европейската комисия предлага удължаване на сега действащите автономни търговски мерки за украинските и молдовските продукти

 Европейската комисия запазва безмитния режим за Украйна, но въвежда мерки, насочени към фермерите - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предлага възможност за предоставяне на земеделските стопани в ЕС на дерогации от правилата на Общата селскостопанска политика (ОСП) през 2024 г., които обичайно налагат използването на определени площи за непроизводствени цели, предаде News.bg.

Предложението на Комисията е изпратено днес на държавите членки, които ще гласуват по него на заседание на комисия. То предоставя първи конкретен политически отговор за преодоляване на опасенията, свързани с доходите на земеделските стопани. Предложението следва и исканията, отправени от няколко държави членки на заседанията на Съвета по селско стопанство.

Наред с това Европейската комисия предлага удължаване на сега действащите автономни търговски мерки за украинските и молдовските продукти. Комисията предложи да се поднови суспендирането на вносните мита и квоти за украинския износ за ЕС за още една година, като същевременно се засили защитата на чувствителните селскостопански продукти от ЕС. Това се извършва в съответствие с ангажиментите на ЕС за подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Успоредно с това Комисията предлага да се поднови с още една година суспендирането на всички оставащи мита върху вноса от Молдова, което е в сила от юли 2022 г.

"Въпреки че основната цел е да се подкрепи Украйна, тези мерки също така отчитат чувствителността на фермерите в ЕС и други заинтересовани страни. За тази цел и като се има предвид значителното увеличение на вноса на определени селскостопански продукти от Украйна в ЕС през 2022 г. и 2023 г., актуализираните мерки съдържат засилен защитен механизъм. Това гарантира, че могат да бъдат предприети бързи коригиращи действия в случай на значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави-членки", каза заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас на пресконференция в Брюксел.

Схинас добави, че Европейската комисия признава неблагоприятното въздействие на премахването на митата върху икономиките на редица страни от ЕС и затова предлага мерки за защита на европейските фермери.

За най-чувствителните продукти - птичи продукти, яйца и захар - е предвиден така нареченият механизъм за спешно спиране, който трябва да стабилизира обема на украинския внос на нивото от 2022-2023 г. Ако тези количества бъдат превишени, митническите тарифи ще бъдат възстановени.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    53 2 Отговор
    Олигофрени!

    Коментиран от #7

  • 2 Бай Хой

    52 1 Отговор
    Бюрократите в Брюксел нямат търпение да си направят харакири.
  • 3 Не не

    55 1 Отговор
    Тез наистина ше ядат големи шамари...пък ко знайте селянин, дет цял живот е бачкал, как бий и кви здрави кютеци и тупаници раздава..... Ще имаоакани либерасти на кг. Скоро
  • 4 Не се СТРАХУВАЙТЕ, пишете

    51 0 Отговор
    ФРАНЦИЯ: Фермерите спират камиони, превозващи чужда продукция, и унищожават стоката. и френският фермерски съюз Jeunes Agriculteurs обявиха планове за организиране на пълна хранителна блокада на Париж и неговите предградия. Промоцията е планирана да започне тази вечер и ще продължи поне пет дни.
    ГЕРМАНИЯ: Фермери на трактори идват в градовете и провеждат демонстрации. Пътищата са блокирани. Преговорите между представители на индустрията и властите все още не са довели до никакви резултати.
    ПОЛША И РУМЪНИЯ: Фермерите се противопоставят на безконтролния внос на хранителни продукти от Украйна. Вносът на зърно и други продукти от Square води не само до загуби, но и до разорение на полските и румънските земеделски производители.
    БЕЛГИЯ: Фермери блокираха четирите главни магистрали в страната с трактори вечерта на 28 януари. Участвали са над сто единици техника. Ако подобно действие продължи или се повтори в делничен ден, това ще доведе до сериозни икономически щети за много сектори на икономиката.
    ИТАЛИЯ: Десетки трактори и друга специална техника преминаха през някои градове и предградия. Обикновените италианци наистина не харесват Зелената сделка на Брюксел.
    ИСПАНИЯ: Тази страна просто се готви за масови протести. Земеделските производители планират да изчакат до началото на февруари с надеждата, че властите ще видят какво се случва в другите страни и веднага ще направят отстъпки.

    Коментиран от #5

  • 5 Не се СТРАХУВАЙТЕ, пишете

    60 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не се СТРАХУВАЙТЕ, пишете":

    Миризмата на тор, която фермерите хвърлят по правителствените сгради, вонята на вкисната храна покрай пътищата – в това се превърна Европа. Цъфтяща градина.
  • 6 Мда

    61 1 Отговор
    Тези брюкселски зелки трябва да си ходят. Вреди са за Европа
  • 7 Акула

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Така е
  • 8 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    49 3 Отговор
    Европейският съюз трябва да се преименува на Украински съюз, защото чиновниците от Брюксел са впрегнали всички държави да работят за бандеровския режим в Киев! Правителството на Тиквата и Шиши също е сложило биберон в устата на Зеленски, чиито лични банкови сметки и без това пращят по шевовете.
  • 9 Варна

    45 2 Отговор
    Европейския съюз е изпразнен от съдържание !
  • 10 Гошо

    38 2 Отговор
    Решението на еврокомисията е много своевременно и съобразено с реалността Абсолютно потвърждение на това ,че ,Господ когато иска да погуби някого ,първо му взема акъла С тоя темп и маниер на работа еврочиновниците ,като нищо до края на текущата година да го ликвидират Ево -съюза или по скоро да го предадат на Орбан за реконструкция
  • 11 Сандо

    36 1 Отговор
    ЕК май ще се разчекне в желанието си да го угоди на всички,и особено на воювощото до последен украинец държавно недоразумение,известно като Окраина.Но така е след като си се продал и предал на Хегемона.
  • 12 Зърнар

    6 17 Отговор
    ЕС ще ми даде кинти за ново Бентли
    и Бугати Вейрон !
  • 13 ВКК

    35 0 Отговор
    Кога ли фермерите ще прегазят тези самозабравили се бюрократи!!! То бива бива дуп@давщина, ама чак пък толкоз!
  • 14 Кратун

    17 0 Отговор
    Аааа,ша падат брюкселски зелки.
  • 15 АЙДЕ СЕГА СИЧКИ ТРАКТОРИ В БРЮКСЕЛ И

    17 0 Отговор
    ВСИЧКИ В ПАРЛАМЕНТА ДА СЕ СЪДЯТ ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА ЗА КРАЖБИ И ОБИРИ ! ТАМ НЯМА НЕВИННИ ! САМАТА ИМ ЗАПЛАТА Е ПЛАДНЕШКА КРАЖБА ОТ ДЖОБА НИ !
  • 16 А само да питам

    3 0 Отговор
    Защо алкохола го няма в безмитният внос ?
  • 17 Бай Дън

    10 0 Отговор
    Тези гасят огъня с бензин!
  • 18 Ха ха ха ха

    13 0 Отговор
    Някой да е избирал тая самоназначена комисия, която по неизвестни причини си е присвоила правото да решава съдбите на отделните народи?! И от де на къде ОсРайна да се ползва с такива привилегии?!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Геро

    4 0 Отговор
    Зърното в Украйна не е украинско,а на американски и европейски фирми. Разходите им са малки защото не спазват европейски тъпи изисквания за спазване на угар, третиране с препарати, качество и т.н.
Новини по държави: