Last news in Fakti

16 Януари, 2014 15:53 4 477 0

Ян Палах: 16 ч. на 16.01.1969 г. - Видео

  • ян палах

Общо 27 души се самозапалват в Чехословакия в знак на протест срещу съветската окупация

Малко преди 16 часа на 16 януари 1969 г. студентът от философския факултет на Карловия университет в Прага Ян Палах стъпва на Вацлавския площад.

Сваля палтото си. Изважда пластмасова бутилка с бензин, която излива върху себе си и се самозапалва.

Шокирани пражани се притичват на помощ и започват с подръчни средства да гасят пламъците. Ян Палах е откаран с бърза помощ в болница с 85% изгаряния. Голяма част от тях са от трета степен. Ян Палах издъхва след 3 дни на 19 януари. Неговото самозапалване е израз на протест срещу потъпкването от войските на Варшавския договор на Пражката пролет.

Погребението на Палах на 25 януари 1969 г. се превръща в масова демонстрация. Четири години и половина по-късно специалните служби на Чехословакия разкопават неговия гроб. В нощта на 25 октовмри 1973 г. тленните останки на Ян Палах са кремирани, а урната с праха му е изпратена на майка му в провинцията. След нежната революция в Чехословакия урната е върната отново в Прага на 25 октомври 1990 г.

На 25 февруари 1969 г. 18-годишният Ян Зайиц се самозапалва на Вацлавския площад в Прага в знак на солидарност с Ян Палах.

Общо 27 души се самозапалват в Чехословакия в знак на протест срещу съветската окупация. 20 от тях са спасени от лекарите.

На мястото на самозапалването на Палах и Зайиц е поставен паметник във формата на бронзов кръст. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА