Last news in Fakti

8 Април, 2024 08:44 1 517 11

Товарният кораб, който срути моста в Балтимор, е в процес на разтоварване

  • товарен кораб-
  • балтимор-
  • сащ-
  • разтоварване-
  • мост-
  • срути-
  • франсис скот кий

Разтоварването на контейнерите от палубата на "Дали" ще продължи през цялата седмица, ако времето го позволява

Товарният кораб, който срути моста в Балтимор, е в процес на разтоварване - 1
Снимка: БГНЕС

Спасителните екипи започнаха да разтоварват контейнери от палубата на товарния кораб, който се удари и доведе до срутване на моста "Франсис Скот Кий" в Балтимор, съобщават Асошиейтед прес и News.bg.

Това е важна стъпка към пълното повторно отваряне на един от основните корабни пътища в САЩ.

Разтоварването на контейнерите от палубата на "Дали" ще продължи през цялата седмица, ако времето го позволява.

Общо 32 кораба са преминали през временни канали от двете страни на срутения мост.

Главният канал е блокиран от останки, откакто на 26 март натовареният контейнеровоз "Дали" се блъсна в опорна колона на моста "Франсис Скот Кий". При инцидента загинаха шестима пътни работници, а мостът рухна в река Патапско.

В петък президентът Джо Байдън обходи с хеликоптер района и се срещна със семействата на загиналите.

Осем работници - мигранти от Мексико, Гватемала, Хондурас и Ел Салвадор - са запълвали дупки по моста, когато той беше ударен и се срути посред нощ. Двама мъже бяха спасени, а телата на други трима бяха извадени през следващите дни. Издирването на останалите жертви продължи.

Властите създадоха временен, алтернативен канал за плавателни съдове, участващи в разчистването на отломки.

Инженерният корпус на армията предвижда да отвори канал с ограничен достъп за контейнеровози и някои кораби, превозващи автомобили и селскостопанско оборудване, до края на април и да възстанови нормалния капацитет на пристанището на Балтимор до 31 май.

Над 50 водолази и 12 крана са на място, за да помогнат за изрязването на участъци от моста и отстраняването им от ключовия воден път.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само не се разбра кой

    15 3 Отговор
    му е бил капитан.

    Коментиран от #4, #10, #11

  • 2 така ли

    12 4 Отговор
    те до сега какво са го правили толкова че не са го разтоварили толкова време?
  • 3 Разтоварвайте

    10 2 Отговор
    по-бързо, че трябва да тръгва към следващия.
  • 4 е как бе

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Само не се разбра кой":

    цял свят научи само ти незнаеш че бандера го е управлявал…

    Коментиран от #6

  • 5 Веселяци

    11 2 Отговор
    Екипажа и капитана на "Дали" са веселяци и обичат да залагат. Залагали са по пет заплати дали ще мине тоя кораб на метър от опорната колона и дали няма да мине. Злите езици разправят, че боцмана се бил нагушил с пари от залагането и оттогава никой не го е виждал
  • 6 Ами всъщност

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "е как бе":

    Той знае, но нарочно подпитва за да се коментира въпроса............ама понеже капитана е укра не е политкоректно да се споменава официално! Също така не се говори за тия граждани дето са изхвърчали с колите си от моста в ледените води на реката............иначе гастайрбайтерите от южна америка дето са бачкали на моста посреднощ за минимална надница си ги казаха ама на кой ли му пука за тях! Пък досега трябваше да разчистили и водния път да е свободен, ако бяха руснаците щяха да се справят много по бързо ама прехвалените кравешки изпражнения са силни само по филмите и в устите на платените тролове, иначе са гола вода и 3 пръста кал в ушите............това вече отдавна го разбрахме за целия колективен запад!
  • 7 Дедо ви...

    2 2 Отговор
    Ха, познайте капитане какъв е по народност..., украинец и това не му е първия подобен случай. Имал е и друг на пристанище в Дания!?!?!?
  • 8 Дедо ви...

    3 1 Отговор
    Капитан52-годишен гражданин на Украйна нанесе на САЩ “икономически ядрен удар”. Това не е първият път, когато контейнеровозът “Дали” става източник на неприятни новини: през 2016 г. той се разби в кея на пристанището на Антверпен в Белгия. Излизат нови подробности около обстоятелствата около разрушаването на един от най-важните мостове в САЩ – Балтиморския. Както знаете, на 26 март контейнеровозът “Дали” се разби в него, опората на моста беше разрушена, което доведе до срутването на мостовите участъци във водата. Първоначалните оценки показват, че ремонтът може да струва до 1 милиард долара. Това обаче не са всички загуби и последствия – и сред тях има не само икономически. Контейнеровозът “Дали”, между другото, превозва 56 контейнера с опасни химически материали, някои от които се озоваха във водата след удара. Общо контейнерите съдържат 764 тона корозивни и запалими материали като литиево-йонни батерии, каза Дженифър Хоменди, президент на Националния съвет за безопасност на транспорта (НСБТ). Всичко сочи, че контейнерите са били повредени при катастрофата, тъй като във водите на реката е открит "нехарактерен блясък". Хоменди каза, че районът вече е опасен „поради количеството отломки и лошото време, което прави невъзможно екипите да се гмуркат, за да проверят състоянието на контейнерите, които са паднали във водата“. „Множество източници в разузнавателната общност смятат, че срутването на моста в Балтимор е „абсолютно брилянтно изпълнена стратегическа а

    Коментиран от #9

  • 9 Живи и здрави, ама

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дедо ви...":

    уКРАИНЦИТЕ СЕГА ЗАПО4ВАТ И НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ ДА ЗГУБЯТ ВОЙНАТА, ТОГАВА ГЛЕДАЙ КАКВО ЩЕ СТАНЕ! ДА СЕ ГОТВЯРТ ВСИ4КИ! Ха-ха-ха-ха-ха-ха!
  • 10 любител

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Само не се разбра кой":

    някой надрусан като комика. хахаха
  • 11 абе

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Само не се разбра кой":

    чува се че бил украинец и по поръка на Буданов правел тренировка как да срути Кримския мост