Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 05:02 2 071 14

Китай призова за мирни преговори за Украйна без отлагане

  • китай-
  • украйна-
  • русия-
  • алексей навални-
  • ван и

Столтенберг критикува Пекин за реакцията му за смъртта на Навални

Китай призова за мирни преговори за Украйна без отлагане  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският външен министър Ван И каза, че Китай работи неуморно за насърчаване на мирните преговори с Украйна и призова за рестартиране на преговорите възможно най-скоро, се казва в днешно изявление на министерството на външните работи в Пекин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Китай не е нито причинител, нито страна, участваща в украинската криза, но нито е наблюдавал безучастно, нито се е възползвал от кризата за извличане на печалби, каза министър Ван.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг остро разкритикува реакцията на китайското правителство на смъртта в затвора на руския опозиционен политик Алексей Навални, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Днес имаше изявление на китайския външен министър, че смъртта на Навални е „вътрешен руски въпрос“. Е, това не е вътрешен руски въпрос, защото всички знаем, че това е резултат от авторитарния режим в Москва“, каза Столтенберг пред журналисти на Мюнхенската конференция по сигурността.

„Навални беше несправедливо арестуван от руския режим, брутално отровен и по същество беше осъден на смърт, защото имаше смелостта да се опълчи на (руския президент Владимир) Путин“.

Столтенберг добави, че най-добрият начин да почетем паметта на Навални би бил да подкрепим Украйна във войната ѝ срещу продължаващата руска инвазия.

Той определи реакцията на Пекин на смъртта на Навални като част от по-широк модел на поведение на съюзника на Москва, който безшумно подкрепя войната на Путин срещу Украйна, и каза, че резултатът от това ще има глобални последици.

„Пекин следи отблизо войната в Украйна. И това, което се случва в Украйна днес, може да се случи в Азия утре. И колкото по-успешен е Путин в Украйна, толкова по-вероятно е (китайският( президент Си (Дзинпин( да използва сила срещу Тайван“, подчерта Столтенберг.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма вече смисъл

    22 7 Отговор
    От мирни преговори в тази война. Ако Русия се съгласи, то ще стане просто отлагане на тази война и в бъдеще ще бъде още по-кървава. Нещо, като с Минските съглашения. Западните се побъркаха и набират сили И те да воюват директно с Русия. Хвърлят се огромни ресурси, подписват се държавни договори с 00кра.
    Единствено ПРАВИЛНО решение за Русия е да даде пълна газ и да превземе бързо ЦЯЛА 00кра. Колкото по-бързо, толкова по-добре.
    И никакво деление или раздаване на територии на Полша, Унгария и т.н. Дори и само един град "свободен " да остане, това ще стане "натовска територия ", въоръжена до зъби против Русия...

    Коментиран от #3

  • 2 Хъхъ

    4 23 Отговор
    Да Китай призовава, но е на страната на диктаторчето което иска да завземе още територия !
    Какво стана с международно приетите граници господа ?
  • 3 Хъхъ

    5 26 Отговор

    До коментар #1 от "Няма вече смисъл":

    После следват и други територии, включително и Български. Явно си готов за фронта или ще се свалиш гащите като добър русофил ?

    Коментиран от #4, #12, #13

  • 4 Не съм фил

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хъхъ":

    На никого. Фоб съм на фашизма и идващата тотална, световна, цифрова диктатура! Не съм да ставаме колония на когото и да е в момента! Западните, ЕС и нато много силно ни дърпат да сме в тяхната диктатура! Вземем ли еврото, вече сме 100% завинаги изтрити от картата. Така, че в момента Русия не се явява опасност за нас. На друго място тя е мнооооого по-голяма!!!

    Коментиран от #7

  • 5 плюс минус

    20 0 Отговор
    Човек живее един живот и кога, в кое хилядолетие ще го изживее мирно и спокойно?
    Войните се водят от алчните управляващи.

    Коментиран от #6

  • 6 За съжаление си

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "плюс минус":

    Много прав. Тъкмо малко се почувствахме свободни, направихме си къщи, пообиколихме света и ето, пак тесла!!! Светът пак се размири на войни на фашисти и националисти, за разделяне и завладяване. Ако не дай си Боже стане и ядрена война, направо сме го втасали...
  • 7 Хаха

    4 14 Отговор

    До коментар #4 от "Не съм фил":

    Я кажи сега колко си независим първо и после пиши глупости, става ли детенце !
    Вързан си за еврото, ползваш технологии създадени предимно от лошия запад ( включително цифрови, комуникация, агро, транспорт, медицина, образование, енергия …. т.н. ). Сега ми посочи останалия свят на развиващите се държави какво предлагат ?
    Предлагат едно голямо нищо, мизерия и робство. Явно не си живял достатъчно за да направиш разликата, а това че не знаеш и не умееш да се възползваш от това което ти се предлага си е твой проблем :)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Алекс

    3 9 Отговор
    Китаезы помогают плешивому убийце.
  • 11 Отряд1

    14 2 Отговор
    Мале, тези от НАТО (тоз Столтенберг) каква мазна гадна муха е...
  • 12 Лека

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хъхъ":

    Можеш ли аргументирано да напишеш, за какво и е на Русия територията на България?
  • 13 Верно ли

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хъхъ":

    Разбира се :))) Следвали те! Единствената държава на света, която е помагала на България в нашата история е Русия, за другите сме просто територия, ама друго си е от сутрин довечер да пишем глупости, та да плашим хората. Да ги видим сега руснаците дали отново ще ни простят, или този път ще ни оставят на турците. Но на теб, като виден атлантик сигурно феса много ще ти хареса!
  • 14 Госあ

    4 2 Отговор
    Каква колосална разлика в класите на китайските дипломати и западните случайници…колкото повече се зъбят, толкова повече личат изгнилите им, немити зъби…
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания