Last news in Fakti

11 Март, 2024 04:26 890 17

Кишинев: Изправени сме пред многобройни заплахи от Русия по пътя ни към ЕС

  • русия-
  • молдова-
  • михай попшой

Последните две години бяха най-трудните за последните 30, заяви външният министър на Молдова Михай Попшой

Кишинев: Изправени сме пред многобройни заплахи от Русия по пътя ни към ЕС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последните две години бяха най-трудните и най-бурните за кандидатката за членство в ЕС Молдова от повече от три десетилетия насам, тъй като страната е изправена пред заплахи от Русия в множество сфери на обществения живот, каза външният министър Михай Попшой, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Откакто Русия нахлу в Украйна през 2022 г., нейната съседка Молдова се сблъска с редица кризи, които понякога пораждаха опасения, че страната също е на прицела на Кремъл. Те включваха падането на случайни ракети на нейна територия, тежка енергийна криза, след като Москва драстично намали доставките на газ, необуздана инфлация и протести на проруските партии срещу прозападното правителство. Молдова е приела и най-големия брой украински бежанци на глава от населението от която и да е страна.

"Последните две години без преувеличение бяха най-трудните за последните 30 години", каза Попшой, в интервю за Асошиейтед прес.

"Ние знаем, че Кремъл ще инвестира много енергия и финансови ресурси чрез своите пълномощници (в Молдова), за да се опита да постигне своето", добави той.

"Опитват се да подкупят избиратели и използват граждани, за да вършат това", каза Попшой. "Руснаците се учат, адаптират се и се опитват да използват демократичния процес срещу нас... за да свалят едно демократично правителство в Молдова", допълни той.

Напрежението периодично нараства и в подкрепяния от Русия молдовски отцепнически регион Приднестровието - тясна ивица земя, граничеща с Украйна, която не е призната от нито една страна членка на ООН, но където Русия поддържа около 1500 военнослужещи, наричани от Москва "мироопазващи сили", които охраняват огромни запаси от оръжия и боеприпаси от ерата на Съветския съюз, отбелязва Асошиейтед Прес.

Малко след началото на войната в региона имаше поредица от експлозии, миналия юли опозиционен лидер беше намерен убит с огнестрелно оръжие в дома си, а напрежението се засили миналия месец, когато бяха изразени опасения, че Приднестровието ще поиска да бъде анексирано от Русия. Регионът се обърна към Москва за дипломатическа "защита" на фона на нарастващия натиск от страна на Кишинев.

Попшой призна, че ситуацията в Приднестровието е напрегната. "Ситуацията ще остане напрегната докато фронтовата линия е на 200 мили оттам", отбеляза той.

"Поглеждайки към енергийната сигурност на Молдова, виждаме, че преди две години беше много слаба", добави Попшой. "Сега страната е доста независима или има алтернативи и може да избира откъде да купува газ и електричество", посочи министърът.

Същото може да се каже и за отбранителните способности, устойчивостта на ключови институции като разузнаването, полицията и съдебната реформа, отбеляза Попшой.

След нахлуването на Русия в Украйна, Молдова кандидатства за присъединяване към ЕС и получи статут на кандидат през юни 2022 година. През декември Брюксел заяви, че ще започне преговори за присъединяване както на Молдова, така и на Украйна.

Въпреки че е военно неутрална, Молдова увеличи разходите си за отбрана през последната година и наскоро одобри нова стратегия за национална сигурност, която идентифицира Русия като основна заплаха и има за цел да повиши разходите за отбрана до 1% от БВП.

От началото на войната Молдова получи критично важна финансова и дипломатическа подкрепа от своите западни партньори, но се нуждае от дългосрочни инвестиции, каза Попшой. Референдумът за членството в ЕС, който ще се произведе по-късно тази година, има за цел да прецени къде молдовците виждат своето бъдеще. Властите имат амбициозната цел Молдова да стане част от ЕС до 2030 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДддддД

    33 3 Отговор
    Абе как става така,че щом на власт дойдат евро атлантици и веднага започват да виждат заплахи от Русия? Да не говорим,че президента на Молдова-Сандо/жена/ е с румънски паспорт и пропагандира Молдова да се откаже от суверенитета си и да стане част от Румъния.....ама нали е евро атлантик-няма проблем в 21 век да се сменят граници .....

