Last news in Fakti

14 Януари, 2014 17:42 2 143 4

Лъвовете в Западна Африка са на изчезване

  • лъвове-
  • западна африка-
  • изчезващи видове-
  • еколози

В региона са останали едва 400 лъва

Лъвовете в Западна Африка могат да изчезнат, алармират еколози от неправителствената организация „Пантера“, цитирани от Би Би Си.

Налице са "катастрофални данни" относно броя на лъвовете в тази част на Африка, като в региона са останали само около 400 индивида, показва  проучването.

Учените смятат, че с по-малко от 250 зрели лъвици на възраст за разплод, съществува реална опасност, целият вид да изчезне.

Изследването е проведено в 17 страни от Сенегал до Нигерия и е отнело повече от шест години.

Западноафриканските лъвове са генетично различни от останалите в Африка. През 2005 г. , се предполагаше, че тези лъвове живеят в 21 различни защитени територии. Но новото изследване, публикувано в научното списание „PLoS One“, съобщава, че днес те съществуват само в четири от тези райони.

В доклада се казва, че царят на животните сега броди едва в 1,1% от неговата историческа територия. По-голямата част от техните местообитания се използват в селското стопанство, казва Филип Хенсчел, съавтор на доклада.

„Резултатите, до които стигнахме, са истински шок, обяснява Хенсчел и допълва: Опазването на лъвовете в Западна Африка е било до голяма степен пренебрегвано, докато в източната и южната част на континента за тази дейност се харчат милиони долари годишно.“ 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Georgi Enchev

    1 0 Отговор
    А мито и Българите изчезваме.Докарайте ги тук в България поне няма да вземат социални помощи,и ще излязат по-евтини от м...ли и емигранти.
  • 2 comments

    1 0 Отговор
    Ще си отидем заедно май с лъвовете и ако остане някой
    след нас,ще чете за нас като за окончателно изчезнал
    вид,населявал някога Земята.......
  • 3 velichko kostadinov

    1 0 Отговор
    и да изс4езнат поне щте ги има в историята на светъ за разлика отнас
  • 4 Монго

    0 0 Отговор
    Ааа, ние не изчезваме, дори напротив. Само дето ще бъдем малко по-чернички, по-крадливи /почти като политиците ни/ и ще пеем-"Рамо, Рамооо, друже мооой..."