Last news in Fakti

19 Април, 2024 04:56 1 166 9

САЩ блокираха резолюция за приемането на Палестина в ООН

  • сащ-
  • палестина-
  • оон

Швейцария и Великобритания се въздържаха, 12 членове на Съвета за сигурност бяха "за"

САЩ блокираха резолюция за приемането на Палестина в ООН - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ блокираха резолюция в Съвета за сигурност на ООН за приемане на Палестина за пълноправен член на световната организация, предаде БТА.

В подкрепа на приемането на Палестина в ООН като пълноправен член гласуваха 12 членове на Съвета за сигурност, включително Русия и Китай. Швейцария и Великобритания се въздържаха, а САЩ се противопоставиха на проекторезолюцията.

В момента Палестина има статут на постоянен наблюдател в ООН.

Израелският външен министър поздрави Съединените щати за налагането на вето в Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, за да бъде отказано на палестинската власт пълноправно членство в световната организация.

„Срамното предложение беше отхвърлено. Тероризмът няма да бъде възнаграден", каза външният министър Израел Кац, цитиран от Ройтерс.

Палестинската администрация, ръководена от Махмуд Абас, остро разкритикува американското вето върху палестинското членство в ООН и го нарече "явна агресия", която тласка Близкия изток "към ръба на пропастта", предаде Франс прес.

„Тази агресивна политика на САЩ спрямо Палестина, нейния народ и неговите законни права представлява грубо посегателство срещу международното право и насърчаване на продължаваща геноцидна война срещу нашия народ... което допълнително тласка региона към ръба на пропастта“, се казва в изявление на офиса на Абас.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    5 31 Отговор
    Браво
  • 2 Софиянец

    35 0 Отговор
    Има ли изненадани? ФАЩ, държавата терорист освен да прави войни и да ги губи, да сваля законни правителства и да фалшифицира избори в чужди държави, вече открито подкрепя геноцида на невинни хора! Убийци на деца!
  • 3 КОТарАК

    23 0 Отговор
    Изроди!
  • 4 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    16 0 Отговор
    ФАЩ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ АГРЕСОР В СВЕТА НИКОГА НЕ Е ИСКАЛ ДА ИМА МИР В СВЕТА
  • 5 ОБЕКТИВНО

    2 1 Отговор
    Правителството на САЩ лобира пред страните от Съвета за сигурност на ООН да отхвърлят молбата на Палестинската автономия за пълноправно членство, според изтекли дипломатически грами, цитирани от The Intercept.
    Грамите на Държавния департамент на САЩ противоречат на обещанието на администрацията на Байдън да подкрепи напълно разрешаването на израело-палестинския конфликт чрез признаване на две отделни държави – Израел и Палестина.
    15-членният Съвет за сигурност трябва да гласува в петък проекторезолюция, която препоръчва на 193-членното Общо събрание на ООН „Държавата Палестина да бъде приета за член на Организацията на обединените нации“, което би означавало признаване на палестинската държава, на което Израел се противопоставя.
    САЩ настояват, че създаването на независима палестинска държава трябва да се случи чрез преки преговори между Израел и Палестина, а не в ООН. Президентът Джо Байдън по-рано категорично заяви, че Вашингтон подкрепя решението за две държави и работи за приемането на това решение възможно най-скоро.
    Грамите описват подробно натиска, който се прилага върху членовете на Съвета за сигурност. Еквадор по-специално е „помолен“ да лобира пред Малта, ротационният председател на съвета този месец, и други държави, включително Франция, да се противопоставят на признаването на Палестинската автономия от ООН. Държавният департамент посочва, че нормализирането на отношенията между Израел и арабските държави е най-бързият и ефективен начин за
  • 6 Реалност

    8 0 Отговор
    Съединените терористични щати отново в действие!
  • 7 Диана

    2 0 Отговор
    Срамно предложение?!... Тероризмът нямало да бъдел възнаграден?!... Общи приказки отново и отново! Истината е, че Израел не допуска палестинците да имат самостоятелна държава или дори статус на такава в ООН! Израел не иска да има държавата Палестина и иманно затова е обтегнатата ситуация в района...Евреите създадоха Израел с договорката, че ще се създаде и държава Палестина, но въпреки настояването на САЩ и световните лидери, такава държава няма. Искам да обърна внимание, че Израел не слуша САЩ! Евреите си правят каквото си искат и се държат със САЩ като с маймуни, които могат да разиграват както си искат по пазарите и панаирите, значи...Ето от кого се учат Зеленски и сие в Украйна - не случайно и те са толкова нагли със Запада в просията си за "помощ"...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.