    Коментиран от #16

  • 2 Гай Турий

    35 3 Отговор
    Мишо да си признае в САЩ ли завърши висшето? Отдалеко познат образ. От там излизат по един и същ калъп, тъпи и науконеразбрани. Все едно гледам нашите НПО продукти и гости уж от Харвард.
  • 3 И в Молдова

    30 2 Отговор
    инсталираха "глобалната лидерка" Санду. И тя "харвардка", пренаписва учебниците по западен образец, обвинена за манипулация на избори, с чуждо гражданство, бивша мин. на образованието, усещаме ли приликата. Ще прати успешно молдовците да загиват за евроатлантическите ценности. Където е стъпил лидер с двойно гражданство, започват войни и трагедии, Грузия Саакашвили. Армения Пашинян, сега и Молдова. Разбира се, България Габриел, Петков, Василев.
  • 4 Тия па?

    23 2 Отговор
    Тръгнали към ЕС? Късно се сетили. ЕС вече е пред разпад.. или искат и те масово "инжинери и лекари " от Афганистан, Сирия....? Даже една Укра, че е във война има по-ниски цени на хранителните продукти, на храната в ресторантите, на енергията, ...понеже не е в ЕС. ЕС с тъпите си регулации направи живота на хората много по-скъп и труден. Вече се доказа, за кой ли път, че централно управление от някакви "върхове", води икономиката до разруха. И ЕС ще падне, както и СССР.
  • 5 Мъжа на урсула

    17 2 Отговор
    Не закачайте руснаците и вървете на... пътя на ,,ценностите,,
    За всеки случай се подгответе за ,,евакуация,, ако не ви изоставят евро-атлантическите ,,партньори,,
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мъжа на урсула

    22 2 Отговор
    ,,президентката,, им и тя без мъж, без деца...
    По един калъп ги правят отвъдокеанските ,,партньори,,

    Коментиран от #17

  • 8 Най-голямата

    15 2 Отговор
    им заплаха са Фащ - да гледат укрия.
  • 9 Тошко укр@йнски

    16 1 Отговор
    Укра и молдова след като се гушнаха с ,,партньорите,, единствената им ,,икономика,, са красивите девойки
  • 10 хаха

    19 0 Отговор
    Хем Русия била заплаха , хем било енергийна криза и висока инфлация без руския газ. Това краварските подлоги не можеш да ги разбереш какво искат . Избора е лесен, щом искате Европа , да ви доставят европейците газ тогава и няма да ревете ,че Русия ви е виновна за високата инфлация.
    Ако искате с Русия ще има евтин газ и нулева инфлация.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 историята

    9 1 Отговор
    Сед РРОМАНИЗАЦИИЯТА на Влахия в средата на 19 век, насилствено бе РОМАНИЗИРАНА останалата територия на днешна Румъния и Молдова, откъсвайк ги от БЪЛГАРСКОТО ДУХОВНО ПРОСТРАНСТВО. Идеолог на тази духовна варващина бе ФРАНЦИЯ. Използва се това, че България бе под робство.
    САНДУ,насилствено иска да присъедени цялата Молдова към Румъния, което вероятно няма да се случи. Молдова стана Руска срещу отнемането на Добруджа. Румъния да върне цяла Добруджа срещу Молдова. Договорите се спазват.
  • 13 Чудно

    10 0 Отговор
    В Молдова разстоянието до фронта в мили ли се измерва?
  • 14 А+,

    7 1 Отговор
    Тоз пък за какво хленчи.Мисли со че е важен за Европа и света.С тях,без тях все тая
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тази,

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДддддД":

    Санду я командироваха от щатите, та затова е такова положението.
  • 17 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мъжа на урсула":

    а нашата роди едно от двама