Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 04:52 989 10

САЩ включиха в черния си списък 14 руски танкера

  • сащ-
  • канада-
  • русия-
  • санкции-
  • украйна

Канада наложи санкции на 10 души и 153 организации, свързани с Русия

САЩ включиха в черния си списък 14 руски танкера - 1
Снимка: Уикипедия

САЩ включиха в санкционния си списък 14 руски петролни танкера, за да ограничат приходите на Москва от търговия с нефт. Мярката цели да съдейства за прилагането на ценовия таван, наложен от Запада на руския нефт след нахлуването в Украйна, съобщи БТА.

Американското Министерство на финансите съобщи, че налага санкции на държавната корабна компания "Совкомфлот" и обяви, че дава 45-дневен срок на 14 нейни танкера да разтоварят петролния или друг товар, който те биха могли да превозват, преди официално да попаднат под ударите на наказателните мерки.

Ценовият таван има за цел да ограничи приходите на Москва от продажбата на нефт, без да спира напълно доставките на руски петрол, за да не се предизвикват сътресения на световните пазари на енергоносители.

"Днес правим следващата крачка, санкционирайки най-голямата руска корабна компания и оператор на плавателни съдове. Това е огромен удар по сенчестата ѝ дейност", заяви заместник финансовият министър на САЩ Уоли Адейемо. "Навлизаме в следващия етап от увеличаването на цената, която плаща Русия (за войната в Украйна), правейки това по отговорен начин, за да намалим рисковете."

Преди това коалиция, включващата седемте водещи световни икономики (Г-7), ЕС и Австралия се договори за въвеждането на ценови таван от 60 долара за барел за руския петрол.

Русия е един от най-големите износители на нефт в света.

Санкциите срещу "Совкомфлот" и 14-те танкера бяха въведени в навечерието на втората годишнина от началото на войната в Украйна.

Вчера отново заради годишнината, но и заради смъртта на руския опозиционен водач Алексей Навални Вашингтон санкционира 500 физически и юридически лица, свързани с Русия.

Междувременно Канада в координация със САЩ и Великобритания, обяви, че налага санкции на 10 души и 153 организации, свързани с Русия, заради инвазията ѝ в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Наказателните мерки са насочени срещу хора и организации, оказващи подкрепа за войната чрез финансиране, логистика и избягване на санкции. В списъка са включени старши служители в частни и държавни фирми, регистрирани в Русия и Кипър, се казва в изявление на външното министерство.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че Вашингтон ще наложи над 500 нови санкции, насочени срещу Русия, в стремежа си да засилят натиска върху Москва по повод втората годишнина от войната в Украйна.

Вашингтон ще наложи и нови експортни ограничения на близо 100 организации за предоставяне на подкрепа на Русия и ще предприеме действия за по-нататъшно намаляване на руските приходи от продажби на енергийни източници, гласи изявление на Байдън.

„Новият кръг от санкции на САЩ е атака срещу основните интереси на Русия, но Москва ще продължи да ги защитава“, коментира руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от агенция РИА.

„Новите нелегитимни ограничения са пореден нагъл и циничен опит за намеса във вътрешните работи на Руската федерация“, каза Антонов.

По-рано руското външно министерство съобщи, че в отговор на последния, 13-ти поред, пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна е разширило значително списъка с негови представители, на които е забранен достъп до страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    19 6 Отговор
    тия палячовци с тия санкции са толкова жалки , че вече са омръзнали на всички
  • 2 Хутите

    17 4 Отговор
    А пък ние включихме в черния си списък цялата Американска флотилия, по едно торпедо на парче.
  • 3 ДОБРЕ. ДОБРЕ. ПАК ЩЕ ГО МЕСТЯ

    12 1 Отговор
    ПУТИН СЪМ
  • 4 Отговорът

    2 1 Отговор
    Русия да включи в нейния списък 20 американски танкера и така
  • 5 дядо поп

    4 1 Отговор
    Вола рие , пръстта пада на гърба му!
  • 6 Пълни глупости!

    2 2 Отговор
    Ако краварите си позволят дори само с един руски танкер да направят проблем,ответния отговор ще бъде незабавен!От цялата статия боза,става ясно единствено че ще има забрана за влизане в сащ на определени лица!Дрън дрън!Само ББ и шиши се плашат от такива действия,и им правят с.....ки на америте!
  • 7 Прости кравари

    3 1 Отговор
    Разкарайте се
  • 8 Пешо

    1 0 Отговор
    Е ще спрат да ползват тези танкери или какво ще ги арестуват ли?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.