Last news in Fakti

1 Април, 2024 13:47 3 824 21

В Турция: Това не е първоаприлска шега

  • реджеп ердоган-
  • ердоган-
  • турция-
  • истанбул-
  • анкара-
  • бурса-
  • екрем имамоглу

Турската опозиция постигна големи победи на изборите

В Турция: Това не е първоаприлска шега - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Победата на местните избори на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) е сред водещите теми на турския печат тази сутрин, предаде БТА.

„Това не е първоаприлска шега. Народнорепубликанската партия стана първа“ („Сьозджу“), „Историческа победа. НРП стана първа партия на местните избори“ („Джумхуриет“), „Промяна в големите градове“ („Тюркийе“), “Ердоган: Няма да оспорваме решението на избирателите“ („Акшам“), „В големите градове картата се промени“ („Миллиет“), „Турция направи своя избор“ („Тюркгюн“), „Народът разби досегашния ред“ („Евренсел“), „Демокрацията спечели. Народът даде урок“ („Йени Асия“), „Човекът загуби“ („Бюргюн“, визира президента Реджеп Тайип Ердоган – бел. авт.), "Посланията от урната сочат следното: проблемна икономика" („Дирилиш постасъ“). Това са част от водещите заглавия на опозиционните и проправителствените вестници, поместени на първите им страници тази сутрин, след като цяла нощ поддръжниците на опозицията ликуваха след победата на Народнорепубликанската партия (НРП).

Според преброени 99,01 на сто от бюлетините основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) събира подкрепата на 37,74 на сто от гласоподавателите в страната, а управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получава подкрепа от 35,49 на сто от избирателите. На трето място се нарежда Партията на новото благоденствие на Фатих Ербакан (с подкрепа от 6,19 на сто), четвърта е прокюрдската партия ДЕМ (с 5,67 на сто от гласовете), а Партията на националистическото действие (съюзник на ПСР) е пета с 4,98 процента. Избирателната активност е била 78,38 процента.

НРП печели в петте най-големи градове – Истанбул, Анкара, Измир, Бурса, Анталия.

„Sana kırmızı çok yakışıyor“ („Много ти отива червеното“), пише на първата си страница в. „Коркусуз“, като публикува карта на Турция, на която се виждат резултати от изборите, като повечето от окръзите в страната са оцветени в червено – цветът, символизиращ най-старата партия в Турция – кемалистката НРП. Изданието цитира част от припева на хита на популярната турска изпълнителка Ханде Йенер „Kırmızı“.

Турция, която през последните 22 години бе оцветена в оранжево – цветът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), след вчерашните избори върна червения си цвят – цветът на кемалистката Народнорепубликанска партия, коментира „Коркусуз“, като добавя и на футболен език „народът даде червен картон на управляващите“.

„Гражданите показаха „червен картон“ на клеветите, конспирациите и лъжите на ПСР. Народът наказа тези, които живеят в дворец, и не виждат трудностите, пред които са изправени хората", коментира опозиционният в. „Сьозджу“.

По последни данни сегашният кмет и кандидат за нов мандат на НРП за градоначалник на Истанбул Екрем Имамоглу печели изборите с подкрепата на 51,09 на сто от избирателите. Настоящият кмет на Анкара Мансур Яваш печели със съкрушителните 60,35 процента, а кмет на Измир става Джемил Тугай (също от НРП) с подкрепата на 48,9 на сто от гласовете.

В. „Сьозджу“ продължава с коментарите с футболен жаргон, като отбелязва, че „Имамголу е вкарал трети гол“. Изданието има предвид вчерашната победа на Имамоглу, победата на изборите на 31 март 2019 г., както и последвалата победа на повторението на изборите през юни 2019 г.

"Сьозджу" добавя, че Имамоглу има категорична победа в ключово важния град Истанбул, за който президентът Реджеп Тайип Ердоган многократно е казвал: „Който спечели Истанбул, печели цяла Турция“. „Гласовете за ПСР се стопиха, даден бе урок на „единствения човек“ (Ердоган – бел, авт.), коментира опозиционният „Джумхуриет“. „Добра партия" е ранена, докато Партията на новото благоденствие получи по-голяма подкрепа“, добавя вестникът, близък до кемалистката партия.

Изданието отбелязва, че НРП за първи път от 1977 г. става първа на избори, като посочва, че победата е сравнима само с тази преди почти 50 години на общи избори (когато премиерът Бюлент Еджевит е председател на партията). Редица опозиционни издания днес сравняват настоящия председател на НРП Йозгюр Йозел с Бюлент Еджевит, като добавят, че новият председател на кемалистката формация Йозел е допринесъл за победата на партията.

Проправителственият в. „Тюкийе“ цитира Йозел, който в реч пред огромен брой привърженици снощи каза, че „на изборите няма губещи, а всеки печели“. Друго проправителствено издание – Йени шафак“ пише в заглавие „Повратна точка“ и цитира президента Ердоган, който снощи отбеляза, че „народът е изпратил посланието си“, както и че неговата партия ще се подложи на самокритика. Държавният глава добави, че „във всяко случващо се нещо има и нещо добро“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хе хе

    18 7 Отговор
    Дали Ердо не е нагласил президентските избори.
  • 2 Име

    28 4 Отговор
    Диктатори като Бойко Борисов и Реджеп Ердоган не носят радост, някои си мислят - той ще ми даде пари - напротив - най-бедните държави - са с диктатура. Мошениците не носят приход - той има ограничен светоглед - няколко метра и - това е.

    Ние се отървахме от ГЕРБ и сега - дано и Турция да стане слънчева. Или пък - сбъркахме, май трябва пак при тираните.

    Коментиран от #10, #13

  • 3 ерДоган е диктатор като путин

    45 6 Отговор
    Истанбул, Анкара, Измир, Бурса, Анталия.-най-цивилизованата част на Турция са против фереджетата!
  • 4 ами добре

    12 5 Отговор
    а у нас пак ще имаме сглобена тиквания от галенцето и пак наесен с песен до края на света
  • 5 Кемал Ататюрк

    21 12 Отговор
    Сега е ред на България
    Да отсвири израждане
    От картата на страната
    Напълно
  • 6 Когато

    16 2 Отговор
    Народът е гладен и недоволен , е лесна цел за манипулации "отвън". Изгодно, бързо, ефективно. Следва "правилно насочване" на силата. И ето ти нова зомби армия.
  • 7 Аз съм веган

    14 12 Отговор
    Даже султан ердоган си тръгва само ботоксово джудже стои и стиска властта.
  • 8 0101

    19 8 Отговор
    Цивилизования Екрем ,би шут на диктаторчето марионетка ердо
  • 9 Това И в

    9 5 Отговор
    Германия ЩЕ стане. Алтернативата ще спечели и всичките войнолюбци и помагачи на войната ще отидат в затвора. Край на ковидните диктатури и швабските умопомрачения за "цифровия концлагер "! Предпочитаме да си имаме "бурканбанк", вместо некакви си компютърни цифри.
    Нямаш ли нещо, да ти е в джоба, нямаш нищо...
  • 10 Бай Ганьо

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    Къде си се отървал от ГЕРБ? ГЕРБ са стиснали във феодална хватка цялата страна. Масово кметовете са техни, отделно всякаква чиновническа паплач на държавна заплата.
    Сега благодарение на сглобката са изпрани, изгладени и парфюмирани и на идващите избори с масово негласуващи българи Тиквата ще се върне триумфално на бял кон като първа сила за пореден път и умнокрасивите пак ще му целуват четирибуквието, за да се доберат до някаква власт. Имам предвид тия, дето ще прескочат 4% бариерата. Че ППДБ толкова простотии натвориха, та масово отблъснаха собствените си избиратели.
  • 11 Мдааа

    8 4 Отговор
    То и путлера нямаше да спечели, ако имаше опозиция! Той за това знае и не допуска опозиция.
  • 12 Помагаше на дпс

    8 7 Отговор
    Ердо го удари соросоидната клика, външното финансиране и Нпо-тата. Връща му се.
  • 13 Хаха

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    Как си се отървал като тиквата реди правителство?
  • 14 НРП

    14 3 Отговор
    Кемалистите победиха чалмите на грузинеца Е5рдоган.
  • 15 Хахахаха

    11 8 Отговор
    Копейки ко стаа? Нали Ердо беше най-точния и независим президент? Що не го искат? Ъъъъъъ да допълня и с Орбан е така! И с путлера е така!

    Коментиран от #17, #19, #20

  • 16 Морския

    8 0 Отговор
    Началото на края
  • 17 И с деменцията

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Е така... И с Урсула, гинеколожката- крадла е така!
    ЧАО и до тука...
  • 18 Руснаков

    9 4 Отговор
    Ердоган омръзна на турците...с какво им облекчи живота...с инфлация която стигна 70 и кусур процента...Отделно твърд ислямист...по добре да се маха...
  • 19 ЩърКел

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Това са регионални а не президентски избори.
    Значи турците гласуват за личности. А района е люлка на империи.
    Демокрация.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: