Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Март, 2024 03:55 2 775 12

Силни експлозии в Одеса, дронове летят над града

  • одеса-
  • украйна-
  • дронове-
  • русия-
  • володимир зеленски

Зеленски похвали новите разновидности на украински дронове

Силни експлозии в Одеса, дронове летят над града - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силни експлозии се чуха различни квартали на Одеса в полунощ, предаде БТА. Дронове продължават да летят над украинския черноморски град.

Атаката с дронове в Одеса и региона започна около час преди полунощ. Сирените бяха задействани в 23.17 часа. Областните и градските власти призовават населението да се укрие на безопасни места.

Дроновете летят откъм Черно море. Първите експлозии се чуха в град Южни, на 48 км от Одеса.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски смята, че разширената разновидност на украинските бойни дронове дава важен военен тласък за страната му, която е атакувана от Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„През тези седмици мнозина вече видяха, че руската система за водене на война има слаби места и че ние можем да достигнем тези слаби места с нашите оръжия“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение в събота. Той очевидно имаше предвид няколко успешни атаки с украински дронове срещу руските рафинерии, разположени дълбоко във вътрешността на вражеската територия.

Три петролни съоръжения в руската Самарска област на Волга, на повече от 1000 километра източно от Украйна, бяха атакувани в петък вечерта.

С подобни атаки Украйна иска да наруши руското производство на гориво, така че военните да получават по-малко доставки. Украйна също иска да намали приходите от добива на петрол, който Москва използва за финансиране на войната си.

Малко се знае за техническото развитие на украинските дронове, успешното им използване на големи разстояния обаче беше доказано едва през последните седмици.

Зеленски благодари на отбранителната индустрия и военните за постигането на този капацитет за далечни разстояния. „Отсега нататък Украйна винаги ще има собствена ударна сила в небето“, каза държавният глава в Киев.

Украйна отблъсква пълномащабна руска инвазия повече от две години, припомня ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Калпазанин

    24 8 Отговор
    Не вервам, в краснодар пак гори рафинерия някой в махалата в Одеса празнува рожден ден и това не са дронове а пиратки и фойерверки
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 САЩисан вие на поляна

    46 4 Отговор
    Цепене на бандерски канчета и цвърчене на козяшки зюмбюли. Добро утро. Между друго в Чернигов било по страшно от към взривове, а там предимно се дислоцират полските мишки.
  • 8 Украйнския град

    32 1 Отговор
    колко да е украински???
    А можеше да е такъв и Русия нямаше абсолютно нищо против...но някои предложиха друго решение.


    "Дронове продължават да летят над украинския черноморски град."
  • 9 хихи

    33 3 Отговор

    До коментар #1 от "Макарон щял бил да праща войска":

    Колко луди да воюват за Зеленски и шайката му дможе а има?
    Колкото луди има в България да воюват Чекмеджан, Шиши, Кирчо и Кокорчо....
  • 10 Айвън Питъров

    1 29 Отговор
    Само сметнете колко са неспособни руснаците да унищожат заводите за оръжие на украинците.

    Коментиран от #11

  • 11 артишок

    28 2 Отговор

    До коментар #10 от "Айвън Питъров":

    Украинците не произвеждат оръжие ве Йовчо. Имат складове за съхранение от изпросеното и хангари за сглобяване, а руснаците си пердашат по тях редовно...дано осъзнаеш каква глупост си написал
  • 12 В Николаев

    0 1 Отговор
    След ракетен удар гори бронетанковият ремонтен завод .
    Десетки линейки евакуират чуждестранни специалисти .
Новини по държави: