Last news in Fakti

21 Март, 2024 12:18 1 254 30

Ядрената енергия е необходима за постигане на климатичните цели

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • мае-
  • фатих бирол

Това заяви директорът на Международната агенция по енергетика

Ядрената енергия е необходима за постигане на климатичните цели - 1
Снимка: Shutterstock

Ядрената енергия е изключително необходима за постигане на световните цели в областта на климата. Това заяви днес директорът на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Няма шанс да постигнем навреме нашите климатични цел без подкрепата на ядрената енергия". Това заяви Бирол пред журналисти преди срещата на върха за ядрената енергия, която се открива днес в Брюксел.

"Възобновяемите енергийни източници ще имат основна роля при производството на електроенергията, особено слънчевата енергия, подкрепена от вятърната и водната. Но ние също така се нуждаем от ядрена енергия, най-вече в онези страни, в които не разполагаме с голям потенциал от източници на възобновяема енергия", посочи ръководителят на МАЕ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    21 0 Отговор
    Ми защо затворихте блоковете в Козлодуй и подарихте блоковете за Белене на Украйна?

    Коментиран от #3

  • 2 Край

    20 0 Отговор
    Добър ден тъга. Оставихме неуки простаци да ни управляват от години сега ще гоним Михаля.
  • 3 За пари, мойто момче за пари

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    Заради пустите му пари.

    Коментиран от #5

  • 4 точно така е

    17 0 Отговор
    Много правилно, ядрената енергия засега е най-ефективния начин познат на човечеството! Вятърните централи, ВЕИ, фотоволтаиците разбира се имат място в бъдещето но не са достатъчни за производството на достатъчно енергия, а все пак е важно да се запазва и природата така че за момента АЕЦ е най-добрият вариант за сигурно, екологично и достатъчно като количество производство на енергия!

    Коментиран от #6, #12

  • 5 Даааа

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "За пари, мойто момче за пари":

    И то пари в джобовете на една шепа определени хора............за да може някои боклуци да забогатеят набързо предадоха интересите на целия български народ, десетилетните усилия на поколения българи се продадоха набързо от разни долни мекерета, но за тях и близките им няма да има спасение защото Висшият Разум на Вселената, който наричаме БОГ вижда, чува, знае и може всичко и дори понякога да забавя никога не забравя и раздава всекиму според заслуженото! БОГ да пази достойните българи в тези трудни времена и дано той да накаже подобаващо мръсните предатели които за власт и пари продадоха народа и Родината! АМИН.
  • 6 А да бе така е

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "точно така е":

    Чай, нали природозащитниците ни опрекваха, че не било така ? Как така вече е така ? Дизела бил зелен - вече не; атомната енергия не била зелена - вече е....
    Абе я тия зелени "природозащитници" да идат да ядът кал някъде и да се махат да оставят народа да живее нормално че ни писна вече от глупшости...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХАХАХА

    6 0 Отговор
    Абе стига със тези смешки . Съгласен съм ,че ядрената енергия е необходима,но няма нищо общо с климата. Я само за 1 месец да се каже колко пъти убавците от ЕС и ФАЩ ползваха самолети за разходки ,та да видим кравите и кокошките са виновни за измененията в климата. Стават смешни с пропаганда ,която при мислещи хора не хваща декиш.
  • 9 Реалност

    0 2 Отговор
    Препускането на ГЕРБ и ДПС по тази писта и ангажирането на държавата с десетки милиарди е престъпление, независимо че става въпрос за американски, а не руски реактори.
    Ние нямаме нито крайна цена /доказана и с ангажимент/, нито ясна схема на приходи и възвръщаемост, нито рискове и същите хора, които вземаха решенията за АЕЦ Белене и с които катастрорфирахме с над 3,5 милиарда лева "потънали" разходи сега искат още повече да ни натоварят. Това което имат е в най-добрия случай "индикативна" цена, което не означава нищо. Може да се окаже два пъти повече.
    Все същите люде - Делян Добрев, Борисов, Теменужка Петкова, Жечо Станков - хайде спрете се малко, за да може България малко да си поотдъхне от вашата "експертиза".
    Бързат защото отиваме на избори.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    Ще обявят скоро и Атомната бомба за ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ ❗‼️❗‼️❗
  • 11 Р.К.И.

    0 3 Отговор
    Първо, при атомната енергетика също има топлинно замърсяване. Това някак си все се пропуска от любителите на атома. Освен топлинно има и радиационно замърсяване! Още по-първо : на старогръцки -Климат- означава наклон. Това е наклонът на планетата Земя. Кое може да доведе до планетарна катастрофа - пушещият комин или атомните бомби, каквото всъщност представляват тези централи.

    Коментиран от #27

  • 12 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "точно така е":

    Една подробност - соларите нямат абсолютно никакво бъдеще ! Максималното им КПД е теоретично 20%, и няма как да стане по голямо. Който се интересува да провери. Досега, соларните паркове се издържаха изцяло на дотации, после като намаляха (но така и не са спрели), започнаха да хитруват като произвеждат ток от газовите си турбини, които им служат за резервно захранване и всички имат, а сега когато и газта поскъпна и стана дефицитна ???

    Коментиран от #14

  • 13 да де

    1 0 Отговор
    така е ядрената енергетика е ефективна , но в нашия случей се ползва за открито заробване , не се търси ефективност а политическа сделка , срамно е и най вече престъпно
  • 14 Пропускаш, че

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    "горивото" е безплатно, пари са похарчени само за самия солар. Цената на панелите постоянно спада, идват нови, по-евтини материали за солар като "перовскит" например. При фотоволтаиците понятието КПД не съществува а само съотношението - "произведена еленергия за целия период на експлоатация"/"себестойност на солара и поддръжка". И двете величини са в пари. Една проста сметка: 1кВтп солар струва 1000лв. и произвежда 1300кВтч еленергия годишно (в България) при среден живот 20 години. Ако цената на еленергията е 200лв/МВтч то за 20г. имаме 1,3Х20Х200=5200лв.и съотношението е 5200/1000=5,2 , нека е 3 пъти ако има някаква поддръжка и охрана. Пак сме на полза, този 20% КПД никъде не фигурира. Фотоволтаикът се изплаща на 6-7 година и работи на печалба още 13-14г.

    Коментиран от #15, #17, #18

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пропускаш, че":

    Пропускаш колко ток произвеждат соларките нощем🤔❗(почти 50% от времето годишно)🤔

    Коментиран от #19

  • 16 Ядрената енергия

    1 1 Отговор
    е екологична, но ако ще стават ядрени аварии на 20 години по-добре да я няма. Белите се правят от хора независимо дали ще си пиян като руснак или трезвен като японец. При липса на аварии остава въпроса със съхранението и охраната на ядрените отпадъци - средно радиоактивните, в продължение на стотици и хиляди години. Местата за съхранение не могат да се местят, а за границите на държавите след 1000г. никой нищо не може да каже. Желаещи да правят мръсни бомби винаги ще има.
  • 17 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пропускаш, че":

    Хахахахаха викаш, понятието КПД не съществува при соларите хахахаха а цикъл на експлоатация и вложена енергия и емисии съществуват ли ве…

    Коментиран от #22

  • 18 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пропускаш, че":

    Основният производител на солари -Китай видя, че вложените средства в солари и произведеното количество енергия спрямо ядрената енергетика са несъпоставими по никакъв начин ! Същото важи и за вложените средства от Франция в ядрени мощности и произведеното количество енергия и тези от Германия за солари и ветропоказатели. Затова Германия купува ток от Франция и внася газ от Русия. Това са фактите и истината. Иначе, и китайците ще ти произведат и продадат солари и германците ветропоказатели, а ти ше ни въртиш пинизи като ни препродаваш пълни недоразумения.

    Коментиран от #21

  • 19 А колко ток

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    произвеждат Чернобилската АЕЦ, АЕЦ Фукушима, спрените за ремонт реактори във Франция, САЩ, Украйна(по друга причина), колко ток произвежда аварилата ПАВЕЦ "Чаира", Трите стари котела на ТЕЦ "Варна стоят и чакат да станат на скраб, а другите три бяха преоборудвани на газ за десетки милиони лева. ВЕЦ-овете какво правят при суша? Влез в "ЕСО" и виж как през деня изнасяме ток за Румъния и Гърция, а през нощта внасяме от тях като бартерна сделка. И ние доволни, и те също.

    Коментиран от #26

  • 20 българина

    0 0 Отговор
    важното е че германия ги закри всичките....
  • 21 Защо тогава китайците

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    произвеждат солари, че и продават на целия свят? Отговорът е, че само преди няколко години стана наистина икономически изгодно да се ползва солар за ток. Причината е в постоянно намаляващите цени на соларите, инверторната електроника и новите литиево-йонни и натриево-йонни батерии. Ако помниш през 2012г. еленергията от соларите се изкупуваше по 0,70лв/кВтч и държавата яко ги субсидираше въпреки, че ги бяха построили с европейско финансиране с преференции. Направих ти сметки в предния пост, прочети ги пак.
  • 22 Говориш за КПД, а

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    знаеш ли КПД на една атомна централа? На козлодуйските реактори е 33%, другите 67% топлят рибите и жабите в Дунав. На ДВГ КПД е 35-40%, на турбините в ТЕЦ КПД 45% - всички обаче употребяват гориво - уран, бензин, дизел, въглища които не идват наготово, а се добиват в мини с което КПД още намалява. Плащаш за машини, миньори, транспорт, флотация, ректификация. Говориш, че солара с 20% бил неефективен - ти ли му носиш горивото и колко му плащаш (на Слънцето)?

    Коментиран от #23

  • 23 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Говориш за КПД, а":

    А, най накрая нещо верно да напишеш. Ай са кажи къде са 20%, къде са 67% ??? А къде са 60 години експлоатация, къде 10 години с линейно намаляващо КПД ? М ? С тая разлика, че новото поколение реактори, които вече работят в Китай с комерсиална цел, с отделената топлина произвеждат водород с директно топлинно разлагане на водата. И колко им става КПД’то ?

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Р.К.И.

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    АЕЦ е научна, технологическа и техническа карикатура. Атомът не произвежда електроенергия. Атомът се разпада. При това разпадане се отделя топлинна енергия. Този отпадъчен продукт също не произвежда електроенергия. Този отпадъчен продукт подгрява вода в елементарен бойлер. Тази вода също директно не произвежда електроенергия. Става на пара. Парен котел, модел 19 век. Тази пара върти механично лопатките на турбина. И става ток. Тези лопатки могат да се завъртят от каквото си пожелаеш. Ти обаче използваш отпадъка, на отпадъка, на неговия отпадък

    Коментиран от #29

  • 25 Какви 67%

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    ми бълнуваш, това е отпадната топлина от реактора. Така и не можа да разбереш, че източникът на енергия за соларите е БЕЗПЛАТЕН.

    Коментиран от #28

  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "А колко ток":

    Точно Чернобил и Фукушима показаха колко зелена и екологична е ядрената енергия ❗
    Но заради Путин и тях обявиха за зелени ❗
  • 27 Разбирачите

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Р.К.И.":

    тук са ти пляснали два минуса (засега). Няма да те разберат за топлинното замърсяване, а именно, че енергията на разпад на уран238 е невъзбновяема и не идва от Слънцето като съхранена негова енергия и е от създаването на атома на урана при избухването на свръхнови звезди или удари между неутронни звезди. Термоядрената енергия която се мъчат да използват е от същото естество и при успех и масово внедряване ще претоплят Земята не от парникови газове, а просто от голям добив на енергия. Това тук в този форум не се разбира.
  • 28 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Какви 67%":

    60% е КПД на атомните електроцентрали. Нема нищо да разбиране. Ясно ли е ?!
  • 29 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Р.К.И.":

    Хахахаха к’во да ти отговоря, бате, каи ?😂
  • 30 Дддд

    0 0 Отговор
    Марийке, душо, а климатичните цели кому са необходими, мамина златна недоучила
Новини по държави: