16 Януари, 2019 07:31 8 015 18

Ян Палах: 16 ч. на 16.01.1969 г. (ВИДЕО)

  • ян палах-
  • ссср-
  • чехословакия

Общо 27 души се самозапалват в Чехословакия в знак на протест срещу съветската окупация

Ян Палах: 16 ч. на 16.01.1969 г. (ВИДЕО) - 1

Малко преди 16 часа на 16 януари 1969 г. студентът от философския факултет на Карловия университет в Прага Ян Палах стъпва на Вацлавския площад. Сваля палтото си.

Изважда пластмасова бутилка с бензин, която излива върху себе си и се самозапалва. Шокирани пражани се притичват на помощ и започват с подръчни средства да гасят пламъците. Ян Палах е откаран с бърза помощ в болница с 85% изгаряния.

Голяма част от тях са от трета степен. Ян Палах издъхва след 3 дни на 19 януари. Неговото самозапалване е израз на протест срещу потъпкването от войските на Варшавския договор на Пражката пролет. Погребението на Палах на 25 януари 1969 г. се превръща в масова демонстрация. Четири години и половина по-късно специалните служби на Чехословакия разкопават неговия гроб. В нощта на 25 октомври 1973 г. тленните останки на Ян Палах са кремирани, а урната с праха му е изпратена на майка му в провинцията.

След нежната революция в Чехословакия урната е върната отново в Прага на 25 октомври 1990 г. На 25 февруари 1969 г. 18-годишният Ян Зайиц се самозапалва на Вацлавския площад в Прага в знак на солидарност с Ян Палах. Общо 27 души се самозапалват в Чехословакия в знак на протест срещу съветската окупация. 20 от тях са спасени от лекарите.

На мястото на самозапалването на Палах и Зайиц е поставен паметник във формата на бронзов кръст. През август 1968 г. войски на СССР, България, ГДР, Полша и Унгария нахлуват в Чехословакия, за да смажат либералните реформи на правителството на Александър Дубчек, известно като Пражка пролет.

Според Ярослава Мосерова, специалист по изгаряния, която първа се е погрижила за Ян Палах в Трета клиника към Карловия университет в Прага, той не се е самозапалил, протестирайки срещу съветската окупация, а го е направил, протестирайки срещу деморализацията на чешките граждани, причинена от окупацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    49 18 Отговор
    Нищо не е прозаично .
    Срещо американсекта окупация се самовзривяват хиляди!!
    Но медиите го премълчават като даденост.
  • 2 Изгори за да светиш

    43 1 Отговор
    На нашите живи факли от последните години , им загубихме бройката.
  • 3 Пеньо

    15 31 Отговор
    Не на фашизма, комунизма и путинизма!

    Коментиран от #5

  • 4 бббббб

    34 5 Отговор
    В резултат на икономическия цъфтеж при Бойковото управление ,колко има такива ,че спрях да ги броя?!?!?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Справедлив

    30 4 Отговор
    То и у нас-след окупацията на САЩ има бая самозапалили се--ама за това си трайкаме...Нали трябва да се спазва политкорекност...Когато има статия със заглавие"Трайчо Иванов се самозапали-11.09.2015....--тогава ще е оправдано и това заглавие.....

    Коментиран от #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Zizkov

    17 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: нахлуват в Чехословакия, за да смажат либералните реформи... Вече мисля, че всяко действие срещу "либерализма" е основателно, особено ако се има предвид този в днешно време. Иначе безспорно тогава е не е трябвало да има военно нахлуване. Това го казвам не за да защитавам комунизма, по-скоро защото това, което е сега, е непоносимо.
  • 10 боб чорба

    14 1 Отговор
    Като пишете такава статия ,защо не пишете за Пламен Горанов които беше БЪЛГАРИН и причините поради които се самозапали ?
  • 11 Мнение

    9 0 Отговор
    Само дето някога, някъде е писано, че това е поредната "мистификация", която няма нищо общо с действително събитие. Ако е вярно, Бог да го прости! Но трябва и да се знае, че да си посегнеш на живота е ТЕЖЪК ГРЯХ.
  • 12 Монтаж

    9 1 Отговор
    На черно=бяла снимка ЧЕРВЕНИ ОГНЕНИ ЕЗИЦИ? ДА, БЕ !
  • 13 jambazina

    7 1 Отговор
    Скоро има годишнина от български самозапалвания, моля като дойде момента журналистите да ги припомнят на публиката.
  • 14 охо бохо

    6 1 Отговор
    Винаги е имало психари, които са в състояние да се самоубият по особено мъчителен начин ! Тези, които имат полза ги възпяват като герои ! Е, сега имате "демокрацията", която искахте ! Честито !
  • 15 ванката

    3 0 Отговор
    и какво е постигнал ???смисъл от действията никакъв ...
  • 16 аяая

    3 7 Отговор
    Това са хора с топки и кауза, готови да умрат за идеите си!
    За разлика от българските мишко-мушмороци!!!
    Дето тъпрят като овце по-сериозни неща и най-вече финансов недоимък!
  • 17 Виетнам

    2 0 Отговор
    Някои се самозапалваха, а други бяха изгаряни живи с напалм. Мир на праха им.
  • 18 тълковен речник

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Справедлив":

    Окупация (за държава) - временно завладяване на чужда територия с военна сила и използването й за контрол върху завладяната територия. Сега остава да изкараш фактите за военни действия довели до окупацията на България от САЩ, както и разположението на техни военни в гражданското пространство за контрола й.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания